Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

  • 35 188
  • 742
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 1 298
С риск да обезкуража няколко майки, ще кажа, че при нас мазалото е все така титанично, ако не е и повече. Направо е страховито положението. И нищо не спасява нещата - увивам Надето в престилки, масата - с мушама и т.н., но така само добавям неща за пране - тя успява да натика и размаже храна навсякъде. Ако пък има манджа със сос, започва с ръка да маже из чинията с такъв замах, че пребоядисва стените. Но, противно на очакванията ми, издържам на това и желанието ми у дома да свети от чистота и подреденост отстъпва на желанието Надето сама да решава какво, кога, колко и как да яде.

Тя много отдавна ползва вилица и лъжица (лъжицата със спорен резултат), но все още не успява да набоде или загребе сама. Понякога взима парче с ръка и успява криво-ляво да го натика на вилицата, но дотам. Вода пък изобщо още не пие сама. Когато е жадна, иска да й дам аз. В останалото време размята чашката и полива света.

Изядените количества също не са впечатляващи и едва ли се нахранва с нещо, различно от кърма.

И след като описах всичките тези "несгоди", искам да кажа, че за нас с мъжа ми това е единственият начин на захранване, който пасва на възгледите ни. Да, много е трудно да чистя по няколко пъти на ден, особено ако Надето е крива, но за нас си струва. Ако обаче това затормозява родителите, според мен е по-добре да се избере друг начин на захранване, защото по-важно е всички да са спокойни. Това си е само мое мнение де, да не решите, че нещо искам да налагам Simple Smile.

Ти да се благодариш, че не е отказала лигавника... Че тогава да видиш какво става. Въпреки че при нас с отказването на лигавника и мацането намаля, слава богу, че иначе не знам. Но пак дрехите, с които яде, са си за пране обикновено. Въпреки това, кефи ме как сама се разпорежда на масата и за нищо на света не искам да ми яде под "строй и преброй", с вързани на гърба ръце (фигуративно)! Не, че понякога не давам аз с приборите, но не е правило. Обикновено при никнещи зъби...

# 691
  • Мнения: 1 298

Когато правя за повече и по-големи хора правя по-големи питчици и слагам чубричка ронена Simple Smile
Много са вкусни и са ок поне 2 дни и за нас и за Малчо.

Шанти, защо чубрицата само за големи? След 1 г. не може ли? Аз активно си я ползвам....

Я кажи идеи и за плънки на питките, като си почнала  Grinning

# 692
  • Мнения: 1 298
Чипс от алабаш: http://www.supichka.com/2013/02/chips-ot-alabash.html

По някаква причина алабашът се смята за много по-добър аналог на картофите. Одобрява се от ВМ НВХ. Сигурно има по-нисък гликемичен индекс.

Чипсът може да се пече на фурна. Правих го с масло или със зехтин, добре е. Може би следващия път преди печене ще го овалям в масло с чубрица, защото нали е без сол. В масло предпочитам, защото е топлоустойчиво, за разлика от зехтините. Може да се пробва с кокосово масло - май това би станало най-добре и вкусно. Чипсът се нарязва с картофобелачката и внимавате да не изгори, че е много тънък. Покафенели и изгорели неща са канцерогенни и не бива да се ядат.

# 693
  • Мнения: 147
Борис яде гол, не ще лигавник - маха го:)

Чубрица слагам. Всъщнист аз слагам всякакви подправки, без сол.

Алабаш за нас стържа на салата както и цвекло, пащърнак, ряпа и т.н.

# 694
  • София
  • Мнения: 5 007
Дългата бяла ряпа също може да се докара като пържени картофки. Нарязва се на ивички, овкусява се със зехтин, лимон и някаква друга подправка (в оригинал - къри, но защо да не се замени с куркума и кимьон, които май стават за бебета) и се пече на хартия във фурната.

Екстра върджин зехтинът за готвене никак не ме притеснява. Има висока точка на кипене за разлика от кравето масло. Ако кравето масло се направи на гхи, тогава е супер за готвене. Кокосовото олио има силен специфичен аромат, който повечето възрастни от нашите географски ширини свързват със сладки неща, но пък може и да се хареса от бебчетата.

И едно лично мнение, без да искам да обидя никого - не бих се впуснала в крайности като вм нвх или веганство, когато говорим за хранене на дребчовци. Все ще им липсва нещо при някой от тези режими. Балансираното хранене е идеално за деца без проблеми.

# 695
  • София
  • Мнения: 5 608
Да, разбира се, че и на мен понякога ми писва от всичко. Просто в такива дни гледам да предложа нещо по-малко омазващо за ядене  Mr. Green Примерно с пръчици препечена филийка и парченца сирене става прилична закуска, а няма много за омазване и лесно се чисти. За пиене сипвам по един пръст, а не половин чаша. По-сосови неща предлагам сосчето в чашка, другото - в чинийка. По пода постилам рекламни листовки и после директно ги изхвърлям. Слагам винаги лигавник с ръкави. Постепенно нещата се наместват, ето вече ползват се салфетки активно у дома. И то по предназначение  Mr. Green Пък то... батко вече е голям, и пак понякога се окапва и омазва. Какво говоря, ами че и аз самата се случва да се окапя  Whistling Whistling Whistling

Августа, ясно помня, че и у дома имаше периоди, в които столчето беше силно нежелано. Вече ми са смътни детайлите, но сигурното е, че минаха. Общо-взето гледах да не се тровя излишно, давах каквото става за ядене в движение и просто пробвах, докато в някакъв момент нещата се върнаха към обичайното си състояние.

# 696
  • Мнения: 89

Когато правя за повече и по-големи хора правя по-големи питчици и слагам чубричка ронена Simple Smile
Много са вкусни и са ок поне 2 дни и за нас и за Малчо.

Шанти, защо чубрицата само за големи? След 1 г. не може ли? Аз активно си я ползвам....

Я кажи идеи и за плънки на питките, като си почнала  Grinning

И аз ползвам чубричка, даже преди годинка. Освен това след 10-11 месец започнах да слагам по малко джоджен, кимион и копър. Щом се дават за антиколик чай, не мисля, че биха били проблем за да обогатят аромата на яденето. А ако знаете какви палачинки правим с брашно от гречка, малко мед и канела в сместа....  Heart Eyes Минусът е, че се хапват само максимум няколко часа след като са приготвени, след това стават като сухарче...
  Но покрай него спрях да ползвам сол, количествата, които слагам са символични, и то хималайска. А вече не деля храната - каквото правя за него, хапвам и аз. Но признавам, че на някои от здравословните храни се позапъвам... Peace

Ето я мелачката Simple Smile http://prikachi.com/images.php?images/445/6510445M.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/447/6510447X.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/449/6510449Z.jpg
Вкъщи е откакто се помня. Брат ми ползва същата, защото си меле овесени ядки за шейкове Simple Smile

Тестото ми за соленките с извара http://vili-konova.blogspot.com/2013/04/blog-post_28.html е в хладиълника Simple Smile
Кармелита Simple Smile Аз моите питчи като ги правя на мини калцоне им слагам домашна лютеничка, моцарела, малко кашкавал, но можеш да сложиш и добре сварено на пара грахче, царевичка, морков, резанчета розов домат Simple Smile
Но като че ли моя мъник ги предпочита отворени. И вчера папа. Много ги тачи Simple Smile)) И съм доволна, защото така хапва в уж комерсиален вид брашна от хубави неща. Сега си мисля да пробвам конопено брашно като добавка. От лимеца съм доволна Simple Smile

Аз готвя за всички с шарлан.
Вегетарианството може да е балансирано. Въпрос на култура на хранене и много усилия е/балансираният и здравословен режим,включващ месо също! /. Някои го приемат,разбират и практикуват. Други го отричат и следват други принципи. Въпрос на избор. За НВД и ВМ казах какво мисля.

# 697
  • Мнения: 1 298
Harpalike, съгласна съм с всичко, което казваш. Аз ползвам само гхи. Зехтинът наистина уж ставал за готвене при по-ниски температури, ама знам ли...
 За дългата бяла ряпа е интересно.

Мерси, Шанти!

# 698
  • София
  • Мнения: 5 007
Шанти, шарланът няма ли много тежък мирис и вкус?

За смилане става и чопъра, с който се продават някои шейкър кани.

За вегетарианството никой не е казал, че не е балансирано. Вегетарианците ядем млечни все пак (макар че и тях рязко намалих след раждането).
На Черешко ще предложа месо, а дали ще яде си е негова работа. Засега той рядко хапва млечни, защото кърмата му е основна храна, предпочита плодове и лятото не си играя да въртя готвени неща нито за него, нито за нас. Ще видя след време как ще е.

# 699
  • Мнения: 13 358
Аз явно съм очаквала голяма плескотия и сега някак не ми прави такова впечатление. Пада на теракот, та после забърсвам с мокър парцал. Е, най-големите плескания бяха със спанак и лапад, ама го преживях Simple Smile Може би просто границата ми на поносимост е висока с два черни котарака и дежурното чистене и преди това Simple Smile
Аз редувам мазнините, зехтин (на салати), масло и кокосово масло. Има и обезмирисено кокосово масло, ако на някого прекалено му напомня на сладко, на мен лично ароматът ми е приятен, но не бих го сложила на всичко Simple Smile

Последна редакция: нд, 01 сеп 2013, 15:39 от Ули

# 700
  • София
  • Мнения: 5 608
За зехтина и готвенето с него, ето тук, ПОД статията, има много хубава дискусия по темата.

Цитирам най-важното:

Цитат
Не е вярно, че зехтинът екстра върджин прегаря и не става за готвене. Хубавият зехтин има доста висока точка на горене - в повечето случаи над 190 градуса Целзий, която е напълно достатъчна дори за пържене.
За пържене на картофи, например, нужната температура е 130-140 градуса. Дори за пържене на риба и дребни неща, които изискват по-висока температура, тя пак не преминава точмката на горене на зехтина. Друг е въпроса, че да пържиш картофки със зехтин екстра върджин излиза преди всичко доста скъпичко А и вкусът ще е по-силен (не че е неприятен).
Понеже по ред причини вкъщи готвим предимно със зехтин (както правят в повечето средиземноморски страни, където живеят най-дълго и се хранят най.здравословно, според различни проучвания) бих споделила и няколко други неща.
Когато купувате зехтин предпочитайте екстра върджин и "cold pressed" - това е истински "сок" от маслини - нерафинирано и необработено олио, просто изстискано от маслини без костилки. Зехтинът, който е само "olive oil" или "pomаce"" са обикновено нискокачествени продукти, в които олиото е извлечено и с химикали, и при които се ползва и маслината с костилката. Нивото на киселинност на ескрта върджина също трябва да е възможно най-ниско, това е най-качествения зехтин. Струва си да изберете по-скъпо, но качествено италианско, гръцко или испанско олио (зехтин), много често на пазара има "зехтин", който е бутилиран в България и няма нищо общо с качествен продукт. От марките, които ползваме вкъщи, когато сме в България, бих препоръчала "Farchioni" и "Monini". Намира се и хубав гръцки зехтин, но незнайно защо, доста по-скъп.
Цял трактат написах, надявам се да не досадих
Ето и малко за четене: http://www.oliveoilsource.com/page/heating-olive-oil


Цитат
-Ами аз не за пръв път чувам, че зехтина екстра върджин не е удачен за готвене, напр. Лора и Стоян го повтарят всеки път, но и на др. място съм чувала/чела
--> По мои впечатления, подобни твръдения идват най-често от американски източници, а в САЩ традиционно не се произвожда и не се консумира зехтин. За метка на това препоръчват горещо олиото от рапица (което правят в големи количества) и което е доста спорно като качество...
Съвсем друго е виждането за зехтина в страните, където той традиционно се приозвежда и консумира от векове

# 701
  • Мнения: 5 714
Борис яде гол, не ще лигавник - маха го:)
И Явор. Simple Smile

За зехтина от жена в Италия:

"Студено пресованото олио би трябвало да е много скъпо, защото се извлича съвсем малко. От опит знам, защото когато видях за първи път как се прави, си дадох сметка защо цената е толкова висока.
Приблизително от 240 кг. маслини се извлича 20 или 19 литра зехтин екстраверджине. После подлагат на топла обработка това, което остава от студеното пресоване, а накрая извличат олио и от костилките. Наблизо има фабрика за такава преработка, в която се използват остатъците от студено пресованите маслини. Миризмата, която се носи през периода на извличането е непоносима."

Тя самата също гледа маслини...

Така че не знам колко студено пресовано и екстра върджин е това, което продават за такова.

Запазила съм си и един линк пак за зехтина:
http://www.oliveoilsource.com/page/product-grade-definitions

Месо и неща, които не се ядат в нашата къща, няма как да предложа на бебето, за да опита/се захрани/се запознае.
На по-късен етап ако прояви интерес, няма да забраним. Както е било и е с другите ни деца.

Последна редакция: нд, 01 сеп 2013, 19:07 от Вери

# 702
  • София
  • Мнения: 5 608
За всички притеснени относно цапането и мазането специално съм снимала момата как вечеря днес. Клипчето е качено на стената на ЗВБ във Фб. Смея да твърдя, че все по-често се случва подобно прилично хранене. Смелост и кураж на всички  Hug

# 703
  • Мнения: 89
Шанти, шарланът няма ли много тежък мирис и вкус?


Въпреки сериозните ми предрасъдъци е чудесен. Отново зависи от качеството.
Като база използвам носа на мъжката част от нашето семейство. Изтърсих празно пакетче от канела(която той не понася) в 1 кг кафява захар. На следващия ден вкуси кафето си и не повтори.
За шарланът преди време чух да обяснява на приятели, колко вкусен ставал при готвене Simple Smile

Ползвам и зехтин, избягвам да пържа, но в зависимост от ястието това са моите масла Simple Smile

За сладки ползвам какаово и кокосово масло. За салати - ленено. Simple Smile

Между другото като се разговорихме за масла - давам на Малчо от всички, освен от лененото. А с какаово и кокосово го мажа през зимата Simple Smile)) Става сладкиш Simple Smile))

А той - моят мъник е понастинал на едно градинско парти с басейн и отказва всякаква храна, различна от бисквитка... И не ми позволява да му помагам със супите. Хваща лъжицата и започва да мята навсякъде. Появи се порива от някъде и е луда работа. Не знам какво да правя, а не се справя мн добре, въпреки че опитва и се ядосва...

# 704
  • Мнения: 347
Момичета, идвам да си похваля наследника. Вчра съвсем съзнателно и успешно си гребна и лапна две лъжички ядене сам. Първия път си помислихме, че стана случайно, но той повтори.  Party

Общи условия

Активация на акаунт