Майчинството счетоводно-55

• 30 170
  • 756
  •   1
Отговори
# 255
независимо дали ще е на ясла или някой ще я гледа, така ли?

# 256
  • Пловдив
здравейте, искам да попитам мамите, който са минали вече по тоя път да ми обеснят...
Бременна съм и термина ми е за септември. Имам трудов стаж през 2008,2009,2010 и 2011г., т.е. около 3г. и нещо. Сега подписах договор с една фирма, за да мога да вземам 2 години майчинство. Колко ще е това майчинство през тия 2 години?

# 257
  • София-Младост
независимо дали ще е на ясла или някой ще я гледа, така ли?
Да, връщаш се на работа в тридневен срок си подаваш прил.12 и след това прил.4.

# 258
  • Пловдив
здравейте, искам да попитам мамите, който са минали вече по тоя път да ми обеснят...
Бременна съм и термина ми е за септември. Имам трудов стаж през 2008,2009,2010 и 2011г., т.е. около 3г. и нещо. Сега подписах договор с една фирма, за да мога да вземам 2 години майчинство. Колко ще е това майчинство през тия 2 години?

първата година минимума е 310 лв
втората година в момента 240 лв за всички майки

# 259
Момичета, я да ви питам    Hug
Аз съм студентка (задочно) и не работя, нямам и трудов стаж. Плащам си единствено здравните за безработен - 16.80. Та искам да попитам първо какво получавам от тези осигуровки? Трябва ли да плащам допълнително някакви майчински заради раждането и заради месечните майчински? И каква е разликата от тези майчински около 300 лв на месец и от социалните майчински? Много съм боса в темата, извинете ме  Embarassed

И друго. Мъжът ми обаче е на държавна работа. Той има ли право да вземе някакви пари от държавата? Знам, че има някакви "бащински", но точно какво представляват не знам. Него отпуската не го касае, той е на такава специфична работа, че има доста свободно време и не иска отпуска. Но дали има и за него някакви обезщетения?

# 260
И аз имам въпрос, до колко дни по принцип работодателя трябва да представи болничният ? Имам един болничен, който съм занесла преди повече от 20 дни.....все още не се е появил в НОИ? newsm78

# 261
И аз имам въпрос, до колко дни по принцип работодателя трябва да представи болничният ? Имам един болничен, който съм занесла преди повече от 20 дни.....все още не се е появил в НОИ? newsm78

До 15-то число на месеца, следващ месеца, през който ти с оставила БЛ при него. В случая, ако преди 20 дни си го оставила -това е било май месец => неговият срок е до 15-ти юни. За жалост масово работодателите чакат последния срок, а по този начин се забавя и изплащането, тъй като тогава има голямо струпване на документи   bouquet

# 262
  • София-Младост
От 1 до 15 число на месеца, следващмесеца на представяне. вие сте го занесил вероятно м. май, значи до 15.06. рабоотдателя трябва да го предаде.

# 263
Ясно, благодаря ви момичета   bouquet

# 264
  • Пловдив
Момичета, я да ви питам    Hug
Аз съм студентка (задочно) и не работя, нямам и трудов стаж. Плащам си единствено здравните за безработен - 16.80. Та искам да попитам първо какво получавам от тези осигуровки? Трябва ли да плащам допълнително някакви майчински заради раждането и заради месечните майчински? не И каква е разликата от тези майчински около 300 лв на месец и от социалните майчински? от социалните ще взимаш 1 г по 100 лв /ако дохода на човек ви е под или равен на 350 лв бруто/,а ако излезнеш като работеща 2 г майчинство.Но за да го направиш трябва да имаш 12 м осигурителен стаж.Започни да се осигуряваш във фирма,за да трупаш стажа Много съм боса в темата, извинете ме  Embarassed

И друго. Мъжът ми обаче е на държавна работа. Той има ли право да вземе някакви пари от държавата? има право на отпуск по бащинство 15 дни Знам, че има някакви "бащински", но точно какво представляват не знам. Него отпуската не го касае, той е на такава специфична работа, че има доста свободно време и не иска отпуска. Но дали има и за него някакви обезщетения?

# 265
Мерси, Elfita!

# 266
Момичета,от 26.04. съм в болничен....и се надявам живи и здрави да е без прекъсване до раждането...може ли да ми кажете тези месеци влизат ли изчисляването на майчинството и след като термина ми е на 29.11.2013 г-кои месеци от кога до кога влизат /за да си изчисля///
Благодаря Ви предварително!!
Майчинството се изчисляява върху брутото-???????????????

# 267
  • Пловдив
след като термина ми е на 29.11.2013 г-кои месеци от кога до кога влизат /за да си изчисля/// октомври 2011-септеври 2013 г

Майчинството се изчисляява върху брутото-??????????????? да,но се гледа и нетото.обезщетението не може да е повече от нетото ти..на първа страница има калкулатор,с подробни обяснения за кой месец каква сума да вземеш

# 268
  • на последния етаж
И още нещо: вече ми се полагат 22 дни платен отпуск годишно заради двете деца, но от коя година влиза в сила това - от  годината на раждане на детето (2012) или от годината, в която се връщам на работа (2013)?
Да си повторя питането - някой наясно ли е? Благодаря!

# 269
  • София-Младост
И още нещо: вече ми се полагат 22 дни платен отпуск годишно заради двете деца, но от коя година влиза в сила това - от  годината на раждане на детето (2012) или от годината, в която се връщам на работа (2013)?
Да си повторя питането - някой наясно ли е? Благодаря!
Нали сте наясно, че:
Чл. 168. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Ако е уговорено в колективен трудов договор работничка или служителка с две живи деца до 18-годишна възраст, има право на два работни дни

Този отпуск може да се отлага за следващата година по реда на чл. 176 от Кодекса на труда и може да се ползва на части. Но правото на отпуск имат само тези майки, които членуват в синдикат, страна по колективен трудов договор, или са се присъединили към него. И когато в колективния трудов договор или в индивидуалния изрично е уговорен този отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт