180-та немска тема. Погледни първа страница и после питай!

• 48 909
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • Germany
Biskara , Moni,  благодаря. Да правим с морска сол, и инхалации с лайка. Фен съм на бабините рецепти. Даже с чубрица опитахме. И аз мисля, че трябва снимка, ама много го облъчиха детето за тази година. Исках ако има някой с подобен казус да каже какво изписват Докитата. А пък антибиотик за запушен нос - даже не мога и да си го представя .

Щом е започнало да го боли, хич не се колебай за снимката, ако лекарят прецени, защото може да стигнете до болница и много неприятни процедури за детето. Категорчино не съм фен на антибиотика, но има случай в които няма как да се избегне.

# 91
За регистрация на нова кола - първо вZulassungsstelle, където на място се плаща данъка за колата според типа двигател и отпадните продукит *т.е. какво ниво е катализатора.
За да се стигне до там обаче трябва да се избере застраховка, аз го правя през www.check24.de и оттам си вземам Deckungskarte и с нея отивам да регистрирам колата.
когато колата е съвсем нова, се ходи на ТÜV  след 3 г, на 10 000 км се прави първата генерална инспекция, която може да се проведе във фирмен сервиз или по избор. Колата си има сервизна книжка, вкоято пише на колко хиляди км се сменя масло, филтър и дъра-бъра.
Ако е Jahreswagen, Vorführwagen или подобни, условията са почгти като нова, в зависимост от изминатите километри, ако е над 50 000 км се пита дали е минала втората инспекция, защото е добре да е мината и да не лягат отгоре после тия разходи, които са към 400 евро.

Зъхи, успех с преместването! Непременно намери някой да ти помага в опаковането, за да не се натоварваш излишно след подобна операция.

# 92
Здравейте!
С моето семейство ще ходим на екскурзия до Берлин, пътуваме на 30 май. Чудех се дали немците правят разни мероприятия за децата на 1 юни, като детски тържества, има ли практика на тази дата примерно да не се плаща входна такса за зоопарка или за някои музеи като Леголанд например. Всякакво инфо ще ми бъде от полза.
Може би има някакъв сайт на града, в който ги обявяват тези неща, незнам.  newsm78

# 93
kote dani , едва ли. За 1-ви юни тук не съм видяла такива неща. Но си права, да, всички специални акции, намаления, празници, фестивали и прочие обикновено се обявяват на сайта на града:
http://www.berlin.de/
http://www.visitberlin.de/de

Ще помоля някой, който е в час, да напише накратко какво се случва при покупка на автомобил тук - нов, употребяван, от автокъща, от частно лице. Както и как да караме българския си автомобил в Германия, как да пререгистрираме такъв автомобил. Вадене на немска шоф. книжка също. Това са често задавани въпроси и е  добре да ги имаме на първа страница. Или някой добвроволец да порови назад с търсачката и да събере информацията накуп, защото тия неща сме ги обсъждали много.

Стикерите на Реве - ако някой още търси, нека си напише номерата. Ние имаме много, а приключихме със събирането.

# 94
  • в сърцето на един мъж...
Сбъдваща, може ли да те помоля да ми ги запазиш, аз като се прибера след 2ри юни ще кажа какво ни трябва Embarassed
За колите - моя мъж ще помогне, нали не е спешно, малко по-късно ще го пусна Peace

# 95
  • Germany
Здравейте Simple Smile
Имам нужда от съвет. Фирмата на мъжът ми организира уроци по немски за големият ни син, като ние можем да изберем честотата и времетраенето на един урок. Може да е максимум 4 пъти седмично и ние мислим да изберем максимума, но се чудим дали да е по 45мин на ден или по 90мин. Чудя се дали за дете не са много 90мин.? Дали ще може да бъде достатъчно концентриран толкова време...

# 96
Moni, според мен ще може да се концентрира за 90минути. Детето е голямо, и няма да има проблем.

# 97
  • Germany
Moni, според мен ще може да се концентрира за 90минути. Детето е голямо, и няма да има проблем.

Благодаря!

# 98
Аз искам да попитам за таксата в детската градина - половината август градината е във ваканция - при това положение таксата за август остава ли си цяла или се намалява пропорционално на работните дни? /заминаваме за БГ след 2 седмици и искам да оставя платежни на таткото/

# 99
Гея, добре.

мама-ени , плаща се цяла такса, независимо от почивни, ваканционни и прочие неприсъствени дни.

# 100
Благодаря Сбъдваща!

# 101
  • Deutschland
Здравейте,
Ние се преместихме в нова квартира.Беше си направо кошмарно.До 4 етаж без асансьор.Добре,че свекървата гледа малкия докато аз опаковах а баткото удари кьоравото на компютъра.Продължаваме да търсим усилено къща,но няма нищо свястно и изгодно.Квартирата обаче много ми харесва,че чак не ми се мести пак.Имаме страхотен изглед към река Рейн.

Проблемите ми с проговарянето на баткото продължават.Доста напредва на български,но на немски се инати и не иска и не иска.Постоянно ме притискат от градината да го заведа на специалист,за да му поставят диагноза и да назначат специална учителка за него там.Проблема е че нашата педиатърка се дърпаше да му даде направление.В петък обаче и занесох препоръка от градината с подробно описание на проблемите ни с говора и най-после се съгласи да му направи шпрах тест и да ни насочи след това към логопед.
От градината спряха да ми намекват,че е аутист,защото детето търси постоянно да играе с децата,но те го игнорират,защото не го разбират.Казаха ми,че бил станал агресивен ,заради езиковата бариера.
В къщи не дава и думичка да му кажа на немски.Започва се цупи и да се инати като магаре на мост.Аз казвам думата на немски а той ми я повтаря на български.
Направо в чудо съм се видяла с това проговаряне.А ходи на градина от 5 месечен.Не мога да сменя градината,защото още не знаем къде ще си кум куща.А не ми се иска да го местя 100 пъти.Макар,че той понесе най леко преместването в новата квартира.Много му харесва тук. Особено гледката през прозореца.Кораби,влакове,коли..абе направо момчешки рай.

В понеделник сме на шпрахтест и ще ви пиша какво е станало.

# 102
Ето от моятя лепта за първа стрница Wink
Скрит текст:
За да се регистрира кола тук и необходимо да има човек потвърждение от застрахователя, че колата ще бъде застрахована при тях. Това потвърждение се носи в Zulassungstelle  където ще се регистрира колата. На интернет страниците им е споменато какви други документи са необходими. Обикновено това са договор за покупка, старите талони и номера на колата, паспорт на лицето, на което ще е регистрирана колата. При регистрацията на колата общината директно дава данните на данъчните служби и се получава след известно време писмо с това колко е дължимата сума за данък на колата.
Данъкът на колата зависи от вида на мотора и обема на мотора. Грубо може да се каже, че данъкът на бензинов двигател е около три пъти по-нисък от дизелов. В момента е 6,75€ на всеки 100 м3 бензинов двигател, а за дизел е 15,44 €. Това са цени за Евро 4 двигатели т.е "най-чистите".
Пример
Бензинов мотор 2л (обикновено по документи е 1970 см3)
20*6,75 = 135 € годишно
Дизелов мотор 2л (обикновено по документи е 1950 см3)
20*15,44 = 308,8 € годишно
Трябва да се има предвид, че дизелът е в момента около 16 цена по-евтин от бензина, но имаше период, когато беше на равни цени. Дизеловите двигатели обаче са по-икономични от бензиновите.
Това дали ще си вземете бензинова или дизелова кола и доста сложна сметка. Преди имаше превило, че ако се карат над 15 000 км годишно си заслужава дизел, в момента мисля че е около 20 000 км. В интернет има рехнери, с които се смята кое е по-изгодно.
И застраховката на бензиновите и дизеловите коли също е различна. Но не може да се обобщи защото всеки модел кола всяка година се нарежда в определена застрахователна група и от нея се определя застрахователната сума за годината. Като коли, който са предпочитани от младежи като Голф са в доста висока група, защото стават доста повече произшествия с тях, коли който са предпочитани от семейства са уж по-изгодна група. Но както написах всяка година се мени в зависимост от статистиката.  Освен от модела на колата застрахователната сума зависи и то Schadensfreieklasse на човека, на който е застрахована колата. Като собственика на колата и лицето на което е застраховката може да са различни. Това е така нареченото застрахователно досие. От тази година има но закон и всички, които не са имали преди кола застрахована на свое име в Германия започват на 140%. Това е високо но доста ниско в сравнение с предишни години когато беше 240%. Има възможност чрез бележка от БГ застраховател да се смъкне процента т.е да се качите в по-висока Schadensfreieklasse. Необходимо е да се напише, че от еди си колко години е застрахована в дружеството и не е имало произшествия. Тази бележка не всички застрахователи я признават, но си заслужава да се изпрати на няколко и да се направи запитване. Може без проблеми да ви признаят 10 години и да паднете на 45%.  Застраховката на колата може да се сменя всяка година, като трябва до 30.11 да се изпрати Kьndigung. Има много търсачки за сравняване на застраховки и цените са доста различни т.е си заслужава човек да потърси.
Други неща от които зависи застраховката е колко км е пробега на година, като стъпалата са на 3000 км. Има ли водачи по-млади от 23 години, дали се държи нощно време в гараж или на улицата и подобни.
Кола с Бг регистрация като цяло може да се кара до 6 месеца след началото на престоя в Германия. Като цяло се твърди, че ако колата не е на твое име и е платен пътния данък в Германия няма проблеми да се кара. Аз имам познати, които са им казали полиция, че въпреки това трябва да се пререгистрира иначе ще им я конфискуват. Тук не съм много запозната, но със сигурност при платен данък работата е доста по-чиста и евентуално ако има проблеми да се пререгистрира. Ако има друг информация да сподели.
ЗА шофьорската книжка важи също, че до 6 месеца може с българска книжка след това трябва да се смени с немска. Като смяната става много лесно със снимка пак в Zullasungstelleto. Има разбира се много, който карат с Бг книжки и твърдят, че имат право, но според мен и закона ако пребиваваш тук след 6 месеца трябва да се смени. Немската книжка има предимство, че е безсрочна и не се налага на 10 години да се подменя. Не са ви нужни никакви медицински свидетелства.

# 103
Петка, благодаря за информацията! Специално това за шофьорските книжки лично аз сега за пръв път го срещам. Нашите книжки изтичат в началото на юли и мислехме по време на ваканцията да ги сменим в БГ, но сега ще преосмислим това. А колко струва да се извади немска шофьорска книжка?

# 104
И сега аз ще се опитам да съм полезна с информация - специално за клиентите на АОК - оказа се, че гърбът на АОК картата представлява ЕЗОК, т.е. няма нужда да се вади отделна ЕЗОК при пътуване.

Общи условия

Активация на акаунт