Имате ли потребност да превъзхождате други хора?

• 28 508
  • 918
  •   1
Отговори
# 645
  • София
така си е, по нашенско винаги по-високо се е ценял ръчният/физически труд, а не интелектуалният. Какво толкова има да прави някой с главата си, то не си личи, че работи, дори не може да се измери! Иначе знаеш, че днес си прекопал пет реда, че си изчистил двайсет стаи в хотела, че си нарязал пет кила лук или си направиш шпакловка на две стаи. А иначе каква работа е, музикантът седял и си свирил на пианото три часа или счетоводителят се мотал два часа за една декларация, а за шефа да не говорим - пие си кафето той, а ни лъже, че мисли за бизнеса!  Wink

# 646
  • София
От седене без работа най се изкукуригва, съм забелязала.  Айде, известно време се държи в кондиция съзнанието, но в един момент избива сериозно на отклонения.

# 647
  • София
че да, ей го на, Гьоте, избило го на писане от липса на работа - имал си човекът кой да му копа, какви възможности за гениални мисли с мотиката е пропуснал! Дращил, дращил, та се забравил, за да има с какво да тормозят учениците по литература!  Wink

# 648
  • София
То ако можеха всички безделници да са Гьоте,... ама не са.
Тук-там избие някой талант, останалото - плява.

# 649
  • София
Рано или късно  всяка тема замирисва на чесън, пот и пръжки.

# 650
щом не се е стигнало до косми и калиев перманганат - още мегдан има за развитие темата.

# 651
  • София
Странно е, защото аз очаквах пръжките и космите в началото на темата, те са фундаментални.

# 652
Трябваше лично да се погрижиш, а не да обикаляш темите и да ръсиш чесън против уроки.

# 653
Хм, защо гаднеете? Не превъзнасям ръчния труд, но да се правят разни крайни обобщения няма нужда.

така си е, по нашенско винаги по-високо се е ценял ръчният/физически труд, а не интелектуалният.

Странно, аз съм забелязала пък респект и сегиз-тогз даже страхопочитание към интелектуалния труд от страна на копачите.

# 654
  • София
Трябваше лично да се погрижиш, а не да обикаляш темите и да ръсиш чесън против уроки.
Еми, трябваше ама на... Човек се учи докато е жив, за следващ път ще знам. Grinning

# 655
  • София
От копачите е ок, обаче не и от градските копачи, така да го кажа - които живеят в града, имат кофти работа, изискваща физическа дейност и смятат, че който държи химикалка само си клати краката. На интелектуалния труд повече се гледа като на "учи, за да не работиш".

# 656
Ясно. Сигурно защото им е гадно да работят това, което работят.

# 657
ИрПуц, азьр си тук ,обясни моля, набьрзо, защо вече се казва/пише/" отдават ми се езиците"?По мое време отдаваше се нещо, аз се отдавах на разни момци, а езиците се удаваха.Срещам го много често това отдаване, последно в тази тема, писано от девойка- филоложка.Сигур аз бьркам нещо.Ако не е за тук вьпроса ми, помогни кьде да го задам, моля, благодаря за което. Laughing  bouquet

# 658
  • Canada
ИрПуц, азьр си тук ,обясни моля, набьрзо, защо вече се казва/пише/" отдават ми се езиците"?По мое време отдаваше се нещо, аз се отдавах на разни момци, а езиците се удаваха.Срещам го много често това отдаване, последно в тази тема, писано от девойка- филоложка.Сигур аз бьркам нещо.Ако не е за тук вьпроса ми, помогни кьде да го задам, моля, благодаря за което. Laughing  bouquet

Аз пък търся отговор на въпроса - защо се казва/пише ''на кой го даде?'' или ''на кой е това?"

# 659
Моля отговорът ми да не се тълкува като споменатата потребност от заглавието на темата.  Wink
Как е правилно: отдава ми се или удава ми се?
Скрит текст:
Как е правилно: отдава ми се или удава ми се?

И двата глагола, както и съответните глаголи от свършен вид отдаде ми се и удаде ми се могат да се употребяват с едно от следните три значения:

Успявам, съумявам да извърша нещо.

Отдаде/Удаде ни се да снижим съдържанието на въглеводород в центъра на града до единици.
    Отдаде/Удаде ни се да освободим пленниците и да им върнем съкровището.

Справям се лесно, усвоявам нещо с лекота.

Учението просто му се отдава/удава.
    Еднакво добре му се отдават/удават както хуманитарните, така и точните науки.

В съчетание с възможност, шанс, случай и др. – получавам възможност.

Ако ни се отдаде/удаде възможност за А група – атакуваме.
    Като ми се отдаде/удаде случай, ще го похваля пред генерала.

Източници

Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 443, 631.
    Речник на българския език. Т. 11. С., БАН, 2002, с. 959.
    Речник на съвременния български книжовен език. Ред. Л. Андрейчин и др. Т. 3. С., БАН, 1959, с. 467.

Повече информация

Удаде ми се случай... (П. Върбанова)

Общи условия

Активация на акаунт