180-та немска тема. Погледни първа страница и после питай!

• 48 902
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
Дени, тази воденица която търсиш май е около Mummelsee. Огледай ако искаш района.
А ние живеем на 50 километра западно от Stuttgart.

# 61

А месечните разходи не приклюват само с наема +ток, вода ..

Така е, но се започва първо с наема, и след това е всичко останало. Peace

# 62

А месечните разходи не приклюват само с наема +ток, вода ..

Така е, но се започва първо с наема, и след това е всичко останало. Peace

Спор няма .Казвам че ежемесечно се почва с наема и после с още куп разходи за които незнам колко евро още са необходими.
А заплатите незнам какви са за да може да стигнат горе долу за всички разходи.

# 63
Ами аз заради това написах по-горе че зависи от семейството- има хора които след наема им е трудно, други са по-добре финансово и не е толкова затегнато положението. Но при всички положения, няемът е голямо перо в ДЕ, а за Мюнхен да не говорим.

Девойките с козуначената кифла, страхотни снимки сте си направили, полянката ви е много зелена, пренаселена (и вероятно бъкаща от гадинки Wink), радвам се че сте изкарали добре. Тройната снимка със сладоледите е просто прекрасна.

# 64
  • DE
Баба знае 2 и 200 дето се вика Simple Smile
На нас последните 2 месеца ни се наложи да живеем с по 500 евро след плащане на сметките. 3-ма човека сме. Мислех, че е невъзможно, но се справихме.

# 65
Markrit, кажи в коя сфера ще работи мъжът ти, 4е да можем да ти кажем някаква приблизителна сума.

Аз например имам клиент от Франкфурт, инв. банкер, със заплата над 1 милион.

Baby*, държ. здравна застраховка е 15,5% от брутния доход, като половината се поема от работодателя. Не е фиксирана сума от 300е.

# 66
Аз например имам клиент от Франкфурт, инв. банкер, със заплата над 1 милион.

въх....

# 67

Baby*, държ. здравна застраховка е 15,5% от брутния доход, като половината се поема от работодателя. Не е фиксирана сума от 300е.

Малко по-точно написано 7,3% от работодателя и 8,2% от работещия.

На мадамите от Щутгарската околия им завидях, ама да ги питам днес пак ли беше такова слънчево времето? САмо за инфо, че тук в Мюнхен днес следобед беше зверки студ. Майка ми на скейп ми се показва с някакви потници, а при нас си трябваше дебели якита днес.

ЗА наеми те в Мюнхем нисля, че просто няма какво да се обсъжда. То не е луд теози който дава зелника, а този който го яде. Докато има толкова голяма търсене посоката на цените е само на горе   Confused КОйто успял преди години да вземе на що-годе нормална цена, която пак се вдига разбира се от време на време, но в някакви граници. Аз от тези цени в Мюнхен и като ми разправят за някакви други наеми по разни части на Германия и не мога да повярвам, че е възможно толкова ниски цени. Но като се е хванал човек на хорото няма как, трябва да си плаща наема.
За това колко пари трябва да изкарва човек, по принцип от една фирма тук, която имат много жилища под наем и ги дават изискват наемда да е максимално 40% от нетния доход. Та всеки може да си сметне при 1000 евро наем колко трябва да му е чистата заплата месечно  Wink

# 68
  • The QC to be!!!
...
Права си, не е фиксиранан сума, но и в грешка си, има капа която е 300Е/месец държавна застраховка за семейство, което вкл децата и половинката. ...е да, на %, но не може да мине 300Е/месец ако си на държавната застрховка, ако ще заплатата да ти е и 1 млн, и при определени условия, не си задължен да се застраховаш в частна.

40% е даже доста либерално според мен. Четох на скоро, че за Берлин има проекто закон за жилищата давани за кратносрочен наем. Не разбрах цялата патардия около него, но идеята е тези даващи си жилищата така да ги пренасочат за дългосрочен наем заради недостига от жилища.

Последна редакция: пн, 20 май 2013, 01:55 от Baby*

# 69
Baby*, позволи ми да те поправя, защото ти не си разбрала съвсем. Така наречената Beitragsbemessungsgrenze (да не се бърка с Jahresarbeitsentgeltgrenze, която определя сумата, над която човек вече не е длъжен да е застрахован държавно) определя най-високата сума, върху която се изчислява вноската, т.е. това е таванът. За 2013 тя е 47250 евро. Следователно най-високата месечна вноска е ~360 евро (8,2% Krankenversicherung + 1,025% Pflegeversicherung). (Самоосигуряващите се плащат сами и частта на работодателя или общо 15,5% Krankenversicherung + 2,05% Pflegeversicherung). И тези 360 евро не са специално за семейства. И сам да е осигуряващият се, пак толкова плаща на месец със заплата >= 47250 евро. Просто в Германия за държавно застрахованите съществува вариантът Familienversicherung. Т.е. едно семейство може да е затраховано държавно и за много по-малко от 360 евро в зависимост от заплатата на осигуряващия се. (Имаше период, в който бях застрахована към мъжа ми, а той беше още студент и плащаше 65 евро месечно).

Зъхи, ако заплатата на мъжа ти е над Jahresarbeitsentgeltgrenze-то (52200 евро), не знам дали ще ви позволят да се застраховате държавно. newsm78 Ако си бил държавно застрахован преди да си достигнал/надвишил сумата – може със сигурност, но не знам как стоят нещата ако никога не си бил застрахован в Германия.
За другите разходи вече са ти казали, че всичко е много относително. 1000 евро месечно за храна и разни като прах за пране, тоалетна хартия и т.н. би трябвало при всички положения да ви стигнат. Хубаво е в началото да си имате прилична сума за разни предвидени и непредвидени разходи. Пожелавам ви успех!

Последна редакция: пн, 20 май 2013, 10:14 от Анонимен

# 70
  • anywhere
Така наречената Beitragsbemessungsgrenze (да не се бърка с Jahresarbeitsentgeltgrenze, която определя сумата, над която човек вече не е длъжен да е застрахован държавно) определя най-високата сума, върху която се изчислява вноската, т.е. това е таванът. За 2013 тя е 47250 евро. Следователно най-високата месечна вноска е ~360 евро (8,2% Krankenversicherung + 1,025% Pflegeversicherung). (Самоосигуряващите се плащат сами и частта на работодателя или общо 15,5% Krankenversicherung + 2,05% Pflegeversicherung). И тези 360 евро не са специално за семейства. И сам да е осигуряващият се, пак толкова плаща на месец със заплата >= 47250 евро. Просто в Германия за държавно застрахованите съществува вариантът Familienversicherung. Т.е. едно семейство може да е затраховано държавно и за много по-малко от 360 евро в зависимост от заплатата на осигуряващия се. (Имаше период, в който бях застрахована към мъжа ми, а той беше още студент и плащаше 65 евро месечно).

Зъхи, ако заплатата на мъжа ти е над Jahresarbeitsentgeltgrenze-то (52200 евро), не знам дали ще ви позволят да се застраховате държавно. newsm78 Ако си бил държавно застрахован преди да си достигнал/надвишил сумата – може със сигурност, но не знам как стоят нещата ако никога не си бил застрахован в Германия.
За другите разходи вече са ти казали, че всичко е много относително. 1000 евро месечно за храна и разни като прах за пране, тоалетна хартия и т.н. би трябвало при всички положения да ви стигнат. Хубаво е в началото да си имате прилична сума за разни предвидени и непредвидени разходи. Пожелавам ви успех!

От това тук почти нищо не разбрах Embarassed, но няма да искам допълнителни разяснения, да не ставам нахална. Wink Ще гледам да проуча въпроса, пък дано ми светне. На мъжа ми са казали още, че докато аз съм без работа, той ще има и намаление на данъците, така че това също ще се калкулира, когато смятаме кое как ще ни стигне.
А по разните общински и училищни служби можеш ли да се разбереш и на английски, ако немският ти не достига?  Crazy Имам някакво B1 немски, каквото и да означава това, но при такъв разговор, където наистина всичко трябва да ти разберат и да разбереш, ще трябва да вкарам и английски. Въпросът е дали върви там?  newsm78

# 71
  • The QC to be!!!
Baby*, позволи ми да те поправя, защото ти не си разбрала съвсем. Така наречената Beitragsbemessungsgrenze (да не се бърка с Jahresarbeitsentgeltgrenze, която определя сумата, над която човек вече не е длъжен да е застрахован държавно) определя най-високата сума, върху която се изчислява вноската, т.е. това е таванът. За 2013 тя е 47250 евро. Следователно най-високата месечна вноска е ~360 евро (8,2% Krankenversicherung + 1,025% Pflegeversicherung). (Самоосигуряващите се плащат сами и частта на работодателя или общо 15,5% Krankenversicherung + 2,05% Pflegeversicherung). И тези 360 евро не са специално за семейства. И сам да е осигуряващият се, пак толкова плаща на месец със заплата >= 47250 евро. Просто в Германия за държавно застрахованите съществува вариантът Familienversicherung. Т.е. едно семейство може да е затраховано държавно и за много по-малко от 360 евро в зависимост от заплатата на осигуряващия се. (Имаше период, в който бях застрахована към мъжа ми, а той беше още студент и плащаше 65 евро месечно).

За да ви разрешат да сте държавно осигурявани, като новодошли със заплата/и над 52200, ще трябва да дадете на застрахователя Е104 формуляр за последните 2 години; всъщтност, този формуляр така или иначе трябва да го дадете, даже и да не искате да сте на държавна застраховка, инак, може да ви накарат да платите за последните 2 години застраховки. Поне при нас беше така. Ако идвате от държава извън ЕС, тогава нито ви карат да подавате този формуляр, нито пък има някакви пречки да сте директно на държавна застраховка.

За семейната застраховка, това което ни обясниха (може да съм забравила вече, не беше вчера), е че тавана е 300Е/месец, не зависимо от заплатата, ako цялото сем. е застраховано в държавните кранкенкасе, и само 1 работи. Комшията ми е финансов человек, и преди месец ги дискутирахме тези въпроси, и той също потвърди, че е така. В случая това го написах, защото ако само един работи от сем. на Зехи, тогава цялото семейство може да бъде застраховано и това ще им струва макс 300Е/месец, даже и заплатата да е над 52200. Редакция: ако може да се вярва на уйки този линк изрових.

Синьо дай моля те твоят линк? Аз си букарквам линкове, не за друго.

Но като гледам написаното от теб, и това което чета тук в този линк, нещо не намирам това за капа 300Е/месец, но знам, че така е застраховано сем. на комшията ни. Зъхи, погледни линка дето дадох в този параграф, за цялата им социална система тук в Герм. и е на Англ.  Peace

Последна редакция: пн, 20 май 2013, 14:03 от Baby*

# 72
Момичета детето ми е със запушен нос и ненормален цвят хрема от около 3 седмици, хомеопата явно не успява да се справи с положението. Бяхме при него вече 3 пъти. От вчера упорито го боли слепоочието в ляво. Навежда ме на мисълта за синузит. Смятам утре да отида до нормалната лекарка, според Вас какво може да ми предложи за лечение на синузит по здравната каса - инхалатор, нагревки, някаква терапия ?  newsm78

# 73
- инхалатор, нагревки, някаква терапия ?  newsm78

Най-вероятно е да ти предложи Аб. 
Може и да не е синузит, а възпаление. Иди още днес.

А по разните общински и училищни служби можеш ли да се разбереш и на английски, ако немският ти не достига?  . Въпросът е дали върви там?  newsm78

Да, в 80% от случаите можеш да се разбереш и на английски.

# 74
За да ви разрешат да сте държавно осигурявани, като новодошли със заплата/и над 52200, ще трябва да дадете на застрахователя Е104 формуляр за последните 2 години; всъщтност, този формуляр така или иначе трябва да го дадете, даже и да не искате да сте на държавна застраховка, инак, може да ви накарат да платите за последните 2 години застраховки. Поне при нас беше така. Ако идвате от държава извън ЕС, тогава нито ви карат да подавате този формуляр, нито пък има някакви пречки да сте директно на държавна застраховка.

[/quote]

Здравейте,извинявам се,че се включвам така в темата,но искам да кажа и за моя опит в началото,а именно преди около 1 година,когато заедно с половинката дойдохме в ДЕ.Не ми изискваха никакви  формуляри,не са ме карали досега да плащам никакви осигуровки назад-попитаха ме дали съм се осигурявала в бг ,показах им международната здравна карта и въпросът беше приключен,Но тогава доходите ни бяха по-ниски,защото бяхме в процес на започване на работа и на установяване.

Общи условия

Активация на акаунт