Майчинството счетоводно-55

• 30 172
  • 756
  •   1
Отговори
# 240
здравейте, имам въпрос за месечните детски надбавки.На служитлите нещо не им  говореше и н ми обясниха, затова разчитам на вас за адекватен отговор.

Едното ми дете е родено юли 2010г  за него вече получавам месчните надбавки.  На 22 май 2013г родих  второто си дете. Кои месеци трябва да включа в молбата за детски?

юни 2012 - май 2013

мерси много.  Служителя смънка нещо от сорта, че вече съм имала активна молба от първото дете и не знам си кво .  А сега видях това в закона "В 7-дневен срок след промяна на броя на децата, за които семейството има право на семейни помощи в 12-месечния период, се подава нова молба-декларация за установяване само на това обстоятелство, без да се изисква актуализация на документите за доходите на семейството - чл. 24 от ППЗСПД."

http://zakoni-pravo.blogspot.com/2011/08/molba-detski-nadbavki.html             Досега никой  от алужителите в социалните не е споменал за такова нещо

Подава се нормалното заявление/декларация, но се попълва  само името на второто дете ( и без да се попълват доходи). Когато дойде месеца, в който обичайно подаваш документи за първото дете, тогава ще трябва и за двете деца да представиш бележка от джи пи за ваксини, актове за раждане и ще трябва и да попълниш доход.

# 241
  • Смолян
Ако забременея ,по времето в което взимам обезщетение за безработица и до момента на раждането не съм си намерила работа ,каква следва да е процедурата по изчисляване на майчинството и ще взимам ли такова ?
Искам да помогна на една приятелка.

# 242
Здравейте!Не знам въпроса ми дали е за тук, ако е така се извинявам!  bouquet 
1. След майчинство искам да ползвам отпуск,но работодателя не ми разрешава,има ли законови основания за това?Може ли да се откаже ползване с основание,че не е спазен срока за подаване на молбата-7 работни дни?
2. Може ли да се прекъсне платен годишен отпуск от работодателя,без съгласие на работника?

# 243
Шана, благодаря за отговора.
Поздрави

# 244
  • София-Младост
Ако забременея ,по времето в което взимам обезщетение за безработица и до момента на раждането не съм си намерила работа ,каква следва да е процедурата по изчисляване на майчинството и ще взимам ли такова ?
Искам да помогна на една приятелка.
Има право само на социална помощ за бременост и за отглеждане на дете до 1г, ако дохода на член от семейството е под 350лв.

# 245
  • на последния етаж
Преди време ми отговорихте, че денят след РД на детето е първият ми работен ден, но според нашия ТРЗ, първият ми работен ден е денят на РД!? Къде мога да проверя и да му пиша?

# 246
Здравейте, бъдещи и настоящи мами! Имам един сложен въпрос за вас, не знаех кой друг да попитам: Аз съм студентка редовно обучение, следователно нямам нужния стаж за майчинство. Свекърва ми обаче работи и желае да поеме грижите за детенцето ми след като се роди и аз да продължа да уча. Чух,че е възможно с така нареченото прехвърляне на майчинството. Но след като аз нямам право на майчинство, като нямам стаж, възможно ли е това "прехвърляне" ... И в закона прочетох,че може чак след като бебчето навърши 6 месеца, да прехвърля майчинството? Така ли е или не съм разбрала добре?

# 247
Преди време ми отговорихте, че денят след РД на детето е първият ми работен ден, но според нашия ТРЗ, първият ми работен ден е денят на РД!? Къде мога да проверя и да му пиша?
И аз така знам - на вторият рожден ден на детето трябва да съм на работа. (гледане до 2 години - на рождения ден вече не е "до"  Rolling Eyes )

# 248
Чл. 53 от КСО - до навършване на 2 год. Първият работен ден е след рождения ден на детето. Дори от НОИ ще платят за деня, в който детето навършва 2 год.

Здравейте, бъдещи и настоящи мами! Имам един сложен въпрос за вас, не знаех кой друг да попитам: Аз съм студентка редовно обучение, следователно нямам нужния стаж за майчинство. Свекърва ми обаче работи и желае да поеме грижите за детенцето ми след като се роди и аз да продължа да уча. Чух,че е възможно с така нареченото прехвърляне на майчинството. Но след като аз нямам право на майчинство, като нямам стаж, възможно ли е това "прехвърляне" ... И в закона прочетох,че може чак след като бебчето навърши 6 месеца, да прехвърля майчинството? Така ли е или не съм разбрала добре?
Прехвърлянето на баби или дядовци става след 410-я ден. След 6-я месец може да се прехвърли на бащата. това, че нямаш стаж не е пречка. Въпроса е, че трябва да си соц. осигурена, т.е на труд. договор или като самоосигуряващо се лице на висок %.

# 249
  • на последния етаж
Чл. 53 от КСО - до навършване на 2 год. Първият работен ден е след рождения ден на детето. Дори от НОИ ще платят за деня, в който детето навършва 2 год.
Благодаря! Питанката ми е за изтичането на първата година - смятам след като изтече тя да си ползвам натрупания отпуск и да се върна на работа. Но не мога да разбера от кога да тече отпуска: според работодателя от първия РД на детето?!

# 250
Благодаря! Питанката ми е за изтичането на първата година - смятам след като изтече тя да си ползвам натрупания отпуск и да се върна на работа. Но не мога да разбера от кога да тече отпуска: според работодателя от първия РД на детето?!
Така зададена "питанката" съвсем не е ясна Simple Smile . Броиш от началото на болничния за 45 дни 410 дена. На 411-я ден трябва да си на работа ако не ползваш отпуск за гледане на дете до2 год.

# 251
  • на последния етаж
Благодаря!
И още нещо: вече ми се полагат 22 дни платен отпуск годишно заради двете деца, но от коя година влиза в сила това - от  годината на раждане на детето (2012) или от годината, в която се връщам на работа (2013)?

# 252
Благодаря!
И още нещо: вече ми се полагат 22 дни платен отпуск годишно заради двете деца, но от коя година влиза в сила това - от  годината на раждане на детето (2012) или от годината, в която се връщам на работа (2013)?
Тук съм некомпетентна.

# 253
Искам да попитам, остават ми 4м до навършване 2г на детенцето ми, но искам да се върна на работа, ще имам ли право на половината майчинство до навършване на 2г?

# 254
  • София-Младост
Искам да попитам, остават ми 4м до навършване 2г на детенцето ми, но искам да се върна на работа, ще имам ли право на половината майчинство до навършване на 2г?
Да.

Общи условия

Активация на акаунт