Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 2

• 147 639
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Благодаря за отговора, никид, наистина е обнадеждаващ! Ами на мен ми дадоха нещо от порядъка на половин шепа и сега разбирам: явно трябва малко да поекспериментирам и на принципа проба-грешка, да стигна до желания резултат. Иначе, доколкото разбирам, гъбата/зърната трябва да нарастне и разбира се, че няма да имам нищо против да споделя с всеки, който желае. А, и още един въпрос: ако използвам мляко, което не е закупено от магазин, трябва ли да го кипна преди това или не?
Преди време научих, и от тогава го практикувам и аз. Гъбата не се мие всеки ден. Може би на 2-3 месеца, за леко тонизиране, без да се прекалява с миенето. Бурканите /този за подквасването и другия за хладилника/ - също. Преди не много време опитах да опиша по-подробно подквасването и съхранението. Не претендирам нито за безгрешност, нито за 100% изчерпателност. Но го правя от доста години, след различни опити с гъбата и не малко ровене и търсене по въпроса. Преди време научих, че по кавказките високопланински села слагат малка шепичка гъба в бурето, в което събират млякото от козите всеки ден и не я вадят от там, а пият кефир с голямата 'чаша' на корем. Тогава реших да опитам без да плакна гъбата, но и с един ден престояване в хладилника. Полученото си е ..... елексир. Моя възрастна близка /75/ за няколко месеца, редовно, с много малки количества нормализира кръвното, холестерола и триглицеридите и захарта.Този елексир е едно от най-благите лекарства и терапии за стомашно-чревния тракт. А то там и всичко пряко свързано с него, като например задстомашната жлеза, респ диабета. Пийте редовно, главно при нужда, в умерени количества, 100 до 300 мл на ден, според състоянието, вкл. възрастта

# 586
yulmana, тези гъби са много устойчиви. Изненадана ъм, че така се е получило при твоите. Sad newsm78
  Миналата зима почина татко и заминах по моя край , наложи ми се да остана почти 4 месеца там . После като се прибрах не се сетих за нея и тя е стояла във вода затикана в хладилника . Пробвах да я съживя с мляко ,но не се получи.

# 587
  • София
Нашите гъби ги държах доста дълго във вода, в хладилника. Може би около 4 м. Мислех, че са за изхвърляне, ама НЕ! Измих ги хубаво и отново започнах да слагам мляко.4-5 зареждания, изхвърлях млякото, не сме го консумирали. На 3-то зареждане вече започнаха да правят хубав кефир.
Трябвало е да се опиташ да ги запазиш. Гъбата издържа на много неща и трудно се разваля.

# 588
Пазя ги и ще пробвам пак с мляко ,но нямат жив вид - прозрачен.

# 589
  • София
Нашите гъби ги държах доста дълго във вода, в хладилника. Може би около 4 м. Мислех, че са за изхвърляне, ама НЕ! Измих ги хубаво и отново започнах да слагам мляко.4-5 зареждания, изхвърлях млякото, не сме го консумирали. На 3-то зареждане вече започнаха да правят хубав кефир.
Трябвало е да се опиташ да ги запазиш. Гъбата издържа на много неща и трудно се разваля.

Преди време описах съхранението /поне при мен как протича/. Държал съм гъбата във вода, в хладилника 11 месеца. Не мръдна. После се наложи да подквасвам с нея. После пак я оставих в хладилника. Ползвам дестилирана вода, като за по-добре, че с тая помия, която тече от чешмата, в София ..... Жалкото е че самата вода е страхотна, но ВиК мрежата е в брутално лошо състояние. Кефирът прави чудеса при ред здравословни проблеми. Редовно, в не големи дози /100 до 200 грама, главно според теглото и възрастта/ и достатъчно продължително /няколко месеца поне/. На много места прочетох, че след първия месец се прави почивка и само на едно място истината - че само при нужда се прави такава почивка. А нуждата да се разбира - ако има по-бурна реакция на организма, като очистителни действия /повръщане, разстройство, псевдо настинки, поява на 'младежки' пъпки и т.н./.
Успех на търсещите!

# 590
  • София
Кефир пих година и половина и съм много доволна. Направих няколко месеца почивка и сега отново го почвам.

# 591
Здравейте пиех преди време, но ми се загуби.  Моля ако няой има в повече от София,ще съм блблагодарна.

# 592
Здравейте,моля кажете ако някой знае,кефир може ли да се пие от хора с непоносимост към лактоза,и дали може да се прави с ядково мляко,някъде чух за кокосов кефир Rolling Eyes newsm78

# 593
  • София
Здравейте,моля кажете ако някой знае,кефир може ли да се пие от хора с непоносимост към лактоза,и дали може да се прави с ядково мляко,някъде чух за кокосов кефир Rolling Eyes newsm78

Не мога да отговоря на въпроса ти, но моля те, разкажи повече за кокосовия кефир.

# 594
  • София
Здравейте пиех преди време, но ми се загуби.  Моля ако няой има в повече от София,ще съм блблагодарна.
Аз мога да дам, ако Хаджи Димитър не ви е далеч.

# 595
Здравейте. Имам за даване от гъбата, че порасна ужасно много. Живея в Св. Троица

# 596
  • София
Подсетихте ме, да събудя моята гъбка и да започна да я пия. Когато порасне, с удоволствие бих споделила  Peace

# 597
Още чакам някой от Разград  да сподели дали има за подаряване .
 Момичето от което я взех й загубих телефона .

# 598
  • София
Подсетихте ме, да събудя моята гъбка и да започна да я пия. Когато порасне, с удоволствие бих споделила  Peace

От колко време "спи" твоята гъбка? Simple Smile

# 599
  • София
Честно казано доста. Не съм сигурна, но е ... по-малко от  Crazy година.
Държа я в хладилник - на вратата, в стъклен буркан с пробити дупки на капака. Само във вода, която сменям чат-пат. Изглежда доста свежо и силно се надявам да успея да я "събудя"
Иначе съм чела, че може и да се изсуши и после пак да се "събуди", но нямам опит.

Общи условия

Активация на акаунт