Лична снимка качена във вестник без съгласие

• 7 479
  • 59
  •   1
Отговори
# 15
За фейсбук не си права.
Всички снимки там са собственост на фейсбук и могат да ги продават или да правят с тях каквото намерят за добре.
Разбира се, не вярвам този вестник да е действал по този начин.

Това обаче не ти дава правото ти да сваляш моите снимки и да ги пляскаш във вестника. Simple Smile Или да ги представяш като свои.

И съм абсолютно сигурна, че можеш да репортваш снимки за нарушени авторски права.

# 16
За фейсбук не си права.
Всички снимки там са собственост на фейсбук и могат да ги продават или да правят с тях каквото намерят за добре.
Разбира се, не вярвам този вестник да е действал по този начин.

Това обаче не ти дава правото ти да сваляш моите снимки и да ги пляскаш във вестника. Simple Smile Или да ги представяш като свои.

И съм абсолютно сигурна, че можеш да репортваш снимки за нарушени авторски права.

На кого да репортваш, на фейса?Че някой си е позволил да свали моя, пардон тяхна снимка?

# 17
На кого да репортваш, на фейса?Че някой си е позволил да свали моя, пардон тяхна снимка?

Имам случай. Снимала съм 13 бебета в коледни костюми. Снимката ми е свалена и качена в някаква фейсбук група. Под снимката има едно копче за докладване на снимката. В самият доклад можеш да посочиш, че тази снимка  е твоя и неоторизираното ѝ присъствие в конкретната група ти нарушава авторските права. Не след дълго, има хора, на които им плащат, за да изтрият снимката ти от там.
Това, че аз съм си споделила снимката във фейсбук, далеч не дава права на трети лица да я ползват, дори само, за да покажат колко е готина.

В случая с вестника. Ако е свалена от нечий фейсбук профил, обаждате се във вестника и се разбирате за обезщетение (най-често парично). Ако господата/госпожите от офиса на вестника се заинатят, отивате при адвокат с копие от вестника и решавате как да процедирате от тук нататък.

# 18
Колкото до "правата" на Фейсбук над снимките, те са неексклузивни. Да, могат да бъдат използвани от Фейсбук за Фейсбук или във връзка с Фейсбук, но нищо повече. В момента, в който изтриете снимките, техните права се прекъсват. Като през цялото време вие сте собственици на цялата информация която качвате в социалната мрежа.

Т.е. каквито и да са правата на Фейсбук над снимките ви, те нямат право да предават снимките на трети лица.

https://www.facebook.com/legal/terms

Sharing Your Content and Information

You own all of the content and information you post on Facebook, and you can control how it is shared through your privacy and application settings. In addition:
For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos (IP content), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (IP License). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.

И се редактирам, за да не пускам 3ти пореден пост в темата, съдебно решение, по подобен казус, срещу голяма българска медия.

http://www.iusauthor.com/Reshenie-na-SGS-kasaeshto-avtorski-prav … proizvedenie.html

Последна редакция: сб, 15 юни 2013, 00:57 от Анонимен

# 19
Не разбрах как става този номер албумите  да са заключени, а заглавните им снимки да са видими за всички? Само снимките на корицата не могат да бъдат скрити...

# 20
Диването, много благодаря за съветите. Нито под снимката пише кой е източника, нито под самата публикация, кой е автора. Нямаше да се подразним, ако не беше намесено и детето, писаха се куп глупости, на които не сме обръщали внимание.
XXX_  свалена е снимка, която е корица на албума.

# 21
# 22
Доколкото се сещам има опция не само за скриване на албумите, но и самият профил от търсачката. Видимо остава само името, без профилна снимка.

# 23
vasipan аз съм съдила вестник и загубих.

Автор съм на книга от която беше щипнато оттук оттам и беше сглобена статия от която по-голямата част беше пълна с глупости и измишльотини. Под статията написано моето име като автор на статията - значи аз да нося срама от глупостите. А аз всъщност разбрах че съм автор на статия от баба ми която чете вестника.

Обяснението на редакцията беше че не са ме намерили за да ми дадат хонорар защото съм в чужбина.
Съдът отсъди че не са нарушени авторски права защото както казах бяха щипнати части а не цитирани или преписани цели изречения.
За името ми като автор на статията нищо не се казва.

Заглавието на книгата ми беше цитирано в началото но не се споменава че аз съм неин автор и ако си читател ще си помислиш че аз съм просто автор на статията и преразказвам цитираната книга.

Правосъдие не видях и не получих!
Преболедувах го това най-вече че си имах по-приятни занимания в живота но признавам бях изключително разочарована и обезверена. Огромна бездънна безпомощност!  Confused

Извинете че не ползвам запетая но не ми работи клавишът!

# 24
Диването, опасявам се, че Общите условия на Фейсбук с витиевати, както се очакваше. Поствам тук лошия превод на български, за което се извинявам, но бързам и нямам време са връщам на английската версия:
Точка 2.4.
"Когато публикувате съдържание или информация, използвайки настройката Публично, това означава, че позволявате на всички, дори и хора извън Facebook, да имат достъп до тази информация и да я използват, както и да я свързват с вас (т.е., вашето име и профилна снимка)."

Специално при публикуването на снимки на корицата излиза съобщение: Имайте предвид, че точно тези снимки ще бъдат винаги публични. (И винаги ми е чудно като хората си плеснат там снимки на децата или къщата, но те си знаят...)

При съдебния случай, който си дала, става дума за снимка от личен сайт, по-различно е, защото авторът може да е указал доста по-конкретно и императивно, че не позволява да се позлват снимките.

Както и да е, една консултация с адвокат е 80 лева, ако на авторката й е толкова важно.

# 25
Диването, опасявам се, че Общите условия на Фейсбук с витиевати, както се очакваше. Поствам тук лошия превод на български, за което се извинявам, но бързам и нямам време са връщам на английската версия:
Точка 2.4.
"Когато публикувате съдържание или информация, използвайки настройката Публично, това означава, че позволявате на всички, дори и хора извън Facebook, да имат достъп до тази информация и да я използват, както и да я свързват с вас (т.е., вашето име и профилна снимка)."

When you publish content or information using the Public setting, it means that you are allowing everyone, including people off of Facebook, to access and use that information, and to associate it with you (i.e., your name and profile picture).

Първо, никъде не се посочва, че тези хора получават авторски права върху снимките. Това, което пише е, че всичко хора получават достъп до информация и имат право да я използват. Всеки ден използваме такава информация. Дали ще споделиш някоя готина снимка, ще я покажеш на приятел или ще цитираш текст е все едно. Но ти не притежаваш интелекуалните права върху тази информация. Нямаш право да я продаваш, нямаш право да представяш като своя. Още по-малко да си я поместиш във вестника.

И точно в този ред на мисли, 90% от форума нарушават нечии авторски права, като ползват чужди снимки за аватар.  Simple Smile

Jennie, искрено съжалявам за това, което ти се е случило.  Hug За нещастие, съдебната ни система... Абе, без коментар.

# 26
  • Ямбол
Защо намесваш авторските права?
Във вестника пише ли - тази снимка е наша?

# 27
Не пише нито от къде е снимката, нито кой е автора.

# 28
Защо намесваш авторските права?
Във вестника пише ли - тази снимка е наша?

То това и оставаше.  Joy
Във вестника трябва да е посочен авторът на снимката. Ако авторът е позволил снимката да бъде ползвана - добре. Ако не, вестникът трябва да заплати за използването на снимката! Толкова ли е сложно?
Защо не можеш да разбереш, че нищо не е даром на този свят? И всеки автор има право да си търси авторските права. Било то за снимка, за текст или за рецепта на торта! Да, можеш да споделиш рецептата, да направиш тортата, но не можеш да заявиш, че тортата е по твоя рецепта или да публикуваш същата рецепта като своя! Независимо дали я публикуваш във фейсбук, във вестника или на личния ти сайт.
Да не говорим, че освен авторските права по снимката, в случая са замесени и хора, които се виждат на снимката. Това изисква model release, подписан от моделът на снимката, както и от родителя на детето, което е на снимката. Този модел релийз дава позволение снимката с лицата на хората да бъде публикувана в обществени медии.

Тук има повече по авторските права върху снимките.
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=28551

Сега прегледах по-обстойно, авторското право важи за художествените снимки. Тогава можеш да се уповеш на конституционното си право, че никой няма право да се снима и да публикува твои снимки в медиите, без изричното ти съгласие:

http://pravatami.bg/664

Повече инфо тук. Не съм юрист, най-добре ще те ориентира такъв. Но при всички случаи, за мен има нарушение.

Последна редакция: сб, 15 юни 2013, 10:41 от Анонимен

# 29
За мен е необяснимо как някой, който има дете от човек, сочен за наркобос, ще качи снимки на детето във виртуалното пространство, за да са видими за всички...Фейсбук не е домашният албум вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт