Имате ли потребност да превъзхождате други хора?

• 28 306
  • 918
  •   1
Отговори
  • София
Съзнателно или не, хората се сравняват, едни с вчерашното себе си, други с други хора, това е нещо съвсем обичайно. Но има един феномен, който ме интересува живо, това е съизмерването спрямо някаква, често нъпълно фантазна, йерархия.

Най- елементарното  съизмерване е кой какво има, кой откъде произхожда, кой къде живее и тн все в този ред. Виждам, че много хора го правят, но каква е целта? Забелязвам, че колкото удоволствие получават, когато установят, че превъзхождат друг в тази измислена схема, толкова и болка и напрежение им носи да установят, че друг ги превъзхожда. Да не говорим до каква степен това изкривява отношения и общуването, защото като с всяка представа, която ни е лично важна и при тази хората, които я носят не допускат, че за останалите подобна йерархия не съществува или не представлява никаква ценност, няма никакво значение.

Та, сравнявате ли се, поставяте ли се в някакви схеми и защо?

# 1
Хубава тема.
Аз лично имам реална представа за себе си, знам какво съм и какво не съм, какво мога и не мога и смело мога да кажа, че не се сравнявам нито в положителен, нито в отрицателен план с останалите.
Освен може би така, от горе от горе, за протокола - правим си съпоставка със съученички и връстнички кои най-добре се е реализирам професионално /аз изобщо не претендирам за успех по тази линия, мързеливичка съм си по рождение, не мога да работя повече от 3-4 часа на ден/ , кой се е омъжил най-правилно, кой колко деца има, кой надебелял, кой отслабнал, кой се е застарил. Такива, типично женски  Mr. Green

Имам една позната, която винаги /тя  е единствената/ ме пита за цените на нещата, които си купувам. Не знам дали съм права, но сякаш не ми прави добро впечатление. Мъжа ми не ме пита, нито колежката ми на работа, нито майка ми напр.   Тя за всичко иска да знае, и то точно.   Thinking
А аз съм си купила да кажем нещо съвсем обикновено, стандартно. Нито е нещо марково, нито кой знае какво.

# 2
  • София
Аз спадам към една друга категория, която не прочетох в твоите редове...Живо се интересувам дали ме обичат....Повече от другите....Най-честите ми сравнения са от този характер...Да ме обичат най-много....Не носи по-малко болка и стрес.....И имам предвид не мъжко-женска любов, а изобщо....

Ще следя темата....

# 3
Нормално е да искаме да се развиваме и да не се задоволяваме с един единствен успех.
Но ако съревнованието с хората е двигателя в този процес, вероятно не е здравословно.

Не, не изпитвам нужда да превъзхождам, даже ми е изключително приятно, когато съм в компанията на хора от моето ниво.

# 4
  • Galaxy 13197853088
Наричаш произхода, състоянието и местоживеенето измислена йерархия?
Ще те намразят да знаеш.

# 5
В смисъл да си мисля ,че превъзхождам някой ,който живее в Попово понеже аз живея в Русе ?

# 6
Понякога се поставям в такива схеми, да! Случва се! Сравнявам се с по успели и напредничави хора, сравнявам техните и моите способности и потенциал и търся разковничето на успеха, защо те са по напреднали и успели и как са нацелили верния "бутон" за напредъка си. Не завиждам, не искам да съм като тях, просто ми се иска да почерпя опит и на база моите способности да успея и аз. Случва се да изпитвам и превъзходство, без да искам, на подсъзнателно ниво, но бързо се връщам на земята, защото както има по неуспели от мен, така има и много по успели от мен. А и в крайна сметка успеха е относително понятие, като повечето неща в тоя живот и всеки го разбира по своему. Стремя се аз да се чувствам удовлетворена от самата себе си, рядко ми се случва, защото знам, че винаги може повече и винаги има накъде още.

# 7
Цитат
Та, сравнявате ли се, поставяте ли се в някакви схеми и защо?

Случва се, чат-пат.
Но бързо се приземявам.Отдавна ми е ясно, че винаги ще има и по-добри, и по-лоши от мен....
Но, човещинка....   Laughing
Като цяло смятам, че съм в мир със себе си и няма драми в нито едната посока.

# 8
  • София
Наричаш произхода, състоянието и местоживеенето измислена йерархия?
Ще те намразят да знаеш.
Laughing
Всяка йерархия е измислена.

Имаше навремето една статия, която доказваше, че всеки е малко или повече сноб по отношение на нещо. Хумористична беше, но и вярна донякъде. То така е и с йерархиите, всеки си има някаква, всеки има ценностна система най- малкото. Но чувството на превъзходство не е задължително. Не е нещо лошо или хубаво, с тази тема не целя да превъзхождам хората, които имат нужда да превъзхождат. Laughing Просто ми е любопитно какво мислите. В доста теми напоследък се бистрят подобни неща, от абитуриентските рокли до кой какво си купува на гол тумбак, често и в други теми нещата се изкривяват в тази посока.

В смисъл да си мисля ,че превъзхождам някой ,който живее в Попово понеже аз живея в Русе ?
Именно. Пък после идва някой от София и освен, че ти става кофти и шумно се питаш тоя на какъв се прави.  Laughing

# 9
Не много. Не обичам директното съревнование, не обичам агресивната конкуренция, покрай тях не обичам и търговията в смисъл на продажби, пазарни дялове и т.н.
Винаги ме е приличала повече целта и съм измервала прогреса и позицията си спрямо изминатия и оставащия път до тази цел.
Не мога д си кривя душата, естествено, че човек се формира според това, което го заобикаля, така че целите, към които се стремя естествено са повлияни от околните. Нито пък че не ми се е случвало да видя нещо чуждо, да ми хареса и да си купя същото/подобно.

пп. примерът с Попово-Русе- София ми напомня за лафа на един колега, че след меренето на п**ки винаги идвал моментът, в който някой минава със сатъра и ги изравнява.

# 10
Да се замислям точно в смисъл кой е под и кой е над мен по даден признак и да си градя душевния комфорт на тази база не ,не ми се случва.
Иначе оценка ,че Пенка има повече пари и по -добра добра работа или още по-хубаво има повече пари пък даже и на работи е нормално да направя ,но няма да се скапя от това или пък ако има по-ниски доходи и няма работа това няма да ми донесе удовлетворение .

# 11
  • Galaxy 13197853088
Измислена но материализирана в действия и правила да не забравяме и привилегии.
И дали не е заради това да се натискат да се сравняват?

# 12
Да се сравнявам с други хора по външни белези, дадености или характеристики, които не мога да променя, не ми е присъщо, смятам го за мега глупаво. Имам предвид месторождение, име, цвят на кожа/коса, ръст, родители, националност, роднини, религиозна принадлежност, номер обувки , IQ и прочие. Все неща, които са част от мен и няма как да променя - те са даденост.
Сравняването с други хора по отношение на характер, постижения, материално състояние, брой деца, обиколка на ханша и т.н. ми се е случвало, смятам го за човешко. Смятам обаче, че тия неща са преходни или динамични и гледам да не ми дреме, ако сравненията не са в моя полза. Тоест гледам си в моята паничка и не ме грее някое мое евентуално превъзходство. Или с други думи казано - минимизирането на сравненията с други индивиди е здравословно.

# 13
  • София

Не мога д си кривя душата, естествено, че човек се формира според това, което го заобикаля, така че целите, към които се стремя естествено са повлияни от околните. Нито пък че не ми се е случвало да видя нещо чуждо, да ми хареса и да си купя същото/подобно.
В общество живеем, ясно е, че се повлияваме едни от други, даже и, че се сравняваме, дори несъзнателно. Но не всички изпитват потребност да превъзхождат.

Най- преекспонирана е тази нужда при расистите, там се превъзхождат цели раси, но и при други хора го има без да е така очебийно негативно или да е злонамерено към някого. В повечето случаи е вероятно е чисто несъзнателно, вероятно и част от стереотипите на средата. Негативното от моя гледна точка е, че като много неща и това се проектира върху другите, за които не може да се допусне, че не се измерват или поне не според същата йерархия.

Измислена но материализирана в действия и правила да не забравяме и привилегии.
И дали не е заради това да се натискат да се сравняват?
Сигурно си прав, поне в самата среда, в която се извършва сравнението то сигурно носи престиж или позиции, но пък извън нея често е смехотворно (също заради сравнението, което чуждите други си правят с въпросния) Грубо казано- в чалга клуб обясняваш колко си прочел или в библиотеката, че имаш последния модел айфон. Нарочно давам такива примери, защото въпросното желание за превъзходство май не се влияе от интелигентността или образователния ценз.

# 14
Затова едва ли ще срещнеш в чалга-клуб лауреат на литературна награда. Всеки си обитава ареала, който му приляга и му носи усещане за комфорт и разбиране на нещата от живота.

Аз се сравнявам , волно или неволно, като "спазвам" йерархията в моята среда, намирам я за адекватна и се чувствам на място и добре. Не изпитвам нужда да превъзхождам останалите.

Общи условия

Активация на акаунт