Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

• 78 604
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
Айде моля да споделите най-добрия начин за сърханение на квас. Успях да завъдя един и мисля тези дни да го съхраня за бъдещо време.
Аз го захранвам и веднага слагам в хладилника. Така издържа 2 седмици. Ако трябва да стои повече, изваждам, затоплям, захранвам, изчаквам да се надигне, махам една част, захранвам пак и връщам в хладилника.

# 331
# 332
# 333
Да дядо Хаджия, като при самото захващане така си продължаваш. Моят квас е така вече 6 месеца. А в хладилника не знам на 2 пътувания ходих и го сложих в хладилника за 2 седмици си беше добре. Сложиила съм една част в хладилника, но не съм пробвала ама го сложих преди 4 месеца.

# 334
Днес правих пробна питка с халва, от тесто с квас ето как стана

Определено няма да пиша букви ще сложа всичко с цветя, но не ми хареса, че при втасването се загубиха плитките по краищата. Пекох на 180градуса с чашка вода. Още не сме я видяли на вкус как ще е.
Иначе пълнежа от халва пасирана с малко вода се държи добре ( това ми беше едно от притесненията)

Чудя се с мая дали няма да стане по бухнала и атрактивна.

Някакви съвети как да стане по-добре. Питката ще я правя за 40 на съседче в събота и за прохождането на моята девойка в неделя. На моята девойка ще е с квас, но за съседчето трябва да е по атрактивна. Идеи и съвети приемам всякакви

# 335
Дядо хаджия, защо не го изсушиш кваса? Бях споделила в темата как я суша аз! Имам от преди 8 месеца и все още си става чудесен квас!

# 336
Днес правих пробна питка с халва, от тесто с квас ето как стана
...
 Някакви съвети как да стане по-добре. Питката ще я правя за 40 на съседче в събота и за прохождането на моята девойка в неделя. На моята девойка ще е с квас, но за съседчето трябва да е по атрактивна. Идеи и съвети приемам всякакви

В един клип гледах, че орнаментите отгоре не се правят от същото тесто, от което е питката, а от мъртво тесто - само брашно и вода, без квас, защото с квас се надигат и се променя формата.

Последна редакция: пт, 15 ное 2013, 11:57 от PishtaHufnagel

# 337
Тъй , тъй newsm78 Чета но темата е дългичка и ми е по-лесно да питам ако не досаждам и някой благоволи да ми отговори. Почнах квас с ръжено брашно една чаша за мерител , колкото брашно толкова и вода . Утре и е 5 ден , но от третия има миризма , която не ми е особено по вкуса , но не и чак неприятна. Не съм дочела и сипвах вода от чешмата , без да я чакам да преседи . Мехурчета има, съда съм държала отворен на стайна температура , бърках с метална вилица.

Та въпроса ми е : кваса ми , превтасал ли е . Мога ли да пазя от него в хладилника , ако да как ? Най -вече , да меся ли тесто или да хвърлям и да почвам нова закваска, смятам с типово брашно да меся . Благодаря предварително.

# 338
Тъй , тъй newsm78 Чета но темата е дългичка и ми е по-лесно да питам ако не досаждам и някой благоволи да ми отговори. Почнах квас с ръжено брашно една чаша за мерител , колкото брашно толкова и вода . Утре и е 5 ден , но от третия има миризма , която не ми е особено по вкуса , но не и чак неприятна. Не съм дочела и сипвах вода от чешмата , без да я чакам да преседи . Мехурчета има, съда съм държала отворен на стайна температура , бърках с метална вилица.

Та въпроса ми е : кваса ми , превтасал ли е . Мога ли да пазя от него в хладилника , ако да как ? Най -вече , да меся ли тесто или да хвърлям и да почвам нова закваска, смятам с типово брашно да меся . Благодаря предварително.

Според мен кваса ти още не е станал напълно. Трябва да виждаш как се движат мехурчетата в него и да си е удвоил обема поне. Можеш да го пазиш в хладилника, когато вече е готов си отделяш нужното количество за месенето и остатъка го прибираш в хладилника. Замеси, когато кваса е напълно готов.

Аз също си сипвам директно от чешмата и неведнъж съм бъркала с вилица. Пак ми е ставал и кваса и хляба!

# 339
Здравейте! Запалих се от две седмици по отглеждането на квас и месенето на хляб с него. Първите ми опити бяха по-жалки, но вече се справих благодарение на мненията ви, опита и публикуваните снимки. Чудесни сте!!! Не зная как да кача снимки newsm78

# 340
  • София
Здравейте! Запалих се от две седмици по отглеждането на квас и месенето на хляб с него. Първите ми опити бяха по-жалки, но вече се справих благодарение на мненията ви, опита и публикуваните снимки. Чудесни сте!!! Не зная как да кача снимки newsm78

Тук снимки не се качват. Те се качват на друго място в интернет (например във фейсбук или специализираните сайтове за снимки), а тук се поставя само линк.

# 341
Благодаря на дядо хаджия! Дано съм се справила Simple Smile

# 342
  • София
Благодаря на дядо хаджия! Дано съм се справила Simple Smile...

В първи таг слагай height <= от 250. Че инак стават много големи.

# 343
  • София
Страхотен хляб! ммммммм  smile3501
Да разкажеш подробно?

# 344
Днес сложих 3 яйца и кисело мляко да докарам 300 мл течност и сега втасва да видим дали ще стане като козуначено тесто.

Преди като ми беше по-слаба квастта и втасваше по 12 часа са ми такива теста, защото то млякото и яйцата се развалят при толкова седене на топло. Сега ще видя с 4 часа втасване дали ще е добре.

Общи условия

Активация на акаунт