Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

  • 35 197
  • 742
  •   2
Отговори
# 660
  • Мнения: 89
Вчера реших да взема хляб от лимец на лагард,  за Йоана, обаче като го пипнах колко е твърд и се отказах.  Момичето ми обясни, че е такъв по принцип. Вие като си правите домашен пак така ли става? На мен ми се вижда доста твърд като за Йоана.
Сокове и аз не съм давала до сега, вчера пробвах за първи път сок от цвекло, морков и ябълка, обаче не се хареса особено Simple Smile

Аз правя хлебчета за всички с брашно от киноа, лимец  елда и смлени овесени ядки на брашно Simple Smile

Стават чудни с кисело млекце, сирене, моцарела правя и блат за пица.

А за плодовите сокове мненията са красноречиви, но заленчуковите са ок Simple Smile. Ние ядем доста плодове цели, но пием сок от морков с цвекло и ябълка Simple Smile
Основата е мотков, не плод Simple Smile

# 661
  • Мнения: 1 298
Вчера реших да взема хляб от лимец на лагард,  за Йоана, обаче като го пипнах колко е твърд и се отказах.  Момичето ми обясни, че е такъв по принцип. Вие като си правите домашен пак така ли става? На мен ми се вижда доста твърд като за Йоана.
Сокове и аз не съм давала до сега, вчера пробвах за първи път сок от цвекло, морков и ябълка, обаче не се хареса особено Simple Smile

Аз правя хлебчета за всички с брашно от киноа, лимец  елда и смлени овесени ядки на брашно Simple Smile

Стават чудни с кисело млекце, сирене, моцарела правя и блат за пица.


как точно ги правиш? рецепта?

# 662
  • Мнения: 89

Миксирам брашната в желана пропорция. За основа ползвам най-често смлени овесени ядки (сама си ги меля), лимец или киноа. Другото е в пропорция - на 2 дози брашно една доза кисело мляко, в което се слага 1 с.л оцет и 1 чаена сода за хляб.

Първо в купа слагам млякото, после малко шарлан или разтопено масло, след това може да се добави сирене, моцарела или крема сирене. Стават много пухкави питчици с извара също. Количествено не повече от млякото.

Слагам и семена - сусам отгоре и в тестото и малко лен, мак...

Тестото трябва да е меко, но да не лепи.

За пици го разточвам и нарязвам кръгчета с чаша. За питки го правя във вид на малки франзелки и в средата слагам малко масло или някаква плънка по избор.

В последно време освен за нас ги правя и за рожденни дни на едногодишни бебоци - мн се харесват и все повече приятелки и познати ме търсят за тях Simple Smile)) Дадох си сметка, че покрай това захранване имам няколко кетаринг менюта в главата Simple Smile))) и И вчера ги правих за един рожден ден с моцарела и домашна лютеничка - станаха страхотни Simple Smile))) Наистина Simple Smile

Когато правя за повече и по-големи хора правя по-големи питчици и слагам чубричка ронена Simple Smile
Много са вкусни и са ок поне 2 дни и за нас и за Малчо.

# 663
  • Мнения: 30
Шанти, звучи много вкусно, мисля да изпробвам. А брашно от киноа готово ли взимаш, аз имам един пакет киноа, ако пробвам да я смеля сурова дали ще се получи. Пробвала съм с елда, но първо я суших във фурната.

# 664
  • Мнения: 926
Аз май нещо не разбрах, Шанти като замесиш тестото това сирене, моцарела и каквото и да е там в тестото ли го замесваш?

# 665
  • Мнения: 1 298
Според мен го слага в тестото. Като сиренки. Шанти, звучи страхотно - още днес ще пробвам, ако ми стигнат силиците! Мерси!

 

# 666
  • Мнения: 180
Едно въпросче  от мен - нормално ли е около 10те месеца дребосъкът да започне да се "лигави" и да не иска да се храни сам, да си държи храната в ръка? От няколко дена забелязвам, че само плодовете си ги хапва сам, от всичко друго се пази и не иска да хване с ръчичка, но като му го подам с пръст някъде пред лицето, той със засилка ми захапва пръста и си взема храната. И отваря уста за още и още и така продължаваме - пръст пред лицето, засилка, захапване и доволно ръмжене Simple Smile

Иначе вчера пробва къпини, домашни. Първоначално хич не му харесаха, но след като ги вкуси, бе неудържим - ще пропълзи само и само да ги докопа Simple Smile

# 667
  • Мнения: 89
Едно въпросче  от мен - нормално ли е около 10те месеца дребосъкът да започне да се "лигави" и да не иска да се храни сам, да си държи храната в ръка?

И при нас имаше такива периоди. Отминаха - може да са зъбки...

А за сиренето - понеже не слагам квас или мая, а само сода, когато се сложи в тестото сиренето (прясно/ меко/ безсолно/моцарела/ крема/извара) , питката става много мекичка Simple Smile Питчиците са вълшебни - преди време ви писах за тях, но май тогава не обраха мн внимание. А това тесто е перфектно за блат на детска пица- калцоне или отворена. Когато правя пица, слагам повече масълце в тестото и сиренцето отгоре, след като намажа с домапна лютеница.

Правя овесени питки по същия начин, с цели овесени ядки - 1 ч.ч и 1 ч.ч. киноа.Останалото е като в горната рецепта. Ако сложите хубаво саламурено сирене става като сиренка  newsm10
 Киноата я купувам на брашно, но аз почти всичко меля вкъщи на мелничка и не съм пекла преди това нито една от зърнените култури. Малко по-грубичко идва брашното, но пак е ок.

Ако правя на Малчо такава питка - посредата преди печене слагам дълго тънко резанче масло, а след като ги опека ги разрязвам като за сандвич от франзелка и ги мажа с лютеничка и крема сирене. Овалям ги в сусам отвсякъде и той просто полудява по тях.
Много са любими на всички вкъщи  newsm74 И с месенето и точене ми отнемат около 15 минути.  newsm81 Аз ги пека на 120 -150 градуса докато добият загар Simple Smile

# 668
  • Мнения: 1 298
titolino, и според мен са зъби. Ще отмине, но може да не е скоро. Ако детето е чувствително на зъби, това може да обясни повечето "аномалии" при храненето в тази възраст. При нас е така. Ден с ден не си приличат, и винаги причината е зъбите... Аман вече. Но нищо Simple Smile

Правих питките - хубави са и лесно стават, макар че аз малко ги пообърках. Пак се харесаха.

# 669
  • Мнения: 180
Шанти, Кармелита, благодаря за инфото Simple Smile Мен не ме притеснява толкова, колкото се чудех дали да бъда строга и да го оставя сам да се храни, или да се храним понякога с пръстче  Laughing Макар че като подавам с пръстче, изяжда много повече  Laughing

# 670
  • Мнения: 926
Шанти, благодаря за пояснението, мила  Hug. Някой ден ще му хвана цаката на това готвене, но няма да е сега, когато децата са малки. Моята Вики винаги решава, че ще суче, когато тръгна да готвя... Ще пробваме обезателно питките.

titolino аз съм давала на Вики и с лъжица и с пръст, пак толкова е изяждала.

# 671
  • Мнения: 5 714
titolino аз съм давала на Вики и с лъжица и с пръст, пак толкова е изяждала.
И при нас също - за даване и изяждане.

# 672
  • Мнения: 1 298
Аз се съм "строга", но гледам като цяло да не монополизирам храненето. Понякога давам с лъжичка или по друг начин, но причината това да се налага, пак са зъбите. Ако не бяха те, щеше да си яде сама без проблем.  И това ще стане.

Тестото за питките го давам на робота да го меси - аз не меся.  Peace Особено със сода като е, докато поизмия съдовете, тестото готово!

# 673
  • Мнения: 64
Включвам се навреме , Точно доизяждаме домашния си хляб от лимец / домашно смлян от покълнало зърно/ И моя стана много твърд. по -то1но като грахам... но Орлин го яде много !
Шанти каква ти е мелницата ?  Защо се слагам оцет в тестото?. Аз кисело мляко още не давам така че ще ги пробвам по-нататък...

# 674
  • Мнения: 89
Включвам се навреме , Точно доизяждаме домашния си хляб от лимец / домашно смлян от покълнало зърно/ И моя стана много твърд. по -то1но като грахам... но Орлин го яде много !
Шанти каква ти е мелницата ?  Защо се слагам оцет в тестото?. Аз кисело мляко още не давам така че ще ги пробвам по-нататък...

Електрическа - За подправки. Малко по-голяма от кофичка за кисело мляко. Меле всякакви зърнени култури чудесно. Simple Smile Искаш ли снимка?

Общи условия

Активация на акаунт