Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

  • 73 809
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 633
В началото на темата е обсъждана и бяха доволни от нея.

# 706
  • Мнения: 4 076
Привет,заквасващи!
Бихте ли хвърлили поглед на следната рецепта за квас и хляб,и да си кажете мнението защо,според вас,вече трети хляб ми става пластелинов отвътре:
http://bio-lifestyle.net/?p=711
Привлече ме лесната изработка и ясното описание,но само коричката ми става хрупкава и вкусна,а отвътре,особено след изваждане от фурната,е глетав.После малко поизсъхва,но не достатъчно.Купувам пшеница и ръж от биомагазин и ми ги смилат на място.С част от пшеницата правя кваса и действам стриктно по рецептата като за начало.
Къде греша??  bouquet

# 707
  • София
  • Мнения: 7 945
Привет,заквасващи!
Бихте ли хвърлили поглед на следната рецепта за квас и хляб,и да си кажете мнението защо,според вас,вече трети хляб ми става пластелинов отвътре:
http://bio-lifestyle.net/?p=711
Привлече ме лесната изработка и ясното описание,но само коричката ми става хрупкава и вкусна,а отвътре,особено след изваждане от фурната,е глетав.После малко поизсъхва,но не достатъчно.Купувам пшеница и ръж от биомагазин и ми ги смилат на място.С част от пшеницата правя кваса и действам стриктно по рецептата като за начало.
Къде греша??  bouquet

Печете го във висока форма (терин).

# 708
  • Мнения: 4 076
За съжаление,не е от формата-досега все във висока форма го пека  Sad

# 709
  • Мнения: 5
LilaC,аз не съм голям специалист,но за сега хляба ми с квас се получава сполучлив.Мисля си,че водата е много-аз на 500 грама брашно слагам 300 мл вода.Пробвай отначало с бял хляб и постепенно замествай част от бялото брашно с пълнозърнесто.


този е бял с квас /не е влажен отвътре/

# 710
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Как процедирате когато месите хляба в пекарната, трябва ли да се получи топка и да не маже под бъркалката?

# 711
  • Мнения: 5
Аз меся само в машината и винаги следя за хубава топка без да маже под бъркалката.Наблюдавам докато се оформи топката и капвам водичка,или добавям брашно.

# 712
  • Варна
  • Мнения: 2 576
lidi51 , благодаря!
Моето месене приключи с мазане под бъркалката, направо ми се струваше, че няма как да стане без да маже. Надявам се и така да ми се получи хляба. Другия път ще направя както правиш ти.

# 713
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Как процедирате когато месите хляба в пекарната, трябва ли да се получи топка и да не маже под бъркалката?
Не, не трябва да маже.

# 714
  • Варна
  • Мнения: 2 576
В крайна сметка реших да добавя още брашно, че да не маже, въпреки че беше минало време от измесването. Прибавих доста и накрая все лепнеше по стените на казанчето, но този път го оставих така. Втасва вече близо час. Утре ще споделя какъв хляб ми се е получил.

# 715
  • Sofia
  • Мнения: 26 524
размесих тесто с тази смес http://ezdrave.com/product/216/nahutena-maya-za-hlyab-300g.html
брашното е пълнозърнесто,но много бързо втаса,месих на ръка,нямам машина...нещо ме съмнява да няма и мая в тази суха смес Thinking ползвали ли сте я...
след малко ще го пека,дано е вкусен,ще пусна снимка,ако е сполучлив/или -не/ Wink

# 716
  • Sofia
  • Мнения: 26 524
получи се,много е вкусен  https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/v/t34.0-1 … 9ea7443e918c50b88   ,но съмнението остава,все си мисля,че бързо стана за квасен хляб  Thinking

# 717
  • Мнения: 4 076
Ето накратко как процедирах: квасът ми е с ръжено брашно, използвах около 2/3 чаша, 1 чаша вода и 500 гр бяло брашно. Замесих го вчера вечерта, престоя цяла нощ. Днес преди обяд го премесих, добавих 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 2 с.л. олио и още брашно (не премерих колко, защото вадих от плика докато спря да лепне и стана по-твърдичко тесто). Сложих го в тавата за печене и го оставих да втасва - някъде 4 часа, за които утрои обемът си.
Засега зарязах моята рецепта и реших да открадна твоята   bouquet
Само че сложих около  чаша и половина бяло брашно и останалото-онова грубото,пълнозърнестото,което ми смелиха в биомагазина.
Резултатът е че този път не е пластелин отвътре.Но пък отвън малко поизгоря,тъй като в темата някой беше писал 20 мин.на 250 гр.и 20-на 200гр.Моят попрегоря,но по-добре попрегорял,отколкото мокър.Следващият път обаче ще намаля градусите.
Моят хляб не бухна-нито като тесто,нито във фурната.Всъщност,когато купувах брашното,продавачката ми обясни,че този хляб не бухва?!Е,няма проблем,но малко по-въздушен да е,ще е по-вкусен.

И въпросче конкретно за кваса:след като вчера взех нужното количество за хляба,допълних с брашно и вода,но не го сложих в хладилника.Днес беше шупнал догоре на буркана,затова не го храних повече и го мушнах директно в хладилника.Така ли се прави  или няколко дена трябва да е на стайна температура newsm78?

# 718
  • Sofia
  • Мнения: 26 524
днес направих с пълнозърнесто и сорго брашно https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34.0-1 … 516fc6b8dbc772603 стана пръхкав,коричката е твърда и хрупкава,харесва ми
странно изглежда отвътре,но е изпечен и лек https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34.0-1 … 2ce38918a33ed16e2

# 719
  • Мнения: 633



Засега това е най-хубавия ми хляб, но е с бяло и типово брашно.

Общи условия

Активация на акаунт