180-та немска тема. Погледни първа страница и после питай!

• 48 947
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
мама-ени, преди 2 години сменихме нашите книжки с немски и ако не се лъжа платихме по около 30 Е на човек. Ако те интересува точната сума, мога по - късно да проверя. Не знам дали навсякъде в ДЕ цената е еднаква.
А за ЕЗОК - да, новите карти на АОК са такива - на гърба е ЕЗОК, преди трябваше да се изиска допълнително.

# 106
Благодаря ти ДжейДжей. Ориентировъчно ме интересуваше цената.
И благодаря че доуточни за картите - без да искам можеше да заблудя някого  Embarassed.

# 107
На ТК картите са поне от 6-7 години така, мислех, че на всички здравни каси на гърба е европейската карта. НИе сме я позвали в италия като си пукна голямата главата. Нямаше проблеми. В бг обаче ако се отиде в частна болница трябва да се плати и полсе връщат парите

# 108
Това за бг книжките мисля,че  е отпаднало след като влязохме в Евро съюза.В смисъл,че няма такова ограничение от 6 месеца да караш в ДЕ и после да си сменяш книжката с немска.Моята е до 2016 г и не съм решила още дали да я сменям с немска.Още претеглям плюсовете и минусите.

# 109
Още претеглям плюсовете и минусите.
Плюсовете ги знам, но би ли споделила минусите? Аз съм от 14 години с немска и досега не съм забелязала такива...

# 110
  • Parsberg
Здравейте

имам нужда от вашата помощ.Другата седмица би трябвало да пътувам за Германия имам вече работа,но днес ми пратиха какви документи трябва да нося.

Wir benötigen Ihr Diplom,
eine Arbeitserlaubnis von Ihnen sowie den Sozialversicherungsausweis,
 Ihre Lohnsteuerbescheinigung.
За дипломата е ясно ,но какви са тези данъчни декларации.другото разрешително за работа ли е?Защото аз съм мед.сестра и би трябвало да не ми трябва разрешително ,а и те знаят, че идвам от България и не съм била до сега в Германия.

И другото ,което не разбрах е :
Wir müssten außerdem noch wissen,
ob Sie in Bulgarien bei Ihren Eltern wohnen
 oder selbst eine Wohnung haben.

Защо ги интересува къде живеят родителите ми или аз нещо не го превеждам правилно.

Ще направя и запитване в Агенцията по заетостта в Германия за тези документи,но те не отговарят веднага, а аз нямам мн време.

# 111
http://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/driving/validity/tourist_bg.htm
и аз мисля, че не е задължително управляването на МПС само с  немска книжка в Германия, ако пребиваваш повече от 6 месеца.
Не се заяждам .

# 112
Защо ги интересува къде живеят родителите ми или аз нещо не го превеждам правилно.
Не къде живеят родителите ти, а дали ти живееш при тях или имаш твое си жилище (не в смисъл на недвижима собственост, а просто отделно домакинство). Не знам за какво им е, но и от други съм чувала, че питат за това- явно има някакво значение.
За останалите неща на място трябва да се разберете- щом си сигурна, че не ти трябва разрешително, а Lohnsteuerbescheinigung се вади така или иначе във Финансамта, няма как да им занесеш такова от България- става бързо, а и можеш да го занесеш на работодателя и няколко дни по-късно, не е задължително да е на секундата, ше имаш време да си го извадиш като пристигнеш.

# 113
Момичета, до преди няколко години ( поне така мисля) немската книжка беше безсрочна. Това е един голям плюс. Българските са за 15 години ( дано не греша). Миналата година направиха и немските книжки да са със срок . Тези които са със старите трябва до 30 години да ги сменят (независимо кога), а тези които сега се правят са със срок от 15 години. Знам че имаше нещо, че повече от 6 месеца уж не можеш да караш с БГ книжка, но от друга страна мисля че имаше и някакво условие че трябва да си живял най малко 18 месеца в Де. Ще разпитам подробно довечера мъжът ми. Неговата смяна беше мисля около 28 евро, подава документи в общината. Аз си карам още с българската.
Биба, дали не беше свързано със приспадане на данъци това със българското домакинство?

# 114
  • Parsberg
Благодаря ти Biba Sparrow   bouquet
Мен ме притеснява това разрешително и за това все пак ще направя запитване в ZAV дано да ми отговорят бързо.

# 115
Аз искам да попитам за таксата в детската градина - половината август градината е във ваканция - при това положение таксата за август остава ли си цяла или се намалява пропорционално на работните дни? /заминаваме за БГ след 2 седмици и искам да оставя платежни на таткото/

При нас август беше гебюрфрай.

# 116
Петка, благодаря ти, ще добавя инфото в следващата тема.

Срам и позор, ние сме си още с френските шоф.книжки. Трябва да ги сменим, каним се от много време, ама пусти мързел.

# 117
  • The QC to be!!!
...
eine Arbeitserlaubnis von Ihnen sowie den Sozialversicherungsausweis,
...
Това е разрешителното за работа, и трябва работодателя да кандидатсва за него. Ако си с више и работиш по специалността си тук в Де. е въпрос на формалност, и се получава едно писмо обясняващо, че всъщтност не ти трябва такова разрешително.

...
 Ihre Lohnsteuerbescheinigung.
....
Първо се регистрираш в местната община, дават ти 1 лист, че си вече регистрирана, от там в съседната сграда в отдела по финанси, попълваш си док. за данъчният клас и ти дават листа на момента, после даваш копие на работодателя ти. Оригинала остава за теб.

Wir müssten außerdem noch wissen,
ob Sie in Bulgarien bei Ihren Eltern wohnen
 oder selbst eine Wohnung haben.
...
Не зн. на 100%, но предполагам за да не вземеш да кажеш, че имаш двойно хаусхолд и да клеймваш тези хиляди полагащи ти се ако е така, догодина като си правиш таксите.

Петка обра точките - Браво  smile3501

На познати взели си Нем. книжки мин. седмица им бяха издадени безсрочни такива.

# 118
Аз като гражданка на държава-член на ЕУ, карам с българска книжка (вече повече от 2 години) и нямам проблеми. Тъй че , Мартинелаа един глас от мен за твойто становище. Simple Smile

# 119

http://www.gesetze-im-internet.de/fev_2010/__24a.html 

§ 24a Gültigkeit von Führerscheinen
(1) Die Gültigkeit der ab dem 19. Januar 2013 ausgestellten Führerscheine ist auf 15 Jahre befristet. Die Vorschriften des § 23 Absatz 1 bleiben unberührt.

(2) Führerscheine, die vor dem 19. Januar 2013 ausgestellt worden sind, sind bis zum 19. Januar 2033 umzutauschen. Absatz 1 bleibt unberührt.

(3) Bei der erstmaligen Befristung eines Führerscheins ist Grundlage für die Bemessung der Gültigkeit das Datum des Tages, an dem die Fahrerlaubnisbehörde den Auftrag zur Herstellung des Führerscheins erteilt.

Общи условия

Активация на акаунт