Трудно проговаряне! - Тема 13

• 53 410
  • 720
  •   1
Отговори
# 120
Вече съм напълно сигурна глутен е ял при това не малко. Явно днес е давала смело. Не е спал след обяд, сега седи и или истерично се смее, или пищи или се върти в кръг гледайки си ръката. Няма никакви изгледи да заспива, сигурно това нещо ще го побърква докато не падне от умора. Директно с летящ скок в аутизма.

Последна редакция: пн, 17 юни 2013, 22:11 от ednakaka

# 121
  • София
Норе, идеята на хранителната терапия е уж да започне да яде. Нося краставица. С логопедката я белят, режат. Уж чрез докосването да свикне с консистенцията и миризмата и да реши и да я опита. Е да де, ама година вече и са само на този етап, като той категорично отказва да му се сложи в устата. Пипа я, не му е проблем. Веднъж я е близвал и до там. Същото е и с морков и банан. Такава консерва е, че нямам думи. баба му направи ремонт в тях е вече над месец той отказва да влезе в къщата, не ми дава и на мен да вляза ooooh! Голяма борба ще е утре, защото свеки има рожден ден и как ще идем не знам Confused

# 122
Дони ако му натикаш парче храна малко насила няма ли да го изяде Rolling Eyes, в смисъл къде е проблема с храната - не иска да опита чисто защото е нещо ново и непознато или не му харесва вкусът? Защото моя син също не иска да опитва каквото и да е, гледа ме в устата като ям нещо чак ми става кофти, но подам ли му към устата и изчезва от стаята. Но мъжът ми понякога го хваща и малко на игра и на сила му тиква нещо в устата, като го сдъвче и ако му хареса се престрашава за второ парче.

На мен ми дадоха книгата за мозъка, точно тая е която каза и Луда Мара - "Невероятният мозък" на Дойджи.

# 123
Хриси е така с храната. Трудно и е да опита нови неща. Сега сякаш с подобряване на разбирането се промени и начина и на ядене. Тя поглежда какво ще яде и пита какво е това. Аз и казвам мусака и обяснявам какво има вътре. Супата е вкусна като зеленчуковата супа на Мини  Simple Smile. Някой път насила я карам да опита нещо и тя винаги го плюе  Close. Но когато чуе познати неща и ги опитва. Оня ден пъпеш. Знае какво е пъпеш, но никога не е яла. Излъгах я да лапне, след което изплю и си го измете Laughing. Краставица не обича и таратор не долюбва, но хапва като и давам. Но обожава айрян и кисело мляко със захар  Rolling Eyes
Малко ми е криво на мен. Чух и аз как едно момченце от ДГ казва на майка си, че не говори.
Напоследък си търси деца за игра. Ако е сама и става скучно и иска да си ходи. Макар да не им говори много пак измислят какво да правят. Аз не се намесвам в комуникацията. Дали трябва? Уча я поне за си казва името. Знае го, но като я питаш над 50% от случайте повтаря въпроса. Как да я науча? Поне като я питат децата да отговаря това. Иначе, ако игрите са по подвижни се справя. Качи се, пускай се, пързаляй се, момиче ела тук...и такива. Не знам дали ако обясня на детето ще е по добре.  newsm78

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 14:15 от eli82eli

# 124
При нас прояждането на други храни дойде когато спряхме глутена. Сега яде всички плодове и зеленчуци без домати и череши. Но дори и от тях опитва по малко.
Момичета нашата одисея с глутена продължава. Вчера заспа в 2 часът през нощта. Добре че таткото го гледаше, че аз припаднах на няколко момента. Не издържам, искам да я питам оная дето си мисли че добро прави какво добро направи на детето, че да не може да си почине и постоянно да се мята насам натам. Още като видях огромния обрив по ръцете трябваше да се сетя - глутен!
Някой ме питаше дали имаме непоносимост, да имаме въпреки че не съм го водила на изследване за официално потвърждение. В нашия град няма и трябва да пътувам до София, а не е като да не знам какво ще покаже.
Можете да проверите дали вашето дете има непоносимост с диета за около 3 седмици. Към края на втората седмица ако направи много силна реакция и се влоши много - чисти глутен и има непоносимост.

# 125
  • София
Ще дам награда на този, който го накара да хапне безглутенов хляб Peace Събота и неделя е карал на сок от сварени череши само, защото нямаше от неговия пълнозърнест хляб и не искаше да опита наличния в нас. По-лесно една детоксикация ще изкара, не му пречи да живее само от сокове Close

# 126
Ще дам награда на този, който го накара да хапне безглутенов хляб Peace Събота и неделя е карал на сок от сварени череши само, защото нямаше от неговия пълнозърнест хляб и не искаше да опита наличния в нас. По-лесно една детоксикация ще изкара, не му пречи да живее само от сокове Close

Дони, ако си сериозна - просто махаш всякакъв хляб и обработени въглехидрати. Оставате на готвени манджи, сурови зеленчуци и плодове и ядки. Между другото нас и безглутеновите сладки ни побъркват като глутен, подозирам че може да са менте.

# 127
  • София
Ами манджи, плодове, зеленчуци, месо не е близвал от почти 2години Confused Може да го излъжеш евентуално със шоколад, сладки в друг вид не яде. Черпиха го с Барни - радва му се много, но го натика в моята уста. Другото, което яде са ядки - фъстъци и белени семки. Купих стевия за компотите, да не са със захар.

# 128
Ами манджи, плодове, зеленчуци, месо не е близвал от почти 2години Confused Може да го излъжеш евентуално със шоколад, сладки в друг вид не яде. Черпиха го с Барни - радва му се много, но го натика в моята уста. Другото, което яде са ядки - фъстъци и белени семки. Купих стевия за компотите, да не са със захар.
Много ще ми е интересно какво ще даде вашето изследване за недостизи. Това което описваш е нашата диета от преди 3 месеца. Хляб, шоколад, хляб с шоколад.  Sick

# 129
  • Ню Йорк
Между другото нас и безглутеновите сладки ни побъркват като глутен, подозирам че може да са менте.

Или пък проблема изобщо не е в глутена, а в някоя друга съставка.

# 130
  • Бургас
Здравейте момичета! Чета ви редовно, но няма с какво ново да с похвалим.
Пак беше болен малкия, но тоя път изкарахме само на домашно лечение  Grinning. Уредих логопед за малкия през лятото и тази събота ще се срещнат за първи път. Стискайте палци, да се харесат с логопедката.
Момичета, всяка година ли се минава комисия за ресурсния център? От логопедката разбрах, че ако искам малкия да е пак при нея, трябва да напиша молба.
 _Hope_ педагогическата характеристика трябва да я пишат учителките. Тя обхваща поведението на детето в градината, няма как ти да им помагаш. В тези които са писали за Сашко пише в общи линии взима ли участие в занятията, какво е емоционалното му състояние, как се справя със самообслужването, спазва ли правила и въобще как се вписва в средата. При нас, когато кандидатствахме за РЦ, учителките бяха се попрестарали с проблемите на Сашко, но те ми обясниха, че са преувеличили, за да дадат максимума от възможни специалисти от РЦ. Последната педагогическа характеристика, която писаха за Св. Никола звучи по-обнадеждаващо, но малкия си е все така встрани от общите занимания.
ednakaka, ужасно е това, което са направили с детето. Как може да му дават храна, при условие, че е на диета?!? На мен също не ми допада поощрението с храна. Първата ни логопедка го практикуваше и на няколко пъти се опитваше да ми обясни, че имало голям ефект, но аз все пак си мисля, че гледам дете, а не пуделче. Слава богу, тя не му даваше храна за поощрение и се съобрази с нас.

# 131
Момичета, всяка година ли се минава комисия за ресурсния център? От логопедката разбрах, че ако искам малкия да е пак при нея, трябва да напиша молба.

Не
Само се подписва молба за ресурсно подпомагане за следващата учебна година.
А в началото ан учебната година се прави работна среща, учителките отново се произнасят за дефицитите на детети, пишат характеристика и според това от ресурсната се изготвя индивидуален план за занимания както и по кои направления в зависимост от дефицитите.

# 132
  • Бургас
Моят Мишо също отказва да яде доста неща, но при нас минава номера с насила набутването в устата. Влезе ли нещо в устата му, почва да дъвче и яде, в повечето случаи му харесва /единствено таратора плюе/. Така прояде кашкавал примерно, сега си го търси. Днес обаче не успях да го убедя с кайсиите...  Rolling Eyes

Дони, аз преди като правех безглутенов хляб също не можех да накарам Мишо да яде от него. Слагах го обаче в яденето, един вид да се сгъсти и така го ядеше. Другото, което му правех и се котираше, беше за закуска нещо като американските палачинки - гъста смес /давам продукти по спомен - яйце, мед или кафява захар, сусамово, ленено семе, малко сода-бикарбонат и безглутеново брашно /последното аз сама си го правех основно от оризово, тиквено, сусамово, бадемово и ленено брашно/ Та тази смес я правех като боза, оставям я за малко, защото след около 10-тина минути се сгъстява леко. В намазнен тефлонов тиган изсипвам с малко черпаче от сместа и става палачинка с диаметър 7-8 см. Пека от двете страни и след това мажех със сладко от арония. Никога не съм го виждала да яде толкова лакомо. За сверка почти не близва от моите вкусни класически палачинки сега  Blush
Другото, което ядеше с кеф беше елда със стафиди, орехи или бадеми и малко мед.
Правех и едни нахутени солети, ако ти се занимава, мога да се поровя за точната рецепта.
Общо взето по време на цялата диета не съм му давала нищо купено безглутеново, освен едни оризовки, които също хрупаше с кеф /че дори и сестра му/. Беше ми омръзнало да чета етикетите и накрая да откривам, че има минимални количества от глутен или казеин и реших да не рискувам.

И аз ще попитам нашата ресурсна какво трябва да направя за следващата година. Представям си госпожите на Мишо как пак ще вдигнат олелия до небесата, че им се налага отново да пишат педагогическа характеристика  ooooh!

В последно време го наблюдавам, че е по-съсредоточен и склонен да се занимаваме в къщи. Вчера например взе една книжка, седна в мен и почнахме да показваме картинките. Аз го питам - какво е това и ако го знае отговаря, ако ли не - аз му го казвам и той повтаря.  Grinning Такъв кеф... Днес гледа една снимка на младоженци как се целуват, обръща се към мен, измляска ме по устата и ми вика - циуфка  Laughing

kojo, съжалявам, че малкият пак е бил болен... успех с новата логопедка  Hug

А, относно шоколада, когато Мишо беше на диета, ми беше жално, че давахме на сестра му и се криехме от него, за това му купих един диетичен шоколад, в който наистина нямаше нито глутен, нито казеин. Малко скъпичък беше, ужасно гаден на вкус, но той си го хапваше с кеф. Сега също обича шоколад, но вече не е толкова пристрастен както преди  Rolling Eyes

# 133
milena1976, може ли точната рецепта на американските палачинки? Praynig
Моето диване не иска от класическите. Sad
Лененото семе мелиш ли го? newsm78

# 134
  • Бургас
milena1976, може ли точната рецепта на американските палачинки? Praynig
Моето диване не иска от класическите. Sad
Лененото семе мелиш ли го? newsm78
Алекс, точни мерки не помня, но правя малко смес от 1 яйце, 1-2 супени лъжици мед или кафява захар, по 1 супена лъжица от сусамовото и ленено семе, 1/2 чаена лъжичка сода и брашно до сгъстяване. Лененото семе го счуквам в дървено хаванче, някъде бях чела, че не е добре да има допир до метал.  Peace

Норе, онзи ден поръчах от този продукт - http://www.thepuzzleboy.com/?q=node/395 /от друг сайт де/, но не запомних дали има значение по кое време на деня трябва да се дава и зависимо ли е от приема на храна  Rolling Eyes Ти кога го даваш?

Общи условия

Активация на акаунт