Автоимунен тиреоидит на Хашимото (29)

• 74 170
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
Мереленда,ще го направя.Резултатите ми какво ти говорят  Rolling Eyes
Аз сега ще си направя и ехографията

Чудесно си решила да направиш ехографията.
Реално са в граници, но УЖ принципно лятото ТСХ спада ( не при всички). ФТ4, както казва Блу е на долната граница. Хубаво е да е по средата на референтната.
Такава стойност може да се отчете като лека хипофункция на щитовидната жлеза. Ехографа ще уточни нещата, има ли някакви изменения на този етап или не.
Добре е, че антителата са в норми.
Поне на този етап нищо притеснително, но е хубаво като застуди да повториш ТСХ ( може и Т4 да се види с каква стойност ще е тогава ).
Докторът след ехото ще ти каже най-добре на какви интервали да проследиш ТСХ ( и ако е нужно друг хормон или антитела), ако сметне за нужно.
Дано всичко е ок ехографски и без тревога.  bouquet Според мен нямаш повод да се притесняваш, но е хубаво все пак доктор да се изкаже.

# 661
  • Пловдив
Мереленда,благодаря.Задължително ще мина през ендокринолог сега и ще се проследявам във времето

# 662
Мереленда,благодаря.Задължително ще мина през ендокринолог сега и ще се проследявам във времето
За нищо.  Simple Smile
И аз се следях заради фамилна обремененост, или по-точно - имах всички симптоми, но хормонално нямаше промени. Единствено ехографията отначало показа измененията.
А самото отключване на заболяването стана година, или година и половина след това, като причини се изтъкнаха често прекарвани инфекции и престимулиране на имунната система с различни имуностимулатори ( които ми бяха предписвани).
Естествено, можело е изобщо да не се отключи или както каза докторът: да отнеме години, но при всеки е много индивидуално.

Успех!  bouquet

# 663
Аз се скъсах да звъна на ендокриноложката заради това ТСХ 0,46, не вдига и това е. Обадих се на личната, тя каза от 1 табл. елтироксин да я намаля на 3/4 и аз го направих, ама май не съм чувала друг да го пие така.

# 664
Момичета, бихте ли ми казали колко горе-долу струва Еутирокс-а в БГ (75ммг ми трябват) и дали се дава без рецепта?  Blush

# 665
  • София
Момичета, бихте ли ми казали колко горе-долу струва Еутирокс-а в БГ (75ммг ми трябват) и дали се дава без рецепта?  Blush
Под 5лв е. Аз си взимам лтироксин/което е същото/ без рецепта.

# 666
  • Бургас
На мен понякога разни патици са ми искали и за Л-тироксин рецепта, но в повечето случаи ми го дават без проблем без рецепта.

# 667
Мерси, момичета.  Hug Че доктора ми тук нещо се мотае и не можем да се видим, тук без рецепта не мога да ги взема, а вторник се прибирам и нямам хапченца, но ще си взема от там.  Simple Smile

# 668
Всъщност официално са по рецепта и еутирокс, и л-тироксин, и пропицил, и тирозол, и бета-блокери... Често проверяваните и глобявани аптеки са по-стриктни. Но стига наистина да го има, защото в момента е проблемен еутирокса, все ще се намери къде да го дадат и без рецепта.

На мен понякога разни патици са ми искали и за Л-тироксин рецепта, но в повечето случаи ми го дават без проблем без рецепта.

Мон,
Скрит текст:
за патиците глобата е от 1000 лв нагоре, пък било то и за блистерче Еутирокс от левче. Какво пречи на непатиците да си носят рецептите в себе си, нали ги имат? Нищо лично! Hug

# 669
На мен без рецепта не ми дават. Забравяла съм я веднъж, два пъти, но се спомена, че глобата стигала до 15 000 лв за аптека, даваща лекарства ( които се отпускат само с рецепта) без рецепта, та се връщам да си я взема. Макар да ме познават и от честото взимане на лекарства сигурно и давността на рецептата ми знаят фармацевтите  Mr. Green, но напълно ги разбирам като откажат.
Принципно е ясно, че няма да си предпиша сама тирозола, но има много хора, които се самолекуват - ФАКТ. Спират си терапии, самоназначават си такива, и т.н.

# 670
  • Бургас
 Блу , говорим за аптека, от която пазарувам редовно и съм им показвала единствената рецепта, която имам многократно. На мен втора рецепта не са ми изписвали. А тази, която имам е от зимата още и не знам къде се затри от много мъкнене по чантите. Нямам време и възможност да ходя с бебето /което нямам на кого да оставя/ да чакам опашка от 10 човека поне при лекарката, за да ми даде една тъпа рецепта.  Peace Рядко отстъпват ред разни озверели пенсионери, а и в съседство до кабинета има лични лекари и по цял ден чакат болни хора с какви ли не зарази и вируси. Сори, но няма да си заведа бебето там. А и не си купувам опиати все пак, че да е чак такъв проблем.
А ако говорим за спазването на правилото като такова - когато то пречи на здравия разум, трябва да променим него, не здравия разум  Peace Например ако дете е с 39-40 градуса температура, това значи ли, че трябва да го остави майката да си стои така, защото видиш ли в аптеката са много стриктни и не могат да му дадат Нурофен примерно без рецепта посреднощ? Та така, нямам против правилата и глобите, но понякога трябва да се правят изключения ако обстоятелствата го налагат и е за добро. За сериозни лекарства - няма спор, не че Л-тироксинът е безобиден, но все пак... едва ли ще го купувам ей така, да се намирам на работа и да се блъскам с хормон щото просто така съм решила... че има и такива - и това е вярно, но ...всеки е прав за себе си - в моя случай точно.

Последна редакция: пт, 19 юли 2013, 11:57 от Мон...

# 671
О, Мон..., караш я с една рецепта, а?  Laughing
Тук няма тън-пън.  За многократна употреба се отбелязва - валидна 6 месеца. След 6 месеца нова. Mr. Green
Добре, че докторът ми е казал - за рецепти няма проблем, идваш на място когато се налага и ще напишем. Ама той не е като повечето ендокринолози, с прегледи веднъж седмично в някой център, та ми е лесно да си предвидя кога ще изтече рецептата и да си взема нова. Сега старата ми рецепта не беше изтекла, но си взех нова, че следващата ми контрола е чак октомври и си поисках да ми напише, за да не ходя пак.

По едно време, като ги дебнеха много по аптеките, дори еспумизан или спазмалгон не можех да си купя без рецепта. Една вечер се наложи да отида до спешния, че да ми изпишат от двете и да мога да си купя с рецепта.
Тези лекарства специално според мен може да се отпускат без рецепта и температуропонижаващи също има много от вид, които са без рецепти, та за спешни случаи не се налагат рецепти. Нурофена за деца също е без рецепта. Изобщо, много са такива за спешни случаи.
Съвсем отделен въпрос е, че личните лекари 24 часа в денонощие трябва да отговарят на пациентите си, ако им се обадят, дори и домашни посещения имат в графиците си.
Но за хронични болести има достатъчно време болният да предвиди да си вземе рецепта.
Тук не споря трябва ли или не да дават без рецепта лекарства. Аз съм против - щом има закон. Ако е разрешено няма да съм против, но пък аз не съм и от хората, които ако усетят симптоми на грип си взимат Оспамокс примерно без рецепта, а отивам на доктор.
Но всеки си преценява за себе си.
Иначе, разбирам ги фармацевтите. На техния г.з се пише глобата и не е въпрос до разбиране на ситуацията. Те си спазват закона. Негодуването трябва да е срещу закона, не срещу прилагащите го.
Да не се обиди някой - споделям си мнението.  Hug

Последна редакция: пт, 19 юли 2013, 12:50 от Merelenda

# 672
  • Бургас
Значи няма смисъл да я търся повече моята рецепта, защото 6 мес така или иначе вече са минали  Mr. Green Ще си карам без докогато мога при това положение. Нямам друга алтернатива на този етап.

Скрит текст:
Нурофен сигурна ли си, че да дава без рецепта? Преди време не го даваха и него, та всеки път като се е налагало да водя сина ми на лекар, изрично го пишеха и него в рецептата ако го нямам вече купен вкъщи.

# 673

Скрит текст:
Нурофен сигурна ли си, че да дава без рецепта? Преди време не го даваха и него, та всеки път като се е налагало да водя сина ми на лекар, изрично го пишеха и него в рецептата ако го нямам вече купен вкъщи.
Скрит текст:
В тази аптека, в която нищо не ми дават без рецепта съм виждала няколко пъти да дават нурофена за деца. Често се случва, докато чакам, майки да питат: какво мога да вземе за дете без рецепта при Т или хрема и т.н., и се предлага голямо разнообразие, включително и нурофена за понижаване на Т и още някакво. Май Панадол беше.
Сега като каза проверих в интернет, в онлайн аптеките са достъпни за закупуване без рецепта и пише, че се отпускат без лекарско предписание. Може преди да не са давали, а сега да се е променило това.
Нали по едно време като се приемаше закона не можеше нищо да си купиш освен парацетамол, но вече доста лекарства се отпускат без рецепта, както беше преди.
Аз си вземам Хексалгин без рецепта. Нурофен никога не ми е помагал, но Хексалгина - да.
И за малки деца и за възрастни има дози.

# 674
  • София
Нурофен,хексалгин взимам без рецепта,никога не са ми искали, то и фраксипарина си взимам без рецепта от 4 различни аптеки.Както и Нимезил и Аулин и к'вото, без онези със зелените рецепти. Peace

Общи условия

Активация на акаунт