Трудно проговаряне! - Тема 13

• 53 524
  • 720
  •   1
Отговори
# 150
Защо сутрин и на обяд да се приема Ноотропила? На нас д-р Христова (също невролог) винаги ни е изписвала в 8 и 16  ч.

# 151
el_P, консултацията при нас продължи над два часа - остави детето да се адаптира и в началото го наблюдаваше и разпитваше нас. В началото Андрей игра с нея мълчаливо - може би над 1 час не отрони нито дума. Постепенно се отпусна и от шепнешком "мамо" премина в говор с нормален тон и чак се представи с няколко изречения. Игра с психоложката и на сбогом раздаваше целувки. Сега по-съществените неща:
Относно проговарянето - каза, че не е притеснена за това и смята, че ще проговори с малко побутване. Понеже забеляза, че няма никакви мимики и гримаси ни даде за домашно няколко идеи как да ги провокираме - със снимки и пред огледалото да му показваме сърдити, весели и т.н. физиономии. Предложи също така да играем игри с редуване - той слага примерно кубче, аз слагам, пак той и така. Каза също да правиме гимнастика - нещо като заниманията по физическо в у-ще ако помните какви игри ни караха да играем - скачаш два пъти, пляскаш четри пъти, прескачаш и т.н.
За смукането на езика - след като го наблюдава каза, че смуче езика си най-вече когато не е активен и седи на едно място без да извършва никакво действие. Пак упражнения и за това.
За страха от къпането - предложи да пробваме постепенно да го привикваме. Каза докато му мия ръцете да прокарам намокрена ръка през косата му. Следващия път да я прекарам два пъти и така. После като посвикне с това да го пръскам лекичко. Каза през цялото това време да го занимавам с нещо за отвличане на вниманието - песнички, стихчета и т.н.
Сподели, че й е направило впчатление, че детето е доста чувствително и при него подхода трябва да бъде по-различен - без да го насилвам и притискам.
И още доста неща, но ми изкачат хаотично в главата Embarassed

# 152
Защо сутрин и на обяд да се приема Ноотропила? На нас д-р Христова (също невролог) винаги ни е изписвала в 8 и 16  ч.

eli82eli
Честно казано за пръв път чувам за схема на даване в 16 часа. На нас всички ни казаха че последната доза се дава на обяд някъде до 13:00. Коя е доктор Христова не знам, но нашата схема е по потвърдена както забелязваш три пъти и то  всички специалисти я предписваха независимо един от друг в рамките на три години.Предполагам е свързано с превъзбудата и евентуално нарушаване на съня вечер. Защото едно дете може и да не спи след обяд но ако не си почива вечерта това вече води до натрупване на умора.

# 153
  • София
natalinik, благодаря Simple Smile Беше ми полезно.
Моя дивак от доста време все е болен и постоянно се занимавам с него. Веднага забелязах напредък. Измислям всякакви игри, като си поставям една тема за дена. Днес упражнявах да казва "АЗ" вместо Ясен. Вкарам упражненията във всяка ситуация и се получава.
 За сега само задава въпроси и отговаря, иска или не иска. Затруднява се да разказва и да подържа разговор. Вчера бяхме на протест защото знаех, че много ще му хареса. Не мога да го изкарам от лудницата, иска с хората. Започна да крещи "о-са-вка" и "е-не-ни бо-ку-ци" и го извадих от роля на бързо, че 3 годишно да крещи така не ми е приятно. Naughty

# 154
natalinik, благодаря Simple Smile Беше ми полезно.
Моя дивак от доста време все е болен и постоянно се занимавам с него. Веднага забелязах напредък. Измислям всякакви игри, като си поставям една тема за дена. Днес упражнявах да казва "АЗ" вместо Ясен. Вкарам упражненията във всяка ситуация и се получава.
 За сега само задава въпроси и отговаря, иска или не иска. Затруднява се да разказва и да подържа разговор. Вчера бяхме на протест защото знаех, че много ще му хареса. Не мога да го изкарам от лудницата, иска с хората. Започна да крещи "о-са-вка" и "е-не-ни бо-ку-ци" и го извадих от роля на бързо, че 3 годишно да крещи така не ми е приятно. Naughty

Joy
Ох, страхотни сте

# 155
Благодаря Ви за отговорите! Ние днес го започнахме 1 мл.сутрин утре пак 1 ,после 2 дена по 2мл.,следващите 2 дни 2x2мл т.е сутрин и обед докато стигнеме 2x3мл  това за 3 месеца после почивка и още 3 месеца същото.

# 156
Получих вече характеристиката от градината. Разбира се, както очаквах, попретупана, едва няколко реда, но не очаквах и повече. Пропуснали са доста неща, които в разговор са споменавали.  Все пак, надявам се да ни свърши работа.

С тази характеристика кандидатствате за ресурсно подпомагане по определени направления за работа с логопед, педагог,психолог. Предварително обаче трябва да знаеш че дететотрябва да работи само с един логопед и само с един психолог, докато при специалните педагози е на принципа колкото повече толкова по-хубаво. Затова ако вече имате такива било то и платени е добре семейно да решите какво д аправите.
Хубавото при ресурсното че системата е гъвкава. винаги когато сме несъгласни с нещо можем да оспорваме и сме го правили. достатъчен е разговор с ресурсната ...  ако тя не може да реши проблема с директора по учебната част. включително последния път по настояване на едната учителка от градината ( тя ни прави фасони от години ) искаха да ни спрат ресурсното, защото детето според нея нямало нужда. понеже аз съм по- емоционална и разговора ни нямаше да мине добре мъжът ми говори с директора по учебната част и й обясни нещата, както и че ако желаят ще направим нещата кървавии  мътни защото е много лесно доказуемо има ли детето ни нужда от ресурсно или не. и не е учителката компетентното лице което ще решава.Възстановиха и ресурсното като конкретизирахме точно направленията на подпомагане.

Та това го казвам защото каквото и д апише в характеристката детето си има диагноза и ако не сте съгаснои с нещи винаги можете да поискате реоценка и пренаписване на характеристиката, както и оцека в самото ресурсно на потребностите на детето. просто бъдете  настъпателнни защитавайте интересите ан детето.

обаче що се касе до оценка работата на ресурсното, трябва да кажа че тя е патеричка но крайно недостатъчна. Зависи от самия ресурсен разбира се, но ако мога така да се изразя шлатеното винаги е по-качествено. поне това е моето лисно наблюдение.

# 157
Благодаря Ви за отговорите! Ние днес го започнахме 1 мл.сутрин утре пак 1 ,после 2 дена по 2мл.,следващите 2 дни 2x2мл т.е сутрин и обед докато стигнеме 2x3мл  това за 3 месеца после почивка и още 3 месеца същото.

Нещо подобно е и нашата схема. Заповахме с 1мл сутрин и така 3 дена, после добавяхме 1 на обаяд и пак 3 дена, после 2 сутринта и след три дена отново 2 на обяд. после ги правихме през три дена по 2,5 първо сутрин после вечер . Така правихме 5 мл на ден  . При вас явно дозировката ще достигне 6. следете внимателно поведението на детето. то ще ви покаже дали понася лекасрвтото добре или зле.

# 158
  • София
Бе Гогича ли е карък, не знам. Не му върви с РЦ И това е. Уж 2 пъти седмично работа с ресурсен - дрън дрън. Разбрах не от ресурсната за Канистерапия в РЦ - уж цяла седмица. Е да, ама не. Само 1 ден за 1 час. Ами до тук се убеждавам само и единствено как не вършат нищо като хората. Пък да се опитат да ме убедят в противното. На черното не мога да кажа бяло. Бясна съм е меко казано. И не виждам смисъл вече да се боря със системата. Поне в София за мен тя не действа. И на жалбата нямаше да ми отговорят , ако нямаше намеса. Е´ защо все с лошо. Вече взе да ми писва . Излязоха изледванията за тежки метали на Гого. Бъкан с уран и алуминий...Има линк в аутистичната тема, на който му е любопитно Sad

# 159
Бе Гогича ли е карък, не знам. Не му върви с РЦ И това е. Уж 2 пъти седмично работа с ресурсен - дрън дрън. Разбрах не от ресурсната за Канистерапия в РЦ - уж цяла седмица. Е да, ама не. Само 1 ден за 1 час. Ами до тук се убеждавам само и единствено как не вършат нищо като хората. Пък да се опитат да ме убедят в противното. На черното не мога да кажа бяло. Бясна съм е меко казано. И не виждам смисъл вече да се боря със системата. Поне в София за мен тя не действа. И на жалбата нямаше да ми отговорят , ако нямаше намеса. Е´ защо все с лошо. Вече взе да ми писва . Излязоха изледванията за тежки метали на Гого. Бъкан с уран и алуминий...Има линк в аутистичната тема, на който му е любопитно Sad
Не сте изследвали правилно живак. И това е добре да се види. Аутуистичните деца не могат да изхвърлят живак и за това стойностите им изглеждат ниски при стандартно изследване. Прави се изследване на урина след даване на хелатор. И нещата обикновенно са зле.

# 160
  • София
Дони, видях резултатите на Гого за металите. Много е тежко да получиш такива новини. Надеждата е, че ще ви помогнат да извлечете тия метали и на детето да му олекне.

Надявам се, че всичко ще се оправи! Hug

Аз нашето ходене го отложих за сега.

# 161
Между другото не че искам да мрънкам, но следващата майка която дойде и каже - детето ми проговаря бавно и се държи странно, трябва да я пратим на изследвания вместо на логопед.

# 162
  • София
Бяхме на логопед днес. Доста изостава момчето, но не вижда сериозен проблем. Препоръча да работим с него вкъщи, но настоях да я посещава и ще ходим 1 в седмицата. На мен много ми допада жената, по-строга е и дребния се респектира.
Много съм щастлива, че най-накрая намерих специалист и то в квартала Simple Smile

# 163
Между другото не че искам да мрънкам, но следващата майка която дойде и каже - детето ми проговаря бавно и се държи странно, трябва да я пратим на изследвания вместо на логопед.

После какво.....пак на логопед?

# 164
  • София
Хриси вчера беше на екскурзия с баба си. Ходили в Дряновския манастир и се помолил - той да бъде много послушен и да не ме ядосва, а братчето му да се оправи и да проговори Cry Вечерта ми звъни и ми разказва каква е правил, как слушал цял ден баба си и накрая - а брат ми проговорили ? Cry

Общи условия

Активация на акаунт