Oктомврийчета - 36

• 72 306
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
Честито на Ани, Барбалетка и Мишанка и от мен!!  bouquet

Двуетажни легла - дори не съм си и помисляла да купувам такова, предпочитам легло тип сандвич.

# 106
Здравейте,
Честито на всички рожденници и на всички,които имат повод  Hug малко със закъснение но от сърце  newsm51 да сте живи и здрави и много обичани.

Момичета, те лелките нахакани,ама и аз не се давам, оплаках се тук там и престанаха с глупостите.
Вече не слагам изобщо памперси, но както казва Зарат и това не е вариант, ако искат ще намерят начин и от друго дете ще вземат и п ак ще му сложат. Хубавото е че Габриел отказва да носи памперси вече и едва ли ще успеят насила да му сложат, пък и вече разбира и говори и ще ми се оплаче ако има нещо такова, за сега мисля че нещата са добре.
Защо сте против двуетажните легла? Едно време ние с брат ми имахме двуетажни, много беше яко, става и за игра  Simple Smile

# 107
  • В сърцето на моите съкровища...:)
Здрасти!
Аз направо не знам къде съм!?У н smile3511 smile3515 smile3514 newsm45ас със смяната на дограмата е като след бомбардировките в Бейрут!Няма чистене!

# 108
Мише, я си викни една фирма да ти изчисти. На теб сега не ти е време да правиш чистене след ремонт Hug Hug

# 109
  Здравейте, нещо съм натиснала да не следя темата и се чудя няколко дена толкова ли никой не пише  Crazy Ние сме добре, малката днес беше цял ден без памперс и нямаме аварии Grinning
  За двуетажно легло незнам, че няма кой да сложа, но много искам такова по-високо легло под което има скрин, бюро и тн. Хем спестява място, хем е по-интересно. Но ще почакам поне още 4-5 години за него.
  Весели слънчеви дни от мен, при нас пекна за една седмица, юпии  Grinning

# 110
  • София
Хей, всички ли сте на море? Нещо позамря темичката, но то си е нормално през лятото.
Има ли чужбински мами, които вече са в Бг?

При нас с Ева не се случва нищо ново. Последни дни преди края на яслата и после ваканция  Simple Smile Поръчах едни много малки подаръчета за ГОЛЯМО благодаря за двете сестри и педагожката, които цяла година правиха детето ми щастливо и спокойно.
През август ще погостуваме малко на мама в Ловеч, а през септември сме на моренце  Mr. Green

Оле, няма ли да идвате към Люлинта?

Хайде пишете отвреме-навреме, че ми домъчня!

# 111
http://www.youtube.com/watch?v=TRJ5oTOl0cw&feature=youtu.be  айде и аз да се разпиша, не за нещо конкретно,  колкото да се изфукам, това е само една от дължините му  Simple Smile) Само дето неще да потапя главата и това си е...

# 112
Айде да не е само хвалене да събудя една дискусия,  копирам една статия за  основната идея на монтесори , някои може да са запознати, особенно живеещите в северноевропейските страни.  Ефект има. И да допълня нещо което не го виждам в статията, но е първоначалво , детето се учи като вземе нещо като свърши работата /играта / с него веднага да се върне на мястото, подредено. И другото което аз прилагам е НИКОГА ДА НЕ ПРИБИРАМ играчки пред него. Ако се прави според мен те много бързо прехвърлят отговорността да прибирането към родителя. Мога да дам пример с шкафа за обувки, имаше период в които почна да вади всички обувки и да ги разхвърля, няма проблем, оставях го след това обаче един час докато ги прибере, е повярвайте на третия път схвана ,че не е толкова забавно да се вадят щом ще трябва да се прибират.

В обучението по системата Монтесори, централно място се отделя на т.н. подготвена среда. Вместо информацията да се предава от учител на ученик, учителя е този, който подготвя подходяща учебна среда, в която се поставя детето. Основната задача на възрастния е да подготви и поддържа околна среда, чрез добре обмислено въвеждане на книги, материали, проекти и уроци, които да подхранват любопитството и креативността на детето.

Монтесори стаите са подредени в зависимост от предметната област – децата винаги са свободни да се  движат из стаята. Няма ограничения за колко време едно дете може да се занимава с дадено нещо, което само е избрало.

От раждането до 6 годишна възраст, детето се учи от прекия си контакт с околната среда. Чрез сетивата си, то буквално поглъща, това което го заобикаля. Играчките и материалите в дома и училището, за този период на развитие, трябва да бъдат с най-добро качество и от естествени материали – дърво, стъкло и порцелан.

Дацата на възраст от 3 до 6 години, често предпочитат да играят на пода, вместо на маса. За целта се използва килим или парче от килим, които след това могат да бъдат навити и прибрани до следващотот използване. По този начин се очертава работното пространство.

В класната стая или в къщи всички играчки, книги и материали са добре подредени в кутии с капак, плетени кошници, дървени кутии или чекмеджета. Всичко е групирано в съответствие с предмета – език, математика, география, история, музика, изкуство. Всеки обект има специално място, така че всяко дете знае къде да го намери, когато му потрябва.

Масите и столовете са съобразени със височината на децата.

Подготвена монтесори среда в къщи.

Има две важни неща, които трябва да се спазват при организирането на средата в дома на детето.

1. Да има място във всяка стая за вещите на детето. От входната врата – столче за да седне и да се събуе/обуе, подходяща по височина закачалка и място, където да си постави обувките. В хола място за книгите и играчките на детето, атрактивно и спретнато подредени. Трябва да се помисли за материали и пособия за всяка една дейност на детето и аранжиране на средата, за да може малкото човече да се включи в живота на дома и да се чувства самостоятелно.

2. Да не се слагат прекалено много играчки и книги наведнъж. На видно място да бъдат само тези, които детето използва в момента. Книгите и играчките, които не са използвани напоследък се отстраняват и прибират за извество време.

Дете, което расте в подредена среда – в училище и у дома – и се учи да избира от няколко полезни неща, вместо да пилотира измежду неизползвани играчки, книги и дрехи, ще бъде подпомогнато в създаването на много добри работни навици, концентрация и по-ясен, подреден и спокоен ум.

# 113
Zarat страхотен е малкия  Hug
Арим подсети ме, че наистина ще е хубаво да се даде нещо за края на ясленската учебна година. Аз засега мисля цветя да подарим, освен ако не ми хрумне нещо друго до края на месеца  Laughing
Вчера валя много, а после стана топличко, та вечерта малчо се нашляпа донасита в локвите. Целия стана в кал и вода, но толкова се забавляваше, че сърце не ми даде да го спра, а и се сетих, че и на мен ми беше любимо забавление като малка  Grinning
Много ми харесват тези идеи по Монтесори. Аз даже си ги спазвам без да зная за системата. Без това за прибирането вместо детето - прибираме ги заедно, но ще пробвам и варианта сам да се справя, още повече, че вече е в "аз сам" периода и може да му хареса  Grinning

# 114
 Hug Аниии страшен е Митака  newsm51
Мамчета имам един проблем! Габриел от известно време стъпва навътре, обувките взеха да мусе изкривяват.  Sad водих го на ортопед, каза че имал плоскостъпие,т.е. дюстабан и ми каза да му купя ортопедични стелки. Възможно ли е наистина от това да стъпва на криво или може д аима и друга причина? newsm78

# 115
Hug Аниии страшен е Митака  newsm51
Мамчета имам един проблем! Габриел от известно време стъпва навътре, обувките взеха да мусе изкривяват.  Sad водих го на ортопед, каза че имал плоскостъпие,т.е. дюстабан и ми каза да му купя ортопедични стелки. Възможно ли е наистина от това да стъпва на криво или може д аима и друга причина? newsm78

Според ортопрда, с когото говорих по отношение на моите притеснения за плоскостъпието на Сим, човекът ми каза, че до 4г. това е нормално и няма нищо притеснително. Ако след това пак са му така крачетата, вече ще решим какво да правим според ситуацията.

Митко е прекрасен Hug

# 116
#Засраметесебе!
Е, може ли две седмици да пишете, да гледате че го няма моето компетентно мнение и никой да не ме уведоми, че има нова тема?  Crossing Arms

Сега няма да разберете какво мисля по вашите въпроси. Голяяяяма загуба!

Живи сме. Много неща, къде хубави, къде ужасни, къде просто неприятни ни заемат ежедневието и са изместили нормалното ми съществуване във виртуала.
Отворихме ресторант в Тг и ни е голямо вълнение. Децата оцеляха след летен вирус. Предстои ни РД на 28 Юли, когато ще ударим един петак и след това ще се готвим за успешно ходене на градина. както пее онзи там: "А дано, ама надали" На кратко толкова.  Hug

Аааа и .....запис.  Peace  Laughing

# 117
Хейли, и аз така мисля, а и като разговарях с доста майки с дечица със същия проблем и те така казват, че е много рано още да се установи дали ще остане така с плоско стъпало илис  възрастта ще се оправят нещата. Мен ме притеснява това стъпване на криво.  ooooh! дали е от това плоско стъпие или е възможно да е от нещо друго и дали ще го израсте? при вас така ли е?

Айде Оле чакаме компетентното ти мнение  Wink  Hug

# 118
Хейли, и аз така мисля, а и като разговарях с доста майки с дечица със същия проблем и те така казват, че е много рано още да се установи дали ще остане така с плоско стъпало илис  възрастта ще се оправят нещата. Мен ме притеснява това стъпване на криво.  ooooh! дали е от това плоско стъпие или е възможно да е от нещо друго и дали ще го израсте? при вас така ли е?

Айде Оле чакаме компетентното ти мнение  Wink  Hug

Цвети, при Райков ли ходи?  Thinking

# 119
  • София
Цвети, Ида като беше малка, нямаше още 2, започна да си криви крачето и да стъпва навътре. Отначало не бях обърнала внимание, но после ходихме на ортопед. Оказа се, че й е счупено/разместено кутрето. Той само й хвана крачето, започна да подръпва всички пръстчета по ред и като стигна до кутрето и като го дръпна се чу едно "хрус" и приключихме с проблема. Още на мига си проходи както трябва.
Не е задължително и при вас да е така, просто казвам, какво се оказа при нас.
Иначе съм чувала, че децата наистина си имат физиологично плоскостъпие.  Peace

Оле, успех с начинанието!  Hug (П.С. отказахме се от предучилищната)

Общи условия

Активация на акаунт