Рисуване за начинаещи и не само -8

• 159 331
  • 798
  •   1
Отговори
# 210
Не мога да се съглася с вас за ученето в специализиран университет.  Crossing Arms Много съжалявам, че не се насочих натам.
То е като пеенето - това, че имаш глас и пееш правилно не те прави велик певец. Има тънкости, има израстване, има учители и творци, които трябва да те насочат ...
Елинор, а другите момичета с талант ако имате възможност учете, ходете на уроци, запишете второ висше ... млади сте ако това е вашата страст отдайте и се. За мен е късно  Cry
Според мен едното е талант или го имаш или не. Дори и да учиш пеене, ако нямаш особенна дарба ще си пееш вярно и с добра постановка, но чувството и красотата на красивия глас пак ще липсват!
А за рисуването по-важно е от рано да е започнал човек с ученето на рисуване, а дали ще учи в университет или не това не го прави художник. Основата-знанията са първото, след таланта.
Но всеки си преценя, не бих дала пари да уча във висше художествено само за да стана учителка по рисуване примерно защото от художниците друго не става не и в бг! Самото образование е адски скъпо може би е номер едно, даже преди медицината но възвращаемостта не е като в медицината където взимат хиляди... Никой не иска да живее за слава все пак, а и бои със слава не се купуват за жалост. А да имаш име в бг-като художник също не ти носи пари. Но това е много дълга тема и не едностранчива. За мен темата е болезнена.
Най-важното нещо в рисуването е труда и развитието, както и основата която ви е дал учителя ви по рисуване. Даже за мен това последното е най-важно. А таланта е причината да го правиш и да се стремиш към рисуването...но иска и развитие несъмнено и учене- без теория, все тази колко можеш да рисуваш защо ли защото си има правила и трябва да ги спазваш. Ако не ги спазваш все някой ще разбере, че си невеж. А пеенето то пък е съвсем друга тема...
В момента е адски скъпо в НХА, но ако някой има възможност, не е никак лошо да отиде да учи. Уроци също са вариант, даже са по-добрият.  Peace
И аз съм на същото мнение.  Peace
За хора които са на определена възраст, най-добре са индивидуалните уроци за да има повече внимание за тях и по-бързо да напреднат в нещата. Лично мнение Peace
А за НХА не ми се коментира, както и за музикалната академия...Там нещата стоят различно, но една диплома не те прави художник или певец. Доста бездарни певци и художници има учещи уж това- пеене или рисуване...Друг пък е въпроса с реномето на тези университети- че е високо имам предвид. Но едно име на унив. не може да те направи нещо, което не си вътрешно и като знания.

# 211
  • Пловдив
Аз например съм от хората, за които казват, че имат известен талант, но не обичам да уча. Учението по-скоро ме измъчи. За мен рисуването е хоби и разтоварване и аз искам да го правя така както ми доставя удоволствие и когато ми доставя удоволствие. Виждам как направеното от мен има доста несъвършенства, но не се стремя към съвършенство, стремя се просто да си доставя радост. Понякога не рисувам по половин година и повече.
Вчера нарисувах едни лалета. Трябва да ги снимам и да ви ги покажа. не са като истински, но са такива каквито съм пожелала аз да бъдат.
Може би, ако рисуването е професия е разбираем стремежа към перфекционизъм, но иначе е просто начин да изразиш себе си, а аз не съм перфектна.

# 212
Всички сте прави.Който има финансова възможност и желание,нека да учи.Който няма такава,но пък има талант,да рисува,рисува,рисува.И книгите са вариант,а вече и в интернет може да се гледат различни видео уроци.Аз и на учител по рисуване в средното училище не случих,че то тя жената завършила,ама не рисуваше по- добре от мен,а и не  умееше да спечели децата.Не може да учиш за художниците,като уроци по история - много приказки,малко картини.Веднъж правихме портрет на една съученичка,а аз много обичах да правя графиките с химикали така я нарисувах.И учителката направи портрет.Момичето трябваше да избере от всички портрети кой най-много ѝ харесва и прилича на нея и тя избра моя.Но получих 5 ,защото е с химикал,не че нямах молив,но това беше предизвикателство от моя страна.Всички знаем,че молив се трие лесно,но не и химикала.Не ме разбираше тая учителка.После всички казаха,че нейния портрет изобщо не приличаше на модела.Нейна беше грешката,че се захвана да рисува с нас.Тя може и да е рисувала добре,но после като е станала учителка,да е намалила тези занимания и всички знаем какво става,когато дълго време не рисуваш,нещата не се получават така добре,както очакваш.

# 213
  • София
Истината е, че си има базови неща, които трябва да се знаят. Но наистина, вече с интернет и youtube можеш да ги научиш сам, ако си много упорит и целенасочен. Но колкото и талант да имаш, ако нямаш някаква минимална основа - винаги си личи.

# 214
Елинор 777, благодаря. От твоята уста винаги е комплимент  Hug

Гледам подхванали сте една тема, която е малко като яйцето и кокошката.
Като човек, учил рисуване само от наблюдение, проба-грешка и тук таме някой урок от интернет или книга, мога да кажа, че практиката е най-добрият учител!
Да трябват ти познания, но как ще ги придобиеш, няма значение. Аз лично съм на мнение, че рисуване не се преподава. Да, преподават се някакви основи, но всичко останало е изкривяване на виждането и светоусещането през чужда призма.
Какво значи правилно? Кой ще ми каже как аз да виждам едно цвете примерно?
Ами абстрактните художници? Какви са правилата там?
Всичко е много много относително.
Може да нямаш грам талант, но с много, много упоритост да успееш да рисуваш някакви посредствени неща и картини, колкото да избуташ някакво там средно или висше. Познавам такива хора. Молив не хващали в живота си за моден дизайнер учиха. И какво?
Колкото аз съм програмист, толкова и те са станали художници  Mr. Green
Като влагаш сърцето и душата си, няма значение дали си учил или не. То се усеща! Другото   е въпрос на тренировки и упоритост, за да успееш да пресъздадеш фантазиите и идеите си.
 Hug
И много муза разбира се!

Последна редакция: пн, 10 фев 2014, 21:28 от Bertichka

# 215
  • София
В абстрактното изкуство също има правила. Най-малкото и там има композиция и цвят.  Peace

# 216
Да,има правила,ама те пак от хора са измислени.Всичко е относително.Таланта,вдъхновението е от Бога.Щом имаш таланта някои неща ги правиш по правилата дори подсъзнателно.Да дам пример от друг вид изкуство.Тъй като аз обичам многообразните форми на изкуството.Например аз пиша и стихове,но там повече разчитам на вдъхновението.Просто не ги мисля,а те сами се раждат в съзнанието ми.Имам приятелка,която е завършила руска филология в Софийския университет и като и четох от моите стихове и тя започна да ми казва къде какви похвати и правила съм използвала.Някои правила бяха с такива имена ,които не съм чувала,а тя ме пита кой ме е научил.Ами никой,аз прописах стихове доста след като завърших училище.Тя може да анализира всяко едно стихотворение ,да обясни всеки използван похват и правило,обича и чете много поезия и други книги,но не може да пише стихове.Така,че може да научиш правилата и да не можеш да ги приложиш или да усещаш,че е много трудно,да се боиш да не сгрешиш.А можеш и да използваш всеки импулс на вдъхновението и да опитваш отново и отново.Направи нещо,остави го след това.Нека мине време и се върни пак към него и можеш и сам да видиш неща,които преди не си забелязал,които да коригираш.Нека и другите около теб да го оценят.

Нищо навън не търсете в света и всемира,
всичко,което ви трябва у вас се намира.
                     Джеляледдин Руми

# 217
# 218
 Радвам се за теб, но няма как да намина. Simple Smile

# 219
Е все пак да се запиша, че съм много зле с рисуването, но пък ме успокоява....

# 220
Истината е, че си има базови неща, които трябва да се знаят. Но наистина, вече с интернет и youtube можеш да ги научиш сам, ако си много упорит и целенасочен. Но колкото и талант да имаш, ако нямаш някаква минимална основа - винаги си личи.
Така е. При мен много си личи.  Laughing

# 221
  • София
Не знам коя от двете теми вече е по-активна и в коя трябва да пускам, затова, ето и тук:

Минавам да ви покажа плода на будуването ми и мислите ми нощем:

Пореден опит на таблета и римейк на популярната сцена на Питър Пан. Наскоро плъзнаха доста такива картинки(Питър с тениска на определена група) и реших, че ще направя нещо подобно, но по мой начин - идеята е, че дори под фасадата на епитома на щастието и безгрижието - Питър Пан - може да се крие някое меланхолично и тъжно създание. Надписите на ръката са и идеята ми за таутировка някога в бъдеще - две реплики от филма - от китката до лакътя в черно - "Never say goodbye because saying goodbye means forgetting" и от лакътя към китката в червено - "Remember that place between sleep and awake where you can still remember dreaming? That's where I will always love you, that's where I will be waiting."

# 222
Здравейте, някой използвал ли е този продукт и може ли малко инфо как точно се използва в акварела т.е. какво му е приложението Simple Smile
ДОБАВКА ЗА АКВАРЕЛ ГОВЕЖДА ЖЛЪЧКА

Мерси  bouquet

# 223
  • София
Мисля, че забавя съхненето, оставя повече време "мокра" боята. Можеш да смесваш по добре върху картона така, също е подходяща за лятото, ако рисуваш на открито, че тогава съхне със скоростта на светлината. Вероятно на английски ще ти излезе по-подробна информация, да не те подведа нещо. Като цяло не ти е крайно нужна, както и всички други помощни средства за акварел.  Wink

# 224
  Спомням си колко изненадана бях преди време, когато разбрах, че египтяните са рисували точно с акварел гробниците си. За целта са ползвали пигмент от естетествени минерали и говежда жлъчка. Акварелните бои в тубичка съдържат повече говежда жлъчка от панчетата и затова съхнат по-бавно.
Oniyuri , ти си готов илюстратор на комикси Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт