Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 2

• 148 128
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
  • София
На моята й отне повече време, сигурно близо месец ли мина. newsm78 Сега я разделих, че дадох на майка.

# 271
  • София
Та, моят извод, за гъстотата на кефира е, че зависи и от големината на гъбата, и от маслеността на млякото. Peace

Бих допълнила: и от стадия на развитие на гъбата.

# 272
И  с това съм съгласна.
Донесоха ми биволско мляко -сега го варя.Утре ще пробвам с него.
 Вече смятам да отделя малко от гъбата -да я поставя във вода или мляко?Смятам да я подаря на мои близки.

# 273
  • София
Предполагам във вода трябва, а те като я вземат да си я развъждат да си я сложат в мляко.

# 274
Предполагам във вода трябва, а те като я вземат да си я развъждат да си я сложат в мляко.
Да  я оставя ли да почива или направо да я сложат в мляко.

# 275
  • София
Koгато на мен са ми давали гъба, винаги е било в мляко.

# 276
  • TX
аз като съм пращала гъба, съм я пращала добре измита и във вода, за да не се вкисне млякото докато пътува и с препоръка  после да се измие и в мляко, но ако ще даваш на момента дай си я с млякото

# 277
Резултата с биволско мляко е -получи се кефир с гъстота на подквасено мляко - като обърнах буркана не - не пада.Но кефира ми сладни. То  самото мляко ми сладнеше нещо,стори ми се странно.

Последна редакция: нд, 10 ное 2013, 12:15 от Анонимен

# 278
Да благодаря на Krasi *** .Гъбката ми прави чудесен кефир Simple Smile

# 279
Здравейте, дами! Може ли да ми изпратите от лечебната гъбка до гр.Ловеч? Оставям еmail, за да се уточним- tali_80@abv.bg. Много ще съм Благодарна!
Поздрави Наталия Hug

# 280
  • Пловдив
Здравейте.
Аз пиех преди време гъбата, но само си я съхранявам. Мисля пак да започна да я пия.
Гъбата се съхранява само в мляко:
1 вариант: в повече мляко за 10 дена в хладилник. Ако искате повече дни, сменяйте млякото на около 10дни. Но не пийте от заквасеното с гъбата през тези 10 дни!
2 вариант: изсушава се и се поръсва обилно със сухо мляко. Така може да се съхранява до 1г. в хладилник.
3 вариант: замразена, но не съм го пробвала.

# 281
  • София

3 вариант: замразена, но не съм го пробвала.

newsm78 newsm78Дали ще бъде годна след като се активира отново за консумация?  newsm78 newsm78
Когато се прави почивка от 10 дни между приемите, гъбата може да се държи във вода, в хладилника, на леко отворен капак.

# 282
  • Пловдив
Да, годна е след замразяване, но трябва да се спазят изискванията. Някъде бях чела как точно да се подготви за замразяване, но не се сещам. И мисля, че беше възможно да се съхрани до 6мес. така.

Не съм чела, не съм виждала и не мога да си обясня научно как гъбата би оцеляла във вода. Тя се храни с мляко и може би има някакви запаси, с които може да изкара до ден-два. Но не вярвам да може дълго време да се съхрани така. Но никога не е късно да науча нещо ново Simple Smile

# 283
  • София
В Интернет има доста блогове и различни материали за кефирената гъба. И там пише, че за 10 дни може да се държи във вода, в хладилник при леко отворен капак. Водата се сменя на 2-3 дни.

# 284
Аз чела недочела й сменям млякото всеки ден в хладилника и млякото от вчера го сложих в дена чаша и  е станало като кисело или квас ,не точно. Ако я държа няколко дни в мляко няма ли да се разболее.
 Днес я сложих в двойно повече мляко в хладилника с прихлупен капак,утре ще проверя млякото.
 Много противоречиви са тези източници,все различни неща пише.
 За това мисля ,че е форума да се поделя личен опит.И твърде нелюбезно ми се вижда като поискаш помощ и хоп да ти дадат линк.Аз бих споделила опит ,ако имах такъв.
 Засега съм на проба грешка,засега фал нямам ,времето ще покаже.

Общи условия

Активация на акаунт