Трудно проговаряне! - Тема 13

• 53 431
  • 720
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте отново, момичета! Аз в понеделник се опитах да запиша час за обследване на Васи, но след два телефонни разговора с Г-жа Докторката, се оказа, че сега не можела да ми вземе заявката и да и звънна пак след една седмица. Да се надяваме, че до началото на септември ще успеем да се вредим.
Така като ви чета много нови идеи за занимания на малката ми идват. Аз книжки отдавна съм и купила, но чак сега разбирам колко полезни са те. И тя не се справя много добре с оцветяването, дори бих казала, че само драска върху листа, но поне държи молива правилно. Сега мисля да и взема мемори карти, но не знам дали ще играе с тях. Подхваща нещо и ако не и е интересно го оставя. Най-дълго се занимава с конструктор и кубчета - около 15 мин. някъде.
Не знам... наистина се надявам скоро да и запиша час за преглед, макар че така или иначе ще започне срещите с логопеда чак началото на октомври.

# 541
  • София
Здравейте.
Ние сме на гости на роднини, които не сме виждали от месец и не могат да познаят дребния. За един месец много се е променил, разбират му какво говори и поведението му е различно. Питат ме какво е направил с него логопедката, но аз на себе си приписвам най-вече успехите Rolling Eyes Страшно много се занимавам с него. Имаме още мноого работа, разбира се Simple Smile
Започна да ползва обаче и испански думи, заради Дора и Давай Диего. Вчера бяхме на Рилския манастир и той ми каза '' Мамо, хайде субе" и сочи нагоре. Искаше да се качим нагоре, където е забранено вече..Хубавото е че използва и знае българската дума също. На син цвят понякога казва "асул", а на жълт "амарио" .."Небето е асул", "Колата е амарио"
Ще ги спирам май тези филмчета, харесвам ги защото говорят бавно и учат разни неща...ама е тъпо българския не е изчистил и да ми говори българо-испански.

# 542
el_P, явно на детенцето му се отдават езиците.Важно е, че използва думичките правилно. Peace
_Snej_ , моето дете също драскаше.Едва във втора група започна да оцветява. Стискам ти палци за другата седмица отсега. Praynig
no4ko25, аз си мисля, че големите страхове вече са зад нас, защото децата ни растат и научават все нови и нови неща. Peace

# 543
Да не остана по-назад и аз взех "Развивай правилно ума на детето" - вчера сутринта ми я доставиха и цял следобед скатавам в работата за да я чета Mr. Green Ми не съм особено впечатлена, но още съм в началото Simple Smile

Вчера беше последното занимание на Андрейчо с логопедката до септември - излиза един месец във ваканция. Сега се чудя дали през този месец да не го пратя при друг специалист за да не изостава Embarassed Някак ми се струва много 1 месец без занимания Crazy Вие как мислите - дали няма да изпадне в застой? Rolling Eyes Той отказва с мен да работи. Единственото, което му е интересно да правиме е рисуване и четене на книжки за Франклин Laughing Чат-пат проявява желание да смениме костенурчета с Трите прасенца hahaha Имаме около 40 книжки от поредицата за Франклин и ги препрочитаме редовно Crazy С батко си проявява желание да "играят" с логопедичните карти. Имаме за "домашно" да тренираме съскане на змия - целта е да прибере езика зад зъбите, защото сега съска с изплезен език Crazy

# 544
Ох... И аз да се похваля! Имаме си една леля в Гърция, която си беше тук за Великден. Вчера пак си дойде в България и каза, че Васи много се е променила и е започнала да казва нови думи. Е... пак не може да и разбере повечето неща, но все е нещо.
Нямам търпение вече да става септември-октомври и да започне да ходи на детска градина и логопед!

# 545
  • Бургас
n_alex76 , страхотни новини! Ще стискаме палци 14.08 на твоята красавица!
_Snej_ и моят Сашко не може да оцветява, само драска върху листа. Сега съм си наумила да го тормозя много с това оцветяване, а също и да реже с ножичка. С ножичката имаме известен напредък, започна да реже лентички (макар и доста несръчно). После с нарязаните цветни листи да правим апликации, нещо като оцветяване с цветни листчета, което гледах в Крокотак. Започнах да се притеснявам, че септември започват пак занятията и моето момче няма да е подготвено. Поне в рисуването и апликирането малко да се включва, ще съм доволна.
Иначе го спрях от градината и вече имахме две срещи с психоложките, в центъра където реших да го водя. Много съм надъхана покрай тях и ми допадна подхода им към детето. За две срещи ми казаха неща, които за една година не научих  Tired. Най-хубавото е, че дават резултат и Сашко е податлив на манипулациите им  Grinning. Смятат, че ще го преодолее и има голям потенциал, но с много работа, разбира се. Сега се обвинявам, че подцених работата на психолога и мислех, че логопеда ще успее да го покрие, но май именно с психолог е трябвало да започнем работата.
_Hope_ и на нас Djeco са ни любими. Имаме едни пъзели с котки - голям хит са.
И да се похваля, случайно открих, че моя човек, вече знае що е то букви. Хванах го един ден на една надуваема играчка, да прекарва ръчичка през надписа и да си повтаря "буки, буки". Далеч съм от мисълта, че ги познава, но се радвам, че поне има интерес към тях, а и песничката за буквите му е една от любимите.
el_P браво на момчето! Мен лично не би ме притеснявало, че използва чужди думи, стига да е по предназначение, както е писала n_alex76. Сашко май ще го насочваме към немския  newsm78. Вече има добра основа от Baby TV  Mr. Green, а и постоянно получаваме играчките на братовчед му от Австрия.

# 546
... Сега се обвинявам, че подцених работата на психолога и мислех, че логопеда ще успее да го покрие, но май именно с психолог е трябвало да започнем работата.

не се обвинявай, няма смисъл  Hug , но е факт че психолога е особено важен Rolling Eyes. На мен детският психиатър ми каза, че когато едно дете не проговаря навреме рядко проблема е чисто логопедичен винаги има някакво изоставане в психичното развитие и затова работата с психолог е задължителна, даже за моя син я определи като по-важна отколкото с логопеда.

natalinik не можеш ли ти да го занимаваш по-усърдно този месец, не че не може да го пратиш и на друг специалист но те докато се сработят и времето ще свърши Simple Smile.....въпреки, че понякога новите специалисти с нов подход пък отключват разни способности в децата  Thinking

# 547
  • София
kojo, знаеш ли, че щом малкия се интересува от буквите, най-вероятно много лесно ще се научи да ги разпознава. Моето момче още на 2 и половина годинки ги научи всичките от една книжка с по една буква на страница и отдолу под нея стихче. Имаше си и любима буква "Ъ". Сега любимата му буква е "Й" - "и чако". Но му е много кеф да обсъждаме букви и да ги повтаряме. Опитайте. Същото е и с числата - знае ги от 1 до 10. И нулата знае, но тя е отделна по смисъл за сега. Разбира и смисъла на числата до 4 поне. Опитайте. Децата, които проговарят със закъснение много често имат несиметрично развити умения в други области и можем да се възползваме от това. Хем и да им вдъхнем самочувствие, че не всичко е трудно като рязането с ножица и реденето на пъзели, а има лесни неща, които плюс това са интересни.

# 548
И Хриси научи буквите и цифрите до 10 преди да навърши 3. Наистина са ми били от полза, защото проявяваше интерес да гледа книжки с букви и така учихме нови думи. Пишехме букви и аз се възползвах от това.
Днес сме на ДГ след 3 месечно отсъствие. Не искаше да отива "Искам у къщи", но влезна веднага при децата. Взехме нейния любим "койотчо". Дано яде и спи, че сега са сборни групи и ако е напрегната нито ще спи нито ще яде. Чак тази сутрин разбра, че отива на ДГ. Миналата седмица като и казвах и тя ми казваше, че "Аз отивам балчето боницата. Не на ДГ"  Joy, защото в момента там отиваме. Това утре и времевите концепции не ги разбира newsm78 как да го обясня ще търся нещо.
Вчера решихме да отидем на море за един ден без децата  Laughing и я лъжа, че ще ходим на работа с тати, но тя не ми повярва "Има бански  Thinking" Joy

# 549
Ели дано бързо да свикне Хриси пак на ДГ. А това за времето си е нормално да не го разбира, аз също се бях притеснила и първо питах приятелка с дете в норма, което е 20 дена по-голямо от сина ми и то също не разбира добре, после питах и психоложката и тя даже ми каза на каква възраст са наясно с времето ама не помня много кога беше  Embarassed newsm78 сякъш към 6г. Психоложката ми каза да обеснявам утре с неща от ежедневието, например нещо от рода на - утре е като се навечеряш и после се наспиш и такива асоциации, посъветва ме по-скоро да наблегна на обясненията и научването на сутрин, обед и вечер т.е. времевото разпределение на деня.

# 550
  • София
Обяснение му е майката ooooh! Май съм споменавала, че Гого като види само табелата на Кауфланд и изпада в истерия. В петък се уговаряме, че мама трябва на всяка цена да купи нещо от Кауфланд. Ако се държи добре, ще му купя шоколад. Паркирах, нашия хукна в магазина, купихме каквото ми трябваше. Видя в количката на една жена нещо и тръгна след нея, помолих я да видя какво си е купила - видях любимите му сухи пасти. Купихме и си излязохме по живо по здраво. Вчера - на РД. Казах му че ще ходим (предната година беше пак истерия, а е извън София и няма как да се прибера, защото на него му е кефнало така), ще бъдат неговите приятели - и беше най-послушното дете на света Heart Eyes. А в събота ме застреля с - икам пиказка Mr. Green
Похвалих се, сега да ходя да се разправям с милите хора от социално подпомагане Sick

# 551
kojo    Пишеш че за две срещи с психоложките в центъра си научила  неща, които за една година преди това не си успяла .  Можеш ли да разкажеш нещо или е прекалено дълго?
Момичета, някоя от вас може ли да препоръча добър детски психолог в София?    
Спомням си че natalinik беше изключително доволна от консултцията при  една психоложка , ако е удобно да и даде координатите, може и на лични.

# 552
  • Бургас
Ana_Ray ами, не че са някакви много, но ми обясниха защо и как точно да се обръщам към детето, за да реагира на името си. Как да го тренирам, за да му стане навик. В общи линии с какви методи и подход да накараме детето да изпълни дадена задача. Естествено, не винаги се получава, но като цяло дава резултат. Много ми хареса, че там нещата не се случват по принуда и на всяка цена. Например, при старата му логопедка, тя ни караше в началото да му държим стола отзад, за да не може да стане и да работи на масата  ooooh!. Тук, чрез някакъв стимул (сапунени балони) психолога го накара да седне на стола. Въобще и в София и психоложките тук ми казаха, че първоначално трябва да се овладее поведението на детето, а после да минаваме на заниманията с логопед.
И да се похваля, вчера излизахме на разходка със Сашко и вече смея да заявя, че разбира абсолютно всичко, което му кажа. Когато го повикам идва при мен и изпълнява (в общи линии) това, което му кажа. До скоро, това се случваше предимно в къщи, в спокойна, тиха среда. Навън беше постоянно разсеян от околната среда и въобще не реагираше на думите ми.

# 553
kojo,
браво на вас, със Сашко!  bouquet Чудесен напредък, все така да продължавате! Аз също не харесвам работата по принуда, затова и сме много доволни от логопедката ни. Възгледите и съвпадат с моите, детето е спокойно и резултатите се виждат.
Дони,
огромна промяна е това за Гого, поздравления за търпеливата му майка. Hug Което ме подсеща, че трябва да съм по-последователна в обясненията.
Ели,
стискам палци Хриси да свикне отново с ДГ. Трудно е със сборните групи, със заместващите госпожи - още повече. Вчера децата бяха бойкотирали поредната заместваща госпожа, която, освен неприятна, няма никакъв подход с децата. Та, всичките 5 деца, дошли преди Ема, стояха на пейката в коридора, отказвайки да влязат в стаята, въпреки молбите на госпожата. Ема, разбира се, се присъедини към протеста.  Mr. Green
Хриси е голяма хитруша и достатъчно наблюдателна.  Laughing Като че ли нашите деца развиват умение, да забелязват всичко, до най-малките подробности.

Децата, които проговарят със закъснение много често имат несиметрично развити умения в други области и можем да се възползваме от това. Хем и да им вдъхнем самочувствие, че не всичко е трудно като рязането с ножица и реденето на пъзели, а има лесни неща, които плюс това са интересни.
Peace
Напоследък си мисля точно това. Някакъв баланс трябва да се постигне. От една страна, да настояваме в областите, в които детето изпитва трудности, но и да отделяме достатъчно време за нещата, които детето владее, за да увеличим самоувереността му.
_Snej_,
поздравления за напредъка!  bouquet
natalinik,
за друг специалист...ти си познаваш детето, най-добре можеш да прецениш. Иначе - занимавайте се у дома, включете и баткото. Описването на всекидневните дейности също е много добро занимание.
el_P,
аз също не мисля, че чуждите думи са проблем, когато се използват по предназначение. За напредъка ви - нищо не радва така, както да видиш, че търпението и упоритостта ти дават резултати.  Wink

И при нас има раздвижване. Ема все повече неща повтаря, нови думички, повече смислени отговори, макар и с една дума. Повтаря изречения, но спонтанни такива все още не забелязвам. Бях спряла добавките за почти месец и концентрацията леко намаля, сега ги започваме отново. Но и друго има, поизчерпах се откъм идеи и материали. Писна му на детето почти едни неща да правим всеки ден. Седне на стола, направи задачата до половина и я зареже. Вчера остави пъзела наполовина и стана за друга кутия с ново занимание. Настоях отново да седне, за да довърши първо пъзела. Мисли, мисли, накрая седна и си довърши пъзела. Голям напредък е това. До вчера, при аналогични ситуации, настъпва едно протестиране, викове, сърдене...
И "наградите", под форма на одобрителни възклицания, са и омръзнали. Снощи беше разсеяна и без грам мотивация. Хване едно, хвърли го, хване второ, трето и така - един час. Докато при поредната книжка, която взехме за обяснения и посочване, не включих "браво, дай пет", като награда за  назоваване или посочване на група от 5-6 неща. И като се въодушеви детето...минахме две книжки, едни логопедични карти, пъзели и книжка с буквите. Едва я сложих да си легне, такъв див ентусиазъм я беше обзел. Laughing Чака си детето плясването на ръцете и е съгласно да направи всичко, за да го получи. Сигурно и това няма да я интригува дълго, но ще изстискам максималното от момента.

# 554
Ами...на Хриси не и се ходи на градина, но поне панаирите са у дома "Няма ми ходя на гадина. У дома тук. " Whistling В градината не ми прави номера засега влиза. Вечер е нервна, изморена, хленчеща. С нищо не се мъча да я занимавам. Ляга на дивана "Искам пуснем тилизора. Искам Картон Нетуърш"  Joy Вечер заспива в 21.00 за 5 минути. Обяснявам защо трябва да ходи. Не ми отговаря, но се успокоява. Вчера и се ядосах и и се разкрещях  Embarassed, а тя идва при мен хвана ме за ръката и ми вика "Успопокой се мамо. Защо кещиш? Така е по-добре."  Joy ЕДната госпожа е нашата, а другата е на предучилищната. Аз и двете ги харесвам. По скоро и идва изнервящо с много деца и като не може да общува като тях...предполагам. Тя не говори много там. Даже не знам дали говори изобщо. Главно на мен говори. Как са вашите деца? Вчера като я вземам идва и ми показва ръцете и краката си "Мамо, виж, погледни Много мъсно. Ужас."
Hope, и аз като теб я стимулирам с одобрение, а като не стане включвам ентусиазъм. Това с дай пет и при нас работи често.  Simple Smile
Радвам се, че всички споделят за напредък на децата  Hug
natalinik, аз си мисля, че една почивка може добре да се отрази. Децата имат нужда от това.

Общи условия

Активация на акаунт