18-то СОУ-информация за прием в първи клас 2013/2014г.

• 23 986
  • 235
  •   1
Отговори
# 105
  • София
little wingels, сега си намерих статистика, която си правих при излизане на списъците за интервюто. Сортирах кандидатите по желан първи език. При толкова много кандидати ще е чудо да има някой приет по второ желание.

135 - ЯЕ
122 - РУ
112 - ФЕ
101-  НЕ
  82 - АЕ
  42 - КЕ

И ние кандидатствахме с френски език, но влизайки в 10:30ч ни се извиниха, че вече са заети всички места (защото имало много братя и сестри на деца от училището) и дори на интервю не ни допуснаха...
Ако нямаш друго дете в училището или не живеете на 2-3 преки от него шансът ви клони към 0, ако нямаш връзки или излишни пари за спонсориране на подходящ човек.

# 106
 ra4e, само да кажа, че в нашата японска паралелка имаше приети деца с японски второ, трето и пето желание.

# 107
Ева 17, мойто лично впечатление от 45-то не е особенно добро. Като отидох да подам документите ме посрещна портиера и не искаше да ме насочи към никой за информация- заяви ми ,че той щял да ми я даде.Ядосах се много и го засипах с въпроси на които той не можа да ми отговори.Докато попълвах заявлението се появи една госпожа, която беше много любезна и ми обясни всичко което ме интересуваше.Базата им ми се видя доста зле.В коридора един ученик се павеше на сирена и пищеше неистово без да има кой да му направи забележка. Госпожите които приемаха заявленията също бяха доста любезни но нямаха никаква информация за учителките които ще водят първи клас- щели да имат де нови за които нищо не знаели а за старите вече имало много желаещи. С две думи не бях очарована, но нямам вече избор. Дано да случиме на госпожа.

# 108
ra4e, благодаря ти, разбрах те. Не знам дали ще драпаме със зъби и нокти точно за 18-то у-ще, но такава опция не ме блазни.
От статистиката ти е видно, че шансът за френската паралелка не е най-добрия.  Simple Smile

# 109
Little wingels, за френски става въпрос, препоръчаха ми класната, госпожа Свилена Колева, която е страхотен преподавател. Зам-директорката, която приемаше молбите, каза следното - в английски и френски има много братя и сестри, затова нямаме толкова голям шанс (а и като има братя и сестри, класирани по първо желание, записването е гарантирано, докато в другите паралелки и на база другите предимства, много от децата кандидатстват и в 32 и 134, и на тази база решават). Имах информация от майка на дете в пети клас дали френският е добър. Това ми беше изборът. Бяхме подали и за 17 -то, но се отказах въпреки че езикът е същият, защото ми се стори, че ще учат твърде много френски за първи клас, а искам все пак да има време и да играе...
звездица , много ти благодаря, и на теб всичко хубаво.
yanysta, честито
Раче, и аз направих статистика, за френски първо желание на 31 -ви (когато беше интервюто), бяха 94 деца, за сравнение - първо желание англ.ез. бяха 96, руски -122 (!!!). това са паралелките, които ме интересуваха. И нас ни питаха дали сме подали и на друго място, защото напливът е голям.

# 110
Амели, в интерес на истината и мен ме посъветваха като подавах документи да го запиша първо с френски, но аз се "полакомих" за японския  Embarassed Не зная дали да съжалявам или не, то времето ще покаже. Успех Ви желая. А пък и 94 деца за 24 места! Много бе. А това с руския е доста резонно, според мен - бизнес с Русия ще има много за в бъдеще.

# 111
Благодаря за мненията.

yanystan, във френската паралелка ли е приет синът ти?

да, във френската, при г-жа Колева

# 112
Благодаря, и на Вас! Ще се стиковаме как върви обучението на франкофоните  Grinning

# 113
Все пак съм доволен, че темата малко се поуспокои. Аз обрах негативите, поскастриха ме от тук от там и сега "диалога" върви много по-добре. Негативната енергия е реализирана и спокойно може да си общувате.

Дори майката на Мишо вече ми харесва. Спокойна, разумна.... Така, както трябва да бъде. Естествено е да си търси правата и я подкрепям, само нека нещата да се в разумен тон. Човек не знае какво печели когато губи. В това училище, в което ви приемат, в това явно е трябвало да бъдете. Вярвайте ми така е по-добре. Класната ще се случи по-добра, приятелчетата ще се окажат по-готини, храната ще е по-вкусна, ....

Регистрирах се основно за да кажа, че има и деца приети без връзки. Е-е казах го. Който иска да вярва. Благодаря на всички, които не са използвали връзки за да ги приемат, в което и да е училище. Всеки може да намери връзки, но по-сладко е без. Освен това личното удовлетворение, че се е случило без неправомерна намеса е страхотно.

# 114
така, и аз да се отчета - има жалби в Столична Община и инспектората. Понеже не очаквам да направят каквото и да било, другата седмица ще се свържа и с някоя телевизия. Ами това е от мен по темата за училищата Simple Smile Ние сме записани, знаете къде, ще учим мноооооооооого френски, за съжаление ща пътуваме с транспорта на училището, защото то е далече, но... Е, приети или неприети ви пожелавам едно солено, горещо и много морско лято  Mr. Green

# 115
Директорката на 18-то каза че са тръгнали проверки в училището още на родителската

# 116
Детето ми е набор 2008 и има време до 1-ви клас... Но искам да благодаря на Mama na Misho и на всички други, които са писали жалби   bouquet
Да се надяваме, че докато дойде нашето време ще има повече яснота при прием на децата в у-ще и това ще е благодарение на Вас и Вашата гражданска позиция Hug

# 117
Здравейте!
Следя темите за прием в първи клас още от януари 2012. И още тогава се отвратих страшно от истерията около т.нар. „елитни” училища. Реших да не подлагам себе си и детето си на това. Изпити, интервюта, стрес, разочарование, недоволство... не, благодаря! Насочих се към кварталните училища. Проучих кои са добрите начални учители, срещнах се с по една учителка и в двете...Предпочитах едното, защото е ОУ, другото -  защото повече ми допадна учителката...
 Някъде към средата на април, все пак стигнах до 18 СОУ. И до 32-ро, разбира се. Любопитство? Може би. Стори ми се, че ще е разумно да подам документи в повече училища. Просто така. За всеки случай. В 18-то попаднах на много мила млада дама ( в последствие разбрах, че е била секретарката), каза че по изключение тя ще приеме документите, защото я няма „колежката”, която се занимава с това. Бях ги попълнила у дома. Езиците: първо - руски, второ - английски, трето - френски... По предпочитание. Жената любезно прегледа написаното от мен. Каза, че много добре съм сложила първо руския, но ще имаме по-голям шанс, ако френският е второ желание... Не го смених.  Тръгнах си. Останах с приятното впечатление от тази толкова мила и отзивчива дама. А то се подсили още повече от контраста с грубата, нафукана и простееща служителка, която прие документите ми в 32-ро. Но все едно! Не ми бяха важни тези училища. Просто наблюдавах.
Дойде денят за срещата. Отидохме късно, може би 11:30. Приеха ни две усмихнати дами. Държаха се дружелюбно. Едната подаде картинка за оцветяване и свързване на детето, попита за името й, в коя детска градина е, какво ще прави през лятото... Другата попита мен за входящия номер, нещо не ни намираше в списъка..., поинтересува се дали имаме братче или сестриче в у-щето... Отговорих с усмивка: Не! Нямаме никакви предимства. Тогава те ни пожелаха късмет и тръгнахме.
На излизане дъщеричката ми каза, че иска да учи в това училище. Поисках да знам какво точно й е харесало. Поговорихме. Обясних й, че вероятно няма да стане и какви са причините за това.
Излязоха списъците. Първа резерва! Не е възможно! Гледах ги отново и отново, сякаш очаквах да се променят. Странно! При толкова много кандидати и толкова разочаровани майки във форума...
Факт!
Започнах да се чудя, дали....,ако я приемат....,какво да правя.... не ми се ще детето да пътува....
Отидох до училището да проверя. Беше 4 юни. 17ч. Записването приключваше. Поканиха ме да почакам при секретарката. Същата. Тази, която остави у мен толкова приятно впечатление. Чакаше и една баба – 6-та резерва японски. Дойде още една майка – резерва за френски. И още една баба, която щом видя директорката, завихри такъв скандал, че на мен ми стана неудобно....
Обясниха ми, че трябва първо да се обадят на тези, които са приети ,но все още не са дошли. Срокът беше изтекъл, но те казаха, че са длъжни да го направят.
Малко по-късно ме поканиха да запиша детето си.
В стаята ме посрещнаха с: „Честито! Имахте късмет.”. Същата мила и спокойна дама, която разговаря с дъщеря ми по време на срещата, прие удостоверението. Питах се има ли вероятност това да е бъдещата ни класна. Харесах я.
Този понеделник разбрах. Точно тя е.
И така. Без предимство. Без връзки. Без спонсорство. Без излишни напъни. Без нерви.
Шанс? Късмет? Жребий? Може би. Взаимна симпатия? Психологическа преценка и подбор? Може би. Случайност? Възможно е.
Просто така е трябвало да стане.
Надявам се това да е най-доброто за детето ми.

# 118
Това е чудесно! Честито! Само не разбрах как така срока за записване е бил изтекъл на 4 юни като в сайта на училището пише, че е до15 юни?

# 119
Абе честно, чудя ви се на истерията за прием в това училище - ами вземете, та погледнете резултатите от НВО след 7ми клас, излязоха вече. Така желаното 18-то СОУ е на 70-то място в София, егати и елитното училище. За мен това е ужасен резултат, показващ, че прогимназистите от него едва ли имат шанс да се класират за наистина елитни гимназии, като езиковите и СМГ.
Когато фактите говорят....нали я знаете поговорката.

Общи условия

Активация на акаунт