Майчинството счетоводно-55

• 30 107
  • 756
  •   1
Отговори
# 270
  • на последния етаж
Благодаря!   bouquet
Проверих - уговорено е и важи от тази година. Simple Smile

# 271
  • София
Здравейте,

Имам следният проблем: В момента детето ми е на 2г. и 3м. и съм с 6-месечен неплатен отпуск за гледане на дете. Фирмата, в която работя, се продава изцяло и има уговорка служителите да започнат работа при новите собственици с договори за 6-месечен изпитателен срок. На мен не ми е възможно да започна работа на момента и евентуално съм задала въпрос, ако се върна септември, когато ми изтича 6-месечния отпуск, дали искат да подпишат договор с мен. Не съм получила още отговор, но, доколкото знам, предпочитат хората да започнат работа веднага. Отделно не съм сигурна дали и септември ще мога да започна, защото малкият има здравословни проблеми и смятах да ползвам и другите 6 месеца, които се полагат на бащата, ако не се беше получило така с фирмата.
Въпросът е, ако подпиша договор все пак и очакват да започна работа септември, ще могат ли да ме принудят по някакъв начин да не си взема другите 6 месеца? Ако пък не подпиша договор с тях, ще остана да се водя в старата фирма, докато не я закрият, което се очаква да стане скоро. Какво да правя в такъв случай, да мина ли в платен отпуск, поне да взема някакви пари, преди да я закрият? След това, доколкото разбирам, мога да се регистрирам на борсата и да получавам някакво обезщетение, при което се взима предвид заплатата през последните 18 месеца, т.е. хваща се малко и от периода, когато съм имала и прилична заплата. Това така ли е?

Ще съм благодарна, ако можете да ми дадете информация по тези въпроси, за да мога да взема някакво решение.

Последна редакция: пн, 10 юни 2013, 11:22 от Betta

# 272
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Имам следният проблем: В момента детето ми е на 2г. и 3м. и съм с 6-месечен неплатен отпуск за гледане на дете. В момента фирмата, в която работя, се продава изцяло и има уговорка служителите да започнат работа при новите собственици с договори за 6-месечен изпитателен срок. На мен не ми е възможно да започна работа на момента и евентуално съм задала въпрос, ако се върна септември, когато ми изтича 6-месечния отпуск, дали искат да подпишат договор с мен. Не съм получила още отговор, но, доколкото знам, предпочитат хората да започнат работа веднага. Отделно не съм сигурна дали и септември ще мога да започна, защото малкият има здравословни проблеми и смятах да ползвам и другите 6 само 5 месеца на бащата могат да се прехвърлят месеца, които се полагат на бащата, ако не се беше получило така с фирмата.
Въпросът е, ако подпиша договор все пак и очакват да започна работа септември, ще могат ли да ме принудят по някакъв начин да не си взема другите 6 месеца - не? Ако пък не подпиша договор с тях, ще остана да се водя в старата фирма, докато не я закрият, което се очаква да стане скоро. Какво да правя в такъв случай, да мина ли в платен отпуск, поне да взема някакви пари - би могло, иначе при прекратяване на договора се дължи обезщетение за неизползван платен отпуск, преди да я закрият? След това, доколкото разбирам, мога да се регистрирам на борсата и да получавам някакво обезщетение, при което се взима предвид заплатата през последните 18 месеца - 24 месеца е периода, т.е. хваща се малко и от периода, когато съм имала и прилична заплата. Това така ли е? - и щом прекратяването на договора е по инициатива на работодателя ще получаваш 60% от осиг. доход за период, зависещ от общия ти трудов стаж.

Ще съм благодарна, ако можете да ми дадете информация по тези въпроси, за да мога да взема някакво решение.

# 273
  • София
Lady Brinne, много благодаря за бързия отговор   bouquet   bouquet  bouquet.
И аз знаех, че месеците са 5, но после ме заблудиха, че можело вече и 6-те да се прехвърлят. А ако все пак подпиша с новите собственици, какво се случва с натрупания за 2-те години майчинство платен отпуск, пак ли получавам обезщетение?

# 274
Lady Brinne, много благодаря за бързия отговор   bouquet   bouquet  bouquet.
И аз знаех, че месеците са 5, но после ме заблудиха, че можело вече и 6-те да се прехвърлят. А ако все пак подпиша с новите собственици, какво се случва с натрупания за 2-те години майчинство платен отпуск, пак ли получавам обезщетение?

Трябва да получиш обезщетение от стария работодател при прекратяване на договора.

# 275
Здравейте,отново имам питане свързано с 45дневния болн.преди термин.Аз към момента съм в болничен,който другият месец ще се застъпи най вероятно с 45дневния,това проблем ли е?аз ли  трябва да напомня ,или ЛКК ги следи тези неща?

# 276
Здравейте, момичета! Искам да попитам трудовата борса брои ли се за стаж при изчисляване на майчинството. Счетоводителката ми каза, че когато детето навърши 2 години мога да изляза на борсата за 9 месеца и да взимам по 310лв. на месец. След това искаме да имаме второ дете и затова ми е питанката Simple Smile

# 277
  • Пловдив
Здравейте,отново имам питане свързано с 45дневния болн.преди термин.Аз към момента съм в болничен,който другият месец ще се застъпи най вероятно с 45дневния,това проблем ли е?аз ли  трябва да напомня ,или ЛКК ги следи тези неща?

Напомни да не ти се застъпи с 45 дневния.Сложи една бележка в амбулаторната ти карта

Здравейте, момичета! Искам да попитам трудовата борса брои ли се за стаж при изчисляване на майчинството. Счетоводителката ми каза, че когато детето навърши 2 години мога да изляза на борсата за 9 месеца и да взимам по 310лв. на месец. След това искаме да имаме второ дете и затова ми е питанката Simple Smile

времето на борсата ще ти го взимат на МРЗ за съответния период за бъдещото майчинство

# 278
това означава ли последния болничен че ще е за по малко от 30дни?

# 279
  • Пловдив
това означава ли последния болничен че ще е за по малко от 30дни?

Да,болничните от ЛКК не са само за по 30 дни.Може и по-малко

# 280
ок,много ти благодаря,Елфита  bouquet

# 281
 Здравейте, искам да се консултирам за следния казус: до 7 юни включително съм ползвала 180 дни с лкк без прекъсване/ноември месец праявихме инвитрото/ .Нямам стара отпуска, която да ползвам и от 6 месеца си знам/правихме график/ , че от 10 юни ще ползвам 5 дни платен отпуск и от 15 юни излизам 45 дни болнични в майчинство. но днес личен състав ми казват че нямам право да ползвам платен отпуск, защото от миналия месец има назначен човек на моето място.не мога да ползвам и друг болничен, защото трябва да е от телк.и никоюй не ме уводим по-рано че нвямам право на платен отпуск, а само на неплатен. Twisted Evilкакво мога да направя в такъв случай? newsm78

# 282
Момичета,от 26.04. съм в болничен....и се надявам живи и здрави да е без прекъсване до раждането...може ли да ми кажете тези месеци влизат ли изчисляването на майчинството и след като термина ми е на 29.11.2013 г-кои месеци от кога до кога влизат /за да си изчисля///

Някъде прочетох следното:
Относно болничните - 45-те дни преди раждане не влизат в тези 180 дни. 

Също така е добре  до излизане в тези 45 дни дни преди раждане, болничния да не се прекъсва  (ако имате тази възможност). По този начин базата за изчисляване на обезщетението, което ще се получава през първата година  няма да включва месеците, които сте били в болнични, а тези през които реално сте били на работа и за които са внесени или дължими осигурителни вноски.
Следователно изчисленията са от 04.2013г-04.2011?????????
Така ли е?????
Благодаря Ви предварително!!

# 283
Здравейте, искам да се консултирам за следния казус: до 7 юни включително съм ползвала 180 дни с лкк без прекъсване/ноември месец праявихме инвитрото/ .Нямам стара отпуска, която да ползвам и от 6 месеца си знам/правихме график/ , че от 10 юни ще ползвам 5 дни платен отпуск и от 15 юни излизам 45 дни болнични в майчинство. но днес личен състав ми казват че нямам право да ползвам платен отпуск, защото от миналия месец има назначен човек на моето място.не мога да ползвам и друг болничен, защото трябва да е от телк.и никоюй не ме уводим по-рано че нвямам право на платен отпуск, а само на неплатен. Twisted Evilкакво мога да направя в такъв случай? newsm78

Това, че има назначен друг човек не означава, че не може да ползваш платен отпуск. Можеш да си ползваш даже целия отпуск за 2013 г., т.е. 20 работни дни. Така или иначе докато си в болничен за бременност и раждане той се трупа.

Момичета,от 26.04. съм в болничен....и се надявам живи и здрави да е без прекъсване до раждането...може ли да ми кажете тези месеци влизат ли изчисляването на майчинството и след като термина ми е на 29.11.2013 г-кои месеци от кога до кога влизат /за да си изчисля/// - 24 месеца назад от м. 09.2013 вкл.

Някъде прочетох следното:
Относно болничните - 45-те дни преди раждане не влизат в тези 180 дни.  - да, те са друг вид болничен

Също така е добре  до излизане в тези 45 дни дни преди раждане, болничния да не се прекъсва  (ако имате тази възможност). По този начин базата за изчисляване на обезщетението, което ще се получава през първата година  няма да включва месеците, които сте били в болнични, а тези през които реално сте били на работа и за които са внесени или дължими осигурителни вноски.
Следователно изчисленията са от 04.2013г-04.2011????????? - не е така[color]
Така ли е?????
Благодаря Ви предварително!!

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 16:15 от Botten Mary

# 284
нямам право да ползвам платен отпуск, защото от миналия месец има назначен човек на моето място

ей, че са изобретателни тези работодатели  hahaha
подай си молбата за платен отпуск, пък нека ти я върнат подписана с отказ и тази причина за отказа и после пак ще си говорим Wink

или друг вариант - щом не дават отпуск - връщаш се на работа за тези 5 дни  Laughing нали пак ще трябва да платят и на двете

аз като излизах в майчинство, назначиха 2 момичета да ме заместват - на едното сигурно трябваше аз да плащам заплатата по логиката на твоите шефове  Joy

Общи условия

Активация на акаунт