Лято, може би - Франция 35

• 35 417
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
Мария, за ските:  ако децата са начинаещи,  няма да имат нужда от форфе, в курсовете се учат с една подвижна лента, после си имат разни влекчета.  Може да се ходи на курс целия ден или по половин ден - сутрин или следобед. По-полезно е да се запише човек за цялата седмица (от събота до петъка - излиза по-евтино, отколкото ако се записва ден по ден)  А къде смятате да ходите? Май няма да слезете достатъчно близо до нас

Мистичная, макар да не съм особен фен на Бегбеде, оценявам поетичните му отклонения в носталгия по доброто старо време. Естествено че хода на техническия прогрес не може да се спре, и той явно просто се опитва да провокира както винаги, което си е нещо, още повече, че успява.
Иначе разните таблети, четци и подобни аз ги виждам както телевизора,  хладилника, колата и други уреди - помощно средство, което ти улеснява живота, ако го използуваш като такова без да ставаш прекалено зависим от него. А истинските ценности винаги се връщат, рано или късно

Виж, за преводите ми е болен въпрос. Сега четем с децата едно уж доста старо издание на Барон Мюнхаузен на български - толкова ужасен превод, така нескопосно свързани изречения, че се налага да преразказвам и обяснявам и се губи целия чар. Жалко, че не я намерих на френски в библиотеката (Роце, ако имаш следите на някой електронен вариант, свирни Grinning)

# 706
Чумби, благодаря за ценните съвети! Всъщност нямам идея къде да отидем Grinning, нито дали ще имаме нужния бюджет, нито дали мъжът ми ще иска... И аз като Роца никак не обичам снега, заради децата!

# 707
Привет и от нас днес  Heart Eyes

Определено живеем в е-свят. Търсенето определя предлагането -  е-джажите са на" дневен ред" . И за някой определено са необходимост. Не съм съгласна че се губят вековни ценности. Има толкова книжарници, които са пълни с хора, които купуват книги.
Съгласна съм с Мария К. че е-нещата са помощни средства. Ако се нуждаеш - купуваш, ако не не купуваш.

Определено чакам снега с нетърпение. Живяхме в Малта 5год. и там сняг няма. И сега тръпна да видя снежинки през прозореца  Flutter

# 708
  • пак на Рив Гош
няма нужда да се подчертава, че е-медия публикува въпросния текст, нелепо и първосигнално е  
Беше само опит за хумор  Wink. Просто иронията на ситуацията беше твърде добра, за да я пропусна  Mr. Green.

Мистик, тъй като постът явно подканяше към дискусия, аз подходих първосигнално-научно: прочетох текста, анализирах го и посочих точките, с които не съм съгласна и защо  Peace. Ако подхождаме санитментално, да, всеки има право да бъде носталгичен колкото си иска, че дори и повече  Peace.  Надявам се, обаче, че никой не е очаквал да смотолевя едно гузно „ами, какво да се прави, виновата, ама живеем в такива времена” и да ида да се срамувам в ъгъла.
Исках да обясня поне част от причините, поради които отказвам да бъда причислена към група хора, за които се твърди, че са загубили всякаква душевност и усет за истинското в живота и върху които тегне обвинение в убийство. Цитирах броя книги, както и сумите, похарчени за тях не защото съм с претенции за някаква силна интелектуалност (чета основно научна фантастика, все пак!  Laughing), а за да подкрепя твърдението си, че човек може да чете и да се наслаждава на четенето и без да е седнал в дълбоко кресло до камина и да държи в ръцете си хартиена книга (на креслото вкъщи не обичам да чета, защото не мога да си опъна краката като хората, пък и камина нямаме  Grinning). Както и да чете и в двата формата, без това да го прави задължително бездушен робот, погълнат от екрана.
А ако ще се обръщаме назад към вековните ценности, жестоко потъпкани от електронните издания, то може би и монасите преди 600 години така са се възмущавали от печатната преса на Гутенберг  Wink. Как така ще ми свежда уникалните четвъртфолиови страници пергамент, изписани и изрисувани на ръка до някаква си ширпотреба в голям хартиен тираж! Затова и не съм много съгласна с твърдението, че електронните книги убиват книгоиздаването (не говоря за печатането, да уточним). Мисълта ми е, че книгите дори и в електронен формат имат редактор, коректор, издател и (дори!) корици. Една нормална електронна книга не е по-пълна с правописни/печатни грешки от хартиеното си издание, стига редакторът да си е свършил работата. Произведенията с печатните грешки (като „По следите на изгубеното време” (май  newsm78) споменато от Бегбеде) са сканираните хартиени издания, където ОСР-ът е имал моменти на слабост.
И, последно, пиша всичко това не за да се заяждам, не за да се оправдавам или, не дай си боже, да агитирам. Просто искам да разсея доста заблуди, изпитани лично, както и част от стереотипите  Peace. Защото четенето в електронен формат не значи непременно, че човек чете плява. Все се питам, ако някой от "традиционалистите" ме види в автобуса, зазверена в екрана на Киндъла ми, върху който дефилира „Портретът на Дориан Грей”, а момичето до мен чете „Петдесетте нюанса на Грей” в хартиена форма, за кого ли ще е ироничното повдигане на вежди? (преувеличенията са нарочни, както и заигравката със заглавията Wink)

Извинявам се отново за дългото писане, обещавам, че вече спирам с темата. Но поне ще стигнем по-бързо до 50та страница  Grinning.

Франсез, май има нещо вярно, че човек обича сезона, през който се е родил. Аз съм родена в късната пролет (края на май) и това е любимият ми сезон. Не обичам зимата. От нея харесвам само Коледа... и сладките покрай нея  Mr. Green.

Фейт, разкажи повече за Малта, ако ти се пише. Много ще ми е интересно да науча повече за тази страна.

Последна редакция: сб, 05 окт 2013, 00:09 от Роца

# 709
Роца, тъкмо щях да пиша  нещо и ти ме изпревари LaughingТа прочетох твоя пост. Искам само да предупредя, че на този линк за чумби излизат само по*рно снимки Joy.
Иначе аз ве още не съм минала на електронни четци, въпрос на намалено темпо на четене в последните години. Не изпитвам нужда, защото на година чета 5 книги, основно през ваканцията Embarassed

Чак сега разбрах защо толкова обичам месец юни Laughing

Исках аз да се "оправдая", за интереса на дискусиите за миялни и перални машини. Смятам, че форума е като melting pot, има за всеки по нещо, и различно според нуждите на момента. За мен е ценно печелене на време да попитам съвет във форума за някой електъроуред, вместо да вися в нета с часове да търся информяция Peace

The Faith, тук също почти не вали сняг, нищо че сме доста по-на север от Малта Laughing При вас , в по-континенталната част може би климатат е по-сходен с Бг.

Ох, супер доволна съм , че е уикенда!
 Искам пак да напомня, че втората по-големина броканта във Франция е в неделя в нашия град, със звучното име Houilles. Crazy

# 710
Мария и аз се присъединявам към теб.
В темата за Франция можем да си обсъждаме всичко свързано. Какво лошо има в темата за пазаруването, всеки го прави. Дали ще е препарати или книги е друг въпрос. Темата не е претендирала никога за елитарно-литературна Wink

Аз електронен четец нямам, но по-скоро защото съм инертна спрямо новите технологии. Иначе сестра ми има Киндл и съм го ползвала и ми хареса. Та сестра ми въпреки Киндл си купува и хартиени книги и чете и двете ужасно много.

# 711
Вярно е това,и на мен ми помага много форума...особено сега като тепърва ще навлизам в професионалния живот,а тук сте се сбрали врели и кипели.. Simple Smile

Ахаха хареса ми името...ние пък като пъруваме с влака за Лил,понякога минаваме през Douai ,умирам от смях Simple Smile а моят се обижда...и за други такива звучни именца по норда...А като идем в Белгия,понякога имат такиъв акцент,че ми е по-лесно да говоря с моя нещастен холандски
Ех как си обичам Франция Simple Smile Тази вечер купих някакви сирене,което е в една дървена кутия и се пече и после всички си топят като фондю...А и сега почва сезона на раклета и тартифлета,специалист съм вече... Party

# 712
  • Rennes, France
Тъкмо си мислех да не влизам скоро, че хич ме няма в четенето - просто нямам много време, еле пък за какво си говорите представа много си нямам Mr. Green Blush ММ обаче чете  иза двамата. Ел. четци - такова нещо нямам и не изпитвам нужда, но все пак от време на време прочитам по някой лек ромян Crazy Обаче и аз като Мария - вас ще питам за каквито и да са битови е небитови въпроси, защото смятам че вие ще ми дадете точна, различна и полезна информация Peace

Аз отивам да спя...таткото спи долу, та да е до Луи като се събуди, аз - горе...кога ще се срещнем не се знае Crazy Laughing

Обожавам Май...ама ясно защо. И аз като Роц - Коледа обичам, сняг - ОК, ама аз да съм вътре покрай камината, с чаща вино или чай Wink

# 713
  • пак на Рив Гош
Роца, тъкмо щях да пиша  нещо и ти ме изпревари LaughingТа прочетох твоя пост. Искам само да предупредя, че на този линк за чумби излизат само по*рно снимки Joy.

Мария, сериозно ли?  Shocked Линкът е към сайта rulit, където има качени доста книги на български. Аз не виждам никакви снимки, сигурно понеже имам много строги блокатори на реклами в Огнената Лисица  newsm78. Не отваряйте тогава и отивам да редактирам! Иначе като отвориш сайта в полето за търсене пишеш автор "Распе" и там излизат всичките издания на всички езици на "Барон Мюнхаузен" (българското е преразказано от Ангел Каралийчев).
Я някой да каже дали тук положението е същото: http://lib.rus.ec/b/62839 (само че е във fb2 формат)

А моето любимо населено място във Франция се казва Arnac la Poste  Laughing (някъде по магистралата А20 из Перигор, близо до Брив, ако не ме лъже паметта).

Утре и в наше село има брокант. Определила съм си една сума за харчене за разни чаши и чинни, дето ще изглеждат добре по снимките  Mr. Green

Шик, ти ли гледаше Даунтън Аби? Току-що му изгледах първия епизод и вече съм зарибена  Grinning

Последна редакция: сб, 05 окт 2013, 00:48 от Роца

# 714
Роца, вторият линк е ОК! Съжалявам,че ти усложних живота Wink

Аз пък на 8 ноември трябва да представям тази книга

La différenciation du soi. Les triangles et les systèmes émotifs familiaux.
http://www.amazon.fr/La-différenciation-soi-triangles-famil … aux/dp/2710112019

Защо ли се натресох сама , не знам!  ooooh! Понеже я няма, преподавателят ми даде неговата, а аз обичам да подчертавам бясно.....
Та заради това нямам време за романи Whistling

Cutty, как е бебата?

Нашия план за броканта е : шевна машина   Shocked ( мъжът ми знае да шие, негова идея да прави сам ретуш , само не знам къде ще стои тази машина); хубава дъска за шах- новата страст на Гого, която успя да измести айпада , невероятно, но факт!

# 715
И Аз, аз, аз гледам Даунтън Simple Smile

# 716
  • пак на Рив Гош
И Аз, аз, аз гледам Даунтън Simple Smile
Мно-го сме!  newsm18  Laughing

Аз си останах с първия епизод от снощи, но засега одобрявам. И съм доволна, понеже напоследък нещо не можех да си намеря сериал, който да допълни "Елементарно" и "ТВВТ". Пробвах първия сезон на "Как се запознах с майка ви", но нещо не се разбрахме с него. А "Falling Skies" си остана само с първия епизод.

Мария, само докато ти прочета заглавието на книгата, се изморих  Grinning

Резултатът от броканта - едно плато от порцелан от Жиен срещу 2 евро, което ще изглежда муцка с някоя тарта или кекс върху него  Laughing Програмата за следобед ще е луна-парк (при нас ги съчетават с броканта).

# 717
Мария, моят мъж ми купи шевна машина от един брокант преди около година, голям мерак ми беше. Още не съм я пробвала  Laughing Обичам да шия, но все още нямам нужното време и пространство.

Я да ви попитам какви термометри ползвате за мерене на температура на децата си? Аз ползвам от най-обикновенните живачни, защото на другите нямам доверие. Мъжът ми да вземе да купи един електронен за 50 евро, от тези дето се доближават до челото, да ме улесни.  Изобщо не мери вярно, голям и скъп боклук се оказа. Има 2 години гаранция, опитахме да го върнем, но ни отказаха- нищо му нямало, ние не сме знаели как да мерим с него  Mr. Green То голяма сложнотия!  А Мелина е с отит сега и пак не се спи нощем.

cutty, как сте вие? Решихте ли проблема с кърменето? Луи свикна ли с училището? 

# 718
И аз много обичам този форум : един от малкото, в които целта на хората не е да се заяждат  Hug

Роца добре се посмях с твоето географско откритие  Joy
Това е класика, ама не може да се пропусне като говорим за имена на френски градове : Montcuq ако не сте гледали това

Последна редакция: сб, 05 окт 2013, 17:20 от Julia B.

# 719
Здравейте  Grinning

Говорите "някакви френски думи" от които нищо не разбрах - брокант и други такива  Wink
Но не се чувствайте длъжни да ми обяснявате. След някой друг пост ще започна да разбирам  bowuu

Веринка, за Т-рите - меря с елетронен под мишницата. Меря два пъти, та горе-долу да се ориентирам  Blush . Иначе и аз знам че живачните са най-верни. Продължавай да мериш с него.

Роца, с удовоствие ще ти разказвам за Малта  Heart Eyes Ама ще е като разказ с продължение, че да не отекчавам с дълги постове  Blush.
 Много малък остров в Средиземно море, това го знаеш де. Дължина около 40км. Няма планини, няма реки - само камънак, влага, жега и много история. И рицари, потомствени.
Хората са много приятелски настроени към чужденците. Много спокойни, усмихнати. Дават вид че много бързат и работят, ама нещо не си личи  Laughing Жените много-много не ходят на работа. Мъжете може да работят и на 2-3 места. По цял ден малтийките чистят! Стават в ранни зори и започват с кофите и парцалите. Направо им се чудя какво толкова чистят всеки ден, кога успяват да изцапат  ooooh! !!! Направило ми е впечетление че перат в понеделник и като проснат цялата улица мирише на омекотител  Joy . И после отиват да пазаруват от зарзаватчията който спира с камиона си на улицата и там продава зарзават до обед. Има и такива които стоят цял ден.
 Нарочно ти разказвам неща които няма да ги прочетеш в никоя книга за Малта. Тия дни ще продължа. Всъщност кажи какво искаш да ти разкажа.?

На Къти ссъс закъснение - честита прекрасна бебка! Да е здрава, богата, красива и щастлива!   bouquet Представям си какъв ти е екшън сега  Crazy   

Хубав уикенд на всички  Hug

Общи условия

Активация на акаунт