Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

• 78 252
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Tony_st , страхотно ти изглежда бозата.    Peace
Отивам за рецептата...
Да ти покажа ли и доволните физиономии на децата?! Дъщеря ми днес ми каза: Мамо, ти нали направи нещо необходимо за пиене? Моля те, дай ми! Simple Smile

Шегата настрана, но стана страшно вкусна и втаса за около 20 часа, защото от вчера тук позахладня и Т вкъщи подна до 23 С.

А моята от понеделник точно за една нощ втаса. Изобщо много бързо реагира кваса тия дни. Аз още на третия ден вече имах готов квас.

# 76
.

Последна редакция: пн, 23 ное 2015, 10:54 от galina_deleva

# 77
  • София
Колко време трябва да втасва хляба преди да го сложим да се пече?
...

Виждам, че си получила вече един сполучлив хляб. Значи горе долу си видяла за колко време е втасал хляба. А иначе правилото е като при маята (няма време, има обем).

# 78
  • Варна
Здравейте,

След дълго отлагане най-накрая се наканих да си направя квас (ръжен). Та днес ми изглежда съвсем готов, има много балончета, изглежда жив, мисля, че днес му е времето да направя хляб (храня го от 3-4 дни). Попрочетох тук-там в темата, но нямах време да изчета всичко, та искам да попитам няколко неща:

1. Дали ще стане хлябът, ако го пусна да се меси и пече в хлебопекарната /т.е. без да го оставям да втасва една нощ и без да правя гимнастики да местя тестото в друга тава и после да пека във фурната/? Сега е топло времето и ми се струва, че ако го оставя да втасва цяла нощ, ще превтаса... Или друг вариант, който си мисля, на база прочетеното относно печене във фурна, е да го сложа на програма за тесто (около 2 часа) и след това да пусна програма за бърз хляб (която също е около два часа, но машината затопля леко тестото, за да втаса). Мнения?

С две думи - кой е вариантът с най-малко усилия и най-приемлив резултат /за мързеливи домакини като мен Laughing/?

2. Ако е абсолютно задължително да се пече после във фурна, някакви идеи да се избегне залепване /четох на няколко места, че доста залепва и даже и хартия за печене няма отлепване/? Аз май нямам подходяща форма за хляб, та затова се чудя как да избегна местенето във фурна, макар че знам, че там ще стане с по-хрупкава коричка newsm78.

# 79
  • София
Извинявай, ама къде прочете, че трябва да втасва цяла нощ ?
При мен като го пека с хартия нямам абсолютно никакви проблеми.

Да попитам закваската днес ми замириса на прокиснала боза. На някой друг случвало ли му се е и да я ползвам ли утре или да почвам нова.

# 80
Maria_I, сега е топличко и при по-силен квас ми се е случвало тестото да втаса и за 3-4 часа, а не за 8-10 както при по-студено време. Би било добре да си наблюдваш тестото. Разбира се, не е абсолютно задължително да печеш хляба на фурна, но е препоръчително, защото става по-хубав. Поне моят опит това показва. Peace Случвало се е да пека хляб в машината, но мнооого рядко: пускам на програма тесто /при мен е 1 ч и 30 мин: 30 мин месене и 1 час втасване/, след това оставям тестото в машината докато втаса добре, т.е. докато напълни контейнера и след това пека - при мен е програма за 60 мин, но може да се избира времето за изпичане. Peace

дядо хаджия, случвало ми се е да мирише кваса на по-кисело. Захранвам го за 24 часа 3 пъти, т.е. по-често от обичайното и след това съм го ползвала и си е бил много добър, втасва си бързо тестото, обаче и хлябът после не е с кисел вкус. Ако искаш би могъл да опиташ така, пък, ако не ти вдъхне доверие винаги можеш да си захванеш нов квас. Peace

# 81
  • София
...
дядо хаджия, случвало ми се е да мирише кваса на по-кисело. Захранвам го за 24 часа 3 пъти, т.е. по-често от обичайното и след това съм го ползвала и си е бил много добър, втасва си бързо тестото, обаче и хлябът после не е с кисел вкус. Ако искаш би могъл да опиташ така, пък, ако не ти вдъхне доверие винаги можеш да си захванеш нов квас. Peace

Май това ще направя. Един ден не го захраних и го оставих на топло и тоя прокисна веднага.

# 82
Дядо Хаджия като си го нахраниш не се ли оправя квастта?

# 83
...

Май това ще направя. Един ден не го захраних и го оставих на топло и тоя прокисна веднага.

Случвало ми се е да забравя да го захраня 1 ден без да е прибран в хладилник, на втория го захранвам поне 2 пъти и после го ползвам...и си е добър, но явно при теб е доста топло щом го усещаш прокиснал... Peace

# 84
  • София
Сега го захраних и до довечера не влезе ли у релсите го пращам в кофата ама ха.

# 85
  • Варна
Така, да споделя, че първият ми хляб с квас е лек провал, не е идеално лош, става за ядене, но не е вкусен и е леко кисел. Грешката ми е, че го пуснах да се меси късно вечер. Включих на нормална програма за френски хляб, като стигна до момента за печене изключих машината, защото не беше достатъчно втасало тестото /почти не си беше увеличило обема/. Да, ама стана късно и ми се спеше и викам ще оставя да втасва 4-5 часа през нощта и после да се пече /съответно пуснах програма за печене с отложен старт/. Като станах тази сутрин се носеше прекрасна миризма на хляб, обаче като го опитах, не беше тъй прекрасен  Laughing. Та явно трябваше да го наблюдавам, т.е. това не е работа за през нощта Laughing.

Остана ми малко квас, който прибрах в хладилника, сега ще го извадя и захраня малко и утре ще пробвам пак през деня, за да мога да гледам какво се случва Laughing. Няма да се отказвам пък.

# 86
Престраших се и направих пак квас, този път стана за три дни, преди малко изпържих мекици с половината тесто, сега пека хляба. Да видим каква съм я свършила. За мекиците не чаках тестото да си удвои обема, защото бързах. Изненадващо станаха много хубави и не са кисели. Дано и хлябът да стане. Ще се отчета като го изпека.
Имам още малко квас, мисля да направя боза, обаче събирам смелост Simple Smile

# 87
  • Варна
Аз да споделя втория си опит с квас, който беше доста успешен. Пуснах на програма за тесто в хлебопекарната и след това оставих тестото там, докато си удвои обема. Общо около 3.5 часа отне месенето и втасването на тестото /2 часа по програмата за тесто и после още час и половина престоя в хлебопекарната/. Пуснах след това на програма за печене. Стана много вкусен хляб, нямаше и намек за кисело, мек и пухкав, е, не беше пухкав като бял хляб, но все пак го правих от смес от различни пълнозърнести брашна и съвсем малко бяло брашно.

Следващият път вече ще пробвам да опека хляба във фурна, макар че и моят мързелив начин дава добри резултати и вероятно предимно с помощта на хлебопекарната ще процедирам.

# 88
.

Последна редакция: пн, 23 ное 2015, 10:54 от galina_deleva

# 89
  • София
Само аз ли оставам с впечатлението, че от чисто бяло брашно закваската трудно се получава ?

Общи условия

Активация на акаунт