Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 2

  • 148 116
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: X
Ние го вземаме редовно от 2г вече,пролетта даже веднъж просто беше с отвратителен вкус. Като го купя веднага го сипвам в стъклен буркан и преди това го пробвам.Та досвидя ми да го изхвърля и го оставих и да другият ден имаше нещо кафяво жълто в него беше се утаило,ако сте виждали мляко домашно доено,когато се дои на ръка и козата /овцата е успяла да уринира вътре/Извинявам се извън темата е./Чак тази есен взех за проба -намирисваше си на коза.Днешното е страхотно./На село сме имали почти от всички видове млекодайни животни без биволи/
 Моята гъба почива в хладилник но стана почти месец.Нужно ли е да я активизирам или може да постои още/засега нямам нужда от кефир/
 На колко дни да се сменя млякото -моята за два три дни и прави кефир гъст като кисело мляко.
  Когато е в така наречен застой удвоява ли размера си.Моята -да зърната станаха по-големи и изглежда по-добре отколкото като беше активирана.
 Веднъж изтървах малко парченце в мивката -алпака е ,нищо не й стана.Също и съм я докосвала веднъж без да искам с ръка,фал нямаше. По принцип спазвам всичко,но понякога се случват и фалове.Засега се жива и здрава.

# 316
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 24 033
С ръка я пипам гъбата най-редовно. Расте прекрасно и прави хубав кефир.
Веднъж и с метална лъжица я разбърках, жива и здрава си е Laughing

# 317
  • Sofia
  • Мнения: 1 593
Нашата умря. След една нощ във вода до мивката. Не се събуди, въпреки че я слагахме в мляко. Получаваше се вкиснато мляко със суроватка.
Някои може ли да ни даде нова?Става въпрос за София.

# 318
  • Мнения: 1 384
и аз си търся гъба ,от Сливен съм ако може някой да ми даде  Praynig

# 319
  • София
  • Мнения: 24 737
yulmana, aз оставям гъбата да почива само във вода,с отворен капак, в хладилник за 10-на дни. Никога досега гъбата не ми е почивала в мляко. Когато почива гъбата вув вода не нараства, а когато се държи в мляко в хладилника, нараства много бавно и както ти си забелязала, прави кефир, но по-дълъг период й е необходим.
Най-редовно пипам гъбата с ръка - нищо й няма! Simple Smile Преди да прецедя, леко разбърквам с дървена лъжица. Преди я миех всеки ден, сега вече 2-3 пъти в седмицата я изплаквам много хубаво със студена вода.

# 320
  • Мнения: X
Мия я с преварена вода,нашата е супер варовита.
 По-голям период на покой може ли да й навреди.Ще пробвам да постои във вода/само да не я убия/.

# 321
  • София
  • Мнения: 24 737
Не знам.  newsm78 Сложи я за 10 дни във вода, след това в мляко, като го сменяш на 3-4 дни, но в хладилник да стои и мисля, че ще се запази!

# 322
  • Мнения: X
Днес я сложих във вода ,дано не я убия.Инак за три дена беше направила гъст кефир /в хладилника си стои/ и то даже резлив.Та според мен независимо от ниската температура не може да се каже,че гъбата е в покой.Някой някъде чел ли е информация за кефира и кефирните гъби написано от специалист изучавал ги.Информацията е доста объркваща и противоречива в нета.Има доста неща написани като наизуст.
 

# 323
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 24 033
Най-просто и лесно е да се прочете на руски, ако разбираш езика Simple Smile
Там (Русия, някои от бившите републики) кефирът си е национално питие, като айряна тук. Всеки го прави, пие, ползва.
Например така научих, че кефир може да заквасва прясно мляко на кефир и без гъба (до няколко пъти).

Ето още:

http://prokefir.ru/o-kefire/domashnii-kefir

http://menunedeli.ru/2012/05/kak-sdelat-kefir-v-domashnix-uslovi … ax-recept-s-foto/

http://v-domashnih-usloviyax.ru/kak-prigotovit-kefir-v-domashnix-usloviyax/

http://kroha.od.ua/domashniy-kefir/

Повече за самия кефир, историята и свойствата му: http://nmedik.org/kefir/svoistva-prig/istoriya-kefira.html

Ще забележиш, че няма чак такива строги изисквания като съдът на съхранение, да не се пипа с ръце, да се мие само с преварена вода и т.н., доста по-облекчено е правенето Simple Smile
Пише още, че във вода стои до няколко дена, но не редовно, защото гладува гъбата.

# 324
  • София
  • Мнения: 24 737
Моята гъба я измивам хубаво с чешмяна вода. Не ползвам преварена вода. Редовно я пипам с ръка, нищо й няма.

# 325
  • Мнения: X
Днес е във вода ,ще й  сложа мляко след два дена -дано не й стане нещо

# 326
  • Мнения: 401
Момичета четох доста по темата и си търся такава гъба (за София) ако някой има желание да ми подариии Simple Smile ще съм много благодарна

# 327
  • София
  • Мнения: 6 771
Ani Ka, benite, моята порастна и въпреки че съм обещала на приятелка мисля, че мога да ви отделя по малко за развъждане (непълна чаена лъжичка, прибл.). Но нямам възможност за срещи из София (предвид лентичките в подписа ми  Grinning), та ако ви е удобно да дойдете до Х. Димитър ми пишете на лични. Wink

# 328
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 24 033
ПЛОВДИВ: имам за даване три цели дози кефирна гъба Simple Smile
Може да бъде взета от центъра след уговорка. По-скоро, по-добре, че се окефирихме отвсякъде.

# 329
  • Мнения: X
Един въпрос -как изглежда гъбата когато умре ? И колко години -месеци живее или не умира ,което ми е странно. Моята си изглежда добре ,още е в хладилник.Но по кои признаци мога да разбера ,ако й има нещо.

Общи условия

Активация на акаунт