Автоимунен тиреоидит на Хашимото (29)

• 75 150
  • 749
  •   1
Отговори
# 165
Сигурно ли е, че др. Начев преглежда в Майчин дом във вторник и петък следобяд? А сутрин дали приема в другите дни? И къде - работи ли вече кабинетът му?
Моля ви, ако някой знае грфикът му да пише! Пак трябва да се ходи при него...колкото и да не ми се иска...

# 166
Забравих да попитам, ако някой знае да сподели. Януари месец Христозов ми каза, че в ЩЖ имало две огнища на възпаление. Знаете, че не е много по обясненията и не ми каза какво означава...та вие знаете ли? Това от антителата ли е или от друго?
Именно това е заболяването - възпаление на щитовидната жлеза.

# 167
Merelenda, защо да не се ядат бразилски орехи?На ли в тях има селен, а той е полезен.

# 168
Merelenda, защо да не се ядат бразилски орехи?На ли в тях има селен, а той е полезен.

Обърках се със зелените орехи.

В интернет често се среща рецепта за тинктура от зелени орехчета, която се пие за щитовидната жлеза. Обърках се с бразилкия орех.
А за тинктурата от зелените орехчета исках да напиша това:
Зелените орехи съдържат много йод, което при една хиперактивна жлеза, която се води с излишък на йод си е направо опасно.
Когато пациентът има повишени антитела, но ТСХ му е в норма, той не знае дали ще отключи заболяването, но налице са повишените антитела. Второ - не знае като се отключи, дали ще е с хиперфункция или хипофункция на щитовидната жлеза.
Ако жлезата е хиперактивна, йод не трябва да се приема, защото се влошава състоянието на пациента, независимо дали приема лекарства или не. Ако приема лекарства е вероятно да нямат ефект след всекидневен прием на йод, а ако не приема лекарства и е с хиперактивна жлеза, и консумира продукт богат на йод има опасност от тиреотоксична криза.

Последна редакция: пн, 10 юни 2013, 21:15 от Merelenda

# 169
Аз за бразилските орехи, четох, че по два на ден замествали дневната доза селен и затова започнах да хапвам по 2-3-4 бр. Но...явно не помагат и не заместват нищо  Tired
Merelenda, благодаря за инфото за орехите. А морските дарове и рибеното масло? Препоръчително ли е да се избягват?

# 170
А морските дарове и рибеното масло? Препоръчително ли е да се избягват?
Не, но честно казано не съм запозната по въпроса. Чела съм отчасти, и не съм задълбавала в тази насока. Риба едва ли консумираш всеки ден - няма проблем да се хапва риба.
За рибеното масло съм чувала все хубави неща, но и има страшно много информация за различни марки, кое е полезно, кое съдържа повече омега 3, кое повече омега 6 и т.н.
Има във форума тема за Омега 3 и Омега 6 мастни киселини и за препоръчаните рибени масла чела съм я, пиех преди рибено масло на Фортекс, но вече не приемам.
Съветвам те да погледнеш тук и да попиташ :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=562712.615
Някъде назад в тази тема бях постнала цитат на ciarabella от темата за Базедова болест. Там мисля пишеше за омега мастните киселини и съотношенията им при щитовидни заболявания и на тази база може да се ориентираш.
Бяха посочени и вредните и полезните храни.
 Hug

Последна редакция: пн, 10 юни 2013, 22:38 от Merelenda

# 171
В края на предната тема е било.
Заповядай  Hug
Понеже стана въпрос за добавки, ще цитирам мнението на ciarabella от темата за Базедова болест.
Записките са от безплатните лекции по случай Световния ден на хомеопатията, които се проведоха в няколко града.
Доктор Папазова водеше лекциите, с още една докторка, но и забравих името.

Тони много гадно, че са се объркали плановете и трябва да чакаш понеделник    Hug

Ето и моите записки от лекцията
"Внезапният стрес и влиянието му върху щитовидната жлеза":
От аюрведа и източната медицина – 5 чакра се асоциира с щитовидната жлеза, шийни прешлени,гърло. Като енергиен център тази чакра е отговорна за комуникациите, себеизразяване, креативност (съответно, когато е засегната, всичко това "куца").  Това е чакрата на добрата воля, и тя се затваря, когато грубо се намесваме и се опитваме да контролираме живота и поведението на друг човек/хора. Терапии за балансиране на 5 чакра – ежедневно използване на гласа – пеене; общуване с природата и съзерцание.

Нарушените нива  на самочувствие (нагоре или надолу),  липса на подходяща емоционална среда, постоянно недоволство, силен шок и/или стрес, перманентно поддържане на високи нива на стрес в ежедневието, блокиране на емоциите навътре, подхранване на отрицателни емоции/тъга/гняв/мъка/болка и т.н. с цел „да са живи“ с години и др. – създава се предпоставка за отключване на щитовидно заболяване. Пациентите с такова заболяване могат да бъдат както плахи и лесно обидчиви, така и настъпателни, лесно „запалими“, дори агресивни. Градация на емоцията при всички положения почти няма – бързо и лавинообразно до крайно състояние.
Лайтмотив – Никога няма да постигна това, което искам.Кога ще дойде и моят ред?

При хиперфункция – „Избързвам,за да не съм последен“ (гняв, преобладаващо чувство)
При хипофункция – „Предавам се, преди да съм тотално смазан“ ( страх, преобладаващо чувство)

Единственият най-сигурен механизъм, да намалим стреса за жлезата е промяна на приоритетите, след като сме се вгледали и оценили собствения си житейски коловоз до момента; освобождавнето от гнева, ще доведе до пренастройване на ценностната система, само така можем да увеличим резистентността си на ежедневния стрес.

Как работи стреса върху човешкия организъм?
Външен стресов фактор – дехидратация – вътреклетъчен стрес (може да остане с години, ако не сме положили усилия, за изчистване на стресовите нива от този дразнител) – черният дроб се включва със свръхпроизводство на холестерол (холестеролът е изключително важен и ценен за клетката-той я спасява, да не загине при дехидратацията) – свръхпроизводството на холестерол при перманентно стресово дразнение, води до нарушаване на храненето и детокцикацята на клетката – натрупват се кисели радикали (т.е.възпаление) – нарушена е клетъчната функция (минералният баланс на ниво клетка).

Слънце и вода. Слънчевата енеергия, незаменим източник на енергия за тялото (само при изгрев и залез слънце – справка интернет, различни учения и техники как да използваме слънчевата енергия градивно за организма си). Вода – помага за възстановяване на клетъчните функции – 40мл/кг тегло на ден ( чай, айрян,супа и т.н. – е течна храна, която може да се прибави към дневната нужда от доставяне на вода за организма, но само водата хидратира.

Физическа активност
(съобразена с индивидуалните особености и състояние на човек), дихателни упражнения, йога, капки на Бах, Шуслерови соли  - подпомагащи оздравителния процес.
Хранене. Омега 3 мастни киселини – чия, пресни яйца, океанска риба – изключително полезни. Омега 6 мастни киселини – поддържат възпаленията в организма, избягват се. Лененото масло на нашите географски ширини НЕ съдържа омега 3 мастни киселини, както лена в Канада, например. Затова не е препоръчителна употребата. Мляко – само биволско, и за някои хора, може и овче мляко (алергията към млечния белтък, е водеща, при изключително голям процент от хората; дори да не е изразена с ясен физически симптоп, тя работи на клетъчно ниво, и нанася поражения, които физически се усещат като проблеми в различни органи). ГЛУТЕН – враг N1 на щитовидната жлеза . Сол – само хималайска.

Култура на хранене
– 4-5 хранения дневно, щадяща термична обработка, ползване на пресни продукти по възможност, хранене с плодове и зеленчуци (особено тъмно зелени) според сезона! Съотношение на плодове към зеленчуци в дневното меню – 1:3 .

Така..виждам, че доста дълго се е получило, но си преписах доста от записките. Не съм изброявала храните, които Тони вече описа..може да съм повторила някои неща, които тя вече е казала – съжалявам за което  Hug На мен лично психологическата и източна интерпретация и характеристики на хората със щитовидно заболяване, както и механизмът на работа на стреса (не съм включила в описанието другата схема с надбъбречните жлези, но аз мисля, че тя е много популярна и затова не я споменах тук) ми беше много интересно. Също това, което се каза за глутена...всъщност на глутенова диета, са и много други заболявания (на прима виста се сещам за аутистичния спектър), и положително развитие след включване на диетата се отчита, почти незабавно . Накрая говориха и за шуслеровите соли, дадоха и няколко примерни комбинации при хипо- и хипер-функция.
Надявам се да е интересно  Hug Heart Eyes Hug

Здравейте момичета  Hug   bouquet Hug
Значи за Омега мастните киселини не съм се изразила много добре в предния пост - не казаха да се изключи Омега 6 (както например натъртиха за глутен-а), а че съотношението в храната между Омега 3 и Омега 6 трябва да е със сериозен превес на Омега 3  ( 4:1)
За шуслеровите соли, имаше въпроси накрая доста, и бяха категорични, че могат да се съвместяват свободно с текущото лечение (каквото и да е то - хормонално, тиреостатитци, билки и т.н.). Можело всеки да си купи и да ги приема. Обаче, най-добре било все пак, да се направи интервю при хомеопат, за да може той да определи правилните потенции - понякога се налагало от някоя сол големи ударни дози в някои етапи. Тези комбинации, които дадоха за масово ползване, така да се каже, са в някакви по-малки дози. Въпреки че, казаха че няма как да се предозира със шуслерови соли, все пак било добре да не се самоекспериментира с потенциите на солите. Може до 4 различни соли да се взимат едновременно в един курс на лечение. Дозите са по 2 -3 до 5 табл. от сол на ден.
Сол номер 1 - при хипофункция на жлезата;
Сол номер 4 - за отстраняване на фибрилни отлагания в щитовидната жлеза; казват й сол на жлезите с вътрешна секреция
Сол номер 5 - при нервност, напрежение, безсъние; при хиперфункция на жлезата
Сол номер 8 - много важна и при хипер- и при хипо- функция; срещу дехидратация на клетките
Сол номер 10 -  при хипофункция; чисти, срещу задържане на течности и шлаки всякакви
Сол номер 11 - и при хипо- и при хипер- функция; цялостно регулиране на обмяната; за черен дроб
Противовъзпалителен комплекс (при токсикозите)- соли 3,5,7 и 9; схема: по 3 до 5 таблетки от сол 3 и 5 сутрин; и 3 до 5 таблетки от сол 7 и 9 - вечер
Не си спомням даваха ли комбинации за Базед и Хашимото отделно и аз да не съм записала или по-скоро не дадоха  newsm78 Направими впечатление, че Базед споменаха веднъж мимоходом, показвайки една снимка на екзофталм и ендемична гуша, докато за Хашимото непрекъснато имаше препратки в цялото експозе и на двамата лектори newsm78
Имаше една книжка за шуслеровите соли, която беше в пакета с материяли, които ни дадоха, и там мернах, че имаше комбинации от соли за различните щитовидни заболявания, обаче сега не е при мен книжлето да погледна и да препиша. Като го взема, ще видя и ще постна пак  Hug Аз още не съм много образована по въпроса с тези соли, обаче ще се поправя скоро и може би ще си направя и аз една комбинация  Mr. Green

# 172
Merelenda, не знам как по друг начин да ти кажа голямо БЛАГОДАРЯ! Изключително мила и отзивчива си  Hug  bouquet

# 173
Merelenda, не знам как по друг начин да ти кажа голямо БЛАГОДАРЯ! Изключително мила и отзивчива си  Hug  bouquet
Няма за какво да ми благодариш. Hug

# 174
Да се похваля със вчерашните си резултати:
 ТСХ = 0.43
 Кръвна захар - 4.28
 Повече от месец си бях намалила дозата на 75, изкушавам се да намаля на 75/50.

# 175
 ТСХ = 0.43
 Кръвна захар - 4.28
Много добри резултати!  Hug Разбирам изкушението ти.
А при хипофункция как беше - ТСХ падаше лятото, а зимата се покачваше ( принципно) ?

Аз влизам да попитам за бразилския орех. Я кажете къде да го издирвам по веригите да взема да си купя и аз да пробвам, да не остана назад.  Laughing Селен не съм пила досега, ама не пречи да пробвам по ядка, две дневно.

# 176
А при хипофункция как беше - ТСХ падаше лятото, а зимата се покачваше ( принципно) ?
Да, поне при мен сезонността е ясно изразена. А март и април бях вдигнала дозата на 100. Чудя се дали да не включа вит. Д, а да намаля дозата. От една страна се чувствам добре така, но все пак по-ниската доза е за предпочитане.

# 177
  • UK
 ТСХ = 0.43
 Кръвна захар - 4.28
Много добри резултати!  Hug Разбирам изкушението ти.

Аз влизам да попитам за бразилския орех. Я кажете къде да го издирвам по веригите да взема да си купя и аз да пробвам, да не остана назад.  Laughing Селен не съм пила досега, ама не пречи да пробвам по ядка, две дневно.

Бразилски орех има в Метро на шанда за ядки до плодовете, иначе може да се намери и в магазинчетата/щандове/, които предлагат ядки, мисля че съм го виждала и в Кауфланд също newsm78
Д-р Райков да попитам дали е в отпуск или на работа?
  bouquet

# 178
Много благодаря!
Сега се сетих, че и в Била съм виждала на щанда за ядки до плодовете.  bouquet

За Райков не знам, но и аз май трябва да звъня, че контролата ми е началото на юли.

# 179
Радвам се за добрите резултати, Блу  Hug Дано все по хубави стават !
Аз се питам и друго...ще питам и ендокринолога разбира се, но...очите? От две-три години имам парене , сълзене и фоточувствителни. Първоначално го отдавах на дългото носене на лещи, а съвсем скоро в една оптика ми казаха, че проблемът може да е хормонален и навързах нещата. И се питам дали  има нещо, което мога да направя за очите си/освен редовните прегледи/ ? За тъмните кръгове няма спасение, ясно е. Не знав внушавам ли си или наисина има промяна в погледа, но от известно време ми се струва един остър, ококорено- смръщен, странен. Мислех, че от напълняването и очите ми са се променили, но дали не е от ЩЖ  Thinking И в тази връзка дали сте намирали линкчета с начини на гримиране при такива заболявания...при изпъкнали очи  newsm78
 Знам, че това не е най- важното, но ми се искаше да завъртим разговора и в естетичната част от проблема  Blush Ако се чувстваме красиви ще ни е по- леко на сърцето и "Щити" ще получи положителните сигнали и ще спре да се заяжда с нас  Mr. Green Та така...какви са вашите тайни за красота по Хашимотовски - диети, дрехи при наднормено и поднормено тегло, грим, поддържане на чиста кожа и немазна коса, спасение от тъмните петънца по лицето, борбата с окосмяването и ...така, всичко, което ви прави още по- красиви.
 За да съм първа ще споделя, че някога идеално чистата ми кожа сега започна да ми създава големи проблеми. Сега отново е хубава и чиста, но през два дена я ексфолирам с фин ексфолиант  и антибактериализрам  Crazy с почистващ гел. Тъмните петна предотвратявам и поизчиствам с пазене от слънцето и с крем с висок фактор 40. Не мога да се справя с бързо омазняващата се коса и трябва да я мия всеки ден или най- много през ден /а преди издържаше 5-6 дена/. Взех си сух шампоан и понякога удължавам немития период на 2-3 дена с него. Вие сте  Hug

Пп. Бразилски орехи купувам от Пикадили. Сипваш си колкото искаш- кеф ти 20бр, кеф ти 3  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт