КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 4

  • 29 264
  • 276
  •   1
Отговори
# 165
  • София
  • Мнения: 12 222
Не е, Марче, преди ползвах 250г мазнина (пак смес от трите вида), но я намалих напоследък.
Виж при традиционния на Джема е дори с 200г масло.
Благодаря, ще погледна но смятам, че всеки козунак търпи мазнина и в повече количество.  Peace Нали точно олиото и маста го правят  по мек и по въздушен, влажен или съм в грешка.  Нищо де, аз работя с масло и маааалко олио за мекота на вътрешността му.

# 166
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Е, то 50 гр не са фатални. Дали са 200 или 250 разликата не е съществена. Peace

# 167
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Точно, Джема, затова и я намалих, понеже не видях разлика. Simple Smile

# 168
  • В града на тепетата
  • Мнения: 248
Днес направих козунака на Джемма за 1/3 доза - получи се страхотен, продуктите са абсолютно точни, за мазнината сложих наполовина масло и наполовина олио, пълнежът беше от стафиди, сушени боровинки и малко локум  Wink . Изчезна  точно за половин час, нещо което не се беше случвало досега  Laughing, моите казаха, че е невероятен. Джемма   bouquet

# 169
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
И аз правих същия, но ми се изсипа повече захар и го оставих така. Обаче 60гр. мазнина на 60мл. ли отговарят, защото май ми дойде доста? После се наложи да добавям поне още 100гр. брашно, за до получа хубава топка тесто в машината. В крайна сметка заради захарта ми се получи нещо като козуначен кекс, ама карай. Тези дни ще има 2-ри опит.

# 170
  • софия
  • Мнения: 3 036
И аз открих сезона,но незнам как се качват снимки hahaha

# 171
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Обаче 60гр. мазнина на 60мл. ли отговарят
Не. Независимо дали мазнина или друга течност, милилитрите не са равни на грамовете. Понякога са доста малки разликите... при по-малки цифри, като 60 например. Simple Smile
Виж как слагам аз мазнината, може да ти е полезно.

незнам как се качват снимки hahaha
Във форума с Правилата, има конкретна тема за това, където прекрасно е обяснено. Има и тестова тема, където да се опитвате колкото е необходимо.  

# 172
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Морена, благодаря! И аз знам, че не е голяма разликата, но на мен по 1/3 рецепта на Джемма ми е отишло 650 гр брашно  Shocked /сега премерих остатъка от пакета/, при все че и захар сложих по грешка почти двойно. То и яйцата ми бяха големи, ама чак такава разлика... За това си мисля, че е от мазнината - сложиш разтопена мас + олио = 60гр./мерих с кантарчето/. Но ще опитам пак рецептата, няма начин да не се получи другия път Simple Smile

# 173
  • Мнения: 3 451
Морена, благодаря! И аз знам, че не е голяма разликата, но на мен по 1/3 рецепта на Джемма ми е отишло 650 гр брашно  Shocked /сега премерих остатъка от пакета/, при все че и захар сложих по грешка почти двойно. То и яйцата ми бяха големи, ама чак такава разлика... За това си мисля, че е от мазнината - сложиш разтопена мас + олио = 60гр./мерих с кантарчето/. Но ще опитам пак рецептата, няма начин да не се получи другия път Simple Smile
:shock:650гр брашно за един козунак?Малийййй.Колкото и големи да са биле яйцата пак не може да поеме толкова брашно.Да ни си сложила повече течност?Аз утре мисля да пробвам на Джемма козунака та ще видим какво ще сътворя.

# 174
  • Мнения: 1 708
Морена, благодаря! И аз знам, че не е голяма разликата, но на мен по 1/3 рецепта на Джемма ми е отишло 650 гр брашно  Shocked /сега премерих остатъка от пакета/, при все че и захар сложих по грешка почти двойно. То и яйцата ми бяха големи, ама чак такава разлика... За това си мисля, че е от мазнината - сложиш разтопена мас + олио = 60гр./мерих с кантарчето/. Но ще опитам пак рецептата, няма начин да не се получи другия път Simple Smile
:shock:650гр брашно за един козунак?Малийййй.Колкото и големи да са биле яйцата пак не може да поеме толкова брашно.Да ни си сложила повече течност?Аз утре мисля да пробвам на Джемма козунака та ще видим какво ще сътворя.
на 2 -3 яйца може и да поеме толкова брашно. Зависи и от мазнината и от течните съставки. предполагам големичък е станал. Аз с толков аправя поне 2.

# 175
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Не може да е от мазнината. Разликата между 60 мл и 60 гр не може да поеме 300 бг брашно. Shocked
Или яйцата са ти били големи, или си наляла повече мляко, или си разтворила маята в повече вода, или си разтворила захарта във вода? Кое е, признай си. Laughing

# 176
  • София
  • Мнения: 12 222
............ или си наляла повече мляко, или си разтворила маята в повече вода, или си разтворила захарта във вода? Кое е, признай си. Laughing
Joy Joy

# 177
  • В града на тепетата
  • Мнения: 248
На мен си ми отиде точно 350гр. брашно и нито грам повече, маята този път не я разтворих, а както Джемма е препоръчала първо нея натроших на дъното на контейнерчето на машината за хляб, брашното най-накрая, за мазнината си слагам чашката на везната, занулявам я и  първо сложих 30гр. масло, а след това долях до 60гр. олио  Peace

# 178
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
ми е отишло 650 гр брашно  Shocked /сега премерих остатъка от пакета/,

 Но ще опитам пак рецептата, няма начин да не се получи другия път Simple Smile
Да ти кажа, не се води по остатъка в пакета... и сама си много учудена, нали. Simple Smile
Аз скоро отворих един пакет брашно, изсипах от него в мерителна кана - 500г, а като погледнах пакета изглеждаше като да съм взела 1/3 от него.

Непременно опитай и се води и по усет, няма да е предаваш, я.  Hug

# 179
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Ами признавам си бързо:  Grinning
Начупих 1/2 кубче мая в казанчето. Затоплих млякото в МВ, но беше по-малко от 100 и добавих течна сметана /20-30мл./, исках вътре да разтворя захарта, но вместо 80, изсипах 145  Crazy
Разбърках и долях мазнината - 60 гр. Добавих лим. коричка и малко лим. сок. Най-отгоре покрих с брашното, предварително претеглено и пресято. Пуснах на програма тесто. След 20-ина минути отворих да погледна, но тестото беше доста рядко и направо от пакета досипвах, докато стане като мекото на ухото. Не се наду много, заради захарта, но пък тестото беше с много хубава консистенция. На вкус си е точно козунак, ама по сбит. Обаче усещам миризмата на мас, която преди това не ми миришеше... През уикенда втори опит. Имам няколко пакета брашно Мелко от промоцията в Кауфланд Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт