Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

• 78 551
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Забърках преди два дни квас с грахам брашно.
Днес е третия ден. Всеки ден добавям първоначалното количество без да отнемам.
Обаче няма значителен ръст. Прибавяла съм на по-малко от 24 часа.
Има мехурчета, но малко. И мирисмата е кисело - гранясала някак.
Днес се беше отделил слой вода, над който имаше слой пяна....
В стъкло е, обаче бъркам с метал.

Ще го бъде ли? И как да му помогна ако има шанс?
На стана Т е - 18-20C.

Арт мама,  не се бърка никога с метал. Освен това задължително ползвай преварена вода за да се неутрализира хлора който слагат за пречистване. Брашното е хубаво да е пълнозърнесто и ако може да не е за хлебопекарна тъй като последното съдържа примеси, подобрители и други боклуци. Ако все пак не се получи, купи си готов квас от "слънце и луна" и след като го ползваш остави мръсния буркан в хладилника. Другият път само му наливаш вода и брашно и малко захар, и след няколко часа имаш отново квас. Тази процедура може да се повтаря с месеци. Извинявам се, ако вече сте обсъждали това.

# 286
  • София
Смятам да го разделя.
Нямам набухвател освен сода. Пък и ако си бълбука, тъкмо ще с емножи и няма да заплашва да изскочи.
Вярвам, че ще стане, пък дано Simple Smile

Ами и това е вариант. Опитайте с другата половина да завъдите например с друго брашно. Да речем бяло (ако искате да правите някакви по луксозни хлябове) или пък ако трябва да правите безглутенови тестени изделия започнете да си правите закваска със съответните такива брашна.

# 287
  • най-шареното място
Merci, aleni_cvetya!

От витамин C-то по-вероятно е било, но вече бъркам с друго. Водата е филтрирана. Брашното е само брашно. Даже не пише да има добавки. Не че им вярвам... ама пък е бяло и евтино, та може. Магазина за квас ми е далеч.

Дядо хаджия, с бяло въдя сега.

После ще мога ли да замеся с грахама с витамин C?
Не ми се вижда реалистично след като не тръгна да бълбука за квас...

# 288
Merci, aleni_cvetya!

От витамин C-то по-вероятно е било, но вече бъркам с друго. Водата е филтрирана. Брашното е само брашно. Даже не пише да има добавки. Не че им вярвам... ама пък е бяло и евтино, та може. Магазина за квас ми е далеч.

Дядо хаджия, с бяло въдя сега.

После ще мога ли да замеся с грахама с витамин C?
Не ми се вижда реалистично след като не тръгна да бълбука за квас...

Арт мама, би трябвало да стане, но сложи по-голямо количество квас. Ако имаш път към Женския пазар, най - добре си смели брашно. Така със сигурност ще е пълнозърнесто и чисто. Иначе преди да започнем да си мелим сме ползвали брашна от Кауфланд и за квас и за месене. Стават добре с тях (ръжено-пшеничено, ръжено, пълнозърнесто)

# 289
  • Бургас
Здравейте,
Направих моя първи хляб с квас днес Grinning
Квасът го направих само от ръжено (био) брашно и вода и за 3дни стана.
Снощи вечерта го замесих хляба с повече бяло и малко ръжено брашно и семена. Оставих го цяла вечер да втасва,че четох 9часа трябват Rolling Eyes Грешка ли беше,защото беше киселичък, но ние си го изядохме.
Дали не е по-добре направо да го оставя във фурна на 50градуса за 40-50мин, ще втаса ли според вас?
Благодаря ви. Имам още едно въпросче - какви подправки за подходящи за хляб с квас, освен шарена сол Simple Smile

# 290
.

Последна редакция: пн, 23 ное 2015, 10:34 от galina_deleva

# 291
  • София
Здравейте,
Снощи вечерта го замесих хляба с повече бяло и малко ръжено брашно и семена. Оставих го цяла вечер да втасва,че четох 9часа трябват Rolling Eyes Грешка ли беше,защото беше киселичък, но ние си го изядохме.
Дали не е по-добре направо да го оставя във фурна на 50градуса за 40-50мин, ще втаса ли според вас?
Благодаря ви. Имам още едно въпросче - какви подправки за подходящи за хляб с квас, освен шарена сол Simple Smile

Ами бая му е времето и затова така е станал кисел (ти буквално си си направила голямо количество квас). Обаче и за 40 - 50 минути май няма да втаса. Виж за два - три часа, че и повече.

Иначе за домашен хляб с квас подправките трябва да бъдат такива, които убиват киселия привкус.

# 292
sunny91, аз замесвам и слагам направо във формичките, обикновено от дългите правоъгълни, че после стават чудесни и удобни филийки. При мен времето за втасване е минимум 6 часа, без допълнителна топлина, затова спокойно го слагам например вечер преди да си легна във фурната, без да покривам и без да е топла. На сутринта имам идеално втасал хляб, готов за печене.
Ако се случи така, че трябва да пека през деня и искам да стане по-бързо, гледам да втасва минимум 3 часа. Като тогава пак го слагам във фурната, но я включвам на 40-50 градуса на вентилатор и то не постоянно да работи, а от време на време минавам включвам я, после я изключвам, не я оставям да изстине напълно..
Опитвала съм и по-бързо втасване като държа хляба през цялото време на 30-40 градуса за около минимум 1.30 мин., но крайният резултат не е толкова добър, по-сбит, мокър и не толкова въздушен стои. Констатирах също, че при по-насилствено втасване се и напуква отгоре.
Не съм забелязала хлябът да е по-кисел при по-дълго втасване, но определено с изцяло ръжен квас е по-кисел, затова си правя смесена закваска - с пълнозърнесто, понякога и спелта, лимец..

Добавките  - аз също харесвам маслини, риган, босилек, сушени доматчета слагам, обикновена мерудия и чубрица също, семена и ядки почти всякаки съм побвала, ефектен е с черен сусам, мак, тиквени, слънчогледови семки... Но и чист. Peace

# 293
  • най-шареното място
Какво трябва да направя за да има балончета в целия обем?
Да бъркам по-често? Да захранвам по-често?

Гледам вече двата буркана, които разделих след последното си питане тук и се оказа, че съм хвърлила жив квас преди дни.
Хвърлих го понеже имаше пяна на повърхноста няколко милиметра, милиметър вода под нея и след това лепката маса до дъното, а общият обем милиметър-два пак над чертата след захранването.

И сега са така бурканите. Мирисът, които никак не ми харесва явно е нормален, защото мехури има.
Бъркам на 21-23 часа когато и захранвам. На стайна Т е - около 18-20 градуса.  Половината ден на слънце. Бурканите не са покрити.

# 294
...
Сега остана да реша дали да махам част от сместа или да храня с повече от първоначалната доза, защотото и това ми се вижда рисково.

Вие как действате - махане, увеличаване на количеството за добавяне или все еднакво количество добавка?

Аз достигнах до извода, че количеството квас е без значение. Т.е., ако само добавяш брашно и вода, просто ще се получи голямо количество квас, което си е готова опара, от която после направо забъркваш тесто. Правил съм и вариант с махане на количество, но то е, когато не искам веднага да бъркам тесто.
Когато имам готов квас, който съм захранил и прибрал в хладилника, този проблем не стои, Само изваждам, затоплям, подхранвам, изчаквам да се надигне и забърквам опара. Отделям малко, захранвам и прибирам в хладилника. И така може на практика вечно.

Да споделя за моя опит с направата на хляб само с ръжено брашно. Ръженият квас се получи добре. Забърках опара и я оставих да втасва през нощта. На сутринта беше се вдигнала и спаднала. Сложих още брашно и забърках тесто. Сложих в намазнена тава и оставих да втасва. Надигна се около 2.5 пъти. Тогава сложих да се пече, като във фурната сложих и тавичка с вода. Пекох около 45 мин на силно, намокрих отгоре с кърпичка, напоена във вряла вода, после намалих фурната. После пекох още около 45 мин. Реших, че трябва да се е опекло. Пак намокрих отгоре и оставих във фурната. В крайна сметка като тръгнах да извадя хляба от тавата, беше залепнал, въпреки намазването с олио. Тавата е стъклена. Личи си, че добре се е надигнал, защото има шупли, но в средата стои тестен и при рязане с нож остава по ножа.
Има ли някакви тънкости при печенето на чисто ръжен хляб, че да се опече добре и във вътрешността, или това е трудно постижимо за този хляб? Какво може да се направи, че да не залепва, освен намазването на тавата?

# 295
Какво трябва да направя за да има балончета в целия обем?
Да бъркам по-често? Да захранвам по-често?

Гледам вече двата буркана, които разделих след последното си питане тук и се оказа, че съм хвърлила жив квас преди дни.
Хвърлих го понеже имаше пяна на повърхноста няколко милиметра, милиметър вода под нея и след това лепката маса до дъното, а общият обем милиметър-два пак над чертата след захранването.

И сега са така бурканите. Мирисът, които никак не ми харесва явно е нормален, защото мехури има.
Бъркам на 21-23 часа когато и захранвам. На стайна Т е - около 18-20 градуса.  Половината ден на слънце. Бурканите не са покрити.

Не е добре, че квасът се разделя на пластове. Той трябва да е с хомогенна консистенция, ако е на няколко дена. Само в началото може да се отдели малко вода на повърхността и то ако е направен по-рядък. Това се оправя лесно с добавка на още малко брашно. Според мен има някакъв проблем с брашното, или с водата. Хубаво е да се покрива отгоре с кърпа, или със салфетка. Не е добре да стои на слънце, или на много светло. Добре е температурата да е малко по-висока - 22-25 градуса. Може да се постигне като буркана с квас се сложи в купа с хладка вода. Може да се отбелязва нивото в буркана с перманентен маркер, или някаква лепенка, след като се захрани и да се следи. Квасът трябва да расте на обем след като се захрани. Ако не расте, значи нещо не е наред.

# 296
И аз направих скоро изцяло бял хляб с квас. Първо го оставих цяла нощ да си втасва, но ми се видя недостатъчно надигнат и го сложих във фурната на 30-40 градуса /според мен 50 е много  Naughty/ Отчитам като грешка, че не го покрих, докато втасваше във фурната и той образува фина коричка, която после сама се отлепи от самия хляб. Иначе като вкус и консистенция- отличен  Simple Smile

Всеки път оставям от тестото топче колкото яйце и от него започвам наново процеса. Квасът става много бързо-за 2 часа и е готов за замесване на хляб- чак се учудвам  newsm78

# 297
Клавия и мама  разказва, че баба ми така е правила хляб. Оставяла е топче и после топчето го е ползвала за ( мая) в новия хляб Simple Smile
Аз си отглеждам кваста в бурканче на плота Simple Smile

# 298
Забравих да кажа, че това топче квас го държа в хладилника в найлоново пликче и когато реша да правя хляб, тогава започвам процеса

# 299
  • София
Здравейте,

Ами бая му е времето и затова така е станал кисел (ти буквално си си направила голямо количество квас). Обаче и за 40 - 50 минути май няма да втаса. Виж за два - три часа, че и повече.

Иначе за домашен хляб с квас подправките трябва да бъдат такива, които убиват киселия привкус.
И аз не мога да разбера от какво се получава киселия вкус. Мисля обаче, че не е от времето за втасване. Предпоследния път нещо се замотах и късно го замесих. Втасвал е около 2,5-3 часа, не повече, и нищо не се получи. Не се надигна, остана тестен. Следващия замесих вечерта в 23ч. и пекох сутринта в 6:30, нямаше и следа от кисел вкус. Обикновено го оставям да втасва около 5 часа. Понякога накиселява съвсем леко, понякога малко повече, но не неприятно (аз не обичам кисел хляб). Може би зависи от количеството на закваската. 

Общи условия

Активация на акаунт