Имате ли потребност да превъзхождате други хора?

• 28 367
  • 918
  •   1
Отговори
# 810
Ако потребността ни да превъзхождаме себеподобните на всяка цена ни е вродена, то по детските площадки наблюдавам основно три типа проявления при децата: първите на всяка цена искат да превъзхождат, да изпъкнат, да имат повече, да вземат чуждото, да трупат (или пък искат всичко това, но се възползват само ако им падне подходяща възможност, защото са по-страхливи или лениви); вторите не проявяват такива мераци, но волево или не чак толкова волево отстояват позициите си - чуждото не ни блазне, но нашето не даваме и само пробвай и ще видиш ти кой кого; третите (най-малката група) желаят всячески да са в полза на другарчето, да услужат, да дават.
Не знам доколко с порастването си децата продължават да принадлежат към една и съща група. Склонна съм да смятам, че при някои групите се променят.

Сори за лаическия анализ.  Wink
(Пак не съм много по темата, ама то се видя, че всеки си тълкува темата както си иска)

Последна редакция: ср, 29 май 2013, 21:34 от Анонимен

# 811
  • София
В общи линии каквито са децата като малки, такива си остават и като големи.

# 812
  • Варна
Аз много деликатно съчетавам и трите типа  Flutter

# 813
Мисля си, че възрастният човек, с опит, зрялост, рафинираност от среда, възпитание и т.н., би могъл да контролира и управлява до голяма степен тези си импулси, да навлиза в различни роли, но е доста стряскащо да го наблюдаваш в чист вид при двегодишно или тригодишно.  Grinning

# 814

Ако е така, то какво си склонна да даваш и има ли значение на кого?

# 815

Не знам доколко с порастването си децата продължават да принадлежат към една и съща група. Склонна съм да смятам, че при някои групите се променят.

Според мен се променят хората. Не само че се променят от деца-възрастни, а и на по-малки периди се променят. Има обстоятелства и влияния, които провокират човека да се движи в различни посоки. В един момент може да се изгризваш що нямаш телевизор, като на съседа и ти да искаш примерно и ти еди какво си да бъдеш, след една година като научиш например няокой житейски урок може да се надсмиваш на собствената ти глупост.

# 816
  • Варна

Ако е така, то какво си склонна да даваш и има ли значение на кого?
Мишона, нима не си забелязала как щедро и самоотвержено се раздавам за форума? Признай си, че много неща си научила от мен. Малко ли съм дала?

# 817
Божествена, слез от облаците хуманността няма нищо общо с превъзходството Grinning

# 818
  • Варна
Божествена, слез от облаците хуманността няма нищо общо с превъзходството Grinning

А, де.
Кажи сега, не съм щедро пръскаща знание?
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=721397.msg25292615#new
Чист алтриузъм с елемент на превъзходство. Flutter

# 819

Според мен се променят хората. Не само че се променят от деца-възрастни, а и на по-малки периди се променят. Има обстоятелства и влияния, които провокират човека да се движи в различни посоки. В един момент може да се изгризваш що нямаш телевизор, като на съседа и ти да искаш примерно и ти еди какво си да бъдеш, след една година като научиш например няокой житейски урок може да се надсмиваш на собствената ти глупост.
Така е. Освен това и социалната среда с ценностите си, обществото с неговите ценности...

# 820
 Laughing
Точно тази тема умишлено я отбягвам
Аз съм вманиачена, себична и властна майка
и бройката на децата едва ли ще промени това Mr. Green Laughing

# 821
Тука още ли се превъзхождате едни други, а... Wink Whistling ... Шегичка, де, да не се засегнете! Laughing Stop

# 822
  • София
Тука още ли се превъзхождате едни други, а... Wink Whistling ... Шегичка, де, да не се засегнете! Laughing Stop
Превъзхождаме се, какво да правим  Laughing Някои трудно се засягаме, знаеш. Ама това не пречи да протестираме срещу калните крака поставени на масата.  Wink

# 823
В общи линии каквито са децата като малки, такива си остават и като големи.

Така е, но стават по-хитри и се опитват да се прикриват. Това може да се каже и за по-големите ученици. 

# 824
Що, по време на секс винаги ли си отгоре?  newsm78 Леле, пих две глътки и ме избива на глупости... вместо да хващам ютията!
Joy
Не, бе, Анди. Споделих за ръстовото си превъзходство.

Общи условия

Активация на акаунт