Коя е последната книга, която подарихте на детето си? - 8

• 60 955
  • 726
  •   1
Отговори
# 555
Roo Roo, прекрасна книга!...
Скрит текст:
...Но аз бих имала големи притеснения да я предложа на сина ми дори и на по-голяма възраст... Помня аз като я четох, бях толкова покрусена... Както бях изплакала очите си и на филма "Хачико" (но неговата стара японска версия). Темата отново беше посветена на вярността на кучето към човека.
...Всъщност аз по принцип имам проблем с това да поднасям тъжни книги на сина ми. Ето сега като продължаваме с Нилс Холгерсон (вече сме я преполовили) започнаха да се появяват такива моменти в сюжета - починалата стара стопанка, оставена сама от деца и внуци, тръгнали да търсят препитанието си другаде; нататък виждам, че и малкият Мац умира и има цяла глава, посветена на приготовленията за неговото погребение... Ами променям изцяло развръзката, докато чета - при нас старата стопанка се свести, след като Нилс й избута чаша вода, а случката с Мац направо ще я прескоча...
Така и "Малкият принц" е една от любимите ми книги, но като че ли повече бих искала синът ми сам да си я изрови и прочете по-нататък, живот и здраве, отколкото аз да му я сложа в ръката...
А приказките "Малката русалка" и "Малката кибритопродавачка" никога няма да му прочета!
Причината за това е, че за мен е важно да утвърдя в него радост от живота и увереност в добрия развой на всяка трудност. Сякаш искам да го напоя със светли и позитивни случки и хора, с воля, която води до реализирани желания. Иска ми са да го опазя от отчаяние и загуба на надежда...

# 556
Simple Smile От втора група в детската знае разликата, знае думи, кога и къде може да се използват.
Щом ви е смешно (със сополите и храчките ... )Simple Smile
Малко ми звучи като - знае какво е чалга, ама е забавно, мелодично, визуално.
Както и да е, понеже взехте някакви подкрепящи позиции да заемате.
 Не става дума за детето, а за книгата Simple Smile

От тук идва разликата коя книга за каква възраст е препоръчитална. Защото едно дете във втора група не интерпретира прочетеното като едно дете в 3 клас Simple Smile.
"Глупавият Ханс" на Андерсен и "Глупавият вълк" от Български народни приказки също не са много "умни" заглавия, но са в задължителния списък на 2 и 3 клас. Историята в тях също буди смях, но и полезни изводи, които детето може да извлече.
И няма смисъл книга да се сравнява с чалга  Simple Smile, на мен не ми е мелодично, нито забавно нпример.
Храчки и сополи всеки има, когато е болен, не вярвам в къщи някой да ги нарича с други имена, тоест не  е нещо вредно, което би научило детето точно от тази книга  Peace

# 557
Зори,  newsm10

Скрит текст:
Малко разводнихме темата, но и на мен ми идва леко излишно и не на място сравнението в случая с чалгата.

Дали има някъде вече информация кога е Панаира на книгата? Интересува ме и ако сте мернали статия за очаквани нови заглавия, които ще излизат на него.

# 558
Оферти от амазон, от които се възползвах. Сега е седмицата на черния петък, много изгодни оферти се появяват http://www.amazon.co.uk/dp/144725953X/ref=gb1h_img_c-1_8827_3243 … pf_rd_p=449478827 и http://www.amazon.co.uk/gp/product/0330513877/ref=oh_details_o02 … ie=UTF8&psc=1

# 559
  • Sofia
Дали има някъде вече информация кога е Панаира на книгата?

Предполагам http://www.peika.bg/Koleden_panair_na_knigata_l.e_i.70730.html. Simple Smile

# 560
  • София
Дали има някъде вече информация кога е Панаира на книгата?

Предполагам http://www.peika.bg/Koleden_panair_na_knigata_l.e_i.70730.html. Simple Smile

Да, тогава е, в сайта на НДК, го има в програмата от няколко седмици насам - 10-15 дек.

# 561
Да споделя с вас няколко много интересни книги, които предстои да излязат от издателство Фют (аз вече ги очаквам с нетърпение Grinning):

Можете да разгледате целия им нов каталог тук: http://www.fiut.bg/uploads/catalog/catalog.pdf

# 562
  • Варна
Гласувам със "За" поредицата "Как да си дресираш дракон". Имат леко хронологичен ред, тъй че пиратската е добре да се чете преди драконския език. Снощи приключихме с третата книга. На децата много им харесва. Използват обидни думи един срещу друг. Най-често това са: "тъпанар" и "келеш". Нямам идея дали са ги научили от поредицата.  Peace
Тигре, чудесни предложения. Доста неща си заплюх от Фют, само да видя кога ще поръчвам. Нещо ми се е свил бюджета. Чели сме много от приказките на Андерсен, вкл. и Малката русалка, но бяха малки и не се натъжиха така. Толкова много Андерсен говори за Бог, че се чудя как успяват в интерпретациите да го избегнат, а особено в Малката русалка това е същността. В комерсиалните преработки няма НИЩО от истинското послание. Гледам да поднасям темата за смъртта като част от живота и без излишни драми. Плача на много истории, вкл. и на Пипи. Свършва много тъжно, според мен.
Мъчим един Карлсон и не можем да го прочетем вече месеци. Все си намираме по-интересна книга.
Сори за спама.

# 563

Това е последната ни нова книжка, остава ни само още една и ще имаме всички издадени до момента на Роалд Дал. Гледах, че е написал още няколко детски заглавия, дано да издадат и тях!

Аз също не спестявам нищо, четейки, редовно си и плача, напр. на "Малката кибритопродавачка" и много други. Коментираме, обсъждаме, рано или късно ще се сблъскат с подобни емоции и в живота, според мен е по-добре да са подготвени.

# 564
  • Sofia
Коментираме, обсъждаме, рано или късно ще се сблъскат с подобни емоции и в живота, според мен е по-добре да са подготвени.
Това е и моето мнение. Няма да и' спестявам книга/приказка, само преценявам възрастта. Simple Smile
Както и друг път съм споменавала, Ш. Перо, Андерсен и Грим (особенно, за които се знае, че са писали приказките си за възрастни) съм ги спестила до сега (6г.), предстоят да ги четем.

Ох, от каталога на Фют и аз харесах книги, но финанси - силно ограничени, та ще чакат...

# 565
Толкова много Андерсен говори за Бог, че се чудя как успяват в интерпретациите да го избегнат, а особено в Малката русалка това е същността.
Tsankova, никога не съм разглеждала Андерсен от тази перспектива. Много ме заинтригува! Ще трябва да прегледам пак въпросната приказка (само за себе си, все пак, де), че не съм я докосвала от малка, когато определено я преживях трудно.
Да, наистина Пипи завършва тъжно (..."После духна свещичката."..., нали?), но там като че ли може да мине по-незабелязано.

Скрит текст:
А ние, както казах, най-редовно си прекрояваме книгите. Grinning Най-скорошният ни случай е с "Майчина сълза". Бяха чели приказката в забавачката и аз умишлено го накарах да ми разкаже всичко подробно, за да разбера как я е усетил и как му е въздействала. Като стигна докрая ми предаде съвсем точно фактологията по сюжета (с потрепващ глас, аха-аха да се разплаче), но въпреки това каза, че нещо не му е станало съвсем ясно - явно бил забравил как точно била завършвала. Тогава му предложих двамата да й измислим край (то всъщност беше край след края). Той остана много доволен. Естествено нашият беше щастлив. Grinning
И за да не се приема като спам, да споделя и новопоръчаните от Фют:

Книгите са от поредицата "Библиотека Славейче" http://www.fiut.bg/catalog/series/biblioteka-slaveiche , подходящи са за деца, които вече четат сами - с едър шрифт и сравнително кратки изречения; историите са леки и приятни; в допълнение са включени речник със специфични думи и изрази, ако има такива, и задачи по текста. Има и други книжки от същата поредица, които заслужават внимание, но засега ще се ограничим с тези - и без това още не им е дошло съвсем времето (за самостоятелното упражняване в четенето имам предвид).

# 566
Благодаря! Аз уж следя книжните блогове, но за сайта на НДК не се бях сетила да погледна.

tigger, аз също не прекроявам приказки - горе-долу гледам да са подходящи за възрастта. Прави ми впечатление, че децата не се впечатляват толкова, колкото възрастните. Наскоро зачетохме "Приказки за Баба Яга" - новото издание на Дамян Яков, ами на мен ми достраша даже, а спомените ми от детството за тези приказки са много приятни и като за любими. Наскоро ми попаднаха истинските завършеци на известни екранизирани от Дисни приказки на Братя Грим - е, те са били тотални freaks, честно  Rolling Eyes.

# 567
Влизам да споделя за една хубава Коледна книжка, която е за деца, които вярват  Wink в Дядо Коледа :

Пускам линк към Стор.бг, където може да се видят и страници от книгата :

http://www.book.store.bg/p20586/diado-koleda-rod-grijn.html

Била е 25 лв. в момента е намалена на 19,90 и без да се чудя я грабнах последната от нашата книжарница. Много добре е представено всичко вътре -  от северният полюс, та чак до курабййките на госпожа Коледа  Laughing.

Ако е показвана вече, моля за извинение за дублирането, уж чета редовно ,ама винаги е възможно да пропуснеш нещо Simple Smile))

# 568
Ще има още една нова книжка на Турбьорн Егнер:

3ори, мерси за книжката, ще я погледна. Hug

# 569
  • Sofia
Ихаа... супер новина, Сиси, благодаря! Hug  Много добре звучи книжката!  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт