Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 2

  • 147 608
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
  • Бургас
  • Мнения: 255
Murka,благодаря ти   bouquet ,направих 1 доза със сурово мляко и имам една заредена пак със сурово и сега се чудя да го хвърля ли или да рискувам и да пробвам  newsm78

# 106
  • София
  • Мнения: 24 634
Ако кефира е добър, защо ще го изхвърляш?
Купувам мляко от супермаркет. Понякога е в плик, друг път в кутия и винаги е различен процент масленост. Отначало варях млякото, но на няколко пъти се пресече и оттогава не го варя, държа го в хладилника и сипвам в съда с гъбата. И винаги кефира е бил много хубав! Simple Smile

# 107
  • Мнения: 341
Млякото винаги се вари,особено когато е домашно,защото има риск от зарази.

# 108
  • София
  • Мнения: 24 634
За домашното съм съгласна. Но за това от магазина - трябва ли да се вари след като пише, че е готово за консумация?

# 109
  • Мнения: 341
Млякото от магазина е готово за консумация и не се вари,но то не е мляко,а по-скоро е химия .

# 110
  • София
  • Мнения: 24 634
Няма от къде да купувам домашно мляко.

# 111
  • Мнения: 341
Освен в провинцията се намира и по пазарите домашно мляко.Аз си взимам по-голямо количество в бутилки от безалкохолно и ги замразявам във фризер или камерата на хладилника и така си имам по всяко време.Кефира е полезен и за външна употреба.Аз го пих 1 год. без прекъсване на гладно и то сутрин и съм доволна,че изобщо не се разболях,пък и бях пълна със сила.Сега съм почивка,защото ме мързи сутрин да ставам рано и да го пия преди работа.

# 112
  • Пловдив
  • Мнения: 1 158
а аз имам доста злопоучен опит с домашното мляко на няколко пъти купувам го, варя го ,слагам го в хладилника и след ден вече се развалило.
Затова купувам от на лидъл млякото в кутии 3.2% има безумно дълъг срок на годност и вероятно има и химия , но става чуден кефир

Да питам моята гъба нещо се е разлигавила / един ден я държах във вода че нямах време да я 'оправям', може ли от това да е  newsm78
и как да и махна лигавото , последния път хубаво я плакнах с вода  newsm78 ама нещо май не е било достатъчно

# 113
  • Мнения: 341
Точно лигавото е полезно.Докато се гледа гъбата във вода тя е по- прозрачна,като стъклена,но като и се сипе мляко пак си става ,като извара.
За да не ти се разваля млякото трябва да се вари в съд само за мляко и да се съхранява в стъклен или емайлиран съд на горния ред в хладилника.
Гъбата я плакна за по-лесно в пластмасова цедка или в ръката и само със студена вода.

# 114
  • Бургас
  • Мнения: 255
за купешкото мляко знам,че не се вари,защото то си е готово за консумация,питах за домашното и благодаря за отговорите,ще взема да ползвам кефира от сурово мляко за маска за лице и коса,щом стават и за външна употреба
а дали кефира от сурово мляко ми е станал и идея нямам,аз имам кефирна гъба от 2-3 дни,не съм правила до сега,нямам представа нито за вкус,нито за това как трябва да изглежда

# 115
  • София
  • Мнения: 24 634
akva7, след като размразиш млякото от фризера, за колко дни е годно и може да се консумира?
Като си пила 1 г. без прекъсване кефира, гъбата беше ли в добро състояние? Защото пише, че трябва да й се дава почивка във вода. Иначе ставала кафява и умирала.

Прясното мляко винаги варя в специална тенджера за мляко, с двойно дъно и сипвам вода. И пак ми се пресича. Мисля, че е от топлото време.
Аз сега почивам до 14-ти и държа гъбата във вода. Сменям водата на 2-3 дни. Гъбата е доста лигава, измивам я хубаво със студена вода.

# 116
  • Мнения: 341
След като се размрази млякото от фризера го сварявам в млековарка и после изстудявам и тогава го прибирам в хладилник. Домашното мляко преди варене го прецеждам през сгъната на 4 марля,защото не винаги е прецедено от стопанина на кравата,а вътре си има остатъци от вимето или косми и др.подобни боклуци. На мен ми се запазва млякото до 1 седмица в хладилника,но съм чела че за удължаване на трайността се слага по 1ч.л.захар на 1л.мляко.
Гъбата ми не почернява. Сменям водата,когато се сетя,защото в момента съм почивка от мързел и затова тя не се размножава.Почна ли да я захранвам с мляко тя нараства и тогава може да се дели и раздава.Гъбата ти се лигави от водата,както морските обитатели.Ако се притесняваш за това,можеш пак да си я храниш с мляко,нищо че няма да пиеш кефира.

# 117
  • София
  • Мнения: 24 634
akva7, благодаря за отговора! Но ти май съвсем ме отказа да купувам домашно мляко с тези косми, остатъци........  Sad bouquet

# 118
  • Мнения: X
.................... съвсем ме отказа да купувам домашно мляко с тези косми, остатъци........  Sad[/color] bouquet
Повечето производители си прецеждат млякото.
Но дори и така, пак е по-добре от онова в магазина, дето го хомогенизират, пастьоризират и "обогатяват" с какво ли не...

# 119
  • Мнения: 0
От къде да си намеря гъбката? Тази същата ли е? http://bilki.bg/product/2559/zakvaska-za-kefir-tibetska-gaba-10-br-h-1gr.html

Общи условия

Активация на акаунт