Да бъдат ли учебниците безплатни в учебните заведения ?

• 8 887
  • 245
  •   1
Отговори
# 105
Да направя темата ме провокира туко що прочетена статия в която се осъжда принтирането на учебници.  
......ако копирането на учебници е нарушение на авторските права ,

Копирането, възпроизвеждането не е нарушение на явторските права!

" Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;

Твърдо НЕ.

Може да се помисли за безплатен достъп до учебници на умни и учещи деца от бедни семейства, разбира се.

Но да се хвърлят луди пари, за да се осигури "достъп до образование" на търтейчета, които не свалят свръхскъпите си телефони от ушите - не. мерси Sick

Отделно - като знаеш, че си платил за нещо, най-малкото си мотивиран да го пазиш.

Абсолютно съм съгласна!!!   bouquet

# 106

Да допуснем, че от много бедно семейство излезне много буден младеж с жажда за знания. Днес този младеж има шанса да се измъкне и без безплатните учебници. Изкласява си гимназията, като просто ходи в час, а не бяга. Кандидатства и го приемат да следва. Останалото е лесно, казах-библиотеки, лекции...

Не е точно така, даже и на теория, а на практика - хич.
За днешния беден младеж препъникамък са таксите и издръжката, не само учебниците, макар че за някои специалности и учебниците са си значителна сума. Не всички специалности позволяват да се работи и да се учи едновременно и слава богу, че е така. Медицина например.
Затова номерът на китайката е ясен от векове - без такси, безплатни учебници, безплатно общежитие и достатъчни за издръжка стипендии за отличниците. Толкова просто и логично.
Така бедният и умен младеж ще може да завърши и да стане човек, богатият и тъп/мързелив ще живурка на гърба на мама и тати (и сигурно ще стане по-човек, ама това е друга тема вече), а La Catrala като жабата по средата.  Laughing
Тъй става то, като не можеш да решиш дали си повече българче-юначе или мома-англичанка.  Mr. Green

# 107
Разбира се, че медицина не се учи току-така.
Но все пак масовката е леснодостъпна. Ниски такси. Възможност за работа.
Отличниците могат да се ползват, да.
Сега как е? Отличниците не влизат ли във ВУЗ? Т.е. с оценката от матурата си вътре или не?

ПП. На мнение съм, че много се преекспонира с тази пуста издръжка. Който са го хрантутили, ще чака на издръжка. Сестра ми изучи една много разпространена, модна специалност преди време с нулева издръжка. Т.е. от нашите се искаше просто да продължават да плащат тока у нас. Имаше държавна поръчка, тя си учи уроците и си влезна там и си се изучи за 0 пари. Днес, от страната на това аз да съм студент виждам как се иска само желание да имаш. Таксата ми е смешно ниска, материали има бол-само да четеш.

# 108
Става и с нулева издръжка, да. Ако живееш при мама и тати, които така или иначе плащат всички сметки и храната, и си имаш гадже да ти плаща кафетата и киното, става, що не.
Но ако детето ти учи в друг град, просто започваш да поддържаш още едно домакинство. Общежитията и квартирите са с пари, безплатни у нас няма. Следват консумативи - ток, вода, интернет... Перилни и почистващи препарати, храна, джобни... Отделно таксите, които за някои специалности надхвърлят 1000 лв. И като удариш чертата, цената на учебниците е най-малкият разход. Защото можеш да учиш от записки или ксерокопия, но не можеш да прекараш през копира сметката за ток или да фотосинтезираш.
Е, това е ако знаеш какво и защо искаш да учиш. Ако става въпрос просто да завъриш там някакво "вишо", университети има вече във всяко село. Записваш така модерната социална педагогика и вече си висшист.

# 109
  • Ямбол
.... Записваш така модерната социална педагогика и вече си висшист.
Я, тази специалност излезе по мое време и тогава беше модерна. Още ли е?
А какви кадри излязоха, мале, мале, .... Имам познати, никой от тях не работи това, за което е учил, повечето са без работа, но с висше.

# 110

Но ако детето ти учи в друг град, просто започваш да поддържаш още едно домакинство. Общежитията и квартирите са с пари, безплатни у нас няма. 
Наемът за една стая може да се компенсира със стипендията за успех.
Следват консумативи - ток, вода, интернет... Перилни и почистващи препарати, храна, джобни...
Тези консумативи и преди да отиде в другият град са съществували като разход за лицето.
Отделно таксите, които за някои специалности надхвърлят 1000 лв.
Лятото работи 3 месеца.
/ От студентска брига в САЩ може да спести поне 5 000 USD/

# 111
E, ние, примерно, на бригади не можехме да ходим, сесията ни се пада след заминаването на бригади, а преподавателите не искаха да правят индивидуални изпити или за няколко човека. Поправителната сесия е преди пристигането. Т.е. отидеш ли на бригада, изпускаш си следващата година. Това за нашата специалност, де, щото са темерути, от други специалности ходеха.

# 112
Категорично смятам, че учебниците трябва да са платени, всеки индивидуално прави избора  си в университетското образование, което е толкова многоцветно, че липсва някаква база, върху която би могло това да се гради. Единственият вариант да са безплатни е да се завишат таксите, като стойността на учебниците бъде включена в тях, но това не е в полза на учащите, така че определено е по-добре: копиране, лекции, библиотеки и т.н.

# 113
Не смятам, че има тълпи от бедни младежи, които не учат само и единствено поради липса на средства за ... учебници. Основното, което куца на младите хора, е личната мотивация - а при това положение не само учебници, и квартирата, и издръжката, и дрехите,  и цигарките и алкохола дори да са им безплатни - ефектът ще е един и същ - хора, "отбиващи номера", без ясна перспектива за бъдещето, и чакащи някой друг (разбирай - "държавата") да им уреди живота...

Мотивираните младежи и сега намират начини да постигнат това, което искат, независимо от финансовото състояние (или несъстоятелност) на родителите им.

А като цяло висшето образование има съвсем други проблеми от цената на учебниците, но те са обект на един друг тип дискусия, който, опасявам се, е твърде далеч от така зададената сиромахомилска тема.

# 114
У нас има тълпа от неграмотни студенти, при това повече от нужното ни- и като студенти, и като неграмотни.
В една подобна тема Параход цитира препоръка на ЕС за увеличаване на броя на учащите висше образование у нас. Аз питам- на къде повече от това, след като и в Тодоричане имат ВУЗ, а поле за реализация реално няма. Да, да, знам, че амбициозните и можещите постигат всичко.
Та, в този ред на мисли всичко трябва да е солено платено- и таксите, и учебниците. Да има квоти за държавна поръчка и ограничение на местата за платено обучение. Тъпото е, че цената на таксите не спира желаещите за висшу. Показателен е примерът с НБУ, където цената на петгодишно обучение по право достига над 20 000 лева, а в канторите правят гърч при вида на завършил там, или където и да било другаде освен в СУ.

# 115
  • Sofia
Учебници се преснемат навсякъде, а днес се сетиха да правят акции...

Според мен трябва цената на учебниците да е включена в учебните такси на всеки университет т.е започваш семестъра, за който си платил XXX лева и първия ден си получаваш от университета учебниците. Или пък опция за различна такса за хартиено копие на учебниците или електронен вариант, до който да има достъп само със студентски акаунт.

Помислете пак това не е ли вариант да се реши проблема.

# 116
И Дорет като написа , че не живея нито в Англия , нито в Лондон някак смешно ми прозвуча. Сякаш говориш за две различни държави , защото с първото ти предположение изключи и второто та не бе нужно да го правиш. И сега като гледам как си написала кансъла на български консил и се замислих ти дали си в Англия и с какво се занимаваш , защото по всичко личи , че английски не знаеш.

Ако кaнсъла е каунсъл, добре, че Дорит го написа така, иначе само от контекст може да разбере човек, че се говори за council housing.  Laughing

Каунсъл е, разбира се. Нито е кансъл, нито е консил. Присмял се хърбел на щърбел май стана ситуацията.....

Като начин на изговаряне ли имаш предвид? Rolling Eyes

По темата - да, вариантът доста по- високи такси и безплатни учебници е добър, мисля.  Rolling Eyes

# 117
Затова номерът на китайката е ясен от векове - без такси, безплатни учебници, безплатно общежитие и достатъчни за издръжка стипендии за отличниците. Толкова просто и логично.

Съгласен!

П.П. А относно мотивацията, сега се сещам за пример от някои немски университети - не плащаш такса, но ако те скъсат на изпит и плащаш солено. Да не говорим, че с тази точкова система така или иначе си задължен да учиш, защото иначе ти бият шута.

# 118
Става и с нулева издръжка, да. Ако живееш при мама и тати, които така или иначе плащат всички сметки и храната, и си имаш гадже да ти плаща кафетата и киното, става, що не.
....Е, това е ако знаеш какво и защо искаш да учиш. Ако става въпрос просто да завъриш там някакво "вишо", университети има вече във всяко село. Записваш така модерната социална педагогика и вече си висшист.

Ми не, и Иначе става. Като поработиш и ти дойде идеята какво искаш да учиш, а не лежиш на мама и тате, щото те са казали, че студент издържат.Тези, които си бутат децата за "някакво вишо" сами се набутват просто, и не им е длъжна държавата. Сестра ми работеше докато учи и даваше пари у нас.
Към днешна дата аз съм студент, работещ, затова има задочна форма не за всичко, но за достатъчно мнгоо специалности.
Висшето все по-често не е висене като в училище, да, лекциите понякога са кофти, понякога са ценни много, но много прясно завършили деца, щото мама е казала, че иска студент, просто си удължават престоя в училище, пишейки се, че учи редовно.

Как може да ограничите на студентите учебниците, за да се поемат и да са безплатни на всички-това означава по едно учебниче на дисциплина... Това да не ви е 1 клас читанка само...На мен по една дисциплина са ми нужни много повече материали, ровя си се, търся, чета, въобще едно книжле не би ми помогнало, дори даром да ми го дават. Thinking

# 119
Нямам спомен някога училищният стол да е бил безплатен. Нито студентският.
Цените вярно, че бяха символични, но не е било безплатно.
А за милинките и за бозата в основното училище сме събирали парички и учителката и дежурният от класа ходеха да ги купуват от близката будка за закуски.

Общи условия

Активация на акаунт