КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 4

• 29 244
  • 276
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
Марче, то за визия говорим, не за вкус.  Grinning

Прокъсва се, когато не е много еластично тестото, но това зависи от брашното.
Тъй де... то нали в брашното е глутена. Пък козунаци се правят с бяло брашно, значи големи разлики в съдържанието на белтъчини не се очакват.  Еластично ще е тестото като е добре омесено, точно, защото има утежняващи сътавки.   Hug

# 211
  • Балчик
Тук не си права. Съдържанието на белтъци е горе-долу еднакво само в българските брашна. Италианските си имат бая разлика в белтъчините, затова на тях често и пише- за торта, за пица и т.н, според съдържанието на белтъчини. А не като нашите пародии- за козунак, за баница, за сладки и нам си кво, а  вътре едно и също,

И добре омесено тесто, пак може да се прокъсва. Peace

# 212
  • Варна - Черна гора
И аз правих козунак по 1/3 от рецептата на Джемма. Това, че имам термо игла не ми попречи да го препека. Забравила съм да натисна бутона за звуков сигнал при достигане на зададената температура  Embarassed. Стана с по-дебели корички, но ... колегите в офиса го овършаха набързо.
Тази неделя ще направя отново, като добавя още малко захар.
Ето такава портокалова захар купих от Карфур:
Скрит текст:

# 213

Представям ви козунак с прясно мляко и сметана.

Последна редакция: пт, 07 фев 2014, 22:26 от miusli

# 214
  • В една слънчева къща...
miusli, много апетитно Simple Smile
Дай повече инфо за рецептата   bouquet

# 215
Нямам точна рецепта, просто като започнах да слагам продуктите на масата, установих, че прясното мляко ми е малко и добавих около 2 супени лъжици квасена сметана. Иначе рецептата е на макс мама. Наложи се да добавям още брашно. Стана огромен, но всъщност по важното  е ,че пробвах брашното "фанини", за което писа едно момиче. Купих го от Метро. За стотен път установих, че хубав козунак става с хубаво брашно и хубава мая.

# 216
  • София
miusli, чудесни козунаци.  Simple Smile Браво!! Брашното не е "фанини" а FARINA ........CREME e TORTE, аз споделих..  Има и специално за пици. Освен, ако аз не съм видяла това за което споделяш... newsm78  Peace

# 217
Да, "FARINA" е, откъде съм го измислила и аз това фанини, незнам. ooooh!

# 218
  • Вила Великула
предполагам, че брашното е тип 00, а не 500. То е по-бяло и по-фино.

# 219
  • Бургас
Момичета,къде греша ....искам да се напукат козунаците,не че  и така не ги изядохме . Имам и други въпроси.Кубче жива мая  на колко  грама суха се равнява? И още едно питане .Донесоха ми от Турция ванилена захар на доктор Йоткер  ,как да я позлвам за поръсване на козунака или  да я прибавям в тестото?

Последна редакция: сб, 15 фев 2014, 10:30 от KIKI_nik

# 220
  • Sofia
Момичета,къде греша ....искам да се напукат козунаците,не е така не ги изядохме . Имам и други въпроси.Кубче жива мая  на колко  грама суха се равнява? И още едно питане .Донесоха ми от Турция ванилена захар на доктор Йоткер  ,как да я позлвам за поръсване на козунака или  да я прибавям в тестото?
За напукването... защо? Общо взето всички искаме обратното - да остане цяла плетката. Simple Smile
Съотношението суха : жива мая е  1:3. Отделно на пакетите (суха и жива) си пише за колко кг брашно са.
Ванилената захар, ако ти е в такива количества, че да я ползваш в тесто - ок. Обичайно е за поръска.

# 221
 KIKI_nik , страхотни са ти козунаците.    Peace  Аз пък искам да не ми се пукат, да си стоят така красиво сплетени като твоите....Ама как така не сте ги изяли?Изхвърли ли ги?    Shocked
Да беше питала тук, да ти изпратим адреси да ни нагостиш....    Laughing

Днес си чакам доставката на яйца и мляко, и брашно си взех, да не съм Krasi* , ако следобед не си спретна една дозичка.    Mr. Green

# 222
  • Sofia
Краси, речено - сторено да бъде днес.  Grinning
Пък Кики ник, е изпуснала не-то и е искала да каже - "не че не ги изядохме" - поне аз така я прочетох де, то видът не храни стомаха.  Wink

# 223
  • Бургас
Краси, речено - сторено да бъде днес.  Grinning
Пък Кики ник, е изпуснала не-то и е искала да каже - "не че не ги изядохме" - поне аз така я прочетох де, то видът не храни стомаха.  Wink

Объркала съм Simple Smile Изядохме ги  Simple Smile Мисля си ,че като се напукат  ще са на конци ...де да знам.Аз ги правя по рецептата на Джемма. Днес много ме боли ръката и ще  мързелувам. Но другата седмица пак ще запретна ръкави Simple Smile

# 224
  • София
Момичета,къде греша ....искам да се напукат козунаците,не че  и така не ги изядохме . Имам и други въпроси.Кубче жива мая  на колко  грама суха се равнява? И още едно питане .Донесоха ми от Турция ванилена захар на доктор Йоткер  ,как да я позлвам за поръсване на козунака или  да я прибавям в тестото?
...........
Чудесни са ти козунаците и не мога да разбера, защо трябва да искаш да се разпукват?? Това не е кейк! Напротив, справила си се прекрасно. Ванилената захар на .... може да се ползва и в самото тесто и отгоре за поръсване.  Няма проблем.

Общи условия

Активация на акаунт