Майчинството счетоводно-55

• 30 194
  • 756
  •   1
Отговори
# 195
  • В полите на Пирин планина
И аз се сетих да попитам нещо,като си изчислявам майчинството в  калкулатора ми излиза,че ще получавам 310лв(минималната раб.заплата),но дали ще взимам 310 или 90% от 310лв за първата година?

310 лв е минималното обезщетение, т.е. не може да се получава под тази сума.

# 196
здравейте, имам въпрос за месечните детски надбавки.На служитлите нещо не им  говореше и н ми обясниха, затова разчитам на вас за адекватен отговор.

Едното ми дете е родено юли 2010г  за него вече получавам месчните надбавки.  На 22 май 2013г родих  второто си дете. Кои месеци трябва да включа в молбата за детски?

# 197
  • В полите на Пирин планина
здравейте, имам въпрос за месечните детски надбавки.На служитлите нещо не им  говореше и н ми обясниха, затова разчитам на вас за адекватен отговор.

Едното ми дете е родено юли 2010г  за него вече получавам месчните надбавки.  На 22 май 2013г родих  второто си дете. Кои месеци трябва да включа в молбата за детски?

юни 2012 - май 2013

# 198
Аз ако отида на място в НОИ дали ще ми дадат наякаква информация за стажа ми по месеци и години до сега и дали ще ми кажат дали имам нужния стаж за майчинските,че ако нямам да почна да внасям осигуровки от сега...?

# 199

юни 2012 - май 2013

мерси много.  Служителя смънка нещо от сорта, че вече съм имала активна молба от първото дете и не знам си кво .  А сега видях това в закона "В 7-дневен срок след промяна на броя на децата, за които семейството има право на семейни помощи в 12-месечния период, се подава нова молба-декларация за установяване само на това обстоятелство, без да се изисква актуализация на документите за доходите на семейството - чл. 24 от ППЗСПД."

http://zakoni-pravo.blogspot.com/2011/08/molba-detski-nadbavki.html             Досега никой  от алужителите в социалните не е споменал за такова нещо

# 200
Аз ако отида на място в НОИ дали ще ми дадат наякаква информация за стажа ми по месеци и години до сега и дали ще ми кажат дали имам нужния стаж за майчинските,че ако нямам да почна да внасям осигуровки от сега...?

Можеш да поискаш от ной да ти дадат достъп до електронната им база данни. Попълва се едно искане, носиш го в НОЙ и веднага ти дават листче с парола за достъп до електронните имданни

# 201
  • София
Здравейте отново. В момента не работя, защото работата ми е в дискотека, но все още съм си назначена на ТД във фирмата. Разбрах се с шефовете да си плащам целите осигуровки, а не само досегашния процент и ме интересува когато взема болничен какви осигуровки се плащат. Само здравните, или пълните?

# 202
  • Пловдив
Здравейте отново. В момента не работя, защото работата ми е в дискотека, но все още съм си назначена на ТД във фирмата. Разбрах се с шефовете да си плащам целите осигуровки, а не само досегашния процент и ме интересува когато взема болничен какви осигуровки се плащат. Само здравните, или пълните?

Само здравната 20.16 лв

# 203
  • София

Само здравната 20.16 лв
Благодаря  Hug

# 204
Здравейте, момичета! В момента съм в майчинство, ако забременея следващите месеци и се водя на работа няколко месеца след като ми свърши майчинството и преди да изляза в болничен 45 дни преди термин, ще взимам ли поне минималното майчинство 2 години? Питам, защото знам че имаше някакви промени. Благодаря предварително  bouquet

# 205
Здравейте, преди питах, но  сте ме пропуснали в многото въпроси.
Сега съм в майчинство 410-те дни. Имам близнаци.
Фирмата, в която работя, на практика вече не извършва дейност и аз съм единствен служител.
Може ли моят работодател да ме съкрати след изтичане на 410-те дни? Трябва ли да работя 1 месец, за да може да ме съкрати?
Ако изляза на борсата, обезщетението ми ще бъде ли върху брутната ми заплата?
За отглеждане на дете до 2 годишна възраст какво е обезщетението в случая близнаци?
Поздрави!

# 206
Здравейте, момичета! В момента съм в майчинство, ако забременея следващите месеци и се водя на работа няколко месеца след като ми свърши майчинството и преди да изляза в болничен 45 дни преди термин, ще взимам ли поне минималното майчинство 2 години? Питам, защото знам че имаше някакви промени. Благодаря предварително  bouquet

Обезщетението за бременност и раждане, което започва да се изплаща от първият ден на 45-дневният болничен преди термин, е в размер на 90% от осигурителният ти доход 24 месеца назад.

Осигурителният доход:
- за периода на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст е МРЗ (минималната работна заплата) за страната за съответният период;
- за времето, през което е получавано обезщетение за бременност и раждане, е доходът, на база на който е изчислено обезщетението.

За повече информация - страница 1 и http://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

Здравейте, преди питах, но  сте ме пропуснали в многото въпроси.
Сега съм в майчинство 410-те дни. Имам близнаци.
Фирмата, в която работя, на практика вече не извършва дейност и аз съм единствен служител.
Може ли моят работодател да ме съкрати след изтичане на 410-те дни? Трябва ли да работя 1 месец, за да може да ме съкрати?
Ако изляза на борсата, обезщетението ми ще бъде ли върху брутната ми заплата?
За отглеждане на дете до 2 годишна възраст какво е обезщетението в случая близнаци?
Поздрави!

В обратен ред - обезщетението за отглеждане на дете/деца до 2-годишна възраст към настоящият момент е 240лв. Логиката на законодателя е, че децата може да на няколко, но обезщетението е за вас, т.е. е едно.

Ако напуснете фирмата по свое желание (с молба за напускане) ще получавате минималното обезщетение за безработица (7,20лв на ден през тази година) за 4 месеца.
Ако ви освободят от работа по инициатива на работодателя ще получавате т.нар. "високо" обезщетение за безработица, което е в размер на 60% от среднодневното възнаграждение или среднодневният осигурителен доход 24 месеца назад, но не повече от нетното възнаграждение.
Подробности за обезщетенията за безработица може да научите тук: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso  Периодът, за който ще получавате обезщетението зависи от осигурителният ви стаж.

За времето на платен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане базата за обезщетението за безработица е доходът, от който е определено паричното обезщетение.

Като майка на деца под 3-годишна възраст ползвате защита от уволнение, дотолкова доколкото за такова се изисква писмено одобрение от Инспекцията по труда. Това означава, че ако работодателят желае да ви съкрати по негова инициатива (напр.съкращаване на щата) трябва да поиска първо такова разрешение.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 23:18 от Botten Mary

# 207
  • Varna
Здравейте, момичета!
покрай всичкото говорене за увеличаване на детски и майчинство, искам да попитам, остава ли като праг 350 лв на човек за получаване на детски и вярно ли е , че ще стават 60 лева?
Благодаря предварително!  bouquet

# 208
  • София-Младост
Здравейте, момичета!
покрай всичкото говорене за увеличаване на детски и майчинство, искам да попитам, остава ли като праг 350 лв на човек за получаване на детски и вярно ли е , че ще стават 60 лева?
Благодаря предварително!  bouquet
За момента прага е 350лв, докато не се обнародва промяна в размера изобщо предлагам да не се коментира Simple Smile

# 209
Здравейте,работодателя ми постоянно се крие,едвам ми даде да попълня заявлението за 2-та година,а сега не мога да я открия,че да й го дам и да го занесе в НОИ...  #2gunfire  вече срока за подаване изтече,губя ли майчинството и ако не какъв е крайния срок за подаване на тези декларации?

Общи условия

Активация на акаунт