Частни училища-информативна тема

• 70 573
  • 955
  •   1
Отговори
# 780
А защо не заменят захарта с мед, а сладкото - с пресни плодове?

Пресни плодове се дават целодневно - закуската в 10 е само плод, на обяд има плодова салата, следобяд пак има плод. Колко още плодове да вкарат? А и зимата колко плодове има и колко са естествени, да не повдигаме въобще въпроса.
Медът е алерген, не знам дали знаете - на някои алергични деца им е забранено да ядат мед. На мен не ми е проблем, моите деца обичат мед и не са алергични към него.
А кисело мляко с мед е една от най-трудните за преработване от стомаха комбинации, както и съчетанието на някои плодове с кисело мляко, които могат да доведат до хранително разстройство (например, цитруси с кисело мляко).
Плодовете по принцип трябва да се ядат самостоятелно, както се и прави със закуската в 10 ч.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 22:57 от Анонимен

# 781
А защо не заменят захарта с мед, а сладкото - с пресни плодове?

Пресни плодове се дават целодневно - закуската в 10 е само плод, на обяд има плодова салата, следобяд пак има плод. Колко още плодове да вкарат? А и зимата колко плодове има и колко са естествени, да не повдигаме въобще въпроса. Медът е алерген, не знам дали знаете - на някои алергични деца им е забранено да ядат мед.

Това се проучва предварително и на алергичните деца (ако има такива) се предлага друго. Както и на алергичните към яйца, жълти плодове и т.н. При приемането на децата в това училище задава ли се въпрос към какво са алергични?

А киселото мляко по принцип не бива да се подслажда с каквото и да е, но предполагам, че е въпрос на вкус. Навремето много мразех да ми "развалят" киселото мляко с цопната в него лъжица захар.
А да сложиш шоколад в плодовата салата също е престъпление според мен. Или шоколад, или плодове - но двете на едно място е излишна калорийна бомба.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 11:47 от Химикал

# 782
  • София
Това се проучва предварително и на алергичните деца (ако има такива) се предлага друго. Както и на алергичните към яйца, жълти плодове и т.н. При приемането на децата в това училище задава ли се въпрос към какво са алергични?
Там така или иначе има по няколко варианта и избори от храна на всяко хранене. Който иска си яде киселото мляко със захар, който иска със сладко, който иска си го яде чисто или пък изобщо не яде мляко, ами нещо друго.
Ако детето ми е алергично, няма да чакам от училището да питат към какво е алергично, а сама ще подчертая дебело какво не би трябвало да ми се дава. Иначе - да, попълват се едни въпросници и в тях се отбелязва ако детето има алергия

# 783
Там така или иначе има по няколко варианта и избори от храна на всяко хранене. Който иска си яде киселото мляко със захар, който иска със сладко, който иска си го яде чисто или пък изобщо не яде мляко, ами нещо друго.
Ако детето ми е алергично, няма да чакам от училището да питат към какво е алергично, а сама ще подчертая дебело какво не би трябвало да ми се дава. Иначе - да, попълват се едни въпросници и в тях се отбелязва ако детето има алергия

В такъв случай явно не е проблем за тези деца да се прави специално меню, а на останалите да се предлага мед вместо захар, нали?

# 784
  • София
За кои деца да се прави специално меню?
Ако искам и държа моето дете да се храни по определен начин и да избягва някакви храни ще го науча него, а няма да искам всички деца в цялото училище да се хранят по този начин.
Не знам как си го представяш храненето в това училище. Идва сервитьора и си правиш поръчката от предложеното меню ли? Не е така. Нещата са наредени на едни маси и децата си сипват (или лелките разливат в чиниите за по-малките)

# 785
Съвсем изпушихте в тази тема. Ще депресирате децата с тези "здравословни" приумици, това са деца, а не жени в средна възраст... Могат и трябва да си хапват и захар, и шоколад, и тестени закуски.
За да няма подобни коментари, не е ли по-добре да се придържаме към училищата, а не към идеите за здравословно хранене?

# 786
За кои деца да се прави специално меню?
Ако искам и държа моето дете да се храни по определен начин и да избягва някакви храни ще го науча него, а няма да искам всички деца в цялото училище да се хранят по този начин.
Не знам как си го представяш храненето в това училище. Идва сервитьора и си правиш поръчката от предложеното меню ли? Не е така. Нещата са наредени на едни маси и децата си сипват (или лелките разливат в чиниите за по-малките)

Значи няма да е проблем да има И мед за останалите, които от своя страна също ще са научени да не посягат към захарта.

Реагирах така, защото предлагането на захар в чист вид е изключено от храненето и на най-небрежните и неподбиращите какво ядат. Както и въпросното сладко. Тези две неща ме шокираха. Както казах, и аз не съм пристрастена към здравословното хранене, никак даже, но това е прекалено.

# 787
  • София
Това е и моето мнение.
Всичко прекалено в храненето, както и във всяка друга област, с която децата се сблъскват не ми е по вкуса.
Менюто на Св. София, което видях шернато е напълно уместно и балансирано в контекста на Бг действителността. Всеки може да си избере нещо подходящо.
В нашето семейство не ядем плодове след друга храна, още по-малко кисело мляко, което май изобщо не ядем, но не бих си помислила да бърча нос над тази част от менюто. Знам, че децата ми нито биха яли кисело мляко, нито биха посегнали към салатите (в къщи се яде само сезонна салата - зимен домат, краставица, маруля влизат макс един път месечно и остават недоядени).

Това лято попаднах в компания с крайни вегетарианци, чиито деца също се хранеха като мама и тате. Ами, честно, досади ми се от изтъкването на този факт, воинстващи подмятания към рибарчето-убиец и прочие глупотевини. Ми може да са вегетарианци, ама ще имат затруднения със социализирането. Средният жител на планетата не винаги може да си позволи да е вегетарианец, не винаги това е и най-щадящото природата и да му се подиграваме и все едно да се подиграваме на тези, които природата е ощетила.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 12:29 от bib.bib

# 788
Реагирах така, защото предлагането на захар в чист вид е изключено от храненето и на най-небрежните и неподбиращите какво ядат. Както и въпросното сладко. Тези две неща ме шокираха.

В това училище учат 400 деца, като поне 100 (3 паралелки 6 клас и 3 паралелки 7 клас, по 18 деца = 108 деца) са в тийн възраст. А тийнейджър да яде цял ден броколи, плодове и кълнове - ще озверее от глад, те растат като гъби в тази възраст и ядат като лами и няма как без по-калорични храни.
Иначе, храната е подредена в столовата и всеки си избира - има салатен бар с 10-на вида салати, слагаш си каквото си пожелаеш от тях; има топъл бар с готвени неща (на конвектомат, не се пържи) - 2-3 вида супа; 3-4 вида втори, има десерти. Никой не те кара да си слагаш захар, или шоколад, те са встрани, на някаква отделна маса.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 22:51 от Анонимен

# 789
За Дорис Тенеди ми е отрицателно личното мнение (живея отсреща и 2 години гледах малкия в къщи). Та имам впчеталения от междучасията само. Много нелицеприятни учители, деца и учители си пушат едва ли не заедно (от по-големите деца) пред кафето до училището. Малките изобщо не ги пускат навън. Допадат ми униформите на децата, гимназистите се държат доста високомерено поне някой от тях, бягат от час и т.н. Сградата изглежда много пипната, отвън е чудна.
Имам и две косвено мнение на познати с деца там, едното отрицателно, другото положително!

ani27, руското училище е това на Св. Наум (те са 2 училища, хореографското и към посолството)! До сега бях чувала само добри неща от познати, но не познавах дете от там. Много възпитано, ерудирано, спокойно дете с добър изказ и въпреки това енергично, тренира хокей. Най-общо добро впечатление ми направи, но не знам подробности точно.

За храната - и при нас има няколко варианта за избор от децата, те си избират. На някой деца им готвят и им носят всеки ден храна самите майки  Crazy или си носят от къщи храна. Стига да има избор, децата обикновено се хранят спрямо това как се храни в къщи! Например малкият не яде от къщи шоколад и като е имало шоколадов сладолед е отказал да яде, въпреки че обича ванилов.

# 790
Някой може ли да ме посъветва, кое е частното училище (в София), което е най-взискателно към децата и в което се научава най-много?

Предварително благодаря!  Hug

# 791
Реагирах така, защото предлагането на захар в чист вид е изключено от храненето и на най-небрежните и неподбиращите какво ядат

Не мога да не се съглася.

Онна, то добре, ама все пак темата е тук е училището какво прави и предлага. По тази логика не трябва да ме притесняват и лафките с буклуци или околните магазини с чипсове и прочее.
 Ами то моето като си пише домашните - има ли значение другите дали го правят? Средата, общия климат и настроение са от огромно значение. Моето поне е от тези, които се влияят от другите...

Линката, едва ли има напълно еднозначен отговор, най-малкото защото зависи и от спецификата на детето кой подход и среда  ще е най-добри за него. В темите тук преобладава спрягането на "Света София" за най-, но сигурно има и други мнения.

# 792
  • София
Онна, то добре, ама все пак темата е тук е училището какво прави и предлага. По тази логика не трябва да ме притесняват и лафките с буклуци или околните магазини с чипсове и прочее.
 Ами то моето като си пише домашните - има ли значение другите дали го правят? Средата, общия климат и настроение са от огромно значение. Моето поне е от тези, които се влияят от другите...
Точно защото темата е за това, което прави и предлага училището за това и съм описала каква е храната и какво се предлага. Аз продължавам да смятам, че лъжица захар в киселото мляко не е нищо страшно, въпреки че нито аз, нито децата ми го ядат със захар. Има хора, които смятат млякото и млечните продукти за вредни за децата излезли от бебешка възраст. Има и такива, които не употребяват месо, защото гниело по не знам си какъв начин в червата..... Дали не трябва да се изключат и тези продукти от предлаганото в стола?
А какво предлагат в магазините около училищата е една друга тема, която не ми се иска да подхващам.... но не би трябвало изобщо да е нещо, което интересува родителите, ако децата им са в училище за да учат, а не за да скитосват по магазините в района. Аз живея в близост до училище, означава ли това, че понеже училището не може да подсигури престоя на учениците постоянно в сградата на училището без те да излизат да обикалят кафенетата и магазините наоколо, аз не трябва да мога да си купя чипс от магазина в съседство?

# 793
Линката, едва ли има напълно еднозначен отговор, най-малкото защото зависи и от спецификата на детето кой подход и среда  ще е най-добри за него.

Точно така е. Всеки трябва да проучи индивидуално, да види дали изискванията му се покриват с предлаганото от училището, не да се доверява на форумите. За едно и също училище съм чела коренно противоположни мнения, а за някои училища няма никакво инфо, не пишат родители от там. От всяко училище сигурно има и супердоволни, и недоволни родители и могат да те заблудят, ако разчиташ само на техния отзив.
Ето, веднага давам пример - напуснахме едно училище, може би най-желаното за начален курс, влиза се с изпит - бях недоволна по мои си причини; другите родители обаче са страшно доволни и не могат да разберат мотивите ми. Така че, може ли да се разчита само на моя отзив? А другите, понеже не пишат тук - тяхното мнение да е маловажно? Ами аз съм 1 родител от клас с 28 деца; а училището е с 1000 деца, какво е 1 негативен отзив на фона на 999 позитивни (но ненаписани във форум)?
И обратното.

# 794
Точно затова е важно не да се казва хубаво ли е или лошо, а да се опише конкретно какво е положението, а всеки да си преценява дали ще го причисли към положителните или към отрицателните страни според своите критерии.

Общи условия

Активация на акаунт