180-та немска тема. Погледни първа страница и после питай!

• 48 919
  • 737
  •   1
Отговори
# 30
  • Germany
Синьо, Сбъдваща, благодаря за идеите за дъждобрани! Мисля още този уикенд да ги пременим малчуганите Simple Smile

# 31
  • Германия
И аз в темата.
Как мразя да се събудя с глвоболие Sad. Атака ми се искаше да си отспя поне днес.

# 32
  • Немция
И аз да се цопна в новата тема.
Сбъди, и от мен едно "за" за махане  на имената.

Щерн, наистина гадно на4ало на деня. Hug

За лятото 4етох дългосро4на прогноза, 4е 4ак от средата на юли щяло да се ядва. Поне ще остане зелена тревата дотогава. Mr. Green А моят, големият, който още няма 4 години, е луднал на тема тениски с къс ръкав, откакто имахме един ден преди седмица-две с 27 градуса. ooooh! От ве4ерта по4ва да ме обработва, 4е утре искал пак късия ръкав. Казах му, 4е тази работа ще стане само, ако отдолу е блузка с дълъг ръкав. Sunglasses Иска му се лято на детето, но ще по4ака- най-късно до средата на август, когато ще ходим до Бг.

Я да ви питам за кърлежите( и това е дежурна тема тук май Mr. Green)- в Немско как се препоръ4ват да се махат- имам спомен, 4е главата на гадинката не се върти... Не 4е имаме проблеми с кърлеж, но да си нау4а предварително урока.

# 33

Я да ви питам за кърлежите( и това е дежурна тема тук май Mr. Green)- в Немско как се препоръ4ват да се махат- имам спомен, 4е главата на гадинката не се върти... Не 4е имаме проблеми с кърлеж, но да си нау4а предварително урока.

Kърлежите се вадят с една пластмасова джаджа.
http://www.deaf-bw.de/wp-content/uploads/2010/01/zeckenkarte-1.jpg

Не е добре с ръка, защото може да си пусне течността. А най-добре е някой лекар да го извади.

# 34
  • Германия
Аз вчера вечерта извадих един кърлеж от главата на големия ми син.Не знам колко време е бил там,но се виждаше,че беше вече смукал.Синът ми си помислил,че е пъпка и не ми казал,а аз,понеже от 2 дни не съм ги изкарвала навън заради дъжда,изобщо не ги проверих за кърлежи Embarassed Изкарах го с пинсета,дръпнах го рязко,без да го въртя.Остана цял,с хоботчето.Наблюдавам сега ухапаното място,но всичко е наред,дори не е зачервено.от сега нататък ще ги проверявам всеки път и ще ги пръскам със спрей против кърлежи.

Тази сутрин е пекнало едно слънце при нас,мислех си,че още сънувам и след малко ще се събудя наистина и ще ме депресира дъждовното време.НОооо слънце наистина има! А синът ми пее: Lieber Regen,lieber Regen zeig dein Gesicht!   Откачена работа.

# 35
Добро утро , дами,

Щерн, на обучението по вадене на кърлежи в болницата, изрично ни подчертаха, че гадината се дърпа бавно, бавно, а не рязко. Това било така, за да има време да се усети и да пусне захапката.
Важното е, че е излязла жива и здрава  Mr. Green при вас.

Вчера се събрахме с Ирка и Биба. Уж да печем козунаци, ама времето беше твърде хубаво за подобна дейност. И излязохме навън и утрепахме 5-6 часа в пиене на кафета и търкаляне по трева в търсене на кърлежи. Тъй като бяхме заедно и от уважение към Мюнхенския козуначен отбор, купихме ето тази козуначена кифла (долу, в средата). Кръстихме я Бавария и я изядохме. Тази година заслужено победата е ваша.  Grinning

# 36
  • в сърцето на един мъж...
Видяхме ние едни готини сладоледени снимки hahaha Много сте хубави Hug Благодарим за присъдената победа bowuu

# 37
Олее... хората пак тръгнали да месят козунаци, а ние не успяхме да си изядем нашите и 1/2 козунак мухляса (мразя да хвърлям храна и рядко се стига дотам). Явно 1,5 кг са ни прекалено много.
Това на снимката е Щутгарт, нали? Simple Smile

Ето ви още за ваденето на кръвопийците: http://www.zecken.de/schuetzen-sie-sich/entfernen-von-zecken/.

При нас вали ситен дъждец. Аз спах до обяд, сега мъжете са в леглото. Идилия. Laughing

# 38
  • anywhere
Да си кажа, че погледнах първа страница, да не ми отхапете главата от самото начало още. Wink
И все пак питам, като се надявам някой да бъде така любезен да ми обясни, ако има време и желание: дете на 12 години (завършен 5 клас), пристигащо в Германия от България трябва да държи изпит само за гимназия или за всяко училище? И на какво ниво трябва да са показаните познания по езика специално, за да се смята един такъв изпит за успешно взет? Как стои въпроса с дете със завършен първи клас тук, нужно ли е да се полага изпит там, или директно го записваме, кой клас? И последно засега - има ли някакви такси за училищата, защото при обсъждане на трудовия договор на съпруга ми за Германия от тамошното HR няколко пъти са споменали такси за училище за децата, а аз смятах, че са безплатни (не сме споменавали частни училища изобщо). Та това е за начало.  Simple Smile Благодаря предварително!

# 39
Да си кажа, че погледнах първа страница, да не ми отхапете главата от самото начало още.
А търсачката дали опита да използваш? Щото ако беше, щеше да попаднеш на многократно разисквани подобни казуси.
Накратко по въпросите ти. Държавните/общинските училища (начални, реал, гимназия, гезамт и прочие) са безплатни. Платени са занималните (хорт) към тях, ако се ползват. Частните училища имат такси, които могат да са много различни и могат да са твърда сума, могат да са процент от дохода или да зависят от други фактори.
При записването на деца в училище, които не са първокласници, може да се случат много различни неща и никой тук не може да ти отговори еднозначно какво точно да очаквате точно при вашия случай. Може децата да държат изпит по немски, може и да не държат. Може да ги препитат и по други неща, може и да не ги. Може да може да запишеш голямото дете в Гимназия, ама може и да не ти разрешат. Не стига, че всяка провинция си е различна, ами и две съседни училища в един град могат да са с тотално противоположна политика при новодошли ученици.  Като пристигнете в Германия и намерите жилище, началното училище е по адресна регистрация - може и да нямате особен избор къде да учи малкото дете. За голямото ти дете - лично познавам дете, дошло в Германия в 6 клас и директно записано в Гимназия без изпити и без грам немски, което за няколко месеца успява да влезе в ритъм и да се справя блестящо.  Чувала съм и за други случаи, в които на родителите не се дава право на избор и детето се записва в най-лошия тип училище, в други случаи пък детето държи няколко изпита.... Тоест очаквай всичко.
Това, което можеш да направиш, е да се свържеш със службата, отговаряща за училищата в града, в който ще се местите (Шуламт) и да попиташ конкретно за вашия случай как ще процедират и какъв е реда за записване на децата в училища.

# 40
  • anywhere
Супер, получих известна яснота, за което много благодаря!   bouquet Тепърва имам много да изчета и да се ограмотя, но тъй като това е море необятно наистина, а темата ни е съвсем внезапна и нова, при това се налага всичко да бъде направено за относително кратко време, чат-пат ще ми се налага да питам това-онова. Ако ви пречи и дразни, подминете, моля! Ако имате желание да помогнете със съвет и информация, благодаря от сърце. Но наистина нямам намерение всеки път да чета нравоучителни встъпителни слова и поучения как информация в архива има, да си потърся сама. Това, разбира се, е повече от ясно и ще бъде направено, но невинаги е лесно и възможно. Пък и затова са форумите - питаш, отговаря ти, който иска и ако иска. Това е... ей, от първия път си припомних защо не съм влизала във форума вече 5 години почти.  ooooh!
Желая прекрасен следобед на всички!  Sunglasses

# 41
Олее... хората пак тръгнали да месят козунаци, а ние не успяхме да си изядем нашите и 1/2 козунак мухляса (мразя да хвърлям храна и рядко се стига дотам). Явно 1,5 кг са ни прекалено много.
Това на снимката е Щутгарт, нали? Simple Smile

Това, че сме се сбрали да месим беше шега. Също както това, че кифлата е кръстена Бавария. Форумски хумор.
Да, Щутгарт е. 

Зъхи, ти си питай чат-пат и който иска ще ти отговаря, който иска - няма. А пък на нас остави опцията чат-пат да пишем 'нравоучително слова', пък ти ако искаш ги чети, ако искаш - недей. Имаме ли сделка?  Grinning

# 42
  • The QC to be!!!
Зъхи по въпросите ти за деца и училища нищо не зн.  Blush Но пиша за да кажа, добре се записала и леко местене, и ... игнорирай злобни "нравоучителни встъпителни слова и поучения как информация в архива има, да си потърсиш сама." peace: Винаги идват от едни и същи, които обикновенно няма да ти отговорят или дадат инфо... Тук в тамата има чудесни мами, които мога, и ще ти отговорят, като Сбъдваща.

Последна редакция: нд, 19 май 2013, 22:21 от Baby*

# 43
Дени понеже е добра душа е опитала да замаже положението, ама аз с чиста съвест ще си призная, че се събрахме да пием, ядем и хайманосваме Mr. Green Започнахме с уиски сладолед, продължихме с показана кифла и после минахме към хайманосването  Laughing Тържествено декларираме, че на младежа вляво много подробно му обяснихме опастностите от лежене гол до кръста на тревата и му предложихме дружно и щателно да го проверим дали не си е лепнал някоя гадинка  Mr. Green

Козунаци догодина Wink

# 44
Зъхи, ако това ми изречение смяташ за нравоучително, бъркаш.
Цитат
А търсачката дали опита да използваш? Щото ако беше, щеше да попаднеш на многократно разисквани подобни казуси.
Написах това не за да размахвам пръст, а да ти дам идея как да потърсиш повече подобни на твоята история и обсъжданията към тях, което ще ти бъде само от полза.
А иначе по принцип съм директна, предпочитам да кажа нещо в прав текст и да бъда полезна, от колкото да съм мека, нежна и деликатна и да не помогна никак. Което често обижда нежните души, ама пък аз затова няма да си разплета шушоните Simple Smile
С което исках да ти пожелая успех на немска земя! И моля те, питай за всичко, което те интересува, ама първо хвърляй оче и на инфото от 1-вия пост, няма да сбъркаш.

Трите симпатяги с козунака, сладоледа, тревата и усмивките - много сте сладки!
Кажете, моля, в Щутгарт какво да се види освен главната улица, кулата до гарата, музеите на Порше и Мерцедес? Телевизионната кула била затворена за посетители, разбрах. Друго?

Общи условия

Активация на акаунт