Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

• 78 238
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Моя първи опит да направя квас беше неуспешен. Embarassed Понеже нямям много време не направих втори опит, но преди няколко дена купих квас от една пекарна.
Замесих хляб с пълнозърнесто брашно. На външен вид хляба е чудесен, добре втасал, нооо доста кисел на вкус.
Така ли трябва да е?
На мен ми допада вкуса, въпреки че е малко странен и се чудех дали е нормално и ако не къде съм сгрешила  newsm78

# 121
.......Но когато храната им е свършила, са се кротнали и за това кваса ти е спаднал. После пак си ги нахранила е те пак са живнали. За да не си губиш времето в постоянно следене на кваса и неговото захранване, то най-добре е да го прибереш в хладилника. Естествено след като си получила вече готов квас.
Точно това не ми е много ясно.Вече толкова дни в топло време и да не е готов Rolling Eyes.Не съм го видяла да изглежда както ти си показала,Галина.Много полезни неща си ми написала,Благодаря Hug
Не бях разбрала, че може да се храни по често,мислех че на 24ч. веднъж Embarassed Също се замислих да не би както сте казали,да е вкиснал.Мирише ми точно както мирише боза,но не е неприятно Thinking
Май няма да се справя......

# 122
Дес, аз също опитах сама да си направя квас, но не успях въпреки изобилието от инфо в нета. Това което споделих се отнася за поддръжката на вече готов квас. И по препоръка на хлебаря, който ми даде кваса, го захранвам само с бяло брашно. Така било по-лесно. И ето вече месец и половина си го поддържам без проблеми.
Ти от кой град си? Има ли от къде да си вземеш готов квас? Веднага бих дала на който иска ама няма да издържи по пътя.

# 123
Далечко сме,едва ли ще издържи.Ще упорствам докато имам желание Mr. GreenЕ сега след подхранването си стои понадигнат,не е спаднал.ОСвен да му дам да похапне пак предида си легна Crazy

# 124
O,Чудо! Grinning Да ви разкажа какво направих днес.Реших,че няма повече да чакам и отделих около една чашка от кваса забърках го с вода и бяло брашно и малко захар завих сместта с найлоново фолио и излязох по задачи.След около един час се върнах и видях че сместта е удвоила(най-малко) обема си.Сипах въпросната смес в хлебопекарната,добавих още брашно,малко сол и олио и пуснах програма месене(при мен в час и 50мин.).Излязох след като видях че тестото се оформи на хубва топка(слагах от всичко на око).Като се върнах програмата беше свършила а тестото стигнало малко над половината на казанчето Shocked За има няма половин час вече почти изпълни казанчето.Страх ме е да го местя,подмятам по тави да не ми се развали хубавто бухнало тесто.Мисла да пусна печене и да гледам какво ще се случи.Доволна съм много до тук.Въпреки всички съмнения и чуденки,май стана работата.Ще докладвам по късно за финалния резултат.

Моля да ми кажете какво да правя с останалия квас.Искам да го съхранявам(в хладилник доколкото съм осведомена) и да си имам за напред.Как да го поддържам в хладилника за да не го уморя?

ОСтаналата закваска ми е доста,сигурно трябва да изхвърля от неа newsm78...хич не обичам да изхвърлям Crazy

# 125
.

Последна редакция: пн, 23 ное 2015, 10:51 от galina_deleva

# 126
A kak да го подменям?Да правя нов ли?

# 127
  • София
...

Мен лично резултатите не ме задоволяват напълно. Коричката на хляба не е така хрупкава, стои малко като недоопечена. Пусках повторно хляба да се пече за още 15-20мин ама тц - не става така както във фурната. Правенето на хляб с квас в хлебопекарна е някакъв компромис за мен, но като почна работа няма да имам толкова време и ща не ща там ще го пека. 

Знам, че не сте ми поискали мнението но все пак ще си го позволя. От това, което виждам на снимките бих препоръчал да увеличите степента на препичате и да се уверите дали тестото не ви и било много „мокро“.

# 128
Ето ми го хлебчето - без забележки,получи се от раз - прекрасно:)

Благодаря на дядо хаджия и Галина,който търпеливо устояха на моите въпроси и много ми помогнаха  bouquet  bouquet  bouquet

Свиди ми се да хвърлям и прибрах в хладилника 2 буркана квас - нямам идея какво точно ще го првя и дали ще успея да го запазя.

# 129
.

Последна редакция: пн, 23 ное 2015, 10:49 от galina_deleva

# 130
Абе как така слагате по 30 гр квас - това колко е...2 супени лъжици?!... и ви се получава хляба?! newsm78 По колко време втасва се чудя?! newsm78 Аз всеки път слагам по 150-170 гр на 500 гр брашно и 300 мл течност, че да се получи хубав и пухкав хляб, или питки... Thinking

# 131
Абе как така слагате по 30 гр квас - това колко е...2 супени лъжици?!... и ви се получава хляба?! newsm78 По колко време втасва се чудя?! newsm78 Аз всеки път слагам по 150-170 гр на 500 гр брашно и 300 мл течност, че да се получи хубав и пухкав хляб, или питки... Thinking

В предните си коментари съм обяснила. стр. 8, коментар - поледен  Wink

Последна редакция: ср, 24 юли 2013, 13:19 от galina_deleva

# 132
Е, аз следя принципно темата и чета- това и ме провокира да питам... и все пак със 120 гр квас 1 кг брашно ми се струва малко...но щом ти се получава хлябът....добре. Peace

Последна редакция: ср, 24 юли 2013, 15:17 от Tony_st

# 133
Е, аз следя принципно темата и чета- товаимепровокирада питам... и все пак със 120 гр квас 1 кг брашно ми се струва малко...но щом ти се получава хлябът....добре. Peace

Не знам къде го прочетохте това. Никъде не съм писала такова нещо.

# 134
Аз държа 50 гр квас в хладилника, като ще правя квас го подхранвам със 80 гр брашно и толкова вода, като живне наливам 300мл вода, 150 гр от активираното чудо и 500гр брашно. И в нов буркан си прибирам пак 50 гр квас Peace

Общи условия

Активация на акаунт