В момента чета ... 19

• 44 161
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
# 631
Дочитам "Събирането" - Ан Енрайт; до средата бавно ми вървеше, хаотично някак, после схванах идеята и след първата половина темпото се забърза и се заинтригувах, както повечето нови книги, които изчетох напоследък. Щом я дочета, почвам "Пътят на промените"  Heart Eyes

# 632
 Приготвила съм "А планините ехтяха" - Халед Хосейни. Някой чел ли я е вече? Отзиви? Дано да е силна като първите две.
За мен не е, за други е. Wink
Ето какво мисля аз, но може би има изречения, разкриващи съдържанието...  http://www.goodreads.com/review/show/666762071
(но вчера като се замислих дори не помня края..., нищо не успя да остави в мен книгата, чак съжалявам...)

Започнах

Скрит текст:
Все още съм предубедена към млади български автори, живеещи в чужбина. Едва ли не се мъча да потисна тази предубеденост сега, за да извлека максимално от книгата.

Идеите и историите са хубави (до средата съм), но може би като за първа творба се усеща „грапавост“ в стила. Не знам дали „за всеки случай“ - на някои места има буквално казани неща, които лично аз предпочитам да не се казват, те се подразбират (поне от нас българите, не знам как е за чуждите читатели с изданието на английски език).

Във всеки случай мисля, че разказите са написани искрено въпреки усещането за „стандарт“ (клише) на моменти. На  първите два разказа буквално сърдечна болка изпитах. Но  тъжното не ми е тъжно до отчаяние. Не само заради шеговития стил, по принцип не усещам чувство за безнадеждност  в разказите, въпреки че са все драматични. Всичко онова старо, което не обичаме – робство, войни, комунизъм – не е описано с омраза, а може би с някакво съжаление. Изобщо тази наша история – сигурно ще бъде винаги тема за българските автори – това си имаме, това експлоатират. В историите за комунизма по-скоро интересно ми беше изследването на убежденията на хората (пак ще спомена „Доброжелателните“ – както нацистите съзнателно обосновават идеологията си, как няма „обикновените“ последователи на комунизма да вярват, че са прави). Засега в разказите ми харесва, че няма черно и бяло, няма съдене, няма омраза, само тъга и изгубеност… Човешкият аспект е най-силен според мен – отделната личност, нейните чувства и терзания.

Не ми беше досадно дори за дядото-комунист въпреки изтърканата тема. Първо – не съм имала подобна силна връзка с дядо (нито с баба), второ – мога да си спомня за собствения си дядо-комунист, който също почина през 1989 г. и не доживя „промяната“ – сигурно осъзнаването на живота в илюзия е било сриващо за много хора по това време.  Но все пак разказът за Ленин не ми е любим - или ми е писнало емигранти да разказват за баба и дядо (изобщо за носталгията към родината), или просто нямам такива спомени (а може и да завиждам за такова непознато за мен общуване с дядо?!)

Сега си помислих, че може да си остана с първите два силни разказа („Македониjа“ и „На изток от Запада“; „Македониjа“ мисля и на английски да го прочета в сайта на автора, за да сравня звученето). Към средата на книгата малко започна да ми омръзва, макар че не можех да пропусна разказа за Юки – точно така се казва учителката на сина ми по японски – може би просто е популярно име…

На фона на огромната популярност на книгата може би имах по-големи очаквания. Засега разбирам кои са темите, които вълнуват автора  (обичайните за един българин и за един емигрант), усещам талант и влечение към писането, виждам началната „стандартност“ в стила и структурата и може би наученото в специалността „Творческо писане“ (но винаги съм предполагала, че големите автори изобщо не са минали през тази специалност, както и много от големите джазмени например не са учили джаз…). Общо взето – надявам се Мирослав Пенков да стане още по-добър и да намери и други теми… (и се чувствам некомфортно да оценявам някого със способности, коя съм аз да го правя… но… това са мислите ми до средата на неговата книга).

neli mar4, "Скитникът" също не ми хареса особено - мисля, че не защото книгата е слаба, а защото лъхаше една северна студенина, скованост, мътност - характерни може би не като цяло за тези народи, а вероятно само за конкретната личност - главния герои...?
Книгата на Херта Мюлер я държах в библиотеката, но не ме накара да я взема на този етап, макар че "Всичко свое нося със себе си" доста ми хареса и съм доволна, че съм я прочела.
"Али и Нино" за мен беше едно нищо, можех и без нея...
"Автобиография" май наистина омръзва в даден момент, но според мен си заслужава да бъде прочетена и след училищната възраст - когато вече съвсем добре познаваме балканщината, която разбираемо  ни е поомръзнала. Но ако говорим за балкански автори - задължителен за мен е и Иво Андрич, както сигурно вече съм писала...
Въпреки че и аз обожавам Италия, все страня от подобни книги и може би греша. Но се опасявам да не са банални, сладникави... Точно в обратното ме убеди сладурката "Лек за камъни", но засега друго типично италианско, особено с характерните живописни корици, не смея да опитам... Или може би се опасявам да не полудея съвсем от любов по Италия...  Laughing

# 633
Аз продължавам бавно (поради липса на време) да напредвам с "Шейсет разказа" на Дино Будзати. Много красиво пише, препоръчвам книгата - особено на тези, които обичат късия разказ.

# 634
Чета трилогията на Алиенде "Къщата на духовете", както и очаквах съм възхитена, но както и не очаквах от Южна Америка, във втората книга се пренесохме в Северна, както и за кратко в Китай. Simple Smile
То не е и трилогия, де, но Алиенде се чете с наслада и лекота, въпреки брутализмът, които й е неизменен спътник в повествованието.

# 635
  • София
Купих си трилогията "Игрите на глада", но още от миналата седмица се подмотвам и не мога да я започна. Междувременно прочетох "На изток от рая" на Стайнбек (прекрасна книга, само финалът не ми допадна особено) и започнах "Цар Плъх" (засега ми е интересна, пък да видим по-натам).

# 636
Цар Плъх е любимата ми книга Simple Smile
За първи път я  прочетох на 17, от тогава я препрочитам през няколко години
и винаги ме вълнува по някакъв нов,  различен начин Simple Smile

# 637
  • София
Здравейте и от мен! Hug

Препрочетох бързичко "Пържени зелени домати", на български този път, отново ми хареса!  Grinning

Сега се забавлявам с Марина Юданич на руски - криминале с вещици  Mr. Green и Гоголь на руски. Ще пиша като ги завърша, харесват ми много! Heart Eyes

Нели марч, благодаря за препоръките!

# 638
  • София
Цар Плъх е любимата ми книга Simple Smile
За първи път я  прочетох на 17, от тогава я препрочитам през няколко години
и винаги ме вълнува по някакъв нов,  различен начин Simple Smile
Тъй като съм относително в началото, за момента основно ме потриса описанието на затвора и ежедневието там. Признавам си, че до момента не се бях интересувала особено от разпространението на ВСВ извън границите на Европа и изобщо не се бях замисляла, че толкова народ е измрял по островите из Тихия и Индийския океан. Най-смущаващо ми е, че първоначално възприемах героите като мъже на около 30 и нагоре, а те се оказаха момчета на 22-25 години. Rolling Eyes

# 639
  • на североизток от Рая
 "Цар Плъх" остави трайна следа в съзнанието ми. Чела съм я като ученичка, препрочетох я скоро, мисля че миналата година.

Петя, още имам да пиша, за останалите книги, но го спестявам засега.  Simple Smile

Свет, сверих си часовника с твоето мнение за книгите. И мненията ни са еднакви, както виждам.  Hug

И аз се замислих какъв беше краят на "А планините ехтяха", и....не се сещам. А я четох съвсем скоро, преди по-малко от месец.

Различни сме, както се коментираше по-напред. Не е изненадващо, че един харесва едно, а друг-друго. На мен дори ми харесва така, обичам да има различни мнения и позиции.

Аз преди час-два ходих до библиотеката. Взех си 6 книги, а едната от тях е "Поп фолк".  Laughing Сериозна литература.  Joy За забавление я взех, изненадах и себе си, най-вече мъжът ми е в потрес.

# 640
  • София, България
Прочетох "Размишления в катраненото буре" и много ми хареса, но както беше писал някой преди, целият религиозен момент ми дойде пресилен - постоянно се повтаряше едно и също като мантра, а може би това е бил и търсения ефект.
Сигурно ще съм единствената, на която "След багера" ѝ е харесала повече.

Сега започвам "Акабадора", надявам се да ми хареса, прочетох доста ласкави отзиви тук.  Peace

# 641
  • на североизток от Рая
Мона Лиза, и аз повече харесах "След багера", поради същите причини, които споменаваш и ти.

# 642
  • на североизток от Рая
 Отново идвам да споделям впечатленията си. Този път само от две книги.

5/10

Интересно ми е да чета за Индия, но книга, с обем повече от 200 страници, ме затормозява. Така се случи и с тази книга.
 Тук няма мизерия, глад /поне не е натрапено като идея, макар че просяците се споменават като задължителен елемент/, тук сме в съвременна Индия. Героите са хора от нашето съвремие, събитията-също.
 Интригата се върти все край любовни истории /и хомосексуални/.
 Убита е боливудска красавица и това става основната сюжетна линия в книгата. Убита е от сина на влиятелен политик-министър на земеделието. Това, което най-много ме потресе, е актуално и при нас, и навсякъде - синчето-убиец на влиятелния татко се отърва ненаказано, чрез манипулации, чрез влиянието и връзките на баща си, чрез фалш в правораздавателната система. Отвратително! Четох и се ядосвах.
 Безскрупулни са хората с високи позиции. Обиграни, умеят да фалшифицират, присвояват, провират се през тесни дупки и стават все по-опитни при прескачане на по-високи препятствия./не очаквах, че така ще излея възмущението си.../.

И далеч от тази тема, харесах един цитат от книгата:

Скрит текст:
Ако се вгледаш твърде отблизо в живота, той може да те ослепи и парализира. Затова най-добре да го поемаш на малки дози; да печеш торти, да бършеш прах, да гледаш телевизия, да се грижиш за болни животни, да се чукаш със съпруга си, да четеш романи - все поносими кошмари.

Имаше герои, които бяха излишни. Затормозяваха ме да ги помня и да ги свързвам със събитията.

Последната част от книгата става една такава философска, с размисли за живота, смъртта, любовта. Разтеглена като локум, дори сладникаво и наивно.

Чудно ми беше, че тези 335 страници ги четох цели два  дни. Кое ме бавеше толкова?!

Временно ще се оттегля от книгите за Индия.

8/10

Най-силното ми впечатление, още от първите редове: прекрасният превод на Георги Куфов.Превеждал е гръцки книги, като 7 от тях са на Никос Казандзакис.

Интересни неща пише в предговора на книгата синът на преводача - Христо Куфов. С такава любов пише за баща си...Още предговорът ме омая. Ето с какви думи завършва синът: "Ако има рай за преводачи, баща ми със сигурност е там, както винаги, в центъра на нежна компания, и води езикови спорове с Господа за Вавилонската кула, разбъркването на езиците и лошите преводи."

А самата книга е автобиография на Никос Казандзакис. Описани са различни периоди от земния му път. Интересен човек е бил. Почти непрекъснато се говори за Бог в някои глави, а тази проблематика не ми е много интересна и тогава губех интерес. Най-много ми допадна първата третина от книгата.

Цялата книга е философска, многопластова, може да се разсъждава върху нея и на ум, и на глас. Но самата книга не може да бъде разказана.

Описанията на природата са страхотни, по-назад в темата имаше споделени силни впечатления от това от друга съфорумка.  Hug

А смокините пък как са описани... Flutter Както ги обичам!
 Че и жените са като смокини.  Laughing

"Както гледаме някоя зряла, сладка като мед смокиня, и сме гладни и жадни, и протягаме трепетно ръка, почваме да я белим, и докато я белим, устата ни се налива със слюнка, по същия начин гледах като бик тази зряла ирландка и я белех мислено, като смокиня."

Сега чета книга от Алберто Моравия - Жената гепард.

# 643
neli mar4, за това не мога да се престраша да чета Казандзакис в оригинал, може да изтърва нещо от невероятно образните му описания  Heart Eyes. Тази книга точно не съм я чела, все я отлагам сякаш просто не е дошъл перфектният момент. Не че не искам де, преди години и филма ме беше впечатлил. А факта, че съм била на Крит, а и от години живея в южна Гърция само би подсилило усещането  Hug

# 644
  • София, България
Акабадора ще я прочета днес и съм се зачудила какво да подхващам след това.
Засега книжката е приятна, харесва ми.  Peace
Междувременно чета Дамян Дамянов.

Общи условия

Активация на акаунт