Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

• 78 619
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
Стана като козуначно тесто и вкусно, не успях да го снимам Simple Smile

Ако някой иска закваска и е от София да пише на лични. Ако дойде до вкъщи ще му подаря. Идват ми в повече и не ми се изхвърля.

# 346
След дълго чакане , моя хляб най-накрая бе изкаран от фурната. С нетърпение чакам да разрежа  Grinning

Последна редакция: вт, 19 ное 2013, 21:22 от adelinda

# 347
  • София
След дълго чакане , моя хляб най-накрая бе изкаран от фурната. С нетърпение чакам да разрежа  Grinning

Ми дай някоя снимка де.

# 348

Седи малко мокър , на вкус е добре , но има  малко миризма , както миришеше закваската. И при вас ли е така , или не съм я направила както трябва

# 349
Здравейте! Уж изчетох темите, но май повече се обърках отколкото друго...
Та горе-долу ми е ясно как да си направя квас, но....
1. може ли да ми дадете простичка рецепта за обикновен стандартен бял хляб (интересуват ме грамаж - брашно, квас, вода)
2. има ли начин да стане в хлебопекарната ...
3. или поне месенето ...
4. а дали мога да ползвам и отложен старт??

# 350
1. може ли да ми дадете простичка рецепта за обикновен стандартен бял хляб (интересуват ме грамаж - брашно, квас, вода)
3. или поне месенето ...

1. аз правя горе-долу с тези количества: брашно - 480-500 гр, квас - 150-170 мл /моят е по-гъст - като кексово тесто/, 300 мл течност и каквито там други добавки искаш. Wink
2. и 3. има - аз там меся предимно. Почти не пека в нея, а на фурна, но се е случвало и там да го пека - пак става добре. Wink
4. не мога да кажа - не съм ползвала отложен старт като меся с квас. По-скоро не ми се струва удачно, защото времето за втасване на хляба е повече отколкото с мая. Ето защо меся и оставям да си втасва доволно време преди да пека.

Дано ти помогнах. Hug

Последна редакция: ср, 20 ное 2013, 11:53 от Tony_st

# 351
  • София
3. или поне месенето ...

1. Вземете която и да е стандартна рецепта за бял хляб и заместете маята с квас. Тук някъде в темата е дадена пропорция. Приблизително около 100 - 150 мл на 500 гр. брашно. Зависи с колко време разполагате за втасването.

2. В хлебопекарната трябва да осигурите дълго втасване (минимум два часа).

3. За месене няма проблем.

4. Отложен старт - НЕ и то категорично НЕ. Кваса е течен и той си работи и няма как да чака. Има някаква версия да го омесите и да втаса в машината по продължително, ама при превтасване пък хляба киселее.

# 352
Благодаря за експресните съвети! Още като се прибера от работа - захващам кваса и като (ако) стане ще се похваля!
Значи няма да пробвам отложен старт... само трябва да измисля как да приготвя хляба, че да е топличък за вечеря (като съм на работа до 18.00часа) - Работещите как се справяте?

Tony_st , а ти - слагаш си тези съставки и пускаш програма месене и втасване и като свърши - слагаш да печеш ли или .... ?

# 353
Благодаря за експресните съвети! Още като се прибера от работа - захващам кваса и като (ако) стане ще се похваля!
Значи няма да пробвам отложен старт... само трябва да измисля как да приготвя хляба, че да е топличък за вечеря (като съм на работа до 18.00часа) - Работещите как се справяте?

Tony_st , а ти - слагаш си тези съставки и пускаш програма месене и втасване и като свърши - слагаш да печеш ли или .... ?

Да, точно така. След измесването и втасването, което за хляб с квас не е достатъчно, оставям тестот да си втаса хубаво и след това пека на фурна обичайно. Може да е от полза да оставяш тестот да втасва в затворен съд и като го "напълни" да го печеш.

Може да опиташ, ако решиш да заредиш машината преди работа, да го оставиш да си втасва в нея и вечерта като се върнеш само да го изпечеш - пак в нея, но рискуваш да превтаса и да киселее, ако те няма вкъщи повече от 8 часа, да речем. Другият вариант, които ми се струва по-удачен е да замесиш вечерта преди да си легнеш и на сутринта да го изпечеш, за да не превтаса...зависи колко топло е у вас. Понякога тестото ми втасва за 4 часа, друг път за 8 - зависи от стайната Т и от силата на кваса обичайно, макар че има още куп фактори, които да оказват влияние. Peace

# 354
Благодаря!
 newsm51

# 355

rosi09 Aз си правя хляба с квас в хлебопекарната

300 мл течност ( вода), ако слагам вода и мляко общото количество на яйца и мляко да е 300 мл
олио 3-4 с л
500 гр брашно
чл сол
с л захар
с л мед
квас около 2-3 супени лъжици

Програма за месене първото месене. След това се изключва и се нагласа с отложен старт 1 час да започне програма за месене ( може и цялата да си изкара) и като свърши програмата или само първото месене нагласяте с отложен старт 4 часа да започне печене ( след 4 часа да започне да пече )  и така ми стават най-хубави Simple Smile

# 356
  • София
Аз пък днес се разделих с огромна част от кваса. Тоя направо се разбунтува и реших една част от него да изхвърля, а с по малката да продължа поддържането.

Бях купил една боза на Хармоника и я забравих въобще. Тя като кипнала, като се разфучала и аз когато да отворя бутилката тя изгърмя.

Ами реших и добавих една част от бозата в кваса. И тоя тука от два дена насам се побърка. Та сега съм решил да го обновявам с по малка част от него.

# 357
Аз пък днес се разделих с огромна част от кваса. Тоя направо се разбунтува и реших една част от него да изхвърля, а с по малката да продължа поддържането.

Бях купил една боза на Хармоника и я забравих въобще. Тя като кипнала, като се разфучала и аз когато да отворя бутилката тя изгърмя.

Ами реших и добавих една част от бозата в кваса. И тоя тука от два дена насам се побърка. Та сега съм решил да го обновявам с по малка част от него.
Ох, смея се на глас. Имах нужда след днешния ден. То същински дух в бутилка този квас Simple Smile

# 358
За втори път пека  , надува ми се тестото , става хубава коричка ,а отвътре седи воднисто. Не е недоизпечено мисля ,защото е равномерно . Много олио ли слагам  newsm78 . Смених закваската, втория ми отпит не е толкова кисел като предния , но предния беше с ръжено брашно сега с типово. И много почерня при печене , а не съм месила с ръжено брашно . Моля , кажете по опитните къде греша.  bouquet

# 359
Записвам се да ви следя

Последна редакция: вт, 24 фев 2015, 11:07 от Love`s Green Kitchen

Общи условия

Активация на акаунт