Имате ли потребност да превъзхождате други хора?

• 28 328
  • 918
  •   1
Отговори
# 885
Във всяка игра има лидери, губещи и т.нар. въздържали се... т.е. такива, които умеят  да балансират. 
Затова предпочитам баланса във всяко едно отношение.
и

# 886
  • София - Рим и обратно
Аз сега чета и се чудя, само на мен ли никога не ми се е случвало да ме смятат за претендент, пък аз да не съм, или да се окажа в центъра на нещо, което не ме вълнува, или нещо от сорта newsm78...
 Значи или инстинктивно знам добре да си избирам битките ( защото не се е случвало да искам нещо истински и да не го получа/спечеля), по природа съм издръжлива, гъвкава, но рядко открито борбена;или просто животът досега е бил милостив поне що се отнася до хората, които срещам. Не ми се е случвало игнорът ми да не действа.

# 887
  • София
Аз сега чета и се чудя, само на мен ли никога не ми се е случвало да ме смятат за претендент, пък аз да не съм, или да се окажа в центъра на нещо, което не ме вълнува, или нещо от сорта newsm78...
 Значи или инстинктивно знам добре да си избирам битките ( защото не се е случвало да искам нещо истински и да не го получа/спечеля), по природа съм издръжлива, гъвкава, но рядко открито борбена;или просто животът досега е бил милостив поне що се отнася до хората, които срещам. Не ми се е случвало игнорът ми да не действа.
Едва ли е само на теб, Кафе, просто дадох пример. Можех да дам пример с това да те вземат за канарче и понеже си над нещата и над игрите някой да се прави на велик на твой гръб, това също е неприятно и не забелязвам да се търпи с кеф в реална обстановка,  а се случва често. Мога да дам конкретни примери и за двете, но все пак не съм анонимна, не ми се иска хората да се разпознаят, затова и почти винаги избирам да изглеждам егоцентрична и да давам примери за своя сметка или общи примери, които не са толкова описателни.
Въпросът ми е дали ако не си в среда от себеподобни е трудно да не играеш играта, дори да си много над нещата?

# 888
  • на плажа
 Я ми кажете, така по приятелски, често ли ви се случва да попадате в среда, в която хората не си говорят просто ей така, а казват нещо, но зад него винаги стои друго. Това ме побърква! Аз не съм такава и тези " дипломатични" игри ме влудяват. Трябва да подбирам винаги какво казвам, как точно го формулирам, за да внуша едикакво си на някого, а той от своя по същия начин се опитва да ме манипулира. Явно не ме бива в това изкуство  Rolling Eyes.

# 889
  • София
Я ми кажете, така по приятелски, често ли ви се случва да попадате в среда, в която хората не си говорят просто ей така, а казват нещо, но зад него винаги стои друго. Това ме побърква! Аз не съм такава и тези " дипломатични" игри ме влудяват. Трябва да подбирам винаги какво казвам, как точно го формулирам, за да внуша едикакво си на някого, а той от своя по същия начин се опитва да ме манипулира. Явно не ме бива в това изкуство  Rolling Eyes.
Избягвам, но попадам, да, то е неизбежно. Историята с превъзходството е по същата плоскост. току що реших в друга тема да се пошегувам във връзка с тази, че няма да давам разяснения и цитати, за да не излезе, че претендирам да съм по- образована и начетена, а в отговор, иначе симпатична ми потребителка ми каза да сляза на земята и да не си въобразявам, че съм по- начетена от останалите. Комуникация ли бе да го опишеш. ooooh!

# 890
Pani, tакъв начин на общуване и мен ме натоварва ужасно много.
Аз и без това обръщам твърде голямо внимание на думите, за да се налага да търся постоянно някаква метафоричност в думите на събеседници, които обожават да манипулират разговора.

Казал човекът някаква глупост, която дори не си регистрирал с особено внимание и после започва да ти обяснява как ти може да не си го схванал, ама той бил искал да ти каже нещо много дълбокомислено, но все пак не благоволява да ти го обясни в прав текст. Имам един бивш, който редовно обича да ми се включва с подобни изпълнения. Последния път така се оплете, че май и сам не разбра какво е целял да каже. Целта в случая не е да бъдеш правилно разбран, а чисто и просто да се направиш на интересен. За това, че не са те разбрали, разбира се, единствено виновни са нищо неподозиращите слушатели/читатели, най-често определяни като бавно схващащи.

# 891
А забелязали ли сте, че когато някой почувства, че те превъзхожда дори по едно нещо, някак си поомеква. Например, ти си по-успешен в работата си, но пък си болен или пък дебела (това за жените специално), така че винаги ще си по-зле от него и се появява една снизходителност и поне привидна добронамереност.

# 892
  • София
А забелязали ли сте, че когато някой почувства, че те превъзхожда дори по едно нещо, някак си поомеква. Например, ти си по-успешен в работата си, но пък си болен или пък дебела (това за жените специално), така че винаги ще си по-зле от него и се появява една снизходителност и поне привидна добронамереност.
Аз лично избягвам да усещам каквото и да е, за което нямам доказателства, така съм научена. Но при сцени между други виждам често обратното, ако някой се озове в превъзхождаща позиция или си го въобрази започва тиха гавра с по- слабия. Възможно е в тихата гавра да влиза и снизходително и пренебрежително отношение, ако това имаш предвид. Мнозина по тази причина търсят усещането за превъзходство. Има си обяснения за това, ама те не изчерпват всички варианти, според мен.

# 893
По-скоро за обратното - да е озлобен към теб, обаче като разбере нещо, което винаги те поставя в по-кофти позиция, да кажем болест, изжеднъж се успокоява и става по-нормален.

# 894
  • София
По-скоро за обратното - да е озлобен към теб, обаче като разбере нещо, което винаги те поставя в по-кофти позиция, да кажем болест, изжеднъж се успокоява и става по-нормален.
Има го, но на мен не ми се е случвало.
Има един тип озлобление, което е от позицията на жертва, то не на теб, а по начало, хора преживели драма, но и склонни към подобно нещо го имат. Те мерят хората в двете крайности- жертви и тирани, та ако не си слаб автоматично ставаш тиранин в техните очи, затова като научат, че и ти си слаб влизаш в графата жертви, т.е. свои. (Един от вариантите е това, има и други, човека е сложна машина, все пак)

# 895
Сетих се и за едно интервю със Стефка Берова, която разкарваше как преди да напълнее, жените никак не я харесвали и когато на концерти общувала с публиката, усещала ревност ако някой мъж й подари цветя или тя се закача с него, пък на него му стане приятно, но после спечелила любовта и на жените, които започнали да признават, че е сладка и талантлива, но си мислели: но тя не е нищо повече от мен, защото е дебела.

# 896
  • София
аз едва на стари години разбрах, че в детството и ученическите си години доста негативно отношение съм отнесла точно заради това, че не разбирах и не участвах в игри на конкуренция, гледах себе си, а доста от другите деца са ме възприемали като конкурент, който се надува.  А аз си се мерех по някакви мои критерии и по критерии, които изобщо не се отнасяха за другите деца и каквото обикновено кара децата да се състезават. И не че съм се възприемала за нещо по-по-най, а не виждах смисъл да се ритам по кокалчетата с другите. Нещо май съм бъгната.

# 897
  • Kопенхаген
Цитат

Re: Имате ли потребност да превъзхождате други хора?

Прави очевадно впечатление, че това тук е особено разпространено  Grinning

# 898
  • София
Сетих се и за едно интервю със Стефка Берова, която разкарваше как преди да напълнее, жените никак не я харесвали и когато на концерти общувала с публиката, усещала ревност ако някой мъж й подари цветя или тя се закача с него, пък на него му стане приятно, но после спечелила любовта и на жените, които започнали да признават, че е сладка и талантлива, но си мислели: но тя не е нищо повече от мен, защото е дебела.
Това може да си е  била проекция на Стефка Берова, която е слагала дистанция между нея и контакта с публиката. От поне две хилядолетия се приема за положително да страдаш, а не обратното и много хора се чувстват виновни ако не страдат от нищо или са поставени по- високо в социалната йерархия според техните собствени представи или според общоприетите. Затова, според мен, е полезно човек да не се води по усещания разни, които често са проекции, а по- фактите. Някой те гледал някак, ако не си телепат не можеш да знаеш ревност ли е, нещо друго ли си мисли, което няма връзка с теб и тн.

Не мисля, че Йорданка Христова е всенародна любимка за разлика от Лили Иванова, защото е по- пълна. Просто има по- малко претенции официално, а хората мразят претенциите, официално заявени. Реално, моите лични впечатления от служебното общуване с двете дами, мога да кажа, че Лили Иванова за мен е много по- скромен и възпитан човек извън сцената. Но това пак са си мои впечатления на база на някакви постъпки, не на погледи и телепатия.

аз едва на стари години разбрах, че в детството и ученическите си години доста негативно отношение съм отнесла точно заради това, че не разбирах и не участвах в игри на конкуренция, гледах себе си, а доста от другите деца са ме възприемали като конкурент, който се надува.  А аз си се мерех по някакви мои критерии и по критерии, които изобщо не се отнасяха за другите деца и каквото обикновено кара децата да се състезават. И не че съм се възприемала за нещо по-по-най, а не виждах смисъл да се ритам по кокалчетата с другите. Нещо май съм бъгната.
Не си бъгната, всеки си има приоритети. Но е факт, че ако си над някои игри започваш да ги губиш, защото не си даваш сметка, че участваш в тях и без да искаш.

# 899
Не мисля, че Йорданка Христова е всенародна любимка за разлика от Лили Иванова, защото е по- пълна. Просто има по- малко претенции официално, а хората мразят претенциите, официално заявени.

Вечното дерби  Laughing Лично аз предпочитам Лили Иванова, Йорданка малко ми простее и донякъде я оприличавам на кръчмарска певица, някои от песните й направо са си за кръчма с ракия. Лили се държи като пълна лигла и това дразни, да. Както се казва - то бива, то може, ама вол за мезе не може.

Общи условия

Активация на акаунт