Майчинството счетоводно-55

• 30 205
  • 756
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
А болничните от кой се издават от АГ-то който ми следи бременноста или от личния лекар?

По-добре от АГ то.Ако той сметне,че имаш причина за болничен,ще те предложи на комисия и ще ти преиздават болничния на 30 дни

# 226
Elfita ,страшно много ти благодаря за бързият отговор  Hug  Предният път като имах питанка , мисля че пак ти ми отговори и съм ти безкрайно благодарна   bouquet

# 227
Много благодаря за бързите отговори  bouquet ,аз имам една приятелка,която ще ражда след месец и до сега АГто и е давало всеки месец болнични,без комисия,а и тя няма проблеми с бременноста,това го правят фиктивно за фирмата,да не плащат осигуровки всеки месец.А комисиите са наистина при проблемни бременности,моята за сега също не е такава ...

# 228
  • Пловдив
.А комисиите са наистина при проблемни бременности,моята за сега също не е такава ...

И каква е логиката точно и само проблемните да ги разкатават по комисии?Няма такава и това не е вярно.За всеки болничен над 14 дни документите ти минават през комисия.Някои АГ та правят това вместо болния,други карат болния сам да си носи документите.Явно този е от първите и приятелката ти не е разбрала,че минава през ЛКК

# 229
Здравейте, момичета! В момента съм в майчинство, ако забременея следващите месеци и се водя на работа няколко месеца след като ми свърши майчинството и преди да изляза в болничен 45 дни преди термин, ще взимам ли поне минималното майчинство 2 години? Питам, защото знам че имаше някакви промени. Благодаря предварително  bouquet
Може ли някой да ми даде по конкретен отговор колко долу-горе ще ми е майчинството при положение, че ще вземат предвид последните 2 години (първата година майчинството ми беше 290лв., а втората 240лв.)?

# 230
  • Пловдив
якой да ми даде по конкретен отговор колко долу-горе ще ми е майчинството при положение, че ще вземат предвид последните 2 години (първата година майчинството ми беше 290лв., а втората 240лв.)?

Минималното за първата година е 310 лв.Втората година в момента за всички майки е 240 лв

# 231
Елфи, много ти благодаря. Няколко пъти съм задавала въпроси тук и ти винаги се включваш с бърз отговор, благодаря  bouquet

# 232
Здравейте!
Терминът ми беше на 18.05, а родих на 26ти. Кой може да ми издаде болничен за тези дни разлика? Моят личен лекар, АГто или личният педиатър на детето? Днес ми се обадиха от работа да го занеса най-късно до понеделник, а АГто ми е неоткриваема поне до другата сряда.

# 233
  • София-Младост
Здравейте!
Терминът ми беше на 18.05, а родих на 26ти. Кой може да ми издаде болничен за тези дни разлика? Моят личен лекар, АГто или личният педиатър на детето? Днес ми се обадиха от работа да го занеса най-късно до понеделник, а АГто ми е неоткриваема поне до другата сряда.
АГ следил бремеността. Говорете с работодателя, ако е възможно да го занесете в сряда. Те си гонят срок за предаване, но предвид това че закъснението е ваше ... да впишат, че сте го предали м.юни в дневника за болничните.

# 234
Благодаря за бързия отговор!

# 235
Здравейте,
Включвам се и аз с молба относно болничните и майчинството.
Бременна съм в 4ти месец. Самоосигурявам се като съдружник в ООД на 420 лв, вкл и за ОЗМ от м.03/2012, преди  това съм си внасяла само здравни осигуровки.
- Относно болнични по време на бременност- Правилно ли съм разбрала, ако сега изляза в болничен  без прекъсване до 45-дневния болничен, той ще се пресметне назад за 18 месеца, по-точно : 15 месеца от 03/2012 до 05/2013 – осигурителен доход 420 лв и 3 месеца 12/2011-02/2012 - минималната РЗ.  От полученото среднодневно възнаграждение, от него 80% ще се получава по време на болничния.
- Докато съм в болничен от ООД трябва да ми се внасят само ЗО 8% или 4.8% от 420?А след това за първата и втората година на майчинството?

- Относно майчинството- през м.10 ще ми бъде издаден 45-дневния болничен преди раждането, майчинството би трябвало да се изчисли за 24 месеца назад, считано от 10/2011-09/2013, по точно:  10/2011-02/2012-МРЗ, 03/2012-05/2013-върху 420, 05-09/2013-размера на болничните. От полученото среднодневно възнаграждение се взема 90% за първата година на майчинството.

Моля и за вашето мнение и коментари, дали ми е правилна логиката.
Благодаря предварително,

# 236
Здравейте,
Включвам се и аз с молба относно болничните и майчинството.
Бременна съм в 4ти месец. Самоосигурявам се като съдружник в ООД на 420 лв, вкл и за ОЗМ от м.03/2012, преди  това съм си внасяла само здравни осигуровки.
- Относно болнични по време на бременност- Правилно ли съм разбрала, ако сега изляза в болничен  без прекъсване до 45-дневния болничен, той ще се пресметне назад за 18 месеца, по-точно : 15 месеца от 03/2012 до 05/2013 – осигурителен доход 420 лв и 3 месеца 12/2011-02/2012 - минималната РЗ.  От полученото среднодневно възнаграждение, от него 80% ще се получава по време на болничния. Да.
- Докато съм в болничен от ООД трябва да ми се внасят само ЗО 8% или 4.8% от 420?А след това за първата и втората година на майчинството? ЗО 4.8% за времето на болничните и майчинството.

- Относно майчинството- през м.10 ще ми бъде издаден 45-дневния болничен преди раждането, майчинството би трябвало да се изчисли за 24 месеца назад, считано от 10/2011-09/2013, по точно:  10/2011-02/2012-МРЗ, 03/2012-05/2013-върху 420 Да., 05-09/2013-размера на болничните Не размера на болничните, а на доходът, въз основа на който са изчислени (така както си описала среднодневното възнаграждение в първото тиренце). От полученото среднодневно възнаграждение се взема 90% за първата година на майчинството.

Моля и за вашето мнение и коментари, дали ми е правилна логиката. Както се казваше в едно предаване: Чудесна логика!!!
Благодаря предварително,

# 237
Извинявам се ако темата е обсъждане и преди но не можах да открия нищо  Simple Smile В майчинство съм  водя се на работа фиктивно,здравните осигуровки трябва аз да си ги плащам-нали?
Благодаря   bouquet

# 238
Да, здравните ти са 20,16 лв. на месец Wink

# 239
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте и въпросче от мен Simple Smile
В сайта на НОИ пише, че на 08.05 са предоставени документи последно и са в статус - "в момента се обработва". Това възможно ли е? Един месец? Последния ми болничен е бил до 17.05 и имам занесен болничен с последната декларация, но явно работодателя не го е предоставил все още. Този месец 2 превода ли ще чакам? Но не се сещам какви ще да са тези документи...Дали пък нещо няма проблем?

Общи условия

Активация на акаунт