Майчинството счетоводно-55

• 30 200
  • 756
  •   1
Отговори
# 210
  • на едно прекрасно място
Момичета,моля за съвет,
детето ми е на 1г1м,фирмата ме съкращава по чл.331 ,като преди това се водех един месец в платен отпуск и сега вече съм съкратена.Питането ми е трябва ли да подавам приложение 12?

# 211
  • София-Младост
Момичета,моля за съвет,
детето ми е на 1г1м,фирмата ме съкращава по чл.331 ,като преди това се водех един месец в платен отпуск и сега вече съм съкратена.Питането ми е трябва ли да подавам приложение 12?
Не. В НОИ ще разберат, че има прекратено правоотношение от подадената декл.1 от работодателя.

# 212
  • София
Някой знае ли дали се увеи4ават и социалнте май4ински ,заедно с редовните от 1.07.???

# 213
Здравейте,работодателя ми постоянно се крие,едвам ми даде да попълня заявлението за 2-та година,а сега не мога да я открия,че да й го дам и да го занесе в НОИ...  #2gunfire  вече срока за подаване изтече,губя ли майчинството и ако не какъв е крайния срок за подаване на тези декларации?

Добре беше да посочиш от кога би трябвало да си в отпуск за отглеждане на дете до 2-г.възраст. Така или иначе въпросът ти е по-скоро юридически отколкото счетоводен, т.е. ако не успееш да осъществиш никакъв контакт с работодателя си е добре да потърсиш консултация с адвокат.
Това, което можеш да направиш веднага, е да изпратиш попълнената декларация прил.3 на адреса на управление на фирмата (трябва да е посочен в трудовият ти договор) с куриер (или по пощата) с обратна разписка, като в товарителницата задължително посочиш, че изпращаш декларация по чл.53 КСО. След като получиш обратната разписка за полученото писмо можеш да подадеш сигнал в НОИ и в ИТ, но ако се стигне до там е добре както вече казах да се консултираш с адвокат.
Успех!

Някой знае ли дали се увеи4ават и социалнте май4ински ,заедно с редовните от 1.07.???

Промени в действащото законодателство по този въпрос към момента няма. Дали ще има и какви ще бъдат могат да знаят само управляващите, за справки: http://www.parliament.bg/bg/bills

П.С. моля пишете грамотно

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 23:23 от Botten Mary

# 214
въпрос във връзка с увеличаването на майчинските на 310лв - Не съм длъжна да се връщам на работа / за седмица/ за да ги взимам, нали ?
това се отнася , ако имам увеличение на заплата, евентуално,  за да взимам платен отпуск на по-високата, нали ?

# 215
Здравейте момичета, мислим малкият като направи 6 месеца, отпускът за отглеждане на дете да го прехвърлим на таткото. Задължително условие ли е аз да се върна на работа или е достатъчно просто да се прекрати моят отпуск за отглеждане на дете, т.е. ако работодателят прекрати договора ми, мъжът ми ще може ли да ползва отпуска за отглеждане на дете?

# 216
  • София-Младост
Здравейте момичета, мислим малкият като направи 6 месеца, отпускът за отглеждане на дете да го прехвърлим на таткото. Задължително условие ли е аз да се върна на работа или е достатъчно просто да се прекрати моят отпуск за отглеждане на дете, т.е. ако работодателят прекрати договора ми, мъжът ми ще може ли да ползва отпуска за отглеждане на дете?
Трябва да се върнете на работа. Отпуска на бащата се прекратява, ако трудовото правоотношение на майката бъде прекратено.

# 217
въпрос във връзка с увеличаването на майчинските на 310лв - Не съм длъжна да се връщам на работа / за седмица/ за да ги взимам, нали ? При промяна обезщетението, което получаваш ще се актуализира автоматично.

# 218
Здравейте,мили дами!Искам да попитам,аз съм бременна в края на 3ти месец,влизам в 4ти и термина е за декември живот и здраве,в момента не работа,но ако ме назначи една приятелка във фирмата си от този месец и започна да давам болнични всеки месец,ще трябва ли да си плащам тогава трудовите осигоровки или с болничните отпадат и ако трябва да се плащат в такъв случай до кога се плащат до 45дневния болничен преди термина ли или и след него ще трябва да си плащам осигуровките?

# 219
  • Пловдив
Здравейте,мили дами!Искам да попитам,аз съм бременна в края на 3ти месец,влизам в 4ти и термина е за декември живот и здраве,в момента не работа,но ако ме назначи една приятелка във фирмата си от този месец и започна да давам болнични всеки месец,ще трябва ли да си плащам тогава трудовите осигоровки или с болничните отпадат и ако трябва да се плащат в такъв случай до кога се плащат до 45дневния болничен преди термина ли или и след него ще трябва да си плащам осигуровките?

по време на болничните и двете години майчинство ще плащаш на фирмата само здравната осигуровка 20,16 лв

# 220
  • София-Младост

по време на болничните и двете години майчинство ще плащаш на фирмата само здравната осигуровка 20,16 лв
Само за първите три дни от "обикновеният" болничен ще има осиг. вноски, но едва ли ще са много.

# 221
Едно бързо въпросче към знаещите , ако съм на временен трудов договор , който изтича на 6.12.13 , а терминът ми е на 18.9.13 имам ли право да взимам майчински. Сега ще нося болнични и смятам повече да не работя . Договара е подписан на 19.4. и съм работила 40 дни. Но това ми е вече трети такъв договор в тази фирма. Счетоводителката ни хич я няма по въпросите с майчински и болнични тъй като отдавна не е имала бременни работнички. Ако отговорът е да , как трябва да постъпя за да си използвам правото ?

# 222
Цитат на: bubito_82 в Четв., 06 Юни 2013, 12:28

Само за първите три дни от "обикновеният" болничен ще има осиг. вноски, но едва ли ще са много.

Тоест,като ме назначат на работа и започна да давам болнични се освобождавам от трудовите осигуровки,остават само здравните?

# 223
  • Пловдив
Едно бързо въпросче към знаещите , ако съм на временен трудов договор , който изтича на 6.12.13 , а терминът ми е на 18.9.13 имам ли право да взимам майчински. Сега ще нося болнични и смятам повече да не работя . Договара е подписан на 19.4. и съм работила 40 дни. Но това ми е вече трети такъв договор в тази фирма. Счетоводителката ни хич я няма по въпросите с майчински и болнични тъй като отдавна не е имала бременни работнички. Ако отговорът е да , как трябва да постъпя за да си използвам правото ?

ако в момента на издаване на 45 дневния,си на договор ще ти изплащат обезщетение докрая на 410 те дни,дори договорът да се прекрати след 45 дневния ти.втората година ще останеш без майчинство,но и затова има начин

Тоест,като ме назначат на работа и започна да давам болнични се освобождавам от трудовите осигуровки,остават само здравните?

Да,само здравните като изключим 3 ти от първичния болничен,които се изплащат от работодателя както отбеляза Ала Бала

# 224
А болничните от кой се издават от АГ-то който ми следи бременноста или от личния лекар?

Общи условия

Активация на акаунт