Време е за любимите занимания - дойде лятото в Испания

• 91 187
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
Че то по тази логика аз като не работя и ММ работи,тогава как ще ходим с бебето напред назад - например на пазар или на лекар или на ясла/градина...и т.н. Не твърдя че е така 100% - то закони и закончета колкото си искаш,ама е абсурдно.
Поразрових се в нета - нищо подобно не открих,с изключение на една абсурдна "пропуеста" на трафикото да се возят децата до 4-годишна възраст обратно на посоката на движение!!! #2gunfire Добре че още не са го приели!  newsm11Зачудиха се какви глупости да измислят! smile3512

# 76
Добре де, ама в какви столчета трябва да ги слагаме тогава тези деца?
А дали трябва да има човек отзад при бебето или не - се съмнявам че и полицаите знаят, но при положение че непрекъснато си търсят поводи за глоби по добре презастраховката отколкото пари на вятъра.

# 77
Съгласна съм с вас и аз се бях поразровила, но в крайна сметка нищо не намерих по този въпрос...
Пък и се зачудих примерно майка с близнаци 2-ма или 3-ма какво ще прави в случая...  Crazy

# 78
  • Ispania
Маймунке, не се затормозявай с глупости Wink, няма подобен закон.
Ако полицай е видял 4е има двама вьзрастни в колата, може да е казал 4е е препорь4ително, но не е задьлжително сьс сигурност.
Както казва skorpi_iv , ако е сам 4овек с бебето, зна4и не може да използва кола Confused при такова положение.

# 79
  и другият е за 1 ден в Мадрид какво бихте препоръ4али да се види ..аз си мислех само за  музея Прадо ..
Ако вече не е късно-Музеят на восъчните фигури.Туристическите автобуси тръгват от музея Прадо,маршрутът им включва забележителностите на Мадрид,можеш да слизаш и да се качваш от всяка спирка,билетът е валиден за целия ден.

# 80
  • ES
Момичета, скоро някой да си е ходил и да правил пълномощно на детето за излизане от България. Миналата година като си ходихме, имах пълномощно, но показах сертификатът за европейски гражданин и не ми искаха пълномощно, но сега не ми се прави ново, макар, да казват, че уж било безсрочно.
Та някои пътувал ли е само със сертификатът или всички за презастраховане си правите пълномощни?

# 81
  • някъде под слънцето...
Моето е от миналата година, за пътуване на непридружавано дете.Дъ6теря ми е с двойно гражданство и миналата година исках да мина метър  показвайки само испанския паспорт..Обадих се да попитам в грани4на полиция  Бг(за6тото за испанците исдаването на паспорт на дете е равностойно на пълномо6тно от родителите, макар, 4е за издаването на испански паспорт, е задължително присъствието Само на единия родител)и оттам ми казаха,  4е 6том детето има и бг гражданство в Бг трябва да се легитимира с него, ако не го направи, при проверка в компютъра  по трите имена и дата на раждане, могат да установят дали има ЕГН, и в такъв слу4ай пълномо6тното е задължително.
Миналата година,  го направихме в посолството  сутринта стана бързо, за6тото за пълномо6тни не  е необходим 4ас(или поне не бе6е).
Успех  bouquet

# 82
  • La casa de Mickey Mouse
ако детето няма да пътува само не е нужно пълномощно, достатъчен е сертификатът за европейски гражданин това поне казва закона
трябва да се легитимира с бг паспорта, но показвайки сертификата отпада нуждата от пълномощно

ето и закона

ИНСТРУКЦИЯ № IЗ-1405 ОТ 24 ЮЛИ 2009 Г. ЗА РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ГРАНИЧНИЯ ПАСПОРТНО-ВИЗОВ КОНТРОЛ НА ГРАНИЧНИТЕ КОНТРОЛНО-ПРОПУСКАТЕЛНИ ПУНКТОВЕ Издадена от Министерството на вътрешните работи Обн. ДВ. бр.64 от 11 Август 2009г,

Чл. 15. (1) При ГПВК на малолетни и непълнолетни български граждани, които пътуват непридружавани от родителите, от придружителя или от самото лице се изисква писмено съгласие за пътуване от отсъстващия родител/родители, настойник или попечител.

(2) В документа по ал. 1 изрично трябва да е отразено съгласието на отсъстващия родител/родители, настойник или попечител малолетното или непълнолетно лице да пътува в чужбина. Подписът в документа трябва да бъде заверен от компетентен орган по Закона за нотариусите и нотариалната дейност или с апостил.

(3) При пътуване на организирани групи ръководителят на групата може по изключение да подпише декларация на ГКПП, с която се задължава да върне в Република България малолетното/непълнолетното лице след приключване на мероприятието.

(4) Не се изискват декларации по ал. 1, когато отсъстващият родител е лишен от родителски права по съдебен ред или съдебен орган е разрешил пътуването, което се удостоверява с надлежен съдебен акт.

(5) Не се изискват декларации по ал. 1 от отсъстващ родител, който не е вписан в удостоверението за раждане или е починал.

(6) На копия от документите по ал. 1 и 3 граничният полицай, извършващ ГПВК, полага граничен отпечатък. Същите се съхраняват на ГКПП за срок една година от датата на пътуване.

(7) При наличие на съмнение за действителността на представения документ се извършва допълнителна проверка.

Чл. 16. Разпоредбите на чл. 15 не се прилагат по отношение на малолетни и непълнолетни български граждани, които живеят дългосрочно извън Република България и това е отразено в техните български документи за самоличност или притежават официален документ от съответната държава.

# 83
  • някъде под слънцето...
Ако детето е само бг гражданин вероятно пълномо6тното отпада, но при  издаване на испански паспорт , НИЕ,  се връ6та в полицията(тъй като паспорта и ДНИ се дават на момента), съответно няма как да покаже6 не6то, което няма6.

# 84
  • ES
Да, знам я тази инструкция, миналата година на нея се оповавахме. Питам дали не знаете за някаква промяна? Къде мога да потърся дали е все още валидна тази инструкция?

# 85
Здравейте , аз отскоро съм в Барселона .Искам да попитам като имам дете на 4 години ,нямам брак имам ли право на някакви детски или помощи ,имам НИЕ ,имам адресна регистрация,но не работя и никога тук не съм работила . И има ли мами от Барселона ?

# 86
  • Murcia, Spain/Ruse
До колкото знам нямаш право при положение че нямаш и ден трудов стаж...

# 87
  • ES
Има едно 25 евро дето дават социалните, представят се документи всяко тримесечие, те не са обвързани с трудов стаж, ако не са ги махнали де.

# 88
Здравейте мами в Испания!

С майка ми искаме да направим през началото на септември едно пътуване до Барселона, за три-четири дни и след товада отидем за три-четири дни в LLoret de Mar. Идеята е да разгледаме малко Барселона и после да поплажуваме на морето директно. Ние сме в Германия, намерих самолетни билети на добра цена и смятам по интернет да търся хотел и за двете места.
Някоя идея за най-приятно прекарване?
Ако близо до Барселона има по-добро място от LLoret de Mar, мога да се насоча натам. Изобщо , имате ли някоя интересна идея?

Предварително ви благодаря за вниманието и отделеното време !

# 89
Моя син като дойде ,социалния каза че щом е под 18 г има право на детските помощи.Някъде към 23 евро на месец.Изплащат ги края на януари и края на юли.Два пъти годишно по около 140 евро.Ще ти ги дадът като представиш документите които са необходими.Подават се веднъж,трябва и банкова сметка да имаш.Не е като в Бг всяка година да правиш документи за детски.Аз се водя вдовица и неработя ,така че и ти щом си сама няма да има проблем.Ако таткото на детенцето е с тебе и работи и е признал детето ще искат неговия доход.Трябва да е до 11 700 годишно,не повече.Такъв е случая с малкия ми син.Той е на 2,8 г нямаме брак с таткото но е признал детето.Дохода му беше 18 000 и нямаше право на детски .Сега обаче е на паро и аз неработя и дохода ни е нисък и ще подам и за малкия син.Документи се подават на всеки 3 месеца.Значи до края на септември можеш да подадеш,и ти изплащат помоща за октомври,ноември и декември след 20 януари.

Общи условия

Активация на акаунт