Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 616
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 570

и защо няма нито един от известните ни българи , написали историята на България , който е роден в София , ето това се чудя ,не много обаче , защото отговорът е ясен

Така ли? И какъв е отговорът?

# 571
така е , да , не е ли така ?
опровергай ме , ако можеш ,
отговорът се съдържа в поговорката , която обяснява какво ражда планината и какво - равнината ... ; )

би ли се случила ''историята Катуница'' в София ?

# 572
  Да, в момента на практика виждам какво се ражда тук-там.
  Защо точно историята с Катуница те вълнува?

# 573
Не е смешно. Защото когато София става столица, са й били нужни ресурси за развитие. И тези ресурси са се изливали отвсякъде в града.

"Ресурсите" далеч не са били само учители все пак.

Но ако се върнем към твоя пример - да, с промяната на обстоятелствата градът се променя, говорът също. Случило се е преди, случва се и сега. Кой знае как местните шопи са реагирали на произношението на габровския ти дядо. Simple Smile

# 574
това е един пример ( без зналог у нас ) как хората се обединяват , за да защитят своите събратя , което в София няма как да се случи , нали така ?
защото и по времето на Априлското въстание не се е случило нищо тук ...

столицата ни е в най-селският регион на страната , за съжаление , но ние все късата клечка ще изтеглим ...
столицата първо прецаква здраво провинцията , заради тъпоглавия шопски манталитет , а после казва - ''не идвайте тук , че ни пречите .. "

# 575
  Това е доста неуместен пример, тъй като в един относително голям град, липсват първопрчините това да се случи. Точно в София се случиха и се случват много протести, така че наистина не разбирам какво имаш предвид.
  С какво точно столицата прецаква провинцията?

# 576
  • София
Провинцията е територията извън големите градове, не извън столицата. Повечето дори не сте никакви провинциалисти! Laughing
Ако превъзмогнете проблемите си със столицата, ще живеете по-леко и щастливо. Sunglasses

# 577
  Това е доста неуместен пример, тъй като в един относително голям град, липсват първопрчините това да се случи.

в Катуница отидоха хората от Пловдив , който е вторият или третият по големина град ...

# 578
Ако превъзмогнете проблемите си със столицата, ще живеете по-леко и щастливо. Sunglasses

о , ние си живеем леко , но на Трещерица й пречат софийските ударения ,
все пак виж кой е пуснал темата ; )

# 579
Аз отдавна си мечтая София да не бъде столица, а просто най-големият град в България. Да изберат някой по-красив град за столица, аз изобщо не държа да живея в столица. Мисля, че София е единствената EU столица, в която можеш да видиш каручки с мулета, които не са атракция, а реалност от живота на хората (особено по кварталите).

# 580
 Това е доста неуместен пример, тъй като в един относително голям град, липсват първопрчините това да се случи.

Разбира се.
В по-малките населени места, има по една такава фамилия или местен бей, които колят и бесят наред.Подобен пример са Галеви в Дупница, Беев във Велинград и т.н.

Както сама споменаваш, ana_karenina, в "Катуница", отидоха хора, които не са местни.
По време на протестите, там има около 3-4 000 души, като поне половината, са футболни фенове, да, основно от агитките на "Ботев" и "Локомотив", но има и от някои софийски отбори, също рокери и т.н.

Относно: "и защо няма нито един от известните ни българи , написали историята на България , който е роден в София...", приемам го като опит за шега, макар и неуместна.

Ето само някои от стотиците, родени в София:
цар Иван Владислав, Св. мъченик Георги Стари Софийский Българский, Св. мъченик Георги Най-нови Софийски, Свети Пимен Зограф, Йорданка Филаретова, Никола Крушкин, Георги Абаджията, Асен Йорданов и т.н., и т.н.
Не споменавам поети, художници, политици, защото няма да стигне цяла страница.
Всички тези хора, родени и живели в различни векове, са част от тези, писали историята на България. Simple Smile

Последна редакция: сб, 08 юни 2013, 18:16 от Magnificent

# 581
  • при късмета
столицата ни е в най-селският регион на страната , за съжаление , но ние все късата клечка ще изтеглим ...
столицата първо прецаква здраво провинцията , заради тъпоглавия шопски манталитет , а после казва - ''не идвайте тук , че ни пречите .. "
Столицата с какво прецаква провинцията?
С това ти отношение ме връщаш към детството ми, когато много ми правеше впечатление, как като отидем на лагер или екскурзия, отношенито към софиянци беше меко казано презрително.
Първо провинциалистите много, ама много мразеха софиянци, после се чудят защо към тях има такова отношение.Ами каквото повикало .....
Колко е бил прав бай Тошо да наложи жителство  Confused
И защо изобщо темата се обръща в такава посока  newsm78

# 582
  ana_karenina, Катуница е на 20 км от Пловдив. Все едно аз да започна да припадам, че жителите на Дуранкулак не са стъпили на февруарските протести в София.
  И наистина провинциални могат да бъдат не ударенията, не думичките, буквичките и завъртулките, а мислите. Само те.

# 583
забелязала съм как софиянци много обичат да ходят в провинцията, особено , ако някой ги покани за негова сметка ...

# 584
  Защо не пуснеш една тема против софиянците, за да не разваляш повече тази? Беше доста интересна преди да се включиш.

Общи условия

Активация на акаунт