Анджелина Джоли претърпя двойна мастектомия

• 56 332
  • 1 713
  •   1
Отговори
# 885

Иначе е ясно, че има хора, които са навикнали да се доверяват сляпо на какво ли не, вкл. на медицината. Пък тя не е Господ. И постоянно се развива и променя..., а често и греши и сама отрича онова, което е твърдяла до скоро. Понеже е плод на човека.

Джуди, ако изхождаме от тази позиция, винаги със съмнение, че след 20 г. нещата могат да се обърнат, защо изобщо да искаме медицината да напредва, щом не може сега и веднага, да ни предостави 100% достоверни резултати.
Молитва по 3 пъти на ден и каквото стане. Това е най-популярното и безболезнено решение от векове наред.

Защото на принципа "проба-грешка" все някога медицината ще стигне до нивото да се лекуват куп заболявания, които към момента са нелечими и с неизяснена етиология.

Въпросът е друг- човекът, пациентът е този, който в крайна сметка решава дали да се включи в поредния експеримент или не, на какъв етап да се включи, в кой експеримент точно да се включи, струва ли си и защо.
А за да го стори, той следва да има информацията, която му е нужна, за да вземе решение. Каква е тя- пак е строго индивидуално. За някои е достатъчно, че АД е направила нещо при определени условия, на други- че в САЩ правят еди какво си, на трети- че в НЙТ имало някаква статия, за четвърти е нужно нещо различно и/или повече.
А в случая нужната и достатъчна за мен информация я няма, вкл. и в тази тема. /Има сърдити по разни поводи тук, но това няма нищо общо със самата тема.  Laughing/. Затова и дадох своя си отговор такъв, какъвто е.
............................
А понякога една молитва три пъти или колкото там дневно или на друг период, може и наистина да е по- добра от рисковани или директно увреждащи интервенции и лечения.

# 886
  • На земята, която е всъщност звезда.
Вселена, пропуснала си да забележиш, че ти се заяде, а аз ти отговорих!

Когато съм споменала по-назад за зъби, съм изказала мнение за нещо, разисквано в момента.
Въобще не сравнявам рак на гърдата със зъб! Но усещам огромно желание да изопачиш мои думи, да извадиш от контекста, което не ме учудва! Laughing

newsm78 И как съм се заяждала с теб, след като отговарях на ОМГ.

Ето това е нейната реплика:

Е,то и от болни зъби се умира.Като прибавим и това,че и всеки  зъб отговаря на определен орган,то нещата стават много сериозни.Та който има страх да вземе и да се обеззъби.Ако е известен,задължително да го каже на медиите,за да можем да го обсъдим тука,щото иначе няма да е интересно.

Това е моята:

Пропускаш най- важния момент в цялата дискусия: говорим за заболяване, предаващо се генетично на поколението. "Болен зъб" не е такова. Това, че някой е умрял от зъб, не означава, че децата му са застрашени, а само и единствено, че не е имал добра зъбна култура и хигиена.

След което се появяваш ти:

И Вселена го знае, разбра ме, но тя така си предпочита- да кълве!

Мисля, че ясно се вижда кой се заяжда. И стига повече спамене. Ако имаш проблем с мен, просто ми отминавай постовете.

# 887
Помня един случай, в който цяло семейство, млади хора братя и сестри
и май братовчеди си бяха махнали стомасите, щото имали риск от
рак на стомаха. После изискванията за живот без стомах бяха жестоки, но
явно идеята им е харесала.

Големият въпрос е- защо никой не се заема да отговори как да контролираш
риска без толкова радикални мерки.

А, и другото е, че доста жени махат матки и яйчници, но много малко
мъже са си махнали тестисите превантивно.

# 888
  • Варна
Северина, не знам, дали помниш една от първите теми тук за техния "идол" , но аз няма да забравя ужасяващите снимки на жената с рака на гърдата, която се "лекуваше" по тази "медицина".

Не съм я срещала тази тема, но мога да си представя какво е представлявала. Покрай болестта на баща ми съм изчела доста по въпроса. Толкова, че в момента буквално ми се гади от тях.  Sick

Големият въпрос е- защо никой не се заема да отговори как да контролираш
риска без толкова радикални мерки.
ooooh!
Заеми се ти! Явно те влече, а и си наясно с проблемите в тази област на науката.

Можем да преименуваме темата на "Група жени си говорят за научна медицина на Женския пазар"

Точно!  Laughing

# 889
ТИ как би го направила тогава?
и бту ПП вече са я сложили на корицата със спекулацията на база писмото и, че ще и маха яйчниците, но това говори повече за обществото и медиите, отколкото за Джоли.

Мислиш ли, че на Анастейжа и пука на колко корици са я сложили след първата и борба с рака, след като в момента я повтаря?

Колко от пишещите тук могат да потвърдят, че са знаели, че в САЩ се прави това изследване за мутация на BRAC 1??? А също и, че  "над милион пациенти са изследвани в Америка" с "резултат, който е абсолютно достоверен."  

Благодаря ти за първия въпрос. АЗ бих си изживяла тихо драмата, после ще обявя чрез асистент какво ми се е случило. Със сигурност нямаша да изложа дртамата си в писмо, в което допълнително да си излъскам образа, отправяйки загриженост за съдбата на много жени, която не е ясно доколко е искрена и ненужни лозунги как не са сами. Единствената хипотетична полза от това писмо ще е, предполагам, ангажирането на отговорните институции в САЩ да се предприемат мерки по намалянето на сумата на теста. Някъде четох, че здравните планове поемат около 50 % от сумата, което пак е нещо. Може да разчитаме на Кейси да ни информира, когато и ако това се случи. Но докато последват някакви действия в тази насока, ще си спекулираме само.

Пак ще ви накарам да се замислите - майка й почина началото на 2007, тези изследвания не се правят от вчера, а поне от няколко години. Четох, че е кърмила децата си (последна реколта) 3 месеца. Защо именно сега тя взе това радикално решение?

Не се наемам да кажа за какво и колко й пука на Анастейжа, но тя е друга личност, с друг тип имидж. И да, права си, няма как да разглеждаме решението на Джоли като частен случай извън генералния образ, който гради от години. Затова не са виновни ПП за корицата, а ПР екипа й, брилянтно изпълнение, шапки долу.

С ръка на сърцето, заявявам, че знам за тези изследвания от поне 3 години.

Благодаря на Хули, че сподели с нас. Дано не прозвучи като заяждане, но от постовете лъхаше съжаление, че не е имало тези достижения на медицината тогава, а не как апелът на Джоли към жени в нейното положение й се е отразил.

# 890
Джуди, нали не мислиш че някой вкарва тези жени в експериментална група, без да им се предоставя пълна информация. Медицинските университети си имат собствени издания, имат годишни срещи сигурно по този въпрос, нищо не се крие. Това че, не мога в момента да ви замеря с медицинска литература, е по простата причина, че не знам къде да я търся във вид, в който е смляна, за да бъде разбрана от масата. А и честно казано, аз не съм толкова скептична, нито търся конспирацията някъде. Сигурна съм, че който е в риск, бива всестранно информиран.

Пак се връщам на жените, които аз чух по радиото, те са минали години скрийнинг, едната - 5, другата - 6, преди да вземат това решение. Решение не се взима, защото днес имаш риск и утре минаваш под ножа. Както споменаха в едно друго интервю вчера, повече жени на седмица си слагат силикон, отколкото жени на година правят превантивна мастектомия.

# 891
  • Варна
Вселена
Скрит текст:
Хал хабер си нямаш за моите зъбни проблеми и усилия да лекувам, но ти отсече:лоша хигиена. Понеже разговорът за зъбите се завъртя заради мен, логично е да си помисля, че ми се подиграваш!Хигиената е много важна, но понякога и да е перфектна, туй-то. Да предвидя ли следващия ти ход?

# 892
В такъв случай малко лаишки въпрос: след като един човек е носител на мутирал ген, причинител на карцином в определена тъкан в организма и органа, притежаващ тази тъкан, е отстранен превантивно, то този ген няма ли да мутира така, че да се настани в друга гостоприемна тъкан, подобна по естество на онази, която е щяла да го приюти, ако не е била махната превантивно с оглед на високия процент наличност на мутиралия ген? Т.е. високият % вероятност един индивид да се разболее от рак, защото притежава по наследство мутирал ген, остава все толкова висок.

Хайде четете, де  Tired

BRCA1 е ген, произвеждащ специфичен протеин, breast cancer type 1 susceptibility protein, който е отговорен за възстановяването на ДНК. Тоест, при други видове рак в семейството този ген не играе.

Не става дума за други видове рак.
А за:
Този ген А.Д. така или иначе си го има.Той би предизвикал рак на гърдата с вероятност 87 %. Гърдите обаче са отстранени.Но те са мастна тъкан.А такава има и на други места по тялото.
Е, питам и аз:Каква е гаранцията, че този мутирал, дефектен ген няма да провокира развитието на ракови образувания в други мастни депа по тялото?

# 893
Защо си мислите, че разговорите на Женския пазар не са ценни? В крайна сметка
като ще се лекуваш, пита се кое се лекува- цялостната Жена или някакъв
идеализиран образ на човека, от който може да махаш всичко, защото иначе
е старомодно и назадничаво.

Аз с медицина не се занимавам, учила съм икономика и там го има пазарният
принцип. Ако общественото мнение е такова, че е напълно неприемливо да
предприемаш толкова радикални мерки, ако има търсене за друг вид решение,
рано или късно медицинската индустрия ще откликне. Ако не откликне, може
да се навъдят шарлатани като ГНМ.

Но когато някоя публична личност излезе и опише тази наистина неприятна
алтернатива като приемлива- ами тогава се изкривява търсенето и предлагането.
Наясно съм с идейния климат в САЩ, където се смята за смело да се разделиш
с някои смятани за остарели характеристики на женствеността, включително
и физически. Смята се, че е робска психика да си запазиш примерно яйчниците и гърдите,
защото без тях може да сметнеш, че не си жена. Идеята за женственост, която
има и биолигично измерение, се смята за остаряла, старомодна, закостеняла.

Проблемът е, че женствеността не е просто абстракция и бих предпочела
медицината да се замисли и да се промени, а не да разрешава проблема,
като премахне проблемните женски органи. Като добавиш идеята, че това
прави жената смела и силна- ето ти пълна липса на търсене на други подходи.

# 894
Гърдите обаче ... са мастна тъкан.А такава има и на други места по тялото.
Е, питам и аз:Каква е гаранцията, че този мутирал, дефектен ген няма да провокира развитието на ракови образувания в други мастни депа по тялото?

Само в БГ-Мама: рак на мастните натрупвания по задника. Направете си превантивна липосукция.

Гърдите не са мастна тъкан.

# 895
  • До хладилника, който обичам
За протокола, гърдите са жлезиста тъкан, заобиколена от мастна тъкан, поддържани частично от гръдните мускули. При мастектомия се отстраняват и двете; някакви части от жлезистата тъкан остават, т.к. се разпростира и до подмишницата, но са малко, т.е. риск има пак, но по-нисък.
Рак може да се развие в лобулите или в каналите на гърдата. Те са част от жлезистата тъкан.

Ето анатомия на гърдата в картинки.

Последна редакция: чт, 16 май 2013, 14:58 от Бу

# 896
Ех, Джуди - половината тема с твоите въпроси - как та как се изчислява този риск - сякаш някой тук може да ти даде отговор от който да си доволна. Оптиха се до колкото могат - ти все кълвеш и чоплиш!
Спри вече, че е досадно - разбрахме, че тези 87 % са някакви измислени там - за реклама, за пари, за манипулации, за световни конспирации...

От всяка думичка изписана от Кристиян ми се  Sick - дъхат на сектанство и размътен ум.

Аз се оперирах заради вероятност доказана с биопсия, че мога да развия РМШ.  Трябваше да изчакам почти година, защото бях бременна - тази вероятност дали или мен лично ме убиваше, сигурно затова разбирам постъпката на А.Д. Въпрос на психика явно.
В никакъв случай не бих осъдила някой взел друго решение без значение дали се касае за случай подобен на моя или на Анджи - както писах всеки сам решава за себе си и за здравето си.

# 897
  • България-Швейцария
Проблемът е, че женствеността не е просто абстракция и бих предпочела
медицината да се замисли и да се промени, а не да разрешава проблема,
като премахне проблемните женски органи.
За момента такива са й възможностите, може би в недалечното бъдеще ще достигне етап, в който може да 'поправя' дефектиралия ген или нещо подобно.
Такава намеса също има свои противници, някъде напред в темата веднага се спомена 'Гатака' и т.н.

# 898
Все пак по-тъжната е пълната загуба на мъжки хормони у Брад Пит.

Но наистина ми е интересно как всяка година има разни розови кампании,
но единственото нещо, което ми се продава като превенция са диагностични методи.

С изключение може би на дългото кърмене, никой не ми е напечатал нещо
в кратка брошурна форма, нещо, което да правя или да не правя, за да намаля
риска си. Без да изпадам в конспиративни теории, не знам защо никой
не се е опитал да намери такъв подход или ако е намерил, не го споделя.

Може би защото липсва този пазарен натиск от страна на жените да искат
да си останат напълно жени, ако ще турско да стане, така че някой
да се замисли за алтернативи отвъд параноидни кампании за скрининг
плюс след това единствена алтернатива- операции.

# 899
Не знам дали е пускано ве4е в темата:
http://www.dnes.bg/health/2009/01/09/rodi-se-pyrvoto-genetichno- … rano-bebe.63836,2
"Роди се първото генетично моделирано бебе" 9/01/2009

Общи условия

Активация на акаунт