Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

• 78 568
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
От както слагам повечко захар примерно 1/2 чл сол и 1 чл захар и 1 с л мед никога не ми се е получавал кисел вкус на хляба вече и мойте зверове го харесват и се изяжда Simple Smile

# 301
  • София
Ще ви препиша една рецепта, която е публикувана във вестник „Трета възраст” брой 45 за периода от 6 до 12 ноември 2013 година. В този брой на страница 26, Маргарита Иванова от село Айдемир дава следната рецепта за квас:

Чаша брашно (желателно е да не е бяло) се разбърква с чаша топла вода и се оставя 6 часа на топло. След това към брашнената каша се добавя една супена лъжица захар и се разбърква хубаво докато се разтвори захарта. След това се прибавя чаша бира (да не е отлежала), пак се разбърква и се оставя на топло (37 - 40о) докато сместа шупне. Получената дрождена смес може да използвате вместо мая и може да се съхранява в хладилник няколко дена или пък да я разстелете на тънък слой и след изсушаване да я съхранявате в добре затворено бурканче.

Аз лично бих разтворил захарта в бирата и след това бих ги добавил и двете. Под това, че бирата не трябва да е отлежала вероятно има предвид да не е престояла или нещо такова. Защото у нас прясна бира се продава само в определени заведения и не се среща често.

# 302
Много интересно, дядо хаджия! Бирата, която е бутилирана е с консерванти, които са на алкохолна основа и не знам това как би се отразило на живинките в кваса. newsm78 От друга страна знам, че в България продават "жива бира" поне 3-4 пъти сме си купували когато сме се прибирали и тя е доста различна на вкус. Има трайност едва 2 дни и предполагам, че може да се говори и за нея в рецептата, ама знае ли човек? Thinking

# 303
  • София
Предполагам, че се ползва бирата заради хмела в нея. Вероятно сте чели, че много рецепти за квас започват с отвара от хмел.

# 304
Предполагам, че се ползва бирата заради хмела в нея. Вероятно сте чели, че много рецепти за квас започват с отвара от хмел.

Разбира се! Peace Във всички случаи ми се струва по-логично да се прави с жива бира, отколкото с обикновена...ама знам ли...

# 305
Аз само да попитам за технологията за печене! От много време си правя хляб, но нещо печенето не ми се получава много добре! До сега започвах печенето в добре загрята на 220 градуса и след 30 минути намалявах температурата на 200 градуса за още 30-40 минути! Вие на каква температура печете? Интересувам се по- конкретно за ръжен хляб! Благодаря ви за съветите предварително!

# 306
Пека на 180 градуса във фурната или направо в хлебопекарната Simple Smile

# 307
Синапова, а за колко време?

# 308
Ами докато си стане, ако е във фурна, а на хлебопекарната 1 час, но пускам и още 15-30 мин допичане ама и с този 1 час си става, но у нас по го харесват с кора хляба Simple Smile

Около 1 час може би по-малко във фурната то си личи кога е готов хляба или питата Simple Smile

# 309
диетичната, аз рядко пека в машината, но и изцяло ръжен хляб не съм правила. Преди време имаше много полезен блог, но не е активен от известно време - там съм чела за изпичане на хляб с квас по твоят начин, но препоръчваха със слагането на хляба да има доволно количество пара, за допълнително набухване и равномерно изпичане. Аз обикновено пека на 200 С около 20-25 мин и после още 15-тина мин на около 180 С и ми се изпича чудесно. Но пак казвам не съм пекла само ръжен хляб....за него, ако има някаква специфика може другите да кажат. Peace

# 310
  • София
Аз само да попитам за технологията за печене! От много време си правя хляб, но нещо печенето не ми се получава много добре! До сега започвах печенето в добре загрята на 220 градуса и след 30 минути намалявах температурата на 200 градуса за още 30-40 минути! Вие на каква температура печете? Интересувам се по- конкретно за ръжен хляб! Благодаря ви за съветите предварително!

Може би ако ни обясните какво точно не се получава много добре с печенето, ще разберем нещо и за причините.

...Преди време имаше много полезен блог, но не е активен от известно време ...

Кой блог визирате ?

# 311
Дядо хаджия, от вън е твърд, а отвътре глетав! Само това е проблема

# 312
Според мен трябва да печеш на по-ниска температура. Високата температура отвън бързо го пече, а отвътре става сурово.
Пробвай да сложиш на 180 градуса, ако искаш да ти бухне може да сложиш отстрани една купичка вода (то и нещата с мая бухват повече гледах го по фиеста това с водата Simple Smile)
На моята фурна в инструкциите пишеше 220-200 месо (ама аз и месото като е на 200 и кусур го слагам под фолио, че и то хваща кора) 160-180 тестени изделия

# 313
И аз мисля, че температурата е висока. Тестени изделия пека обикновено на 180.

# 314
  • София
Според мен трябва да печеш на по-ниска температура. Високата температура отвън бързо го пече, а отвътре става сурово.
Пробвай да сложиш на 180 градуса, ако искаш да ти бухне може да сложиш отстрани една купичка вода (то и нещата с мая бухват повече гледах го по фиеста това с водата Simple Smile)
На моята фурна в инструкциите пишеше 220-200 месо (ама аз и месото като е на 200 и кусур го слагам под фолио, че и то хваща кора) 160-180 тестени изделия

И аз мисля, че температурата е висока. Тестени изделия пека обикновено на 180.

Нарочно копирам двата предишни отговора за да изразя своето съгласие с тях.

Ръженото брашно е много специфично и остро. Първо тестото е някак си „странно” прилича малко на глина и стои такова едно лепкаво и мокро. Значи водата не „разтваря” добре брашното. И ако после по време на печене не ѝ дадем възможност на тази вода да излезе, тя вътре ще направи хляба глетав. Затова първо правете прорези отгоре в оформения вече хляб за да излезе водата. После печете на по-ниска температура и по продължително.

Да повторя, че брашното е остро и трудно поглъща водата и аз затова когато работя с него винаги го попарвам с вряла вода.  Защо ? Не знам ! Така съм запомнил от прабаба ми, така го правя и нямам проблеми. Може би пък да си е добре и ако не го попарвам с вряла вода, но ... аз никога не съм го правил.

И още нещо ! От ръженото брашно хората със слаби стомаси получават киселини. Затова моля прибавяйте повече мед или захар в тестото. Желателно е хляба после да се реже на много тънки филии, защото много засища пък и не стои тежък по време на ядене, а пък е и още по хубав когато е препечен.

Тези неща съм ги споделял и друг път но в другата тема за машината за хляб.

Общи условия

Активация на акаунт