180-та немска тема. Погледни първа страница и после питай!

• 48 958
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря ти Biba Sparrow   bouquet
Мен ме притеснява това разрешително и за това все пак ще направя запитване в ZAV дано да ми отговорят бързо.

Тук са посочени основанията за издаване на разрешително за работа. Дали лично или работодателят ти подавате документите, зависи от основанието.

Тук е цялата информация http://www.arbeitsagentur.de/Dienststellen/besondere-Dst/ZAV/downloads/AMZ/amz-ae-verfahren-fuer-rumaenien-bulgarien-merkblatt.pdf

Надявам се, че си информирана също, че за да упражняваш определена професия в Германия се иска приравняване на дипломата. За медицински сестри това е задължително! Успех на новата работа!
http://www.berufliche-anerkennung.de/index.php/beruflicheanerken … ndheitsfachberufe

# 121
Да и аз бях чула това, че вече и немската книжка е станала с определена давност, но  като писах не бях сигурна дали не беше само за възрастни хора и го оставих. Но 15 все пак е повече от 10  Wink
ЗА това, че не е задължително да се умшрайбват сте прави, но трябва да се има предвид, че ако сте си извадили книжка в българия след като вече живеете тук в Германия дори и да са български не са валидни тук. Ако книжката ви е направена преви това всичко е ОК.

# 122
Имам въпрос към тези, които са подавали документи за немско гражданство.
При мен немските преводи на  кръщелното свидетелство и акта за граждански брак са прикачени към българските оригинали.
След приключване на процедурата за гражданство, дали връщат българските оригинали, знае ли някой?
Не ми се иска да се занимавам с вадене на дубликати после в България.
Благодаря ви предварително!

# 123
Имам въпрос към тези, които са подавали документи за немско гражданство.
При мен немските преводи на  кръщелното свидетелство и акта за граждански брак са прикачени към българските оригинали.
След приключване на процедурата за гражданство, дали връщат българските оригинали, знае ли някой?
Не ми се иска да се занимавам с вадене на дубликати после в България.
Благодаря ви предварително!

ПО принцип за граждансто се изисква актовете за раждане да са не по-стари от 6 месеца. Тях ги задържат. Свидетелството за брак го връщат. Като се правят преводи се вадят дубликати за чужбина на съответния документ, а не се прави на оригинала.

# 124
Не си спомням вече какви точно документи ми искаха, но само ги разгледаха (май си ги копираха) и ми ги върнаха всичките.

# 125
ЗА това, че не е задължително да се умшрайбват сте прави, но трябва да се има предвид, че ако сте си извадили книжка в българия след като вече живеете тук в Германия дори и да са български не са валидни тук. Ако книжката ви е направена преви това всичко е ОК.

Здравейте! Аз си признавам, че само чета, но сега точно това с шофьорските книжки много ме интересува. От 7 год. съм тук в Германия и съм студентка. Юли месец ще се прибирам да карам шофьорските курсове, хем да си направя една по-дълга почивка. Със сигурност ли е вярно, че българските шофьорски книжки не важат, ако вече живееш тук? Или за студентите е изключение? Защото моя инструктор ми каза, че вече няколко момичета са си идвали от Германия да карат курсовете.

Току-що намерих това:
http://www.sofia.diplo.de/contentblob/3391970/Daten/1860908/Fhre … n_Deutschland.pdf

и по-точно страница 4, точка 3. Там е написано, че наистина не важат ако по време на изкарването живеете в Германия (изключение студенти и ученици) само минималното пребиваване от 6 месеца не го разбрах точно. Дано успея да я изкарам тази книжка и да важи тук, че много съм се навила Simple Smile.

Лек и слънчев ден на всички! Тук вали от два дни и има Hochwasserwarnung...

p.s. за гражданството на нас не са ни задържали никакви документи. Само ги копираха. На мъжа ми акта за раждане беше доста по-стар, но не са му искали нов. Може на различните места да е различно. Не може, ами със сигурност ще е така де Simple Smile

# 126
Момичета, нямам представа дали сте го обсъждали това тук, но искам да пиша за измамните обяви за наеми на апартамент в нета и това да е като огромна сигнална лампа за всички нови.
За една седмица попаднах на две такива обяви - на едната се "вързах" и за момент се зарадвах на идеалните условия, докато не проверих в Гугъл снимките и писмото. Втората обява я пробвах, за да разбера дали има и друга схема на измама. Та действат така: пускат примамливо предложение - мебелиран луксозен апартамент от 100-110 квадрата в добър квартал за по 600-700 евро. Като се свържеш с тях за информация, пращат много учтиво и добре написано писмо (в единия случай на немски и англисйки, в другия - само на английски), в което "собственикът" на апартамента (1.инженер/2.изследовател във фармацевтичната промишленост) обяснява как заминава да работи извън Германия и иска да даде апартамента си под наем, за да го поддържат, а не за да печели от него. Иска два наема депозит по банков път (защото вече е в чужбина), а ключовете и договора ще ги изпрати по куриер. И така ние евентуално си купуваме златни ключове, а оставаме на улицата...
Затова, момичета, ако търсите без агенция и видите подобни обяви, проверете снимките дали вече са пускани някъде из нета и като получите писмо, проверете дали вече не е писано някъде такова.
Аз получих първото от писмата тук http://www.scamwarners.com/forum/viewtopic.php?f=39&t=71692 А преди това това http://wohnungsbetrug.blogspot.it/2013/05/christopherh257gmailcom-alias.html

# 127
Minaaa   да така е студентите и учениците са изключени от това правило т.е те могат д аправят книжка в Бг, защото в Германия се водят само временно пребиваващи. Но доколкото разбирам ти имаш и немско гражданство. Не съм сигурна дали тогава можеш да минеш с това правило. Да имаш и българско, но според мен това, че си с немско означава, че ти не си временно пребиваваща тук, а постоянно. На твърдя, че съм права, но така ми се струва. Потърси из нета за подобни случаи.

Тралалала Ли   явно някой хора са се оказали отново доста креативни  Confused Защо не подадеш във Verbraucherzentrale информация след като аси го открила. МИсля, че така ще разберат повече хора от колкото само тук във форума. Ако ти се занимава разбира се.

# 128
Мерси, Петка. Търсих из нета, но не можах да намеря. Обадих се в Verkehrsamt-a, но жената там не беше много запозната. Тя ми каза само: "Gute Frage! Warum soll das nicht gehen, viele machen das so" хаха Simple Smile но ми даде номер, на който да звънна утре. Тогава ще пиша пак какво са ми казали, може да е полезно за някой друг.

# 129
Аз да се включа за шофьорските книжки.Понеже сега оправям книжката на баща ми,че му изискват от работодателя немска.Шофьорска книжка -50 Е,карта на водача(дигитална)-37 Е.Подава се заявление и се чака отговор от БГ за това лицето какви категории има и всичко ли е законно.Срок 4-6 седмици.За лица над 50 години и шофьори на големи камиони се иска преглед от очен лекар и общо практикуващ или както и да се нарича.Всичко това към ДЕКРА е на цена 112,50 Е.Проверявах при различни очни лекари цените варират от 120 до 220 Е ,тук говорим разбира се за Ерфурт.При пристигане на документите от БГ изискват -снимки,регистрация за живеене,лична карта и старата книжка.Това е от мен и моята провинция.

# 130
Защо не подадеш във Verbraucherzentrale информация след като аси го открила. МИсля, че така ще разберат повече хора от колкото само тук във форума. Ако ти се занимава разбира се.
Бих подала сигнал, но изобщо не знам каква е тази централа и не почти говоря немски. Иначе бих писала и из немски форуми, ама... това е да не знаеш езика...

# 131
  • The QC to be!!!
Тралалала Ли, хубаво, че сподели опита ти. Ние сме се нагледали и начели на какви ли не подобни предложения, като почнеш от жилище, коли, мебели, та чак до домашни любимци, за съжаление. И всичките подобни на написаното от теб. Но и като продавачи на неща сме имали подобни, като предлагаха да дойдат да ни земат мебелите, да ни дадат чек, а ние да платим кеш на тези дето ни товарат мебелите.  Crazy

# 132
Много бих се радвала ,ако някой наскоро е купувал ,регистрирал и застраховал кола в ДЕ и ми даде някои насоки.говоря за 1-2 годишна кола,освен цената на колата,кое е следващото голямо финансово перо(предполагам застраховката),още в бг са ми казвали ,че ако нямам застрахователна история тук,първите  години застраховката ще е доста сериозна.Това не го намирам като текст от какво се определя,намирам само рехнери и ми излизат суми от над 1000 евро годишна застраховка за пълно каско  ooooh! . Разгледах сайтовете на  autoscout  ADAC ,но от там не  намирам достатъчно информация,или не знам каква дума като термин да напиша в търсачката.Идеята ми е,че искам да се ориентирам какви разходи завлачва една кола след себе си според марката и двигателя,за да избера към какво да се ориентирам.и например не знам колко струва един човекочас работа при ремонт на wv - opel -mercedes.това,което забелязвам с нашия регион е,че немците карат малки нови немски коли от по-евтините марки,турците карат малко по-стари ,но луксозни лимузини  newsm78 ,но това май си е типично за нашите ширини.МНого благодаря предварително!

ако темата е коментирана по-рано,моля поне ме насочете кога,аз нищо не намерих
Не прочетох всичко и не знам дали са ти отговорили. Аз купувах втора ръка кола преди 6 месеца. Най-голямото перо си е застраховката от където и да го погледнеш. Може да си вземеш документ от българския ти застраховател, че не са ти изплащани обещетения за ПТП и ти признават стажа при него, ако преведеш и бланката (в моята имаше отметка без ПТП през последните 3 год.) може да признаят и стаж преди този застраховател..така аз без стаж в немско съм категория SF3 или 70%. Калкулатори за данъка може да намериш в интернет. Таксата за регистриране не е много голяма и направа на номера...това е всичко което трябва да се плати.
Имаше една уловка при каското каква сума си готов да погасиш сам при ПТП и от там има голяма разлика в цената на застраховката.

# 133
  • Germany
Момичета, искам да помоля за малко положителна енергия и стиснати палци от вас за мен в утрешният ден. Благодаря ви предварително!

# 134
Moni имаш едни стиснати палци от мен и мноого положителна енергия.

Да допълня за шофирането в Германия, че ми се струва, че в инфото малко се омесват нещата.

Ако пребиваваш повече от 6 месеца в годината в Германия се водиш живущ в Германия и си длъжен да регистрираш автомобила си тук, не си длъжен да си вадиш немска книжка.
С българска шофьорска книжка може да се шофира спокойно в Германия, тъй като България е членка на ЕС и няма ограничение освен срока на валидност на книжката. Това важи за книжка издадена по време на местоживеене в България.

И да допълня нещо, понеже и мъжа ми ми цитира как негови познати си карали повече от 2 год българските коли и нищо не е станало...моя съвет е не рискувайте ако Ви хванат не само ще Ви глобят със стабилна глоба, но и ще ви накарат да платите данъците на превозното средство със задна дата + лихви. При по-дълги срокове на "укриване на данъци" може и в затвора да Ви вкарат. Източник на информацията - препатили от интернет.

Общи условия

Активация на акаунт