Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 204
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
Шанти дай снимка  Hug

# 676
Здравейте, от много време не съм писала, но ви хръвлям по едно око де Simple Smile

Идеята с питките много ми харесва и ще я пробвам, че и без това имам едно изостанало брашно от елда...

Моя мъник е добре, хапва си стабилно, вече се храни сам с виличка и лъжичка, като надобрява с всеки изминал ден. Даже почна да не се цапа толкова. Simple Smile От чашка също вече пие сам, макар че понякога толкова се залисва, че не си цели устата и се олива целия.  Laughing

Понеже обсъждате соковете и за да кажа, че сокове не давам. Течности приема основно вода и кърма. Иначе плодовете си ги хапва така.

# 677
Да искам , колко струва? Бавно ли мели? Аз искам нещо такова , но виждам че са по 300-500лв мелниците .... Shocked 

# 678
Джаксън го мързи да се храни сам, дори когато е гладен. Имам чувството, че си мисли, че не си струва усилията. Току-що реших да го пробвам с каша и погълна някакво огромно количество. Той си играеше да гребе с една лъжица, а аз му давах с друга и мрънкаше, когато се забавя. Направо имам чувството, че си държа детето гладно с това ЗВБ. Струва ми се, че се провали, колкото и да исках да се справим и харесвах идеята в началото  Confused

# 679
Джаксън го мързи да се храни сам, дори когато е гладен. Имам чувството, че си мисли, че не си струва усилията. Току-що реших да го пробвам с каша и погълна някакво огромно количество. Той си играеше да гребе с една лъжица, а аз му давах с друга и мрънкаше, когато се забавя. Направо имам чувството, че си държа детето гладно с това ЗВБ. Струва ми се, че се провали, колкото и да исках да се справим и харесвах идеята в началото  Confused

И при мен така. Отначало бях много надъхана и малкия се справяше що годе добре, задобряваше постоянно, но успяваше да изяде много малко, съвсем недостатъчно за да се засити, а пък апетита му постоянно нараства, затова от около месец някъде почнах аз да му давам храна. От друга страна такова голямо мацане падаше и главно игра с храната и някак си самата идея да се 'храни' самостоятелно ми се строи безмислена при такова положение. Не му давам пюрета, а манджи, понякога леко намачкани. Честно казано, реших че когато той е готов вече да се храни самостоятелно с прибори, сам ще си покаже и ще се научи бързо.

# 680
  • София
Като са много прегладнели самостоятелното хранене не е много удачно, защото се изнервят.
ЗВБ не е точният метод сякаш за родители, които държат на големи количества храна малко след старта. От друга страна, може би си зависи и от човечето. Важното е и детето, и мамите да се чувстват добре  Wink
При мен водата е проблемна - пие само, ако му държа аз чашата. Харесва водата, не гълта големи количества, но ако му оставя чашата или си плацика ръчичките, или я излива.

Това хранене е супер за фината моторика - от две седмици пинсетният захват е много задобрял и новата му кулинарна любов са боровинките. Днес омете повече от половин шепа и то доста бързо и целенасочено, макар че беше хапнал преди това половин праскова! Някои не ги дъвче и следобед ахнах като изпадна цяла голяма боровинка като първо ако  Crazy (върши си работата на хартия в мивката на банята).
Скоро мисля да предложа и грах. Дано и него да хареса, че е една от любимите ми храни.

Другото ново е, че днес имаше класическо гадно задавяне. Сух пълнозърнест хляб яден в количката доведе до тихо задавяне с оцъкляне и насълзени очета. Като го изправих се справи сам. Това, че се храни добре като цяло явно ме е поразсеяло за неспазване на основно правило за безопасност. Голяма обица на ухото ми е!

И последна вметка, след много мислене реших да давам месо все пак. Неяденето му е личен избор, който ако иска ще направи, когато може. Идеи за читаво месо в София (център/ южни квартали е идеално)?

# 681
Harpalike относно водата, до като навърши година Вики, аз и придържах чашката с ръка, сега, месец след това, пие сама. Има случаи да се олеле, но май не може и без тях.

Относно храненето - дали аз давам или тя си взима няма голяма разлика. Смея да кажа, че е доста категорична госпожица  Grinning

# 682
  • София
Нормално за кърменото бебе е до годинката основната му храна да е именно кърмата. Счита се, че между 6 и 12 месеца тя е средно 75% от приеманите калории. Останалото е за запознаване с вкусове и текстури. Съвсем не се цели изяждане на определено количество, камо ли заместване на хранене. Повечето кърмачета показват по-сериозен апетит обикновено след годинката, че и по-късно.
Някои майки съчетават успешно ЗВБ с друг метод на хранене, особено ако се притесняват за приети количества храна.

# 683
Кърмя го горе-долу на два часа или по-малко, на толкова си иска, денонощно. Кърмата му е основната храна. Но мисля, че вече не му стига. Вече не знам от какво по-напред мрънка - зъби ли, глад ли, умора ли. Но след теста с кашата снощи, започвам да си мисля, че го държа гладен. Може пък и кърмата ми да не му стига, не знам. Иначе яде разни неща самичък, но общо взето бързо губи интерес. Най-интересно му е да си упражнява пинсетния захват по земята и да издирва боклучета. Ще взема да го храня на земята като кокошка  Grinning

# 684
  • София
Таман ще има по-малко за чистене  Mr. Green
Иначе храненето само по себе си е доооста уморително в началото. Като цяло е добре човечето да е в прилично настроение и по възможност - не зверски огладняло.

# 685
Аз отдавна не съм писала по темата с храненето , но и при нас нещата са спорни ЗВБ ли са не са ли? Смятам че яде сам - сам взима лъжицата и сам яде от нея, но иска с лъжица. Случва се някой път да реша да предложа баничка или нещо подобно, доста трябва да е вкусна за да си задържи вниманието. Аз също не пасирам, готвя манджи , но определено не иска с ръце. Иначе бърка вътре ,даже прави опити за загребване. Преди се чудих и исках съвсем сам, докато като тебе ,ColdAsIce, не установих че като му подам приема храна . Реших поне да не му давам с устата а в ръката и така си остана до сега. може и вие да пробвате така. Иначе хляб,плодове, бисквитки ,соленки яде сам.... което ми напомня да ви дам една успешна рецепта http://vili-konova.blogspot.com/2013/04/blog-post_28.html

# 686
С риск да обезкуража няколко майки, ще кажа, че при нас мазалото е все така титанично, ако не е и повече. Направо е страховито положението. И нищо не спасява нещата - увивам Надето в престилки, масата - с мушама и т.н., но така само добавям неща за пране - тя успява да натика и размаже храна навсякъде. Ако пък има манджа със сос, започва с ръка да маже из чинията с такъв замах, че пребоядисва стените. Но, противно на очакванията ми, издържам на това и желанието ми у дома да свети от чистота и подреденост отстъпва на желанието Надето сама да решава какво, кога, колко и как да яде.

Тя много отдавна ползва вилица и лъжица (лъжицата със спорен резултат), но все още не успява да набоде или загребе сама. Понякога взима парче с ръка и успява криво-ляво да го натика на вилицата, но дотам. Вода пък изобщо още не пие сама. Когато е жадна, иска да й дам аз. В останалото време размята чашката и полива света.

Изядените количества също не са впечатляващи и едва ли се нахранва с нещо, различно от кърма.

И след като описах всичките тези "несгоди", искам да кажа, че за нас с мъжа ми това е единственият начин на захранване, който пасва на възгледите ни. Да, много е трудно да чистя по няколко пъти на ден, особено ако Надето е крива, но за нас си струва. Ако обаче това затормозява родителите, според мен е по-добре да се избере друг начин на захранване, защото по-важно е всички да са спокойни. Това си е само мое мнение де, да не решите, че нещо искам да налагам Simple Smile.

# 687
Има моменти, когато мазането ме затормозява, да. Simple Smile
Признавам си го най-чистосърдечно.
С три деца съм и не мога да се въртя само около единия.
Затова понякога взимам в мен и давам от моята чиния; или сипвам в отделна купа и някой от нас храни. Но пак е от наша манджа и на парчета.

# 688
Да, и на мен ми идва в повече мацането, още повече че като гледам това пасва само на моите възгледи....
Но ми пасва и си даваме напред...

# 689
Аз проблема с мазането съм го решила преди да имаме бебе - гледаме куче  Laughing Тя минава и внимателно изблизва всичко паднало от Борис...
При нас обаче друг проблем - той изобщо не седи в столчето вече. От време на време стои прав и така хапва. Ввече доста време е така. Давам му на земята, ама не си е работа така - него ли да вардя, аз ли да ям; пък той не стои на едно място, само снове. Кучката след него. А той най-често е с крайна цел нейните купички... ooooh!

Иначе месо ми отказва. Освен кучешката храна...

Общи условия

Активация на акаунт