180-та немска тема. Погледни първа страница и после питай!

• 48 963
  • 737
  •   1
Отговори
# 135
Мони и от мен имаш стиснати палци и положителна енергия! УСПЕХ!!!

# 136
Успех, Мони!

# 137
Имаш и моите стиснати палци, Мони. После да се похвалиш Simple Smile

Искам да помоля, който има информация за добавяне/редактиране към вече събраната (визирам конкретно тази за колите/шоф.книжки, но и по принцип), да коригира директно в абзаца с информацията и да я пуска в темата в скрит текст. Така ще ме улесните много в коригирането на първия пост на темите. Невъзможно ми е да следя постоянно кой какво важно нещо е написал така между другото и да коригирам по няколко пъти на ден текстове.

# 138
Здравейте,
Имам нужда от малко помощ, не съм сигурна правилно ли разбирам две неща в обявите за работа, а именно (Inhouse) и (Intern) ако не греша първото би трябвало да значи, че работата е от къщи?!, а второто може би е стаж? 

# 139
Днес отново звънях до Verkehrsamt-a и ми казаха, че щом като имам Wohnsitz в Германия, без значение дали съм студентка или не, книжката ми няма да важи ако я изкарам в България...Много ми стана криво, защото вече научих листовките и се записах за курсове. Тъпа работа...значи всички, които са в Германия не могат да си изкарат книжка в България..или по-точно могат, но тя няма да важи в Германия.

# 140
Днес отново звънях до Verkehrsamt-a и ми казаха, че щом като имам Wohnsitz в Германия, без значение дали съм студентка или не, книжката ми няма да важи ако я изкарам в България...Много ми стана криво, защото вече научих листовките и се записах за курсове. Тъпа работа...значи всички, които са в Германия не могат да си изкарат книжка в България..или по-точно могат, но тя няма да важи в Германия.

Можеш да си изкараш ако се абмелднеш от тук и се регистрираш в България. Там останеш реситрирана повече от 183 дена. Тогава книжката ти ще е валидна.
Мина това, че си научила листовките не е толкова зле, защото и за тук ще ти трябват знанията на листовките. По принцип се проучва предварително такива неща.
Това с книжките го ваведоха преди 5/6 години за да спрят туризма за шофьорски книжки. По принцип и в България има закон, че можеш да се запишеш на курса само ако си пребиваваш повече от 183 дни в Бъглария, въпроса е, че там никой не проверява дали се спазва и училищата си записват на курсове.

# 141

Въпреки че доста от служителите на Verkahrsamt-a или полицаи не са съвсем запознати, това което ти са отговорили е законовото положение.
Не виждам нищо лошо, че си научила листовките. В Германия или в България, пътните правила са еднакви, а и изпитната форма е почти идентична.
Ако си предплатила курсовете в България, даже и да не ти възстановят сумата, мисля че няма да е излишно да натрупаш практически опит. Така или иначе често се налага вземане на допълнителни часове.
Какъв е проблемът (освен финансов), че ще се научиш да караш в държавата, в която така или иначе живееш постоянно, а не си само в отпуска.
Иначе население на пограничните райони би си карало курсовете в Полша или Чехия (че е по-евтино и минават рушвети). Да не говорим колко курсов туризъм се беше заформил заради отнети книжки в Германия и изкарване на нови.

Като съм почнала с тематиката, та да се довърша...По отношение на карането автомобили с български регистрационни номера от лица, регистрирани че живеят постоянно в Германия повече от 6 месеца - да става, много го правят, полицията даже и да ви спре не е много заинтересувана. Само ако не стане някое ПТП и нещата се усложнят. Проблемът е не полицията, а Finanzamt-a. Пък те не прощават лесно и все пари искат. Независимо на чие има се води автомобилът, нямате право да управлявате автомобил с чужда регистрация, ако не сте платили данъка.Ако го направите, може да си запазите българските номера и да си правите застраховката гражданска отговорност в българска компания.
Сигурно ще се намерят много, които карат на принципа мен ли точно ще хванат, всички останали го правят. Решението е лично, глобата - персонална Money

# 142
Мони аз не разбрах за какво точно трябва да стискам , но го правя  Wink

PraynigКажете ми хубави немски детски книги / писатели /,освен Кони ,  да са интересни  на  10 годишните .  

# 143
Кони книжките са му скучни на моя 9 годишен. Напоследък се е запалил по поредицата за Пърси Джаксън, макар че малко му е рано, мисля. В момента чете тази, върху която ще прави презентация след ваканцията http://www.amazon.de/Oberschn%C3%BCffler-Oswald-Christian-Bienie … p;keywords=Oswald
Имаме няколко от тази поредица, харесва им много и на дребните, искат батко им да им чете. http://www.amazon.de/s/ref=a9_sc_1?rh=i%3Astripbooks%2Ck%3Adie+o … mp;qid=1369321077
Ако се сетя за нещо друго, ще допълвам.

# 144
Дъщеря ми чете основно Hexe Lilli, но също така харесва и поредиците Leonie на Manfred Mai, Karo Karotte на  Christian Bieniek и Irmgard Paule, и Die magische Höhle. Миналата година пък четеше книги само с  истории за коне и понита.  Wink

# 145
  • Germany
Благодаря за стиснатите палци! За съжаление още не мога да се похваля, защото става дума за здравословен проблем и резултата от днешното изследване ще е готов другата седмица. Много ми се иска да вярвам, че положителната ви енергия е помогнала и нещата ще бъдат наред!

# 146
Имаш стиснати палци и от мен, Мони!  Praynig

# 147
  • The QC to be!!!
Екоинг от мен също -  стиснати палци, Мони  newsm17

# 148
  • Германия
Здравейте,
Имам нужда от малко помощ, не съм сигурна правилно ли разбирам две неща в обявите за работа, а именно (Inhouse) и (Intern) ако не греша първото би трябвало да значи, че работата е от къщи?!, а второто може би е стаж? 
Това мисля, че е вътрешна обява, сиреч важаща само за служителите на фирмата. поне на нас в университета така ги изписват, вътрешни и ..публични.

Мони, палцестис и всичко добро!

# 149
Вкарах си таралеж в гащите...реших да правя моливко за училище и сега ме чакат мъки, че в къщи им се услади...ама ще почакат до утре, че иска 6 яйца, а нямам...
И да се похваля, шефа ми разреши отпуска и ще се ходи на сватба в България през Юли ...бях се попритеснила, че нали съм новичка.

Общи условия

Активация на акаунт