180-та немска тема. Погледни първа страница и после питай!

• 48 895
  • 737
  •   1
Отговори
# 45
Сбъдваща, ако дойдеш насам искаш ли Комитет по посрещане? Познавам една голяма активистка  Joy

В стария дворец има някакви неща за гледане, но го споменавам по-специално заради Киндершлос, има интересни занимавки вътре. Предлагаме и един Дино-музей. Вилхема, предполагам си я гледала не веднъж. Има хубави паркове с неща за децата (Розенщайн и Килесберг), каквито, сигурна съм, си имате и в Карлсруе (аз бях в един с влакче), ама все пак. Разходка с лодка по Некар... За сега това се сещам. Аз водя хората и в кметството да се возим на Папа-ностер-а (стар асансьор, дет се качваш и слизаш в движение), ама движи само през седмицата и забавлява за кратко.

# 46
Мерси Дени, посрещане ще правим друг път Simple Smile Мерси и за идеите, добри са. Паркове не ща да помириша тази седмица - едно заради лошото време, второ заради няколкото кърлежа от миналата седмица (не бяха само два, мамка им!). Стреса ми дойде в повече.

# 47
Сбъдваща, има нещо и като планетариум. Има и програма към него. Ние уж за тази седмица която идва се гласим да наминем, но ще правим планове на момента. Ако вали вероятно няма да отидем. Динозавърския музей и той е в плана.

# 48
Уфф, успокоих се. Явно съвсем ми убягва форумският хумор Crazy Outta Joint и вярно ви помислих за луди булки, решили да месят козунаци по никое време.

Сбъдваща мечти, Confused. Стискам палци да не са били заразени гадините. Да се пазите. Peace

Записвам си и аз детските атракции в Щутгарт. На този незатворен асансьор съм се возила, много е готино. Бях го забравила.

Тук спря да вали. Урааа. Отивам да разтоваря напрежението (от уж болно, но главно мрънкащо хлапе) в свински тръс по баирите наоколо.

# 49
Мерси Дени, посрещане ще правим друг път Simple Smile Мерси и за идеите, добри са. Паркове не ща да помириша тази седмица - едно заради лошото време, второ заради няколкото кърлежа от миналата седмица (не бяха само два, мамка им!). Стреса ми дойде в повече.

Уф, как ме отряза.. Карай.  Sunglasses Моля, моля, заповядяй пак.

Хексалина, вие от кой град/район ще идвате? Не се бутам да се запознаваме, чисто от любопитство питам.  Wink  

И като сме подхванали темата за забележителности, дайте идеи и на мен за кратки, еднодневни пътувания. Голяма част от района сме минали, ама винаги има какво да се научи.

Аз, например, търся горския адрес на ето тази воденица . Тука е някъде, ама как да я въведа в нави-то?

# 50
Да си кажа, че погледнах първа страница, да не ми отхапете главата от самото начало още. Wink
И все пак питам, като се надявам някой да бъде така любезен да ми обясни, ако има време и желание: дете на 12 години (завършен 5 клас), пристигащо в Германия от България трябва да държи изпит само за гимназия или за всяко училище? И на какво ниво трябва да са показаните познания по езика специално, за да се смята един такъв изпит за успешно взет? Как стои въпроса с дете със завършен първи клас тук, нужно ли е да се полага изпит там, или директно го записваме, кой клас?

Зъхи, за коя провинция става въпрос?
Иначе за у-щата, всичко е много субективно, без немски могат да го запишат детето в добро у-ще в провинция в която нямат високи изисквания, и няма да го запишат в добро у-ще примерно в провинция като Бавария.  Познанията по езика трябва да са на много добро ниво, т.е. много над средното.
Тук гимназиите се делят на хуманитарни и природоматематически, след 5 клас може да бъде записано единствено в природоматематическата.

# 51
  • anywhere
А иначе по принцип съм директна, предпочитам да кажа нещо в прав текст и да бъда полезна, от колкото да съм мека, нежна и деликатна и да не помогна никак. Което често обижда нежните души, ама пък аз затова няма да си разплета шушоните Simple Smile
С което исках да ти пожелая успех на немска земя! И моля те, питай за всичко, което те интересува, ама първо хвърляй оче и на инфото от 1-вия пост, няма да сбъркаш.

О, изобщо не съм нежна душа, просто ми е лекинко нервно, защото отдавна искаме да се местим в Германия, но точно когато вече се бяхме отказали, нещата се развиха изненадващо внезапно и бързо. За капак ме оперираха преди 3 дни от дискова херния и като си представя, че след месец може да се наложи да стягам покъщнина за друга държава, ми става нереално. Та ще питам здраво, гответе се! Mr. Green Още нямаме конкретно предложението на съпруга ми в цифри, та и това е ключовият момент - колко пари се считат за прилични, когато става въпрос за издръжка на 4-членно семейство в Германия. Да, знам, относително е, зависи от много неща, но има някакви ориентировъчни принципни стойности. Засега чета по темата насам-натам и имам вече известна представа, но яко някой има желание да сподели някакви цифри, ще ми е полезно.  Wink

# 52
  • anywhere
Става въпрос за Хесен, Франкфурт, но евентуално ще оглеждаме малките градчета наоколо за живеене.

# 53
Винаги идват от едни и същи, които обикновенно няма да ти отговорят или дадат инфо... Тук в тамата има чудесни мами, които мога, и ще ти отговорят, като Сбъдваща.

Така както си го написала е доста лицемерно. Напиши от кой идват, щом като ще сравняваш отговори. И изобщо като не разбираш от образователната част, кое те кара да правиш подобни изказвания.  newsm78.
Надпреварата е нещо нелошо, но с честни средства. И ако му стиска на човек.

# 54
Става въпрос за Хесен, Франкфурт, но евентуално ще оглеждаме малките градчета наоколо за живеене.

Зъхи, доколкото разбирам май не  е необходимо децата да покриват определени оценки, за да учат в гимназия, това означава че би трябвало да направят компромис и да вземат голямото дете, след като им обясниш откъде идвате, и че искате да учи в подобен род у=ще. Ако обаче това не стане, ще се наложи най-вероятно да повтори класа, защото ще сложат детето в клас, в който се изучава само език докато настигне децата от съответния клас. Най-добре да се разходиш и да провериш как стоят нещата. Тук се разкзват разни неща че деца ги взимат без език в гимназия и т.н., аз малко на такива неща не вярвам защото като знам тука в Бавария какъв фурор направиха за едно записване, и сега околко мен е пълно със хора които станаха разногледи докато си запишат децата в гимназии. Но в различните провинции е различно.
Това е службата която отговаря за училищата във Франкфурт:
http://schulamt-frankfurt.lsa.hessen.de/irj/SSA_Frankfurt_am_Main_Internet

Относно заплатите - всеки живее с различни суми, в зависимост от професиите, едни живеят с 2000, други с 3500 или 5000-6000евро на месец, бруто имам предвид.

# 55
  • The QC to be!!!
Зъхи както ти е ясно, най големият разход ще е за жилище. Апартамент с 2-3 спални във ФаМ може да се намери и за 900Е, може и за 3000Е, както ти писа, зависи; за парко място във ФаМ цените почват от към 100Е/месец, което по принцип не е вкл. в наема. Извън ФаМ цените на парко местата са по ниски, както и на съизмерими жилища. Предполагам сте запознати, че се дава депозит от поне 2 месечни наема при наемане на жилището, т.е. минимум е 3 месеца наема при скл. на договора. Небенкостен за такъв апартамент под 200Е/месец едва ли ще паднат. Ток е малък разход към 40-50Е/месец и се плаща отделно от небенкостен, освен ако водата не се отоплява на ток. ТВ и интернет към 40Е/месец, кабелен, телефона също не е бюджетен разбивач. Храната - много относително нещо, но горе долу като разход е към 250/възрастен човек/месец, зависи какво купувате, къде и как се храните, това не вкл. ходене по ресторанти. Колкото по близо до влак/метро е жилището, толкова по трудно се намира, и цените са по високи. Ако работодателя има агенция с която работи, и съответно работодателя плаща за таксата на агенцията да ви намери жилище би било чудесно. Намирането на прилично жилище, по наш скорошен опит, е не лесна задача. Гледайте за апартаменти където или има перална вътре, в самият апартмент, или ви дават в него да си прикачите перална. Ако идвате до ФаМ само за да гледате жилища, пазете всички касови бележни, после се приспадат разходите за търсене на жилище от дохода и съответно падат таксите.  Wink И като казвам всички, абсолютно, вкл и за кафе дето е 2Е например. То се събира... Купуването на нови ел. уреди, мебели, дом потреби и др. подобни, както хранта ви когато идвате да гледате жилища само също се приспадат. Здр. осигуряване е задължително, и семейна здр. застаховка, към държавните здр. каси е макс 300Е/месец, частните имат подобни цени, за същите бенефици, предлагани от държавните. + и - има и на дъжавните и на частните. Здр. осигуровки се приспадат автоматично от заплатата, като отдръжки. Транспортните разходи ако се ползва общ. странспорт почват от към 130Е/месец/човек за карта по опр. маршрут. С кола зависи колко кара и кой плаща за колата и разходите и-ти или работодателя.

Сещаме се и добавям - много жилища тук се дават без кухненски шкафове или кух. оборудване. Предполагам не ви се ходи да купувате, инсталирате и т.н., да си го имате едно на ум. Такива жилища са на по ниски наеми. Лично аз бях шокирана, че тук в ЕС е възможно да се предлагат така жилища, Герм. не е първата държава където сме живяли и се сблъскахме с този "феномен"...  Confused

Последна редакция: пн, 20 май 2013, 01:52 от Baby*

# 56
Малеее кви цени на наемите/в линка който си дала / ... ooooh!
1000 и нам колко си евро .. , че то като си платиш наема , тока , за храна остава ли нещо ?
Колко взимат като заплати , че да могат да си позволят жилище под наем ? Money

# 57
  • Германия
Хах, ти виж в Мюнхен какво е чудо с наемите...Markrit често в наемът е включена някаква сума за ток, вода и парно и по някое време на годината минават, засичат водо-,електро-, топломери и според това колко си изхарчил или доплащаш или ти връщат.
А заплати...според това къде работиш и колко работиш.... Rolling Eyes

# 58
  • The QC to be!!!
Малеее кви цени на наемите/в линка който си дала / ... ooooh!
1000 и нам колко си евро .. , че то като си платиш наема , тока , за храна остава ли нещо ?
Колко взимат като заплати , че да могат да си позволят жилище под наем ? Money
Markrit  зависи от доходите. Но във ФаМ са такива цените, или поне, този е извора от който аз черпя информация, и смея да твърдя, че този уеб сайт е доста актуален, и се обновява 2 пъти на ден. Както и написах, извън ФаМ, цените падат, но не кой знае колко осезателно, освен ако не е от рода, далеч от общ. транспорт, далеч от магазини, училища и т.н.

... често в наемът е включена някаква сума за ток, вода и парно ...
Tова са небенкостен, и в много от случайте не са вкл. в наема, а допълнително се плащат, в смисъл, в договора са, но наема е едно, небенкостен друго. Тока не се вкл. нито в небенкостен, нито в наема, или поне ние не сме намирали такива обяви, изключвайки жилища за краткосрочно наемане, където всичко на 100% се вкл, вода, ток, интернет, отопление, парко място и т.н.

# 59
Хах, ти виж в Мюнхен какво е чудо с наемите...Markrit често в наемът е включена някаква сума за ток, вода и парно и по някое време на годината минават, засичат водо-,електро-, топломери и според това колко си изхарчил или доплащаш или ти връщат.
А заплати...според това къде работиш и колко работиш.... Rolling Eyes
Да де ама приблизително колко ?Дори и тока да е вклюен в наемите , пак ми се виждат много високи .
Защото 1000 евро гледам са сравнително малки жилища .
А месечните разходи не приклюват само с наема +ток, вода ..

Общи условия

Активация на акаунт